Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Dick Holtman

ImageMagick, fotobewerken op de commandoregel & Lightroom

zaterdag 26 december 2020, 14:14 door | 3.695x gelezen | 2 reacties

Hoewel zowel Photoshop als ImageMagick in 1987 het levenslicht zagen, kent iedereen Photoshop, maar wie heeft gehoord van ImageMagick? In deze blog wil ik jullie kort bekend maken met ImageMagick. En je tippen over de krachtige combinatie met Lightroom.

Voordat ik in ga op wat ImageMagick is en kan, wil ik je alvast tippen dat, voor mij, ImageMagick pas echt interessant wordt in combinatie met Lightroom. Maar daarover straks meer.

Wat is ImageMagick


Wikipedia beschrijft ImageMagick als: ImageMagick is een grafisch programma waarmee aan digitale beeldbewerking kan worden gedaan. Het computerprogramma bestaat uit een aantal commandoregel-gebaseerde programma's.

Zelf zeggen ze: Use ImageMagick® to create, edit, compose, or convert bitmap images. It can read and write images in a variety of formats (over 200) including PNG, JPEG, GIF, HEIC, TIFF, DPX, EXR, WebP, Postscript, PDF, and SVG.

ImageMagick can resize, flip, mirror, rotate, distort, shear and transform images, adjust image colors, apply various special effects, or draw text, lines, polygons, ellipses and Bézier curves.


Vertaald is dat:
Gebruik ImageMagick® om bitmap afbeeldingen te maken, te bewerken, samen te stellen of te converteren.

Het kan afbeeldingen in verschillende formaten (meer dan 200) lezen en schrijven, waaronder PNG, JPEG, GIF, HEIC, TIFF, DPX, EXR, WebP, Postscript, PDF en SVG.

ImageMagick kan afbeeldingen verkleinen, spiegelen, roteren, vervormen, afschuiven en transformeren, beeldkleuren aanpassen, verschillende speciale effecten toepassen of tekst, lijnen, polygonen, ellipsen en Bézier-curves tekenen.

Hieruit blijkt de enorme mogelijkheden van deze programma's. En wie nog niet overtuigd is, nodig ik om om de website te bekijken bij "Features and Capabilities".

Het zal ook wel duidelijk zijn waarom zo weinigen het kennen, want om het te gebruiken moet je werken vanuit de oude DOS box (Windows) of een Unix shell. En wie doet dat nog om plaatjes te bewerken?

DOS box Command line LightroomSatistics.com

Een paar voorbeelden


Een paar minder voor de hand liggende voorbeelden wat je met ImageMagick kunt doen. In het eerste voorbeeld maken we van een foto een striptekening (cartoon).

LightroomStatistics plug-ins ImageMagick<

LightroomStatistics plug-ins ImageMagick
Van deze foto maken we een sketch tekening

LightroomStatistics plug-ins ImageMagick
Photo by Gabriel Silvério on Unsplash


Use ImageMagick to quickly and easily process images for your blog Photo by Gabriel Silvério on Unsplash
Tenslotte voegen we een aantal foto's samen tot één op een zwarte achtergrond met één opdracht.

ImageMagick LightroomStatisitcs plug-ins
Gebruikte opdracht:
magick montage -background black -geometry +4+3 *cartoon.jpg montage.jpg

Waarvoor te gebruiken


Als je prachtige programma's als Photoshop of Gimp hebt, waarom zou je dan überhaupt gaan werken met een programma als ImageMagick dat werkt met de commandoregel?

Het meest voor de hand liggende antwoord ligt juist in de "commandoregel". Zo kun je het programma laten werken op basis van een batch. Bijvoorbeeld alle foto's in een directory voorzien van een watermerk, een omkadering of van formaat doen wijzigen.

Ook kun je het programma vanuit een ander programma aansturen. En daarbij komen we bij het laatste onderwerp van deze blog, namelijke de samenwerking van Lightroom en ImageMagick.

ImageMagick en Lightroom


Normaal gesproken zet je ImageMagick in als onderdeel van het export proces. Een post-processing stap dus.

Juist het op de achtergrond kunnen uitvoeren van extra bewerkingen tijdens het exporteren maakt ImageMagick zo aantrekkelijk voor gebruik in combinatie met Lightroom.

Een van de eerste plug-ins voor Lightroom, LR/Mogrify 2 uit 2008, gebruikt ImageMagick op de achtergrond om extra bewerkingen uit te voeren op foto's tijdens het exporteren. Zo kun je randen, watermerken en teksten toevoegen aan je geëxporteerde foto's.

Zelf heb ik de onder andere Transparency exporter plug-in gemaakt. Deze plug-in vervangt een in te stellen of aan te wijzen kleur in transparantie.

Natuurlijk zijn er specialistisch programma's die het waarschijnlijk beter kunnen, maar met deze plug-in kun je eenvoudig vanuit Lightroom de achtergrond van 10, 100, 1000 foto's transparant maken tijdens het exporteren. En dat dus zonder enig handwerk.

Het grote voordeel zit in de integratie van extra post-processing mogelijkheden in de Lightroom workflow.

De mogelijkheden zijn enorm, wachtend op ontdekt te worden.

Aan de gang met ImageMagick en ondersteuning


Voor degenen die aan de gang willen met ImageMagick is het internet een enorme kennisbron. Op Youtube zijn er verschillende filmpjes met voorbeelden.

Op het forum worden vragen goed beantwoord. Ook het oude forum bevat enorm veel vragen en antwoorden.

Achtergrond informatie


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Dick Holtman

Over de auteur

Dick Holtman is getrouwd met een enthousiaste fotografe en een ervaren Lightroom post-processing specialist. Hij werkt al ruim 30 jaar in de IT. Uit deze interesses is het bedrijf LightroomStatistics.com ontstaan. Dick maakte al 11 Lightroom plug-ins die te vinden zijn op de Photographers-Toolbox.com. Ook geeft hij IT en workflow adviezen aan fotografen.

2 reacties

  1. Evert
    Evert schreef op dinsdag 29 december 2020 om 11:51  | reageer

    Jammer vind ik dat als je alles in het Nederlands hebt, dat je hiermee in het Engels moet gaan werken ongeacht de kracht van het programma wat ik hier nu nog niet in zie.
    Er is teveel voor nodig om hiermee goed te kunnen draaien en teveel zoekwerk om het pakket onder de knie te krijgen.
    Jammer maar ik hou het toch liever op Lightroom en Photoshop maar dat is persoonlijk. (maar wel in het Nederlands)

  2. Lightroomstatistics
    Profiel  Lightroomstatistics schreef op dinsdag 29 december 2020 om 14:02  | reageer

    ImageMagick is zeker geen vervanging van Lightroom en Photoshop.
    Enerzijds was het artikel bedoeld om bekendheid te geven aan ImageMagick op zich.
    Echter de kracht zit in de mogelijkheid om extra post-processing functionaliteit toe te kunnen voegen aan Lightroom.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord