Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Kiezen tussen een camera en een smartphone

maandag 30 oktober 2023, 20:02 door | 3.381x gelezen | 23 reacties

Soms hoor je de beweringen voorbij komen: een smartphone maakt foto's die net zo goed zijn als een echte camera, zo niet beter. Maar is dit echt wel zo, of is het niets meer dan een kreet die zijn oorsprong vanuit commercieel oogpunt heeft? Zegt de term appels en peren je iets?

Het vergelijk wordt vaak gemaakt. Hoe zijn de foto's uit een smartphone vergeleken met de foto's van een echte camera? Het gaat zelfs zover dat er zogenaamd professionele fotosessies met een smartphone worden gemaakt, of zelfs bruidsreportages.

Nando dure smartphone

Een smartphone met veel opties zoals gezichtsherkenning en verschillende objectieven. Deze smartphones zijn niet goedkoop.

Ik vraag me dan af, is dit echt of niets meer dan een gesponsord artikel van een smartphone fabrikant? Zou een gerenommeerd fotograaf echt zover gaan om een echte camera te vervangen voor een smartphone? Of speelt ook hier geld een rol, je kent het wel: betaalde content?

Dat heeft me aan het denken gezet. Want eerlijk is eerlijk, de foto's uit een smartphone kunnen inderdaad goed zijn. Er zijn echter een aantal dingen die je in gedachten moet houden.
 • Slechte (geen) ergonomie
 • Slechte prestaties bij weinig licht
 • Kleine sensor geeft altijd maximale scherptediepte
 • Veel ruis bij hoge ISO waarden
 • Geen beschikking over alle brandpunten


Daar zijn allerlei argumenten tegenin te brengen. Smartphones kunnen kleine scherptediepte simuleren, hebben meerdere objectieven, of voeren trucjes uit om bij weinig licht of hoge ISO waarden toch te presteren.

De resultaten vallen vaak door de mand wanneer je ze kritisch bekijkt. Maar zeg nu zelf, de meeste foto's worden door de nieuwe generaties alleen nog op smartphone schermen bekeken. En ja, in die situaties zal een smartphone voldoen.

Nando selfie maken met smartphone

Voor een selfie met een selfiestick is een smartphone handiger wegens het geringe gewicht en formaat. Of je kiest een klein statief en selftimer met een echte camera.

Toch is er een aspect dat vaak vergeten wordt: de prijs. Een goede simpele mirrorless camera kan je al voor 500 tot 750 euro krijgen. Denk aan een Canon EOS R100, bijvoorbeeld. De camera heeft een grote sensor, vergeleken met een smartphone, en je hebt de beschikking over alle soorten objectieven.

Nando eos r100 in de hand

Een simpele Canon EOS R100 is veel goedkoper dan een smartphone met vergelijkbare opties.

Wie vervolgens roept dat de kwaliteit voor het grootste deel ook met een smartphone bereikt kan worden, heeft misschien gelijk. Maar dan wordt er voor het gemak wel gesproken over de high-end smartphones. Heb je al eens gekeken hoe duur die zijn?

Prijzen van 1000 euro of meer zijn geen uitzondering. Ik heb zelfs bedragen gezien die tegen de 2000 euro lopen. En inderdaad zijn de foto's die daaruit komen het beste wat je op smartphone gebied kan krijgen. Hoewel, dat toch niet altijd het geval blijkt te zijn.

Nando review xperia 1IV vasthouden

De Sony Xperia 1 IV is geen goedkope smartphone. Hoewel gericht op fotografie vielen de resultaten mij erg tegen.

Niet iedereen wil zoveel geld aan een smartphone uitgeven. Wanneer je dan voor een goedkopere uitvoering kiest zie je dat ook terug in de foto kwaliteit. Zeker als je ze vergelijkt met een echte camera. En dan spreken we nog niet over de ergonomie en de extra functies die de echte camera heeft.

Nando eos r100 scherm

Is fotografie een liefhebberij, dan biedt een echte camera altijd meer opties voor een betere prijs.

Uiteindelijk is het doel van je fotografie bepalend voor wat je nodig hebt. Is het voor de vluchtige social media waar de meesten niet langer dan 10 seconde naar je foto kijken? Dan is kwaliteit niet belangrijk. In dat geval is je smartphone van een paar honderd euro al meer dan genoeg.

Lees je de volgende keer een artikel over de professionele fotograaf die smartphones gebruikt in plaats van een normale camera? Bedenk dan dat het meestal reclame is, en dan het over een smartphone gaat die evenveel kost als een goede mirrorless camera.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

23 reacties

 1. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 11:10  | reageer

  @Nando, men zegt vaak: je kan geen appels met peren vergelijken. Toch hebben één belangrijke overeenkomst. Het zijn beide fruit.
  Jouw artikel vond ik interessant om te lezen.
  Ik gebruik mijn smartphone voornamelijk voor sociale media, als routeplanner of voor fotografieapps zoals photopills. Ik heb een gruwelijk hekel aan het fotograferen met een smartphone en dus koop ik altijd een smartphone waarbij de camera voor mij geen belang heeft. Dan kijk ik eerder naar andere opties.
  Veel mensen plaatsen hun foto's, ook als ze gemaakt zijn met een gewone (systeem)camera, op sociale media en verwachten dan feedback over hun foto's. Ik bekijk ze wel op mijn smartphone, maar geef nog geen feedback. Het geven van feedback doe ik pas als ik de foto's heb bekeken op een groot scherm. Ik vind dat veel eerlijker. Dan pas kan je beoordelen of bijvoorbeeld de scherpte goed is of er storende ruis is te zien. Op een smartphone zien bijna alle foto's er mooi uit.
  Jouw artikel geeft wel een, naar mijn gevoel, objectief beeld over het al of niet gebruiken van de smartphone bij het fotograferen in vergelijking met het gebruik van een spiegelreflex of spiegelloze camera.
  Ik ben wel blij met het artikel, want het zet je aan het denken. Zelf ben ik al eerder tot de conclusie gekomen dat ik absoluut niks moet hebben van het fotograferen met een smartphone. Ik houd het met mijn R7.

 2. julier
  julier schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 11:21  | reageer

  Oké, maar het gewicht en het volume waar je mee loopt te sjouwen vind ik ook wel belangrijk

 3. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 13:25  | reageer

  Als dat belangrijk voor je is, dan is de keuze toch duidelijk?
  Voor mij persoonlijk is kwaliteit dan weer belangrijker dan het gewicht.

 4. Arjan Spaander
  Arjan Spaander schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 11:49  | reageer

  Ik zeg altijd als mensen zeggen dat je ook met een smartphone foto's kan maken: Met een smartphone maak je plaatjes, met een (foto)camera fotografeer je.

 5. Jcdegids
  Jcdegids schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 12:13  | reageer

  Een artikel dat nog wel een tijdje allerhande reacties zal uitlokken...
  Voor registratiefoto's tijdens wandelingen vind ik een smartphone een goede en gemakkelijke oplossing, is er dan net iets wat meer mijn aandacht trekt of waarvan ik een andere soort foto wil maken, dan haal ik mijn systeemcamera uit de fototas en trek ik er (veel) meer tijd voor uit. Het gebruik van een smartphone zie ik meer als 'aanvullend' dan 'vervangend' en nog belangrijker, je hebt het normaal gezien altijd bij. Wat de fotokwaliteit betreft, die is sterk afhankelijk van met welke smartphone wordt gewerkt. Niet iedereeen is geïnteresseerd in RAW foto's op een smartphone, ze laten je wel toe van heel wat meer uit diezelfde foto te halen, maar dat vraagt dan weer meer opslag, tijd en werk. Het gebrek aan lenzen wordt bij een smartphone ingevuld door AI oplossingen die transparant zijn voor de gebruiker. In dat domein wordt voortdurend vooruitgang geboekt en dat zal op termijn nog wel sterk verbeteren. Dus denk ik, dat je niet moet kiezen tussen smartphone en camera, tracht gewoon uit elk gereedschap het maximum te halen, zolang je zelf maar tevreden bent met het resultaat.

 6. alje crteer
  alje crteer schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 13:20  | reageer

  Iedereen heeft gelijk. Je moet kiezen voor wat je wilt doen als je echt topkwaliteit wilt hebben,(waarvoor topkwaliteit) velen zullen dat niet zien, ik zelfs ook vaak niet. Maar als je gewone fijne en goede foto's wilt maken kun je best met een smartphone terecht en hoef je niet vier of vijf kilo aan spullen mee te nemen, en de ruis valt ontzettend mee, de instellingen zijn geweldig en de nabewerkingen zijn velen malen groter, en als je dan verder gaat en ook nog je foto's een beetje ( of zelfs meer) wilt bewerken dan gaat er een hele nieuwe wereld open waarvan ook jij nog nooit gedroomd hebt . Dit zal in de toekomst een ongekende vlucht nemen, zoals wij jaren geleden ook tegen de drone's aankeken. Velen zagen er niets in, maar wat is dit niet toegenomen, en in de toekomst nog meer zal doen. Petje af voor de fotograaf die toen al is meegegaan met dronefotografie

 7. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 13:28  | reageer

  Maar daar betaal je dan wel voor. Dat is het hele punt van dit artikel.
  Overigens, je hoeft geen 4-5 kilo aan spullen bij je te hebben. Een camera met objectief met een betere beeldkwaliteit dan elke willekeurige smartphone hoeft niet meer dan 1 kilo te wegen

 8. Paul Kahlert
  Paul Kahlert schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 13:50  | reageer

  Tijdens mijn vakantie in IJsland afgelopen juni heb ik mijn Canon EOS 80D meegenomen en mijn Google Pixel 7.
  Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben door mijn Pixel 7. Bij mijn 80D is de groothoek lens de meest gebruikte, zowel voor landschappen als in de stad. Op de Pixel 7 heb ik 0,7 t.m. 2.0 ter beschikking, dus redelijk groothoek tot licht tele. Zoals ik fotografeer voldoet dat uitstekend. En ja, de "fotografische" ergonomie van een 80D is veel beter dan van een Pixel 7. Maar de bewegingsvrijheid van de pixel 7 is dan wel weer veel groter. Dat werd een duidelijk voordeel in een aantal situaties waar je minder goed uit de voeten kon, zoals in de bergen en in een "bumpy" boot op een gletsjermeer. Ook even een goed panorama maken gaat met de pixel 7 uitstekend. Op beide camera's heb ik in raw gefotografeerd. Toe ik later thuis in Photoshop de resultaten ging verwerken op een groot scherm werd ik aangenaam verrast door de kwaliteit van de Pixel 7. Het was geen "tweede keus" om het zo te zeggen. Dus ook voor mij geldt, geen appels en peren maar beide fruit. Sta open voor beide en doe je voordeel daarmee.

 9. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 14:27  | reageer

  @alje crteer, de vergelijking met dronefotografie gaat mank, omdat onder een drone vaak een veel betere camera hangt dan in de beste smartphone.

 10. Vercauteren Freddy
  Vercauteren Freddy schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 14:55  | reageer

  Nog maar kort geleden voor de eerste keer foto's genomen met een iPhone X. Om eerlijk te zijn de resultaten zijn niet slecht maar om nu mijn Eos 5D mark 4 thuis te laten dat zie ik niet zitten.Trouwens de ergonomie van een smart phone is meer dan slecht, het is gewoonweg onhandig. Als de zon op het scherm zit dan is het gokken wat je op dat moment aan het fotograferen bent.Heb zelfs LR mobile in gebruik, wat een gedoe, ook niet handig. En omdat de meeste mensen de opnamen nooit afdrukken en alleen kijken op het kleine scherm lijkt het dat een smartphone goede foto's maakt. Leuk om het altijd bij te hebben maar voor mij is het geen vervanger van een echte camera.

 11. Hennie Terheijden
  Hennie Terheijden schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 15:49  | reageer

  Om nu een 6 jaar oude iPhone te vergelijken met een recente camera, die ook nog minimaal 2000 euro (camera plus lens) duurder is, lijkt mij nogal scheef. De kwaliteit van een iPhone 15 foto of video is absoluut voor veel gebruikers erg goed, nog afgezien van het feit dat je er nog veel meer mee kunt.
  Over andere aspecten kun je redetwisten.
  Mijn iPhone heb ik altijd in mijn jaszak, mijn Nikon Z7ii of Fujifilm X T5 zeker niet.

 12. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 1 november 2023 om 10:30  | reageer

  Je moet een smartphone niet vergelijken met een camera van minimaal 2000 euro, maar met een camera die vergelijkbare mogelijkheden biedt. Dat vertel ik ook in mijn artikel.

 13. Han
  Han schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 16:33  | reageer

  Natuurlijk kan je met een fotocamera technisch veel betere foto's maken dan met je smartphone.
  Maar, hoe vaak overkomt het je niet dat je denkt "had ik mijn camera maar bij me!"
  Daarin ligt voor mij ligt het grote verschil.
  Met mijn mij nagenoeg altijd vergezellende iPhone 12 kan ik -vooral overdag- op elk moment op elke plaats een foto (of video) maken, standaard in RAW van dingen, mensen of situaties die eenmalig zijn.
  Die volledig door het toeval gedreven beelden zijn vaak erg spontaan en interessant en met Affinity prima op te werken tot een goede foto.

 14. Rob Smit
  Rob Smit schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 16:34  | reageer

  Ik deel al de hiervoor vermelde meningen maar de ontwikkelingen staan niet stil. Ik fotografeer met Canon R5 en voor stadsfotografie zit hier dan een Tamron 15 - 30 of Canon 24 - 105 op. Een heel gewicht. Sinds kort ben ik in het bezit van de iPhone Pro Max (inderdaad niet goedkoop) en de foto's die daarmee gemaakt worden hebben mij zeer verbaast in kwaliteit. Zeker het voordeel van altijd bij je hebben en het gewicht maakt het toch een niet te onderschatte concurrent van mijn Canon.

 15. Marloes van Slobbe
  Marloes van Slobbe schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 19:01  | reageer

  Sinds een paar jaar ben ik enthousiast lid van de Landelijke groep Smartphone, een volwaardig onderdeel van de Koninklijke Fotobond. Onze groep behandelt de smartphone immers als een volwaardige camera. Binnenkort hebben we onze tweede expo. Graag nodig ik alle smartphone lovers of smartphone 'haters' uit bij de officiële opening van onze expo getiteld: Van Analoog naar Smart-o-loog. Kom zaterdag 25 november 2023 naar ZIMIHC theater Zuilen in Utrecht. Het is gratis en parkeren in de buurt ook. Om 15 uur vindt daar onze officiële opening plaats door Nico Brons, de wereldberoemde en eerste Nederlandse fotograaf afgestudeerd in 2013 met iPhone beelden aan de Fotoacademie in Amsterdam. Bekijk dan zelf de diversiteit, creativiteit en kwaliteit aan beelden en vorm een oordeel! We staan je graag te woord vrolijk
  N.B.: de expo loopt van 7 nov 2023 tm 7 jan 2024.

 16. Eric Dankbaar
  Eric Dankbaar schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 19:11  | reageer

  Dit is kort maar krachtig de kern van dit hele verhaal.

 17. alje creteer
  alje creteer schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 20:02  | reageer

  Beste Donald, ik heb ook geen vergelijking gedaan, maar alleen geschreven wat ik zelf heb meegemaakt, als een van de weinigen in Nederland mocht ik praktisch overal luchtfoto's maken, maar dan was er wel een vliegtuig nodig ,er was een piloot nodig, en dan hing ik met mijn K20 kamera's van 4 Kilo buiten het raampje van de Cessna, veel kosten, voor piloot en vliegtuig, het materiaal rolfilmvlakfilm, etc. het waren nogal wat kosten die je moest maken, en nu komt de dronefotograaf met zijn drone even langs.en stuurt zijn drone waar hij het wil hebben, super toch. mvrgr.
  alje

 18. wim
  wim schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 21:59  | reageer

  Ik voel mij prettig met de Smartphone altijd bij me, en de essentie van sprekende beelden maken kan daar gewoon mee. En ja een "echte camera" kan dat ook. En kwalitaitef soms beter, en naar ik nu verneem ook goedkoper.

 19. martin
  martin schreef op dinsdag 31 oktober 2023 om 22:44  | reageer

  Leuk verhaal, en mooie reacties. Misschien een idee om toch eens wat dieper op dat fruit in te gaan en voorbeeld foto's te maken en te vergelijken. Wat is er zo slecht aan de een of de ander. En onder welke omstandigheden. Ik heb een Samsung met prachtig fotomogelijkheden en wat er in die telefoon allemaal gebeurd weet ik niet, maar ik kan er dingen mee die ik met mijn Canon EOSR5 niet kan. Maar dat is omgekeerd ook zo. En ja als ik met mijn telefoon 10 keer vergroot (1 van zijn drie lenzen) dan is de kwaliteit niet zo geweldig maar de achtergrond bij macro wel vaag. En de kwaliteit bij voldoende licht en normale vergrotingen in RAW... oeps geen slecht telefoontje. En ja ik kan er mee bellen en appen en ik kan photopills gebruiken om mijn Eos R5 te ondersteunen. Kan mijn telefoon niet missen en heb hem elke dag bij me. Mijn EOS R5 mag soms niet mee. En ja mocht ik een keer ongelukkig vallen, mijn EOS R5 kan niemand waarschuwen.
  PS: weet je dat de GPS gegevens van een foto door mijn Eos R5 opgehaald worden bij mijn Samsung. Een gelukkig stel.

 20. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 1 november 2023 om 10:34  | reageer

  Welk vergelijk wil je dan maken?
  Een camera van 500 euro met een smartphone van 500 euro?
  Of een camera van 3000 euro met een smartphone van 500 euro?
  Of een camera van 500 euro met een smartphone van 1500 euro?
  Een vergelijk moet eerlijk zijn, en dat valt niet mee. Alle vergelijken die er zijn, zijn vaak al heel scheef.
  Maar ja, dat vertelde ik in het artikel.

 21. Alexander
  Alexander schreef op woensdag 1 november 2023 om 15:51  | reageer

  Ik kom steeds vaker tot de conclusie dat ik steeds meer fotografeer met m'n iPhone en steeds vaker m'n Sony A7III in de tas laat ook al heb ik deze bij me.
  Vooral het gewicht en de draagbaarheid dragen hier flink aan bij, daarnaast merk ik dat ik veel creatiever aan het fotograferen ben dan met de Sony.

  Wat ik een groot voordeel vind is dat de gps locatie direct in je exif zit en dat je een groot bereik bij je draag in een compact formaat 13mm tot 120mm (optisch)

  Neem even als voorbeeld het Apple event Scary Fast, deze is volledig gefilmd met de iPhone 15 Pro Max. Ok is geen fotograferen maar laat wel zien hoe snel de ontwikkelingen gaan.

  https://www.apple.com/nl/newsroom/2023/10/behind-the-scenes-at-scary-fast-apples-keynote-event-shot-on-iphone/

 22. René
  René

  Het is wel zo, dat met een telefoon veelal ook AI om de hoek komt kijken.
  Dat is niet echt foto’s maken zoals je dacht dat het moest zijn.

  https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5371384/samsung-galaxy-space-zoom-kunstmatige-intelligentie-ai-foto-maan

 23. Ximaar
  Ximaar schreef op vrijdag 3 november 2023 om 19:33  | reageer

  Ik heb decennia met compactcamera's gefotografeerd, omdat ik geen zware of grote camera wil meesjouwen en ik zeer snel een foto kan nemen. Heb een kennis die een kwartier naar de juiste lens zoekt en dan is de vogel al gevlogen. knipoog De laatste (Nikon Coolpix) was een miskoop. Binnen een paar jaar vuil tussen de lenzen. Had tot dan nog nooit een smartphone of ook maar GSM gehad. Leek me wel handig dat bij dit soort dingen niets tussen 'de lenzen' kan komen. Daarbij was mijn favorite compactcameramerk Olympus al tijden gestopt. Heb toen gezocht op een goedkope met veel MP's. 250 euro voor 64MP (Samsung M31) wilde ik wel eens proberen en bevalt me goed. Maar na wat onderzoek laat ik 'm op standje max en knip ik thuis wel een mooi deel uit de foto. Hun zoomsoftware is waardeloos. Maak ook alle foto's horizontaal en dan zit de afdruknop linksbovenop op een prima plek. Is ook lekker plat en kan in een binnenzak. Geen enkele beveiliging aangezien ik direct een foto wil nemen. Staan geen bankzaken op. Ook een lekker groot scherm om te kijken of het wat geworden is.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Smartphonefotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord