100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

Vervangt de smartphone mijn systeemcamera?

maandag 9 januari 2023, 15:51 door | 10.197x gelezen | 63 reacties

Met telefoons die alsmaar beter worden is het een relevante vraag of je een nieuwe camera zult kopen of dat je je geld beter aan de nieuwste smartphone gaat besteden?

De aanschafprijzen liggen tegenwoordig niet meer zover uit elkaar en zo vang je twee vliegen in één klap.

De nieuwste iPhone heeft een grotere sensor gekregen en de laatste Samsung beschikt al over een 10x optische zoom! Dat scheelt toch aanzienlijk in de aanschaf van een dure telelens.

Een telefoon draag je altijd bij je. Er wordt immers beweerd dat 'de beste camera die is die je (altijd) bij je hebt'. Tot voor kort gebruikte ik mijn smartphone alleen als een kiekjes camera en de professionele camera voor de meer serieuze foto's.

Landschap


Maar van die overtuiging ben ik af aan het afstappen en heb smartphone fotografie tot een nieuwe uitdaging verheven. Ik ben benieuwd of ik er net zulke gewenste foto's mee kan maken als met mijn systeemcamera.

Maar eerst zal ik me in stuk theorie moeten verdiepen. Gretig lees ik de meest recente boeken op dit gebied, zoals Scott Kelby's “Fotograferen met de iPhone” en Jeroen Jazet's “Smartphone Fotografie”. Bekijk youtube filmpjes en grasduin door Photofacts Academy.

Op Photofacts Academy kun namelijk ook Jeroen's gelijknamige videocursus bekijken. Hierin legt Jeroen prettig en duidelijk uit hoe je het beste uit je telefooncamera kunt halen. Hierdoor leer ik in korte tijd veel meer over het gebruik van de telefooncamera.

Bevroren blad


Ook de beperkingen die een telefoon camera heeft blijven niet achterwege. Beperkingen ten aanzien van digitaal inzoomen en fotograferen bij weinig licht zijn wel de belangrijkste.

Dit wordt nog eens benadrukt in de korte video waarin Nando 7 tips geeft voor het verbeteren van je smartphone fotografie (link onderaan dit artikel).

Maar zolang je afbeeldingen niet op een billboard grootte afgedrukt worden, voldoet de beeldkwaliteit prima. Daarnaast worden de beperkingen door de fabrikanten zoveel mogelijk softwarematig opgelost, niet in de laatste plaats door gebruik van AI – artificiële intelligentie. De nachtstand en de portretstand zijn hier voorbeelden van.

De nachtstand is geweldig! Zodra je een foto neemt in de schemering of (half)donker, verschijnt er onderin beeld een half maantje. Wanneer je dan afdrukt moet je het toestel enkele seconden zo stil mogelijk vasthouden.

En dan gebeurt er iets magisch. De camera neemt verschillende beelden achter elkaar en voegt deze samen tot één scherpe en heldere foto! Probeer het maar.

Om de beste kwaliteit uit je telefooncamera te halen is het misschien raadzaam om in RAW (DNG) te gaan fotograferen, in plaats van JPEG (uitzonderingen daargelaten). Echter deze beelden dien je altijd na te bewerken en flink te verscherpen.

Beschikt je camera niet over de mogelijkheid in RAW te fotograferen, maar wil je dat wel, kun je de externe app "Adobe Lightroom Camera" installeren. Wel even een account aanmaken, maar verder een aanrader!

Landschap


Deze app is gratis en biedt ook nog eens dezelfde nabewerking tools als de Lightroom webversie (Lr). Op de telefoon is de foto redelijk snel bewerkt en eenvoudig op social media gedeeld. Geen gedoe meer met foto's inladen op je computer en weer exporteren. Zowel voor RAW als JPEG bestanden.

Een pluspunt van de Lightroom app vind ik het gebruik van maskers. Even de lucht selecteren om deze net iets donkerder of sprekender te maken, of het onderwerp iets lichter. Wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt, raak je er snel op gesteld en is het een fenomenale tool.

Na een paar weken fotograferen met zowel mijn Samsung telefoon als mijn Canon systeemcamera merk ik dat er geen onoverkomelijk kwaliteitsverschil tussen de beelden zit.

Vooral landschappen en actiefoto's zijn met de telefoon zoveel makkelijker gemaakt. Je kunt creatievere standpunten innemen en ook een filmpje is zo gepiept.

In de PRO mode geeft het je alle controle over de foto zoals ISO, belichting, sluitertijd en manueel scherpstellen. Ik ben erg blij met de (recente) toevoegingen als histogram en focus peaking.

Door veel te oefenen, experimenteren en proberen leer ik de camerafuncties steeds beter kennen. Ik heb de PRO mode nu zo ingesteld dat ik deze gelijk kan activeren.

Landschap


De PRO stand beschikt gelukkig ook over een automatische stand waarbij je alleen de belichtingscorrectie aan hoeft te passen. Ideaal. Vooral wanneer snelheid troef is hoef ik niet meer na te denken over sluitertijd of ISO, maar heb ik wel een goed belichte foto.

Mijn mening over de mogelijkheden van de smartphone als camera is positief veranderd. Er is meer mogelijk dan ik voorheen had gedacht. Met gebruik van bepaalde apps, zoals Photoshop Mix, is het zelfs mogelijk meervoudige opnamen te maken en te blenden. Ook de gratis app Snapseed biedt veel functionaliteit voor de nabewerking.

Landschap


Alle foto's zijn gemaakt met een Samsung S20+ en bewerkt in Adobe Lighroom Web. Ik ben fan van de door Adobe voorgestelde presets die gelijk een indruk geven er met nabewerking mogelijk is.

Toch blijf ik ook trouw aan mijn systeemcamera omdat ik graag met vintage- en zoomlenzen werk. Best of both worlds vrolijk

In mijn zoektocht kwam ik de volgende links tegen voor extra inspiratie en kennis op het gebied van smartphone fotografie. Leuk om te bekijken.

- Nando's 7 Tips voor het fotograferen met een smartphone
- Smartphone Fotografie Nick Franken
- Lisa Carney @ Adobe Max 2022
- Amelie Satzger YouTube Creative Mobile Photography


Bekijk ook de cursus smartphone fotografie op Photofacts AcademyWil jij meer doen met smartphone fotografie? Zoek je een manier om je smartphone foto's een niveau hoger te brengen, zodat ze meer zijn dan een simpel kiekje? Bekijk dan de cursus smartphone fotografie op Photofacts Academy.Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

63 reacties

 1. Arjan
  Arjan schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 10:49  | reageer

  Dag Laura,
  Interessant artikel!
  Wat bedoel je precies met 'Maar zolang je afbeeldingen niet op een billboard grootte afgedrukt worden, voldoet de beeldkwaliteit prima.' ?
  Doel je daarmee op het aantal pixels? of het gebrek daaraan?

  Ter vergelijk: Mijn Nikon DSLR heeft 24Mpx en mijn iPhone 14 Pro heeft 48Mpx

 2. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 11 januari 2023 om 20:08  | reageer

  Hallo André,
  Om eerlijk te zijn heb ik nog geen smartphone foto's afgedrukt om de beeldkwaliteit op papier te beoordelen. De hier getoonde foto's heb ik in RAW geschoten. Deze zijn plm 24MB en hebben voldoende pixels om op A3/A4 formaat afgedrukt te worden. Wat ik mij afvraag is, omdat de pixels zo op elkaar gedrukt zitten op een hele kleine sensor, dit de afdrukkwaliteit ten goede komt.

 3. Donald
  Donald schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 11:09  | reageer

  Over fotograferen met mijn smartphone ben ik heel duidelijk: Ik WEIGER gewoon met de smartphone te fotograferen. Ik fotografeer enkel met een spiegelreflex of met mijn huidige systeemcamera.
  Die smartphones zijn voorzien van een prutskleine sensor waar zoveel mogelijk pixels op gepropt worden. Die pixels zijn dan zo klein en dicht op elkaar dat je detail kwijt bent. Daarnaast zijn die lensjes ook niet om over naar huis te schrijven en moeten de foto's digitaal softwarematig worden opgepoetst om ze toonbaar te maken.
  Voor mij hoeft een smartphone geen camera te hebben, net zo goed dat een systeemcamera voor mij ook niet de mogelijkheid moet hebben om te kunnen filmen. Daar zijn goede videocamera's voor. Een FOTOTOESTEL hoeft voor mij enkel FOTO'S te maken en meer niet. Een smartphone moet kunnen bellen, kunnen internetten, sociale media kunnen gebruiken, gps kunnen gebruiken en diverse handige apps kunnen gebruiken. Meer niet.

 4. Melina
  Melina schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 11:13  | reageer

  Prachtige foto's. Ik begrijp zelf alleen niet wat er leuk is aan fotograferen met een smartphone.. Dat blijft voor mij een telefoon, een plat ding met een scherm (die waarschijnlijk ook nog eens tussendoor afleidende meldingen geeft) en geen 'echte' camera dat je goed vast kunt houden, met allerlei fysieke (draai)knoppen, met een mooie lens er op. Dat is en blijft voor mij een heel belangrijk onderdeel van de hele beleving van het fotograferen.

 5. Andre
  Andre schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 11:22  | reageer

  Leuk voor statische fotografie en vakantiekiekjes, kansloos verhaal met sports/wildlife of BIF

 6. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 11 januari 2023 om 20:26  | reageer

  Hallo André,
  Helaas heeft alles zo zijn beperkingen. Zelfs mijn dure systeemcamera is te traag voor sportbeelden.

 7. Patrick van Zundert
  Patrick van Zundert schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 11:44  | reageer

  Op het moment dat je gaat bewerken in Lightroom, zie je alle beperkingen van een smartphone terug. Luchten mooier maken is door de compressie die de smartphone toepast bijna onmogelijk. Mooie contrasten en diepte in de kleuren, zonder dat je de HDR-functie aan hebt staan? Lastig. Goede zonsondergangsfoto's maken? Vrijwel onmogelijk (vergeleken met mijn camera). Ik gebruik de smartphone soms, maar wordt keer op keer geconfronteerd met de beperkingen.

 8. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 11 januari 2023 om 20:14  | reageer

  Hallo Patrick, is het niet zo dat de compressie juist bij .jpg wordt toegepast? Ik schiet de foto's in RAW en dit zijn best grote bestanden. In Lr Mobile selecteer ik de lucht en/of onderwerp om deze bij te werken. Ofwel op Lr op mijn telefoon of Lr op mijn computer. Werkt m.i. perfect.

 9. Rob
  Rob schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 12:25  | reageer

  Naar mijn mening is het antwoord op de vraag kan een smartphone een systeemcamera vervangen JA en NEE. Er zijn slechte en hele goede systeem camera's en smartphones. Een goede smartphone camera kan beter zijn dan een slechte systeemcamera. Een goede systeem camera is beter dan een slechte smartphone camera. Maar in zijn algemeenheid blijft in alle opzichten een goede systeemcamera met goede lenzen erop natuurlijk altijd heel veel beter tov een smartphone camera! Wanner is het acceptabel om met een smartphone camera aan de gang te gaan of juist niet! Ik moet er niet aan denken om bijvoorbeeld een kwalitatieve trouwrapportage te mogen maken met een smartphone camera, dat wordt sowieso toch geen goede rapportage! Jammer de strekking van dit verhaal mist enig diepgang tov wanneer wel of niet een smartphone camera verstandig te gebruiken is.

 10. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 11 januari 2023 om 20:18  | reageer

  Hallo Rob,
  Je hebt helemaal gelijk en enige nuance is op zijn plaats. Ik denk dat ik voor een trouwreportage beide zou gebruiken, én smartphone én camera.

 11. gast schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 12:26  | reageer

  Dag Laura,

  Bedankt voor je info & tips alvast, best interessant!

  Wat een mooie foto's... Uit nieuwsgierigheid: in welke streek zijn deze genomen? (daar wil ik wel es gaan fietsen & fotograferen!) Toevallig ergens in Nederland?

 12. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 11 januari 2023 om 20:22  | reageer

  Graag gedaan!
  Foto's zijn gemaakt in West-Brabant. Zeer de moeite waard om te fietsen en te fotograferen. Maar dat geldt eigenlijk wel voor heel Nederland vrolijk

 13. Gert-Jan
  Gert-Jan schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 12:39  | reageer

  Ik heb de laatste tijd mijn smartphone als aanvulling op mijn systeemcamera.
  Dit is natuurlijk afhankelijk van de situatie maar nu liep ik met een grote zoomlens (100-400 crop 2) op mijn systeemcamera voor details zoals vogels en dieren en vervolgens doe ik de "landschapfoto's" met mijn smartphone.
  Voordeel was dat ik mijn systeemcamera constant paraat had om snel te reageren en niet tig keer van lens moest wisselen

 14. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 11 januari 2023 om 20:23  | reageer

  Hallo Gert-Jan,
  Ja precies, die manier werkt voor mij ook heel goed!

 15. remco
  remco schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 12:40  | reageer

  vrolijk Ik lees veel reacties van fotografen die dit een brug te ver vinden. Ook ik heb onlangs nog een lens gekocht die 3x zoveel kost tov mijn smartphone. Wat men wel vergeet is waar het om gaat: een mooi plaatje schieten.

  En dat gaat erg goed met moderne telefoons. Ook handmatige settings zijn mogelijk, waarmee je kan experimenteren met bijv langere sluitingstijden en flits....

  Laatst leverde een klant mij HDR foto's vanuit zijn iphone13, uit de hand geschoten. Prachtige dynamic range, prima scherp, waarbij ik statief moet gebruiken en veel nabewerking voor moet doen om hetzelfde effect te behalen met mijn 5D-III.

  Dit stelde mijn mening toch wel bij, dat het tijdperk van wazige pixels uit je klaptelefoon echt voorbij is, en zeer acceptable plaatjes kan schieten uit je telefoon...

 16. PixelDude Raoul
  Profiel PixelDude Raoul schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 14:24  | reageer

  @ Remco en Rob
  Vergelijk het met racen en gewoon autorijden.
  Wil je racen dan moet je naar Zolder gaan en in een bolide kruipen.
  Met je auto ga je zoals ieder ander niet professioneel racer in de straten ‘rijden’.
  Te verwachten conclusie: je gaat met je auto niet op kunnen tornen tegen een F1 in Zolder.
  Idem dito met een smartphone tov een camera.
  Om een F1 te besturen heb je heel wat meer kennis en kunde in huis nodig dan een gewoon rijbewijs voor een auto.

 17. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 11 januari 2023 om 20:35  | reageer

  Hallo Remco,
  Ik ben het met je eens en deel een soortgelijke ervaring.

 18. danny
  danny schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 12:44  | reageer

  Deels ben ik het wel eens met dit artikel. Ik maak ook heel veel foto's met mijn telefoon. Maar een ding blijft mijn met mijn telefoon, een Samsung s20fe, die kan ik niet met 1 hand vasthouden en afdrukken dan ligt dat ding gegarandeerd op grond en zeker in landscape stand. Daar in tegen kan ik mijn zware Nikon D500 met battery grip eronder en 24/120mm objectief erop met 1 hand bedienen zonder dat de boel op de grond valt. Daarnaast zit er ook wel een heel duidelijk snelheidsverschil met die telefoon en camera.

 19. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 11 januari 2023 om 20:38  | reageer

  Ik houd de smartphone altijd met beide handen vast of plaats deze op statief en gebruik, indien nodig, een afstandsbediening.

 20. rob
  rob schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 12:45  | reageer

  helemaal mee eens!!!!!!!!!!!!

 21. Piet Alberts
  Piet Alberts schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 12:51  | reageer

  Wat Donald schrijft vind ik ook al zie ik wel dat er veel kan met de topsmartphones die je altijd bij je hebt. Je mist gewoon je prismazoeker bij veel daglicht. De o zo geroemde handligging van een camera daar hoor je niets meer over. Foto's op de computer zetten om te kunnen bewerken is met een iPhone gewoon onhandig. Hoe maak je een groepsfoto waar jezelf op wilt staan?

 22. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 11 januari 2023 om 20:41  | reageer

  Hallo Piet,
  Ik plaats de smartphone op statief en gebruik een afstandsbediening. Werkt prima.

 23. PixelDude Raoul
  Profiel PixelDude Raoul schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 13:53  | reageer

  Naar mijn mening en oordeel is het gebruik van een smartphone om foto’s te maken en een (systeem)camera verschillend.
  Wil je als professional of hobbyist een mooie foto schieten, gebruik dan een camera.
  Gebruik een smartphone die je meestal toch altijd op zak hebt voor ‘persoonlijke’ reisherinneringen, familie-uitjes of -bijeenkomsten of … om toch nog een foto te hebben van een (fantastische) toevalligheid wanneer je je camera niet mee hebt.
  Probeer echter niemand wijs te maken dat vandaag een smartphone dezelfde of maar benaderende kwalitatieve beelden kan opleveren van een camera, dat is een brug te ver.
  Hoe het verder in de toekomst zal evolueren, dat is koffiedik kijken. Daarmee wil ik benadrukken dat de beelden van een smartphone in de nabije of verre toekomst misschien wel de kwaliteit van een camera kan evenaren.

 24. PixelDude Raoul
  Profiel PixelDude Raoul schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 14:06  | reageer

  Nog een toemaatje.
  Ik zou het als het volgt willen samenvatten:
  Een professioneel kan niets anders dan een camera gebruiken.
  De echte hobbyist kan ook niet zonder camera.
  Het gros van de mensen die niet tot deze twee categorieën behoren … gebruik je smartphone.

 25. Donald
  Donald schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 14:49  | reageer

  Ik zei dat ik weiger om met mijn smartphone te fotograferen. Letterlijk gezien is dat ook zo. Maar....... toch gebruik ik mijn smartphone om te fotograferen; ik gebruik mijn smartphone namelijk als afstandsbediening voor mijn systeemcamera om op die manier mijn foto's maken. 😃😉

 26. PixelDude Raoul
  Profiel PixelDude Raoul schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 14:55  | reageer

  @ Donald
  Ik heb die mogelijkheid via mijn smartphone ook ... en heb het eens succesvol uitgeprobeerd. Maar wees eerlijk, gebruik je het regelmatig of zelfs ooit? Ik niet. 8-)

 27. Arjan
  Arjan schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 15:22  | reageer

  @Piet Alberts, wat is er precies moeilijk aan het koppelen van je iPhone aan je computer met de USB kabel? Open de Windows Explorer en kopieren maar...
  En hoe maak je dan een groepsfoto met een DSLR?

 28. Donald
  Donald schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 15:27  | reageer

  @Raoul. Ja ik gebruik die optie wel. Niet overdreven vaak, maar vooral in de winter wanneer ik tuinvogels fotografeer. Ik zet mijn camera dan buiten op statief gericht op de voederplaats en zelf ga in dan binnen zitten en gebruik de smartphone om de camera te bedienen. Het werkt niet altijd goed, maar wanneer het wel goed werkt, heb ik toch weer een paar toffe foto's

 29. Hans Slagter
  Hans Slagter schreef op woensdag 11 januari 2023 om 09:42  | reageer

  Hoe zit het met de (c) rechten van de foto. Bij het delen op social media is het niet altijd duidelijk wie de rechten heeft.

 30. Donald
  Donald schreef op woensdag 11 januari 2023 om 11:22  | reageer

  @Hans Slagter, hoewel het niets met het onderwerp te maken heeft (smartphone of systeemcamera), kan ik je zeggen dat wanneer je een foto zelf hebt gemaakt, je altijd de rechten blijft behouden tenzij je er vrijwillig afstand van doet. Wat de rechten betreft wanneer je wat publiceert op sociale media ( facebook, Instagram, WhatsApp) is Meta (moederbedrijf van o.a. hiervoor genoemde sociale netwerken) heel duidelijk. Kijk in hun voorwaarden waar het gaat over de inhoud welke je daar publiceert. Meta eigent zich bijvoorbeeld het eigendomsrecht toe van wat je publiceert en kunnen er een doen wat hen goeddunkt ( tot op zekere hoogte ). Zo hebben alle sociale netwerken een aantal voorwaarden voor hetgeen jij bij hen publiceert. Voor meer info verwijs ik je naar deze sociale netwerken en Google ook maar eens op internet, want daar is genoeg over te vinden als je zoekt op onderwerpen als : 'copyright' of 'auteursrechten'. Succes.

 31. Heuschen
  Heuschen schreef op woensdag 11 januari 2023 om 12:48  | reageer

  Ik gebruik mijn smartphone bijna nooit om te fotograferen alleen in nood.
  Zo lelijke beelden! Op een klein scherm zou men zeggen wouaw maar nee, ik hou mij aan mijn systeem camera.

 32. Hans
  Hans schreef op woensdag 11 januari 2023 om 15:44  | reageer

  Waarom heet een digitale telefoon een smartphone en een digitale camera geen smartcamera?
  Hij kan nl veel meer dan ik begrijp!

 33. Andre
  Andre schreef op woensdag 11 januari 2023 om 16:04  | reageer

  Al die uiteenzettingen die hier genoemd worden…….zoals gezegd..! leuk voor statische fotografie en kiekjes. Maar kansloos bij sports wildlife of birds in flight of detail macro. Ook wel tof trouwens dat de auteur mee discussieert.

 34. Evert
  Evert schreef op woensdag 11 januari 2023 om 20:38  | reageer

  Op zich blijft ik mijn spiegelreflex en systeemcamera trouw maar nu ik deze vanwege een schouderoperatie niet goed kan gebruiken is de mobiel even leuk.

  Ik maak een foto maar kan niet zien of het in JPG of RAW is nadat de Adobe Lightroom Camera heb geïnstalleerd en zie dat ik eerst via de galerij de foto moet opzoeken en dan wordt standaard de achtergrond verwijderd. Raar want je moest het toch makkelijk kunnen aanpassen? wat doe ik dan verkeerd? Ik maak gebruik van de Samsung S20

 35. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op donderdag 12 januari 2023 om 14:07  | reageer

  Hallo Evert,
  In de Lr camera kun je kiezen voor DNG of JPG.
  Dat de achtergrond automatisch verwijderd wordt is heel vreemd. Heb je misschien een plugin geïnstalleerd die dit automatisch doet? Anders heb ik er geen verklaring voor.

 36. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 11 januari 2023 om 21:02  | reageer

  Bedankt voor al jullie reacties en meningen omtrent fotograferen met de smartphone-camera.

  Iets dat mij aan het denken heeft gezet én over de streep heeft getrokken is een paragraaf uit het boek Fotograferen met een iPhone van Scott Kelby, die schrijft: "Jouw intentie, hoe je denkt over je smartphone en de manier waarop je hem gebruikt je verhaal te vertellen, heeft een grote invloed op het soort foto's dat je ermee maakt. Als je hem ziet als een 'tweede camera' of gewoon als alternatief voor je 'echte camera' die je niet bij je hebt, dan maak je vrijwel zeker tweederangsfoto's. Maar als je met de juiste intentie fotografeert en je smartphone behandelt als een serieuze camera, dan maak je foto's die kunnen wedijveren met de resultaten van een 'echte' camera. Het gaat in dit geval niet om de technologie, maar om jezelf. Jouw intentie maakt het verschil....."

 37. René
  René

  Ergens ben ik wel bevreesd dat de smartphone het gaat winnen van de duurdere camera’s.
  Bezit je een vermogen aan lenzen, kan het mobieltje zowat alle lenzen in een keer mee nemen.
  Om nog maar te zwijgen dat het voor een fotograaf steeds lastiger wordt om zijn werk uit te voeren.
  Iedereen is zowat een potentieel concurrent.
  De krant en pers is daar een mooi voorbeeld van.

 38. Philip Braem
  Philip Braem schreef op donderdag 12 januari 2023 om 03:51  | reageer

  Ik zou zeggen: eerst proberen, dan reageren. Als prof fotograaf sta ik versteld van de kwaliteit van die kleine dingen. Mijn full-frame camera heeft het lastig om nog mee te kunnen. Spiegelreflex is intussen ook passé.

 39. Andre
  Andre schreef op donderdag 12 januari 2023 om 10:22  | reageer

  Hoi Laura, dit is niet helemaal waar. Zelfs mensen met een instapper als een D3200 van Nikon kunnen dit soort foto’s maken je camera is van minder belang, je glaswerk daar in tegen juist niet. Maar dat weet jij zelf ook wel knipoog

 40. Donald
  Donald schreef op donderdag 12 januari 2023 om 11:24  | reageer

  Het lijkt mij best wel zinvol om door een onafhankelijk laboratorium een vergelijkend onderzoek te laten doen naar de kwaliteit van de foto's uit een smartphone, een spiegelreflex en een systeemcamera allemaal met een gelijk aantal MP's.
  Ik vrees dat zo'n onderzoek vrijwel onmogelijk is omwille van de verschillende types beeldsensoren en software ook al is het aantal MP's gelijk. Je gaat appels met peren vergelijken, ook al zijn het beiden fruit.

 41. gast schreef op donderdag 12 januari 2023 om 13:54  | reageer

  Hallo Patrick van Zundert

  Je link naar je website werkt helaas niet: https://ww.patrickopreis.nl. Even aanpassen vrolijk

 42. gast schreef op donderdag 12 januari 2023 om 14:03  | reageer

  Hallo Evert,
  In de Lr camera kun je kiezen voor DNG of JPG.
  Dat de achtergrond automatisch verwijderd wordt is heel vreemd. Heb je misschien een plugin geïnstalleerd die dit automatisch doet? Anders heb ik er geen verklaring voor.

 43. Arjan
  Arjan schreef op donderdag 12 januari 2023 om 22:50  | reageer

  @Heuschen, Dan wordt het tijd voor een nieuwe telefoon!
  Begrijp me goed, ik fotografeer ook met een DSLR. Maar wel steeds minder omdat de kwaliteit van de foto's van mijn iPhone 14 Pro gewoon echt heel goed is. En nee, ik doe geen sportfotografie en print niet billboard formaat.

 44. Jos Geusens
  Jos Geusens schreef op vrijdag 13 januari 2023 om 12:21  | reageer

  Een smartphone geeft mij niet het gevoel te fotograferen. In mijn hoofd blijven het kiekjes en dat weerspiegelt zich in het resultaat.

  Geen enkele smartphone heeft een diafragma bij mijn weten. Dat is een creatief aspect minder.

  Men gebruikt steeds dezelfde lens. Ook een domper op de creativiteit en de manier van fotograferen. Want een andere lens, vereist een andere aanpak.

  Je bent verplicht om het scherm te gebruiken. Dat kan bijzonder lastig zijn bij helder licht. Bovendien is scherpstellen een ramp als het snel(er) moet gaan. Hoewel mijn camera's live view kennen, gebruik ik het enkel wanneer het gemakkelijker is (zeer laag standpunt, zeer kritisch scherpstellen op hemellichamen...)

  Ik vraag me af waarom je vindt dat een RAW foto flink moet verscherpt worden. Zelfs indien we een objectief met een minder oplossend vermogen gebruiken, zal verscherpen niet het gewenste resultaat geven.
  Ik geef toe dat veel van mijn foto's een (heel kleine) verscherping krijgen indien ze groot worden afgedrukt, maar nooit zodat het ook maar een beetje zichtbaar is. In DxO Photo Lab (dat voor mooie resultaten met kop en schouders boven andere uitsteekt), wordt een algoritme gebruikt dat gebaseerd is op de lens afwijkingen en aldus een optimaal resultaat geeft. Vaak is het dan de sferische aberratie die verdwijnt, zonder dat er kunstmatig verscherpt wordt. En dat is meer dan genoeg.

 45. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op zondag 15 januari 2023 om 19:29  | reageer

  Beste Jos,
  Het flink verscherpen is van toepassing specifiek op de RAW beelden uit mijn smartphone camera, willen deze dezelfde scherpte verkrijgen als de Jpegs. Om die reden fotografeer ik RAW alleen nog met de Lightroom camera die dit probleem niet heeft.

 46. Jos
  Jos schreef op vrijdag 13 januari 2023 om 12:27  | reageer

  De enorme scherptediepte en het gebruik van een scherm bij zowel beoordelen als scherpstellen en het ontbreken van een diafragma, laten mij niet toe om een zelfde resultaat te krijgen met een smartphone.
  Wat niet wil zeggen dat iemand met verstand van fotograferen daarmee geen juwelen kan creëren. Het beperkt de soort foto's die je kan maken wel.

 47. smartzine
  Profiel smartzine schreef op vrijdag 13 januari 2023 om 12:29  | reageer

  Dat neerkijken op ‘de smartphone als camera’ door fotografen die zichzelf erg goed vinden, vergelijk ik vaker met het neerkijken van serieuze liefhebbers van klassieke muziek op de shows van André Rieu. Die concerten laten mensen die nog nooit een klassiek concert hebben bijgewoond, kennis maken met dit muziekgenre. Ook al is het niet jouw muzieksmaak, je kunt niet ontkennen dat mensen er ongelooflijk veel plezier aan beleven. Hetzelfde geldt voor smartphone-fotografie. Waarom zou je mensen die kennismaken met fotografie via een smartphone, willen remmen in hun enthousiasme door te zeggen dat een smartphone ongeschikt is als camera? Ik zie dat nog veel te vaak gebeuren. Natuurlijk heeft een smartphone beperkingen. Je moet er inderdaad geen bruidsreportages of sportfoto’s mee willen maken, maar gaat fotografie in eerste instantie niet om het leren kijken? En daarbij: in de beperking toont zich de meester. Ik heb al menig fotograaf als een blad aan de boom zien keren bij de aanblik van een foto uit een recenter type smartphone. Ook ik heb die draai gemaakt. Ik heb gefotografeerd met spiegelreflexen en dure Mamiya-camera’s, maar nu is de smartphone mijn enige camera.

 48. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op zondag 15 januari 2023 om 19:41  | reageer

  Smartzine, leuk om je ervaringen te lezen en je site te bekijken! Mijn ervaring is dat mensen enthousiaster worden voor fotografie wanneer ze hun smartphone beter leren bedienen, en vooral het anders leren kijken erg waarderen.

 49. Donald
  Donald schreef op vrijdag 13 januari 2023 om 14:48  | reageer

  @smartzine: Om smartphonefotografie op één lijn te zetten met concerten van André Rieu gaat mij echt te ver. Je doet daarmee de smartphonefotografie onrecht aan. Wat André Rieu doet, is een uptempo sausje over een meesterwerk gooien waarmee je niemand leert van klassieke muziek leert houden zoals het gespeeld moet worden.
  Smartphonefotografie heeft niet het doel om met sausjes te smijten om een foto kapot te maken. Dat is een groot verschil met André Rieu.
  Ik stel vast dat de kwaliteit van de foto's afkomstig van smartphones steeds beter wordt. Je moet dan wel een smartphone kopen uit de duurdere prijsklasse en dan ben je ongeveer net zo duur uit als een middenklasse spiegelreflex of een systeemcamera. De resultaten uit een smartphone kunnen nog niet tippen aan de resultaten uit een spiegelreflex of systeemcamera. Dat heeft o.a. te maken met het verschil in hardware en de mate waarin er softwarematig aan een foto gesleuteld moet worden om een vergelijkbaar resultaat te verkrijgen.
  Daarom pleit ik voor een puur technisch onderzoek waarin op statief exact dezelfde foto van hetzelfde onderwerp wordt gemaakt met een smartphone, een spiegelreflex en een systeemcamera met allemaal dezelfde hoeveelheid pixels, diafragma, sluitertijd, brandpuntafstand en ISO waarden. Alles in RAW en allemaal op een zelfde manier nabewerkt met dezelfde software. De foto's allemaal op hetzelfde scherm bekijken op 100%. Tot slot een afdruk maken allemaal op bijvoorbeeld A4 formaat.
  Ik verwacht dat de foto's er niet hetzelfde uitzien en kwalitatief van elkaar verschillen.
  In ieder geval wil ik niet beweren dat ik een goede fotograaf ben, maar geen haar op mijn hoofd (dat worden er steeds minder) dat er nu aan denkt om een smartphone te gebruiken om te fotograferen.

 50. PixelDude Raoul
  Profiel PixelDude Raoul schreef op vrijdag 13 januari 2023 om 15:19  | reageer

  Nu ga ik hopelijk niet tegen de schenen van de photofacts medewerkers stampen ... maar ja, iedere mening telt.
  Hoe verder ik dit alles lees lijkt dit artikel me een geoorloofde en blijkbaar succesvolle methode om de cursus smartphone fotografie te promoten, meer niet.
  Zoals ik eerder zei, ik geloof in de verschillende toepassingen smartphone en camera, kiekjes en de meer ernstige fotografie. En via de smartphone fotografie kan een leek op het idee gebracht worden om ook de betere fotografie met camera te starten.

 51. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 13 januari 2023 om 15:37  | reageer

  Laura heeft dit artikel geschreven zonder input van ons. Ik heb achteraf de titel wat prikkelender gemaakt en de verwijzing naar onze cursus toegevoegd (ik probeer altijd relevante cursussen te verwijzen bij artikelen).

  Dus het artikel zelf is dus niet geschreven met het promoten van de cursus in het achterhoofd. Hoewel Laura de cursus in haar artikel ook kort aanhaalt.

 52. Jos
  Jos schreef op vrijdag 13 januari 2023 om 16:30  | reageer

  Het is niet mogelijk om verschillende soorten camera's op één lijn te krijgen en dat kan ook niet de bedoeling zijn. Ieder toestel heeft zijn voor- en nadelen. De (uitgebreide) kennis daarvan, maakt dat je er alles uit kan halen. Voor iemand die een beeld in z'n hoofd wil tonen aan iemand anders, is veel meer nodig dan technische specificaties vergelijken.
  Dat je met je smartphone niet kan, wat met een 8x10" balg camera kan, geldt ook omgekeerd.

 53. Donald
  Donald schreef op vrijdag 13 januari 2023 om 17:35  | reageer

  @Jos, om een resultaat, een foto, te vergelijken, lijkt het toch verstandig dat je een paar zaken gelijk stelt. Het aantal megapixels bijvoorbeeld, zodat elke foto over een gelijk aantal pixels beschikt. Dan is het vergelijken van de verschillende foto's toch mogelijk op gebied van kleur, scherpte, details e.d.
  Natuurlijk is elk apparaat anders. Maar mij gaat het om te kunnen vergelijken of de verschillen in de foto's dermate groot zijn dat je je een oordeel kan vormen of een foto al of niet technisch gezien aanvaardbaar is.

 54. Melina
  Melina schreef op vrijdag 13 januari 2023 om 19:20  | reageer

  Hmm.. ik zie mijzelf niet als een hele goede fotograaf. Voor mij is het de beleving waar ik van hou (erg mindful en rustgevend en de natuur..). Maar ik zie wel om mij heen mensen hun spiegelreflex/systeemcamera aan de kant schuiven voor een smartphone camera. En zo heeft een familielid de nieuwste Samsung gekocht vanwege de camera en is daar helemaal blij mee, want kijk eens wat een kwaliteit.
  Wat ik zie zijn extreem felle onnatuurlijke kleuren, extreem scherpe foto's en (wanneer gebruikt) extreme onscherpte. Dat vind ik zo jammer, men weet/leert zo niet wat diafragma is, maar wel 'blurry background' of misschien 'bokeh'. En dan wordt het zo extreem toegepast.. zonde. En ik denk dus dat een heleboel mensen op deze wijze niet echt wat leren over fotografie..

 55. Donald Vrooman
  Donald Vrooman schreef op zaterdag 14 januari 2023 om 12:07  | reageer

  Ik vind dit een heel leuk verhaal, of eigenlijk een bekende overweging.
  Ik fotografeer al vanaf mijn 12 jaar, ik ben nu 80.
  Ik overweeg ieder jaar of het nu niet eens tijd word om over te stappen naar fotograferen met een telefoon.
  Ik heb nu nog een wat oudere Apple, maar hij maakt eigenlijk wonderwel heel goede foto’s die zelfs op A4 goed zijn af te drukken.
  De met de telefoon gemaakte foto’s zijn vaak, zonder bewerking zo goed dat ik dat maar nauwelijks kan nadoen met foto’s van mijn Fujifilm X-T3.
  Toch stap ik nog steeds niet over.
  Waarom niet? Ik heb toch nog steeds het idee dat fotograferen meer is dan wat met de telefoon spelen.
  Gek eigenlijk want de telefoon heeft eigenlijk alles wat fotograferen, op leeftijd aantrekkelijk maakt.
  Maakt snel goede beelden door gebruik van Ai, is makkelijk mee te nemen en eigenlijk ook veel goedkoper.
  Toch heb ik die stap ook dit jaar weer niet gezet en zelfs weer een nieuwe telelens aangeschaft.
  Toch ben ik ervan overtuigt dat het moment komt dat ik zal overstappen,
  Donald.

 56. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op zondag 15 januari 2023 om 19:45  | reageer

  Beste Donald, ik hoop van harte dat, wanneer ik 80 ben, nog net zo enthousiast zal fotograferen als U! En ik zou wél die nieuwe smartphone kopen knipoog.

 57. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zaterdag 14 januari 2023 om 12:16  | reageer

  Voor iedereen die zich nu nog wanhopig vastklampt aan zijn "echte" camera: over een paar jaar heb jij ook voornamelijk nog een smartphone in je handen.
  Toen de eerste digitale camera op het toneel verscheen hadden we dezelfde discussie en riepen "echte" fotografen dat "echte foto's" toch echt alleen uit een "echte" analoge camera konden komen.
  En waar zijn we nu?
  Jongens, de techniek gaat voort. Wen er alvast maar aan.
  En ja, natuurlijk. Voor sommige soorten fotografie is een camera met lens nog steeds veel beter en zal dat ook voorlopig nog wel blijven. Op het circuit kom ik met mijn telefoon ook nergens. Maar dat betekent niet dat je de smartphone bij voorbaat al moet diskwalificeren.

 58. Melina
  Melina schreef op zaterdag 14 januari 2023 om 13:22  | reageer

  Voor ieder persoonlijk, maar zolang een smartphone camera een vormloos plat ding is, ga ik er niet mee 'fotograferen'. Als er geen 'echte' camera's meer zouden worden uitgebracht, en mijn camera is overleden, dan geen fotografie meer voor mij..
  Ik vind er echt niets aan met die smartphone..

 59. Jos
  Jos schreef op zaterdag 14 januari 2023 om 13:58  | reageer

  @melina
  Als je kan leven zonder te fotograferen, zit het waarschijnlijk niet diep genoeg. In mijn geval maakt het eigenlijk niet uit, maar met een toestel met verwisselbare lenzen, kan ik me thuis voelen. Bovendien kan ik me niet voorstellen dat een systeem dat zo ingebakken zit in artistieke fotografie, ooit kan verdwijnen. Het is bovendien een geëvolueerd systeem, dat zijn oorsprong vindt in de platen camera's.

 60. Jos
  Jos schreef op zaterdag 14 januari 2023 om 14:18  | reageer

  Ik begrijp best wat je bedoelt, maar voor mij is fotograferen een beleving die eerst in mezelf gebeurt. Vervolgens ga ik mee afvragen of dat met het beschikbare materiaal kan. Zo besefte ik dat snelle vliegtuigen fotograferen niet kon met m'n Nikon 28-300 en schafte me de Sigma 150-600 aan. En dan is het goed om technische gegevens te kunnen vergelijken vooraleer te kopen. In dit geval ben ik bijzonder positief verrast door de kwaliteit van deze zoom. Zeker qua prijs. Maar zelfs met deze techniek van uit sorteren, heb ik al eens lenzen gekocht die me om een of andere reden niet bevielen. Resolutie, kleur, of die goed in de hand ligt, ... er zijn vele factoren die bepalen of een camera-lens combinatie voor mij werken en dat zijn zelden de vergelijkende cijfers. Om die reden kan het zijn dat een smartphone soms genoeg is. Het aantal megapixels maakt totaal niets uit, want ik gebruik nog steeds toestellen van 12 tot 24 op en m'n smartphone heeft 16, net als m'n Olympus. Geen product foto's met de smartphone, want die lens deugt er voor geen meter voor.
  Bovendien geen jpg voor mij, tenzij als eindresultaat.

 61. PixelDude
  PixelDude schreef op zaterdag 14 januari 2023 om 16:32  | reageer

  Ofwel wil je snel wat foto's maken ofwel wil je een tool in handen hebben die je controle geeft en waarmee je je wensen kan uitvoeren. Voor de leek of de minder fotografie begaafde is de smartphone dus een uitstekende oplossing. Wie zijn hart en ziel in een foto wenst te steken, die weet wat hij in zijn handen moet hebben.

 62. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op zondag 15 januari 2023 om 19:54  | reageer

  @Laura, welke Donald?. Er zijn er 2 met dezelfde voornaam. Hopelijk duurt het nog heel lang voor je 80 bent. De ontwikkelingen in de fotografie gaan zo razend snel dat je tegen die tijd fotografeert met jouw bril vrolijk

 63. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op dinsdag 17 januari 2023 om 16:12  | reageer

  @Donald Willemsen - ik dacht dat ik inline had gereageerd naar Donald Vrooman. Inderdaad de ontwikkelingen gaan heel snel! Wie weet waar we over 5 a 10 jaar mee fotograferen.....

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Smartphonefotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord