Review: Viewfinder strobist kit
zondag 14 september 2008, 22:59 door Elja Trum | 17.045x gelezen | 7 reactiesVan Cameratools ontvingen wij de Speedlite Accessories Kit van Viewfinder Photography. Deze set accessoires voor strobisten bevat een diffusor, een snoot en een reflector om het licht van je flitser meer aan je wensen aan te passen. Wij keken of deze set een aanvulling kan zijn voor het werken met opzetflitsers.
Het pakket
Het geheel wordt geleverd in een nette zwarte doos die op zijn beurt weer een viertal eveneens voornamelijk zwarte doosjes bevat. In deze doosjes vind je de diffusor, de snoot en de softlite reflector. In het vierde doosjes zitten opzetstukjes voor de reflector. Vier filters, drie grids en drie reflector plaatjes.
Wij kregen de Nikon set voor gebruik op mijn Nikon SB-26 flitsers. Wanneer je deze flitser om één van het accessoires schuift buigt het plastic toch behoorlijk aan de kant. Ik ga er echter vanuit dat dit de bedoeling is. Je kunt het accessoire volgens snel vastzetten met een bijgeleverd elastiek, maar steviger is het gebruik van -eveneens bijgeleverd- klittenbandje. Je haalt het klittenband eerst door de oogjes op het accessoire en vervolgens door het oogje aan het uiteinde van het klittenband waarna je het in de tegengestelde richting straks kunt trekken en vast kunt zetten.
Zoals waarschijnlijk wel duidelijk is, is de tweede methode omslachtiger, maar de boel zit dan wel stevig vast. Mocht je overigens al klittenband vastgeplakt hebben op je flitser voor bijvoorbeeld kleurfilters, dan kun je daar hierbij eventueel last van krijgen. Het accessoire zit al behoorlijk strak om de flitskop en veel extra dikte kan de bevestiging waarschijnlijk niet hebben.
Overigens past de Nikon set ook gerust op een Canon Speedlite 580 EX II. Mocht je dus beide merken flitsers gebruiken (zoals ik), dan is dit bij deze accessoires waarschijnlijk geen probleem.
Stevigheid
De hele set zit best goed in elkaar. Je koopt geen rommel, maar een doordacht product. Veel onderdelen, zoals de snoot, de reflector en de grids zijn van metaal en zijn goed afgewerkt. Over de plastic bevestiging voor je flitser heb ik mijn twijfels. Het plastic is niet al te dik en moet soms flink doorbuigen om je flitser er goed op te kunnen bevestigen. Ik kan me voorstellen dat dit het bij intensief gebruik als eerste begeeft.
De kleurfilters zijn het tweede punt van zorg. Bij mij was bij ontvangst één van de bevestigingspunten van het blauwe kleurfilter (de buitenste in het pakje) reeds afgebroken. Dit soort apparatuur is vooral bedoeld voor gebruik op locatie. Je zult je spullen daarom dus vaak compact opgeborgen willen vervoeren zodat je niet met enorme tassen hoeft te sjouwen. Een dergelijk kwetsbaar onderdeel is daarbij niet praktisch.
Diffusor
We bekijken de producten even afzonderlijk. De diffusor kun je gebruiken om het licht van je flitser zachter te maken. Het licht wordt niet alleen één richting op gestuurd, maar over de gehele ruimte verdeeld. Hierdoor gaat er dus ook veel licht verloren.
Prettig is dat je de diffusor ook kunt gebruiken terwijl je flitser gewoon in de TTL mode staat. De camera meet de hoeveelheid licht dat je onderwerp terug kaatst en bepaalt zelf de benodigde sterkte. Handig wanneer je snel moet werken, maar toch wat zachter licht wilt hebben.
Je batterijen zullen overigens een stuk sneller leeg zijn wanneer je deze diffusor gebruikt, want er gaat veel licht (energie) verloren. In de onderstaande foto is alleen de diffusor als lichtbron (op de camera) gebruikt. Persoonlijk vind ik gewoon indirect (via een plafond of een muur) een mooier resultaat geven. Je ziet in de reflecties nog wel redelijk duidelijk dat er hier geflitst is.
Reflector
De reflector laat je het licht op veel verschillende manieren aanpassen. Zonder een reflecterend spiegeltje in het midden geeft het een hard licht. Met het spiegeltje erin levert het al een stuk zachter beeld op. Ook kun je hier natuurlijk de drie kleurfilters in plaatsen of de drie grids.
Persoonlijk gebruik ik een dergelijk licht liever niet op een model, maar het werkt prima als haarlicht of om de achtergrond te verlichten.
Snoot
Met de snoot kun je het licht precies op de plek krijgen waar je het wilt. Zeker met gebruik van de grids maak je een hele gerichte lichtstraal. Handig als haarlicht of om ergens nadrukkelijk de aandacht op te vestigen.
Helaas blijven de grids niet stevig genoeg vast zitten wanneer je deze op de snoot plaatst. Deze vallen er van af wanneer je ze omlaag richt. Uiteraard is dit probleempje eenvoudig te verhelpen door er bijvoorbeeld wat papier tussen te klemmen, maar het is jammer dat dit niet helemaal doordacht is opgelost.
In de onderstaande foto heb ik de drie accessoires gecombineerd. De diffusor als hoofdlicht van voren, de snoot voor een klein haarlichtje aan de linkerkant en de reflector als achtergrond licht met gebruik van het blauwe kleurfilter.
Kopen of maken
Veel strobisten staan bekend om hun creativiteit, ook op het gebied van accessoires. Dergelijke accessoires als deze kit worden daarom vaak zelf in elkaar geknutseld met wat karton en plakband. Een snoot is bijvoorbeeld te maken van een strook karton, gevouwen tot een rechthoek en bevestigd met een elastiek of stukje tape. Met gebruik van (zwarte) rietjes kun je deze ook voorzien van een grid en ook door hem langer of korter te maken varieer je het licht.
Het licht verzachten kun je ook door een paraplu te gebruiken, of een doorzichtscherm voor de flitser te plaatsen. Een grotere diveristeit aan kleurfliters heb je al snel door een goedkoop setje Lee-kleurfilters te bestellen en deze met wat klittenband aan je flitser te plakken.
Dergelijke oplossingen zijn goedkoper, flexibeler en het is niet erg als het een keer kapot gaat. De accessoires kit van Viewfinder lijkt dan ook vooral gericht op de strobisten die dit doe-het-zelf werk niet zo zien zitten. Een punt om in overweging te nemen voordat je tot aanschaf over gaat; in hoeverre kan ik zelf een simpele en wellicht betere oplossing bedenken.
Beschikbaarheid
De Viewfinder kit is beschikbaar voor Canon en Nikon; beide voor een prijs van 159,- euro. De set voor Nikon is echter ook geschikt voor een aantal Minolta, Olympus, Sony en Nissin flitsers. De Canon set kun je ook gebruik op een aantal flitsers van Sigma, Metz, Sunpack én de Nikon SB-900.
Een aantal van de producten zijn overigens ook los te verkrijgen.
Conclusie
Al met al levert Viewfinder Photography met dit accessoires setje voor opzetflitsers een mooi product af; netjes afgewerkt en goed bruikbaar. Met de set kun je relatief compact op locatie fotograferen op een professionele manier. De prijs is ook goed voor het geleverde al kun je overwegen de doe-het-zelf methode te kiezen.
Meer informatie
Onze collega's van dSLR.nl hebben de kit ook aan een test onderworpen en maakte tevens onderstaande informatieve video. Ook op de website van Viewfinder zelf staan een aantal gebruikerservaringen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
7 reacties
-
roger767 schreef op maandag 15 september 2008 om 07:26 | reageer
Ik ben zelf meer fan van de producten van honlphoto.com en Lumiquest die kan je makkelijker opvouwen en opbergen.
-
-
-
Nikonlover schreef op maandag 15 september 2008 om 18:46 | reageer
ik vind je conclusie wel een beetje tegenstrijdig. Plastic wat doorbuigt, gridjes die eruitvallen, maar toch noem je het goed afgewerkt in je conclusie??!! Maar het gaat natuurlijk om het resultaat
-
Harm schreef op maandag 15 september 2008 om 20:51 | reageer
Naar aanleiding van deze review heb ik de spullen op de flitser (speedlite) gezet om te kijken naar het doorbuigende plastic. Dat was mij nog niet opgevallen en nog steeds begrijp ik deze conclusie niet. Het plastic moet een klein beetje bewegen maar dit moet het zeker kunnen hebben. Lijkt mij geen probleem te zijn.
Verder doe ik het elastiekje om de flitser en dan het product op de flitser met het klitteband. Het elastiekje maakt het stroef zodat het geheel muurvast op de flitser zit.
De grid blijft bij mij op de snoot zitten: misschien exemplaar afhankelijk.
Het spul bevalt mij prima: kant en klaar spul en goed bruikbaar. -
Elja Trum schreef op maandag 15 september 2008 om 22:31 | reageer
@Harm; Ohja, dat miste ik ook een beetje; een gebruiksaanwijzing. Het elastiek om de flitser klinkt als een handig punt. Ik ben het met je eens dat het plastic het buigen moet hebben, vandaar mijn eindconclusie dat het een goed afgewerkt geheel is. Ik denk echter dat die plastic bevestiging het eerste is wat kapot kan gaan. Welke flitser heb je precies? Wellicht past ie om jouw flitser beter.
-
Pascal schreef op maandag 15 september 2008 om 22:47 | reageer
Haha Leuk om deze spullen weer eens terug te zien op deze site zag ze als eerst bij de mannen van cameratools toen op het dslr filmpje en nu weer hier !
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Spelen met licht en witbalans tijdens een portretsessie
door Nando Harmsen
-
Paddenstoelen fotograferen in je eigen plaatselijke regenbuitje
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Maak je set draagbaar met tassen
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Zoek een makkelijk mee te nemen softbox
door Elja Trum
-
Video: 5 redenen om de zoeker op je camera te gebruiken
door Elja Trum
-
Hoe hou je de off-camera invulflits uit beeld?
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.842 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.