De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Nando Harmsen

Skylum lanceert Luminar NEO

donderdag 17 februari 2022, 14:07 door | 2.237x gelezen | 14 reacties

De nieuwe Luminar NEO is al een tijdje in aantocht, en het is nu eindelijk zover. Op 17 februari 2022 zal Skylum de nieuwe versie van de AI aangedreven fotobewerkingssoftware lanceren. Deze versie belooft onder andere een aantal nieuwe AI functies.

Luminar Neo Launch


Er zijn een aantal interessante opties in de nieuwe Luminar NEO. Het automatisch verwijderen van stofjes is er een van. Andere nieuwe mogelijkheden zijn het opnieuw belichten van een scene (relight AI) en het automatisch verwijderen van elektriciteitslijnen. Er is ook een Luminar Share app.

Frame 41


De nieuwe Luminar NEO zal ook de mogelijkheid tot het gebruik van lagen hebben, iets wat in Luminar 4 in rudimentaire vorm beschikbaar was, en in Luminar AI helemaal verdwenen. In welke vorm lagen terug zullen komen is even afwachten.

Het wordt nu ook mogelijk om een kunstmatige kleine scherptediepte te genereren. Deze heet Portrait Bokeh AI.

Frame 49


Je had al gelegenheid om je aan te melden, en zo als eerste Luminar NEO in bezit te krijgen. Deze early bird release zal op 10 februari 2022 beschikbaar komen. Wie geen gebruik gemaakt heeft van deze optie zal moeten wachten tot 17 februari 2022.

Frame 57


Skylum heeft een aanbod voor de eerste bestellingen die tussen 17 februari en 3 maart geplaatst worden. Er is een jaar abonnement voor 59 euro beschikbaar (79 euro voor twee gebruikers). Een levenslange licentie is voor 79 euro te verkrijgen (99 euro voor twee gebruikers)

Interesse?
Je kunt de nieuwste versie van Luminar Neo hier aanschaffen (affiliate link).

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

14 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op zondag 20 februari 2022 om 00:04

  Nando, ik heb vanaf het begin de pre-release versies kunnen gebruiken en nu de zogenaamde full-version in gebruik. Ik heb echter nog nooit zoiets slechts en onvolledig meegemaakt. Er zijn sinds 17 februari al weer verschillende updates geweest en nog steeds is het softwarepakket Neo niet volledig. Sommige tools, die wel in de AI-versie zitten, ontbreken nog steeds. De zgn. layers zijn geen layers in de zin van aanpassingslagen zoals in Photoshop. Heb je een foto van een auto waarop ook een aantal electriciteitsdraden op te zien zijn, dan kun je inderdaad die draden verwijderen met de 'powerline-eraser'. Meteen worden dan ook de ruitenwissers op de auto als powerlines aangezien en dus gewist. Overigens het verwijderen van electriciteitsdraden lukt alleen bij voldoende contrastverschillen zoas bijvoorbeeld een blauwwe lucht, maar lopen die draden voor bomen langs, dan gaat het gegarandeerd mis.
  Voor nu is Neo nog betreurenswaardig slecht en moet Skylum zich schamen zo'n onvolledig product op de markt te brengen. Dan ook nog eens de mensen vanaf september vorig jaar vooruit laten betalen en dus dat ze 6 maanden moeten wachten op een onvolledig product, is een schande.
  Het is geen verwijt aan jou Nando, maar een waarschuwing is hier zeker op zijn plaats. Blijkbaar is voor Skylum moneymaking belangrijker dan het leveren van een goed product

 2. Jeanne
  Jeanne schreef op zondag 20 februari 2022 om 21:45

  Ik kocht ook Neo en eerst wou hij helemaal niet starten maar vandaag wel (hoera). Vraag: ga jij, Nando, weer een cursus geven op Photofacts?

 3. 4BYE
  Profiel 4BYE schreef op dinsdag 22 februari 2022 om 12:38

  Hoi Donald, je was mij voor! LOL Maar helemaal met je eens!!

  Ik heb geen eens die nieuwe opties geprobeerd omdat ik geen zin had om beta tester te zijn. Uiteindelijk toen het originele product dan klaar was een enorme telleurstelling. Eigenlijk had ik gewoon mijn Luminar AI in een mindere versie. Die nieuwe opties zijn er nog niet eens. Je bent dus eigenlijk nu allemaal een beta tester geworden. Op het forum verhaal gehaald en velen zijn diep ontevreden en hebben net als ik hun geld teruggevraagd. Eigenlijk liep het met Luminar AI ook al een beetje zo, maar niet zo treurig als nu. Ik heb een aantal templates gekocht en een membership voor een jaar genomen. Maar die templates zijn niet bruikbaar, maar daar gaat men aan werken... Hoezo, gaat men aan werken? Dat hoort toch al klaar te zijn als je iets verkoopt. Uiteindelijk koop je dus Luminar AI na een jaar in een nieuw jasje met een paar opties die dus niet eens goed werken. Die Portrait Bokeh werkt matig en zit al in Luminar AI. Als je voor lief neemt dat er stukjes oor, haar e.d. weggehaald wordt zal je het wel aardig vinden. Ik heb dus ook al minder geloof in automatisch stofjes weghalen en die stroomlijnen e.d. hoor je al van Donald hoe dat dus momenteel werkt. Ook het intelligent wegwerken van kleine obstakels o.i.d. kan zich niet meten met PS. Ik vrees dat Luminar AI klaar is en ondanks dat ik er wat mee kan nog best wel wat updates zou kunnen gebruiken. Wat mij het meeste dwars zit is de agressieve manier van verkopen, dagelijkse mailtjes kun je nog weigeren, maar als je in de beschikbare (en aangekochte) template-serie suggestie ook nog een versie krijgt aangedragen die je moet kopen en een Neo pre-order knop in je programma krijgt wordt het wel bedenkelijk. Ik ben ieder geval afgehaakt, waar ik in het verleden Luminar AI nog wel eens verdedigd heb. Uiteindelijk gebruik ik slechts een handvol templates in Luminar AI, die toch ook weer steeds moeten worden aangepast. De luchtvervanging is wel beter dan PS maar is toch uiteindelijk een hype omdat het toch snel "fake" lijkt en naar mijn mening meer "digital art" wordt. Uiteindelijk gebruik ik Luminar AI als plug-in om sommige foto's te fine-tunen. Ik moet wel nageven dat de refund meteen geregeld werd.

 4. Rene
  Rene schreef op dinsdag 22 februari 2022 om 12:38

  Dag allemaal,
  Met veel verwachting gewacht op het nieuwe NEO.
  Na installatie ben ik verrast door de mogelijkheden, en dit niet in de positieve zin. Enkele tools die in AI zitten ontbreken. Buiten dit zijn de mogelijkheden veel lager dan de verwachtingen die zijn gewekt. Ik heb besloten dat dit de laatste versie is die ik heb aangeschaft.

  Ronduit ontevreden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.253 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord