Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Stockfotografie; de eerste betaling

zondag 8 juni 2008, 23:29 door | 11.347x gelezen | 21 reacties

Al een tijdje ben ik niet meer actief geweest met stockfotografie, maar uiteraard blijft je account gewoon actief en lopen de verkopen ook langzaam door. Vandaag werd mijn interesse weer gewekt; ik ontving een e-mailbericht van Shutterstock met het bericht over een betaling die overgemaakt is naar mijn PayPal account.

Een bedrag van 102,69 dollar was bijgestort op mijn rekening. In euro's komt dat overigens neer op slechts 63,64 euro, dus echt een groot bedrag is het niet te noemen. Desondanks leuk dat er geld binnenkomt van iets waar je al maanden niet meer naar omgekeken hebt.

Uiteraard wel direct een goede reden om weer eens te kijken naar mijn accounts bij de verschillende microstock websites. Bij Shutterstock heb ik slechts 15 afbeeldingen staan, die zijn niet bepaald goed voor een groot bedrag. In mei heb ik met mijn eigen foto's 1,75 dollar verdiend. Interessanter zijn echter jullie verkopen. Lezers van eerdere artikelen die doorgeklikt hebben naar Shutterstock en zich daar aangemeld hebben krijgen mij als 'referer'.

De referer van een nieuw lid krijgt bij elke verkochte foto ook een paar cent. In mei heb ik op deze manier 15,48 dollar verdiend. Bijna het tienvoudige ten opzichte van de verkoop van mijn eigen foto's. Bedankt daarvoor dus! knipoog

Op de andere stocksites waar ik bij zit loopt het niet zo hard. iStockPhoto heeft me pas 10,07 dollar opgeleverd (nog niks uitbetaald) en bij Dreamstime zit ik op 23,45 dollar. Shutterstock blijft momenteel dus duidelijk de favoriet.

Mijn stockfoto's bij Shutterstock


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

21 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 9 juni 2008 om 08:08

  Voor dat bedrag kun je net weer een SB26 scoren op marktplaats...

 2. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op maandag 9 juni 2008 om 16:51

  nog "even" en je kunt stoppen met werken en full time Photofacts beheren..
  ff zonder dollen het is uberhaupt leuk dat iets waar je niets aan doet toch nog wat oplevert.vrolijk


 3. gast schreef op maandag 9 juni 2008 om 20:05

  Misschien moet je toch ook eens kijken wat de klant betaalt. Dat is een klein bedrag en niets in vergelijking wat een fotograaf voor een soortgelijke foto zou vragen. Daar zit voor redacties dan een voordeel in. En als de klant weinig betaalt, moet je veel verkopen om een paar dollar over te houden.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 9 juni 2008 om 23:39

  @Peter; Dat lijkt me een goed doel, inderdaad.

  @Jeroen; lol vrolijk Sja, zou leuk zijn, hoef ik het alleen nog maar te verhonderdvoudigen..
  Ach, ze hadden ook op mijn HD kunnen staan waar ik er niks aan verdient had.

  @gast; Je moet inderdaad erg veel verkopen om er wat fatsoenlijks mee te verdienen. Toch schijnen er wel wat fotografen te zijn die er van kunnen leven.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Stockfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord