Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Overzicht van gratis RAW converters

woensdag 30 mei 2012, 23:53 door | 42.613x gelezen | 6 reacties

Bij de meeste digitale camera's wordt wel software geleverd waarmee je RAW bestanden (zeg maar het digitale negatief) van je camera kunt bewerken en exporteren naar Jpeg. Deze meegeleverde software kan echter niet altijd alles uit het RAW bestand halen wat er in zit. Naast de betaalde RAW convertors zijn er ook een aantal gratis opties.

Zo'n gratis convertor kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld eens een keer niet achter je eigen computer aan het werk bent, maar toch even een RAW bestand moet openen. Overigens zou ik persoonlijk niet snel Lightroom inwisselen voor een dergelijk pakket. Het kan echter een handige oplossing zijn.

RawTherapee


RawTherapee is een gratis en open-source pakket waarmee je RAW bestanden kunt inlezen. RawTherapee is een behoorlijk uitgebreid pakket en is beschikbaar voor zowel Apple, Windows en Linux computers. Het pakket kan daarbij draaien op zowel 32 als 64-bit systemen en is beschikbaar in 25 talen (waaronder Nederlands).

Rawtherapee

Scarab Darkroom


Scarab Darkroom is een nieuw pakket dat net uit de beta-fase komt. Het programma is momenteel alleen geschikt voor Windows, maar een Mac versie zou in de maak zijn. Van Scarab Darkroom komt straks ook een betaalde versie beschikbaar die extra mogelijkheden biedt.

Scarab Darkroom

UFRaw


Ook Unidentified Flying RAW (UFRaw) is een open-source project. Dit pakket ziet er echter een stuk minder uitgebreid uit als RawTherapee. Ook dit pakket is zowel voor Windows, Linux als Mac beschikbaar. Handig aan dit pakket is dat het ook te gebruiker is als plug-in voor Gimp, een gratis fotobewerkingspakket.

Photivo


Niet voor beginners, maar ook Photivo is een gratis en open-source pakket. Eveneens weer beschikbaar voor de drie bekende besturingssystemen en het pakket bevat ook een plug-in voor Gimp. Ook Photivo is te Nederlandstalig te gebruiken.

Photivo

Overige


Stepok's Raw Importer is sinds september 2009 al niet meer bijgewerkt. Hierdoor zal het programma niet werken met alle camera's die na deze tijd uitgekomen zijn en is deze converter geen bruikbare optie. Able RAWer is nog aardig recent bijgewerkt; augustus 2011. De informatie over dit pakket is echter summier.

Mijn eerste indruk is dat RawTherapee het interessantste gratis RAW pakket is. Ze zijn al een tijdje bezig en lijken een aardig compleet pakket te bieden. Weet je nog een andere gratis RAW converter of heb je een mening over de hier genoemde pakketten? Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

  1. Wim Verheij
    Wim Verheij schreef op donderdag 31 mei 2012 om 10:15  | reageer

    Elja,

    Ik denk dat je ook eens moet kijken naar Darktable, beschikbaar voor Linux en Mac, (nog) niet voor Windows.

  2. Erkki
    Profiel Erkki schreef op donderdag 31 mei 2012 om 10:17  | reageer

    Ik heb RawTherapee getest op Lion 10.7.4. Helaas werkt het niet onder de nieuwste versie van Mac OSx.
    Even in de gaten houden. Hopelijk komt er snel een update. Ik gebruik altijd Canon's DPP, maar wil dit programma graag gebruiken.

  3. jk-fotografie
    Profiel jk-fotografie schreef op donderdag 31 mei 2012 om 12:07  | reageer

    Er zijn volgens mij nog veel meer, zoals DCRaw, dat ook open source is en meer gericht op 'techneuten' zo op het oog. Wel kun je er de unieke Zero-noise techniek mee toepassen.

    Over het algemeen kun je ook voor tijdelijk altijd even de trial van je favoriete raw-converter downloaden en anders kunnen hele basic aanpassingen op een raw-file zelfs met het simpele Picasa. Voor het betere bewerken is het toch fijn om actuele profiles van alle camera's in het pakket te hebben en goeie ruisreductie.

  4. Cas van der Voorn
    Profiel Cas van der Voorn schreef op donderdag 31 mei 2012 om 12:19  | reageer

    Het is geen raw-convertor, maar de DNG-convertor van Adobe is ook gratis en zet je RAW dus om naar DNG. Kan handig zijn als je camera nieuwer is dan je photoshop-versie.

  5. Petitjean
    Profiel Petitjean schreef op maandag 4 juni 2012 om 14:36  | reageer

    Ik gebruik op dit moment nog altijd Nikon Capture NX en zoals velen ben ik (voorlopig) nog altijd overtuigd dat merk gebonden RAW convertors/bewerkers nog altijd beter zijn dat open source. Fabrikanten blijven nog altijd de specialisten over hun 'gesloten' RAW formaat.
    Toegegeven dat er al mooie dingen gedaan worden met open source, blijf ik nu nog bij Capture NX

  6. Rolograaf
    Rolograaf schreef op dinsdag 5 juni 2012 om 23:20  | reageer

    Ja, het is ook al geen echte RAW convertor maar gratis Picasa van Google kan ze niet alleen laten zien, organiseren, enigszins bewerken en exporteren naar JPG (misschien dus toch een converter?)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord