Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Adobe’s openbare DNG formaat

zondag 14 oktober 2007, 23:59 door | 11.317x gelezen | 1 reactie

DNG logoElke camerafabrikant heeft zijn eigen RAW formaat, zelfs tussen de verschillende modellen van eenzelfde fabrikant zitten verschillen. Mocht een fabrikant besluiten om een oud formaat niet meer te ondersteunen dan kom je met nieuwere software in de problemen. Je kunt dan mogelijk je oude RAW bestanden niet meer inlezen waardoor je fotoarchief waardeloos wordt. Misschien niet over tien jaar, maar over dertig? Om dit probleem te ondervangen heeft Adobe het DNG formaat opgesteld.

Dit Digitaal NeGatief is een openbare standaard waar elke software maker mee aan de slag kan. Adobe doet hard zijn best om de DNG standaard zo wijd mogelijk ondersteund te maken en dat lijkt goed te lukken. Bij het DNG formaat is de kans dus erg groot dat ook in de toekomst de bestanden probleemloos uitgelezen kunnen worden.

Dat het probleem van gebrekkige ondersteuning van oudere RAW realistisch is toont een praktijkvoorbeeld uit mijn eigen ervaring aan. Met een gratis te downloaden stukje software voor Windows XP kun je de RAW bestanden van de Canon 300D in de Windows Verkenner en de standaard Windows Fotoviewer gewoon bekijken. Diezelfde bestanden zijn echter niet langer te bekijken in Windows Vista. Canon heeft voor Vista wel een speciale RAW plugin gemaakt, maar die ondersteund dit verouderde RAW formaat nu al niet meer!

Het DNG formaat maakt gebruik van een compressie zonder dat hierbij beeldinformatie verloren gaat. Het is gebaseerd op het TIFF EP formaat dat ook door veel camera fabrikanten als basis gebruikt wordt voor hun RAW formaat.

Met bijvoorbeeld Adobe Bridge kun je nieuwe foto’s bij het uitlezen van je geheugenkaart direct om laten zetten naar het DNG formaat. Ook biedt Adobe gratis software om je RAW bestanden te converteren naar DNG. Ook ondersteunen sommige digitale camera’s het formaat reeds. Je kunt de afbeeldingen dan direct in de camera als DNG op laten slaan en zo bespaar je een omzetting achteraf.

Persoonlijk ben ik aan het overwegen om mijn RAW bestanden om te gaan zetten naar het DNG formaat. Ik ben benieuwd wie dit reeds doet en naar de ervaringen hiermee.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 15 oktober 2007 om 23:44  | reageer

    Een belangrijk onderdeel waarbij DNG nog niet gebruikt kan worden is overigens de bestandsviewer van Windows Vista. Vreemd genoeg is er nog steeds (Vista is al een maand of tien op de markt) geen codec voor beschikbaar. Hierdoor kun je geen thumbnails en previews binnen de Windows fotoviewer bekijken (uiteraard wel in programma's als Bridge).

    Een enorme tekort koming als je het mij vraagt. Een reden om nog even te wachten met het gebruik van Adobe's DNG formaat?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord