Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Skylum lanceert Luminar NEO

donderdag 17 februari 2022, 14:07 door | 4.166x gelezen | 14 reacties

De nieuwe Luminar NEO is al een tijdje in aantocht, en het is nu eindelijk zover. Op 17 februari 2022 zal Skylum de nieuwe versie van de AI aangedreven fotobewerkingssoftware lanceren. Deze versie belooft onder andere een aantal nieuwe AI functies.

Luminar Neo Launch


Er zijn een aantal interessante opties in de nieuwe Luminar NEO. Het automatisch verwijderen van stofjes is er een van. Andere nieuwe mogelijkheden zijn het opnieuw belichten van een scene (relight AI) en het automatisch verwijderen van elektriciteitslijnen. Er is ook een Luminar Share app.

Frame 41


De nieuwe Luminar NEO zal ook de mogelijkheid tot het gebruik van lagen hebben, iets wat in Luminar 4 in rudimentaire vorm beschikbaar was, en in Luminar AI helemaal verdwenen. In welke vorm lagen terug zullen komen is even afwachten.

Het wordt nu ook mogelijk om een kunstmatige kleine scherptediepte te genereren. Deze heet Portrait Bokeh AI.

Frame 49


Je had al gelegenheid om je aan te melden, en zo als eerste Luminar NEO in bezit te krijgen. Deze early bird release zal op 10 februari 2022 beschikbaar komen. Wie geen gebruik gemaakt heeft van deze optie zal moeten wachten tot 17 februari 2022.

Frame 57


Skylum heeft een aanbod voor de eerste bestellingen die tussen 17 februari en 3 maart geplaatst worden. Er is een jaar abonnement voor 59 euro beschikbaar (79 euro voor twee gebruikers). Een levenslange licentie is voor 79 euro te verkrijgen (99 euro voor twee gebruikers)

Interesse?
Je kunt de nieuwste versie van Luminar Neo hier aanschaffen (affiliate link).

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

14 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op zondag 20 februari 2022 om 00:04  | reageer

  Nando, ik heb vanaf het begin de pre-release versies kunnen gebruiken en nu de zogenaamde full-version in gebruik. Ik heb echter nog nooit zoiets slechts en onvolledig meegemaakt. Er zijn sinds 17 februari al weer verschillende updates geweest en nog steeds is het softwarepakket Neo niet volledig. Sommige tools, die wel in de AI-versie zitten, ontbreken nog steeds. De zgn. layers zijn geen layers in de zin van aanpassingslagen zoals in Photoshop. Heb je een foto van een auto waarop ook een aantal electriciteitsdraden op te zien zijn, dan kun je inderdaad die draden verwijderen met de 'powerline-eraser'. Meteen worden dan ook de ruitenwissers op de auto als powerlines aangezien en dus gewist. Overigens het verwijderen van electriciteitsdraden lukt alleen bij voldoende contrastverschillen zoas bijvoorbeeld een blauwwe lucht, maar lopen die draden voor bomen langs, dan gaat het gegarandeerd mis.
  Voor nu is Neo nog betreurenswaardig slecht en moet Skylum zich schamen zo'n onvolledig product op de markt te brengen. Dan ook nog eens de mensen vanaf september vorig jaar vooruit laten betalen en dus dat ze 6 maanden moeten wachten op een onvolledig product, is een schande.
  Het is geen verwijt aan jou Nando, maar een waarschuwing is hier zeker op zijn plaats. Blijkbaar is voor Skylum moneymaking belangrijker dan het leveren van een goed product

 2. Jeanne
  Jeanne schreef op zondag 20 februari 2022 om 21:45  | reageer

  Ik kocht ook Neo en eerst wou hij helemaal niet starten maar vandaag wel (hoera). Vraag: ga jij, Nando, weer een cursus geven op Photofacts?

 3. 4BYE
  Profiel 4BYE schreef op dinsdag 22 februari 2022 om 12:38  | reageer

  Hoi Donald, je was mij voor! LOL Maar helemaal met je eens!!

  Ik heb geen eens die nieuwe opties geprobeerd omdat ik geen zin had om beta tester te zijn. Uiteindelijk toen het originele product dan klaar was een enorme telleurstelling. Eigenlijk had ik gewoon mijn Luminar AI in een mindere versie. Die nieuwe opties zijn er nog niet eens. Je bent dus eigenlijk nu allemaal een beta tester geworden. Op het forum verhaal gehaald en velen zijn diep ontevreden en hebben net als ik hun geld teruggevraagd. Eigenlijk liep het met Luminar AI ook al een beetje zo, maar niet zo treurig als nu. Ik heb een aantal templates gekocht en een membership voor een jaar genomen. Maar die templates zijn niet bruikbaar, maar daar gaat men aan werken... Hoezo, gaat men aan werken? Dat hoort toch al klaar te zijn als je iets verkoopt. Uiteindelijk koop je dus Luminar AI na een jaar in een nieuw jasje met een paar opties die dus niet eens goed werken. Die Portrait Bokeh werkt matig en zit al in Luminar AI. Als je voor lief neemt dat er stukjes oor, haar e.d. weggehaald wordt zal je het wel aardig vinden. Ik heb dus ook al minder geloof in automatisch stofjes weghalen en die stroomlijnen e.d. hoor je al van Donald hoe dat dus momenteel werkt. Ook het intelligent wegwerken van kleine obstakels o.i.d. kan zich niet meten met PS. Ik vrees dat Luminar AI klaar is en ondanks dat ik er wat mee kan nog best wel wat updates zou kunnen gebruiken. Wat mij het meeste dwars zit is de agressieve manier van verkopen, dagelijkse mailtjes kun je nog weigeren, maar als je in de beschikbare (en aangekochte) template-serie suggestie ook nog een versie krijgt aangedragen die je moet kopen en een Neo pre-order knop in je programma krijgt wordt het wel bedenkelijk. Ik ben ieder geval afgehaakt, waar ik in het verleden Luminar AI nog wel eens verdedigd heb. Uiteindelijk gebruik ik slechts een handvol templates in Luminar AI, die toch ook weer steeds moeten worden aangepast. De luchtvervanging is wel beter dan PS maar is toch uiteindelijk een hype omdat het toch snel "fake" lijkt en naar mijn mening meer "digital art" wordt. Uiteindelijk gebruik ik Luminar AI als plug-in om sommige foto's te fine-tunen. Ik moet wel nageven dat de refund meteen geregeld werd.

 4. Rene
  Rene schreef op dinsdag 22 februari 2022 om 12:38  | reageer

  Dag allemaal,
  Met veel verwachting gewacht op het nieuwe NEO.
  Na installatie ben ik verrast door de mogelijkheden, en dit niet in de positieve zin. Enkele tools die in AI zitten ontbreken. Buiten dit zijn de mogelijkheden veel lager dan de verwachtingen die zijn gewekt. Ik heb besloten dat dit de laatste versie is die ik heb aangeschaft.

  Ronduit ontevreden.

 5. PvRFotografie
  Profiel  PvRFotografie schreef op dinsdag 22 februari 2022 om 13:41  | reageer

  Hier ook een NEO "gebruiker" en mijn mening op dit moment is dat NEO een flutprogramma is. Ik heb Luminar 4 en Luminar Ai en dat werkt voor mij fijner. Er valt weinig toe te voegen aan de verhalen hier boven. Het meeste kan ik ook met PS CC, misschien niet zo snel maar wel beter. Ik heb nu ook maar een refund aangevraagd omdat ik niet verwacht dat ik veel plezier van NEO ga krijgen..

 6. Rob Dikkers
  Rob Dikkers schreef op dinsdag 22 februari 2022 om 14:38  | reageer

  Ik heb gisteravond gekeken naar de workshop over Luminar Neo van Piet. Ook Piet gaf aan dat er vele dingen zijn die (nog) niet aanwezig zijn en (misschien) nog komen. Ik begrijp dan ook niet niet dat Skylum een product aanbied die nog lang niet volledig is. Voorlppig hee Neo voor mij.

 7. gast schreef op dinsdag 22 februari 2022 om 17:12  | reageer

  Donald, helemaal mee eens het is Skylum-onwaardig , trouwens het programma is in tegenstelling tot wat ze aangaven nog steeds behoorlijk traag op mijn imac met een 3,6 Ghz 8-core Intel Core i9 processor en 64 GB 2667MMz DDr4 geheugen, dus daar kan het niet aan liggen lijkt mij. Geen reclame voor Skylum-Team.

 8. Ron
  Ron schreef op dinsdag 22 februari 2022 om 19:25  | reageer

  Buiten het feit dat de link hier aangeboden op de website waarschijnlijk (met de nadruk op waarschijnlijk) een affiliate link is is sinds het uitbrengen van Aurora HDR in samenwerking met Trey Ratcliff deze firma in al haar nieuwe software en update's er hard op achteruit gegaan. Blijkbaar wilde men graag een inhaalslag maken ten opzichte van Adobe. Dat is niet gelukt.....ik gebruik op en af deze software sinds begin 2016 toen je nog allerlei ad-ons kon kopen en het bedrijf gewoon Macphun heette. Sinds de wisseling naar Skylum en de focus gelegd moest worden naar 2 besturingssystemen ben ik afgehaakt en heb 2 boeken gekocht via Adobe Press en ben photoshop gaan "studeren en leren" inmiddels ben ik een Adobe ACE en ik kan met een gerust hart zeggen dat deze knutselsoftware van mijn lijst geschrapt is. Ook professionals gebruiken dit niet maar streven vaak alleen de 20% commissie na die elke verkoop van deze partij in het laatje brengt via het klikken op de link. Ik vindt dat bedenkelijk en zou vermeld moeten worden.

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 22 februari 2022 om 21:49  | reageer

  @Ron; We hebben inderdaad onze affiliate link gebruikt. Ik heb het er nu bij vermeldt. Ik denk niet dat we 20% krijgen, maar heel eerlijk weet ik het niet eens.

  We hebben zelf nog niet met Neo gewerkt. Dit is ook alleen de aankondiging, geen oordeel van ons over het programma. In elk geval goed om te horen in de reacties dat het tegen lijkt te vallen. Dat waarschuwt anderen, maar gelukkig kun je ook gewoon je geld terugkrijgen bij Skylum als het programma je niet bevalt.

 10. Ron
  Ron schreef op dinsdag 22 februari 2022 om 22:37  | reageer

  Dat streelt jullie @Elja en dat is netjes, ik ben ook eerlijk als ik zeg dat ik ook heb verdiend aan deze software. Eind 2017 had ik bij elkaar zo'n €1800 verdiend maar ik merkte dat het promoten van deze software mijn ontwikkeling als fotograaf/digitaal artiest in de weg stond, het koste veel te veel tijd. Heb van dat geld wel een prachtige camera gekocht. Mensen moeten doen waar ze een goed gevoel bij hebben en het is zeker dat dat er bij Skylum veel zijn en daar is niks mis mee.

 11. 4BYE
  Profiel 4BYE schreef op woensdag 23 februari 2022 om 11:17  | reageer

  @Ron/@Elja,

  Zo'n vermoeden had ik al. Misschien is het tijd om dat Neo zelf ook aan een testje te onderwerpen. Het moet in ieder geval duidelijk zijn dat er een wanprestatie wordt verricht.

 12. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 23 februari 2022 om 16:54  | reageer

  @4BYE ik denk dat een testje van NEO geen zin heeft, want het regent al klachten over het programma waarin ook duidelijk wordt wat er mis is. Maar goed, als iemand zich geroepen voelt NEO te onderwerpen aan een grondige test en dat te vergelijken L4 en AI, dan krijgt hij/zij mijn zegen 😃.

 13. 4BYE
  Profiel 4BYE schreef op woensdag 23 februari 2022 om 22:07  | reageer

  @Donald ik bedoelde meer als artikel omdat het nu een reclame lijkt voor Skylum en mensen misschien minder vaak de reacties doorlezen. In ieder geval ligt het niet aan ons en zijn velen het inderdaad met ons eens.

 14. Ron
  Profiel Ron schreef op donderdag 24 februari 2022 om 11:57  | reageer

  @4BYE Reclame maken maakt niet zoveel uit want reclame is iets wat altijd om ons heen is. Mij gaat het meer om de eerlijkheid, het is niet erg als er word verdiend als er een artikel word geschreven want dat kost ook tijd en dus geld. Maar het eerlijk vermelden daarvan is dan wel zo netjes om op die manier de zaak transparant te houden en mensen een keus te laten, op die manier dwing je dan nog meer respect af met de dingen waar je mee bezig bent. Als je puur naar deze software kijkt dan zijn er duizend en 1 meningen waarin iedereen het recht heeft om die te delen. Voor de een volstaat een filtertje over een foto leggen prima terwijl de ander een full management over z'n bibliotheek wil. Het is goed voor alle fotografen dat de keuze reuze is. En het is prima dat de auteur hier mensen attendeert op deze software, ik heb het ook gebruikt maar niet meer. Maar goed.....ik ben ik en daar hoeft een ander zich niets van aan te trekken knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord