Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Stockfotografie; de eerste betaling

zondag 8 juni 2008, 23:29 door | 12.281x gelezen | 21 reacties

Al een tijdje ben ik niet meer actief geweest met stockfotografie, maar uiteraard blijft je account gewoon actief en lopen de verkopen ook langzaam door. Vandaag werd mijn interesse weer gewekt; ik ontving een e-mailbericht van Shutterstock met het bericht over een betaling die overgemaakt is naar mijn PayPal account.

Een bedrag van 102,69 dollar was bijgestort op mijn rekening. In euro's komt dat overigens neer op slechts 63,64 euro, dus echt een groot bedrag is het niet te noemen. Desondanks leuk dat er geld binnenkomt van iets waar je al maanden niet meer naar omgekeken hebt.

Uiteraard wel direct een goede reden om weer eens te kijken naar mijn accounts bij de verschillende microstock websites. Bij Shutterstock heb ik slechts 15 afbeeldingen staan, die zijn niet bepaald goed voor een groot bedrag. In mei heb ik met mijn eigen foto's 1,75 dollar verdiend. Interessanter zijn echter jullie verkopen. Lezers van eerdere artikelen die doorgeklikt hebben naar Shutterstock en zich daar aangemeld hebben krijgen mij als 'referer'.

De referer van een nieuw lid krijgt bij elke verkochte foto ook een paar cent. In mei heb ik op deze manier 15,48 dollar verdiend. Bijna het tienvoudige ten opzichte van de verkoop van mijn eigen foto's. Bedankt daarvoor dus! knipoog

Op de andere stocksites waar ik bij zit loopt het niet zo hard. iStockPhoto heeft me pas 10,07 dollar opgeleverd (nog niks uitbetaald) en bij Dreamstime zit ik op 23,45 dollar. Shutterstock blijft momenteel dus duidelijk de favoriet.

Mijn stockfoto's bij Shutterstock

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

21 reacties

  1. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 9 juni 2008 om 08:08  | reageer

    Voor dat bedrag kun je net weer een SB26 scoren op marktplaats...

  2. Cor Jexo
    Profiel Cor Jexo schreef op maandag 9 juni 2008 om 16:51  | reageer

    nog "even" en je kunt stoppen met werken en full time Photofacts beheren..
    ff zonder dollen het is uberhaupt leuk dat iets waar je niets aan doet toch nog wat oplevert.vrolijk


  3. gast schreef op maandag 9 juni 2008 om 20:05  | reageer

    Misschien moet je toch ook eens kijken wat de klant betaalt. Dat is een klein bedrag en niets in vergelijking wat een fotograaf voor een soortgelijke foto zou vragen. Daar zit voor redacties dan een voordeel in. En als de klant weinig betaalt, moet je veel verkopen om een paar dollar over te houden.

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 9 juni 2008 om 23:39  | reageer

    @Peter; Dat lijkt me een goed doel, inderdaad.

    @Jeroen; lol vrolijk Sja, zou leuk zijn, hoef ik het alleen nog maar te verhonderdvoudigen..
    Ach, ze hadden ook op mijn HD kunnen staan waar ik er niks aan verdient had.

    @gast; Je moet inderdaad erg veel verkopen om er wat fatsoenlijks mee te verdienen. Toch schijnen er wel wat fotografen te zijn die er van kunnen leven.

  5. Brian dSLR.nl
    Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 10 juni 2008 om 00:19  | reageer

    Elja schreef, "Toch schijnen er wel wat fotografen te zijn die er van kunnen leven."... Ik denk dat jij dat ook best wel zou kunnen, als je alle tijd die je nu in Photofacts steekt, zou steken in het maken van stockfoto's. Dat is voor mensen als jou en mij niet haalbaar omdat we zat andere dingen te doen hebben, maar steek nou eens 3 tot 5 uur per dag aan stockftografie, dan verdien je er uiteraard veel meer mee.

  6. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 10 juni 2008 om 07:25  | reageer

    De discussie over de hoogte van de vergoerding per foto steekt altijd weer de kop op. Inderdaad, per foto is het bijna niks. Maar het altijd weer schermen met wat een foto eigenlijk wel niet zou moeten kunnen opbrengen snijdt wat mij betreft geen hout. Ja, als je ze bij Getty Images o.i.d. kunt publiceren, dan kun je per foto een aardig bedrag krijgen. Maar in de praktijk verkoop je als amateurfotograaf niet aan de lopende band foto's. Is dat wel het geval, dan moet je je toch eens af gaan vragen of je wellicht het amateur weg kunt strepen en het voor je brood kunt gaan doen.

  7. gast schreef op dinsdag 10 juni 2008 om 09:00  | reageer

    Ik vind dat de beeldmarkt behoorlijk wordt verziekt door het aanbieden van foto's voor dit soort bedragen. Oh maar het is zooo leuk om te zien dat je foto wordt verkocht! Wat een eer! Hou toch op, je wordt simpelweg belazerd.

  8. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 10 juni 2008 om 09:27  | reageer

    @gast: Als je je foto's zelf of elders te koop aanbiedt tegen betere bedragen heb je gelijk. In alle andere gevallen vind ik het een prettige bijkomstigheid dat ze de hobby een beetje financieren. Als je ziet dat Alamy nu ook al licienties gaat aanbieden (bij wijze van proef) die richting microstock gaan dan lijkt me daar toch de toekomst te liggen. Wanneer je omgeving (lees de beeldmarkt) verandert moet je zelf meeveranderen. Misschien weleens gehoord van het boekje 'wie heeft mijn kaas gepikt'?

  9. gast schreef op dinsdag 10 juni 2008 om 14:56  | reageer

    Het gebruik van goedkoop aangeboden stockfoto's kent maar één winnaar en dat is de eindgebruiker, veelal professionele uitgeverijen, reklameburo's en dergelijke. Wel eens nagevraagd wat een advertentie oplevert? Je foto zal er maar voor gebruikt worden (voor 2 euro). Als je je hobby wilt financieren met dit soort praktijken snij je jezelf in de vinders. Goed materiaal is geld waard. Je foto's verkopen voor bedragen zoals hierboven worden genoemd is niet slim.

  10. EdC
    EdC schreef op dinsdag 10 juni 2008 om 15:20  | reageer

    Helemaal eens met (gast). Zelf wel eens inkoper van beeld en dan is mijn 'baas' blij . Voor een paar dollar beeld kopen dat 'vroeger' honderd tot driehonderd euro kostte. Inderdaad, de markt voor fotografen wordt erdoor verziekt. Maar dat gebeurt ook doordat fotomakers nu zelfs gratis beeld aanbieden om maar in een blad te komen. Er zijn al bladen die van die gratis foto's bestaan.

    Ik ben het niet helemaal eens met de stelling dat je er je hobby mee kunt financieren. Een opbrengst van een paar tientjes voor foto's, daar kan zelfs de afschrijving (= sparen voor een nieuwe generatie camera) niet van worden betaald. 'Goed verdienen' lukt alleen als je veel foto's maakt, dus veel van je camera hebt gevraagd en er veel tijd in hebt gestopt. Ik ken weinig beroepen waar dat mogelijk is.

  11. MarcelG
    MarcelG schreef op dinsdag 10 juni 2008 om 15:27  | reageer

    @Gast ; ik snap je punt, en ben het 99% met je eens. Maar, een ding vergeet je : de drijvende kracht achter élke markt - dus ook de fotografie markt - is de 'wet' van vraag en aanbod.
    Voorheen was het aanbod schaars, en wel door een aantal redenen.
    - het was moeilijk voor 'n fotograaf om z'n werk aan 'de wereld' aan te bieden.
    - er waren veel minder fotografen in staat om (redelijk) goede foto's te maken, doordat de techniek om dat te doen duur en schaars was.
    - stockfotografie in analoge vorm is behoorlijk prijzig (heb maar eens 10000 negatieven doorzoekbaar geindexeerd te beschikking voor je klanten...)

    Dat is veranderd. Het is nu voor de producent heel eenvoudig z'n potentiele klanten te bereiken; maar, dit voordeel werkt direct andersom ; voor de potentiele klant (die in aantal niet schrikbarend is gegroeid) is het heel gemakkelijk om de producenten te bereiken, en de prijzen te vergelijken.
    Oftewel : aanbod stijgt, terwijl de vraag nagenoeg gelijk blijft.
    Resultaat: lagere prijzen.

    Zoals Peter van Veen al zegt: als de markt veranderd moet je mee veranderen.
    Inderdaad, het boekje "Who stole my cheese" is in deze een goeie verwijzing. Het heeft geen zin bij de pakken neer te zitten en af te geven op mensen die hun foto's maar 2 euro per stuk waard vinden.
    Wat je zélf de foto waard vindt is op de markt namelijk niet relevant.
    Het is wat de gek (= de klant) er voor geeft, en als die er maar 2 euro voor over heeft, is de foto maar 2 euro waard. Vind je dat te weinig, dan verkoop je je foto's niet.

  12. MarcelG
    MarcelG schreef op dinsdag 10 juni 2008 om 15:34  | reageer

    @Gast
    Overigens, dit was ik vergeten er bij te zetten, ik heb zelf met die reden dus ook besloten géén foto's te verkopen als stockfotografie.
    Ik vind mijn foto's ook meer waard dan 2 lullige euros, en verkoop ze daarom rechtstreeks, vanaf m'n eigen portfolio site. Helaas nog nul euro omgezet (op wat bestellingen van evenementenshoots na dan); wel een drietal offertes uit mogen brengen.

    Ik verkoop m'n foto's daar als kunstobjecten, en hanteer daar - vergeleken met "gevestige kunstenaars" bijzonder lage prijzen; € 225 voor een hoogwaardige exclusieve canvasprint op redelijk formaat. Maar voor de meeste mensen is zelfs dát te duur.

    Ik heb daarover op Zoom een hele vette discussie gehad; het kwam er bijna op neer dat omdat ik geen klanten heb, ik maar een ding kon doen: foto's vrijwel voor de kostprijs weggeven. Bijna was ik daarin meegegaan, met als voorbeeld diverse fotografen die hun foto's voor minder dan 'n tientje per stuk online verpatsen.... Koehandel noem ik dat.

    Gewoon niet aan mee doen, en verder negeren. Lekker genieten van fotografie, leren, groeien, en je rug recht houden is mijn devies.

  13. Hans die gast
    Hans (die gast) schreef op dinsdag 10 juni 2008 om 17:29  | reageer

    @MarcelG: Goed dat je je poot stijf houdt. Aanbod en vraag zijn idd de prijsbepalers, maar mijn pleidooi is dan ook: geen foto's aanbieden voor dumpprijzen, anders schiet je jezelf in je voet. Op de vraagkant hebben we weinig invloed, het aanbod bepalen we zelf. Ik doe iig niet mee aan het ondermijnen van m'n eigen werk. Gelukkig ben ik in de luxe positie dat m'n archiefbelangen door een buro worden behartigd, die daar zorgvuldig mee omgaat maar ook daar begint deze discussie steeds meer te spelen.

  14. NielsThijssen
    Profiel  NielsThijssen schreef op dinsdag 10 juni 2008 om 18:51  | reageer

    Wat zijn dan redelijke prijzen om te vragen voor bv formaat 10x15, 13x18 en 20x30?
    en is dat inclusief of exclusief verwerking/verzendkosten....
    Zit ook met dat dilemma van de "juiste prijs' te bepalen

  15. MarcelG
    Profiel MarcelG schreef op woensdag 11 juni 2008 om 12:11  | reageer

    Niels, dat ligt er helemaal aan wát je verkoopt.
    Verkoop je een op afroep gemaakte foto (=opdracht), dan is 'n uurtarief 'n goede graadmeter, plus onkosten. Bijvoorbeeld: 4 uur werk, 180 kilometer afstand = 4 x € 45 (incl. afschrijving apparatuur) + 180x € 0,20 = 216 euro.
    Maak je minder opdrachturen per jaar dan wordt je afschrijving per uur natuurlijk wat hoger.

    Maak je kunst - zoals ik dat pleeg te doen - dan bepaal je zélf de prijs. Het formaat doet er dan uberhaupt niet toe, behalve dat het je *kost*prijs bepaalt.
    Een 40x60 exclusief (oplage=1) werk mag dan gerust € 200 kosten, maar besef dat JIJ de prijs bepaald. Als jij ze wilt weggeven voor kostprijs + 10%, dan is dat jouw keuze. Ik doe dat dus niet. Ik probeer ze te verkopen voor bedragen beginnend bij € 200, en oplopend tot € 700 (grote dibond prints). Dat is bij mijn overigens wel de 'all in' prijs, dus inclusief verzendkosten etc.

    Verkoop je foto's van evenementen aan particulieren gewoon als foto's voor "in 't album", dan is het simpeler ; tussen de 1 en 5 euro voor 'n 10x15 vind ik gangbaar, plus natuurlijk de startkosten en verzendkosten. Een 13x18 mag gerust tussen de 2 en 7 kosten, en een 20x30 mag gerust tussen de 5 en de 12 euro kosten.
    Ik verkoop bijvoorbeeld scoutingfoto's op 10x15's voor € 0,60 per stuk plus € 2,99 startkosten/verzendkosten, en een 15x15 kost bij mij € 1,20.
    (De prijzen houdt ik hier laag omdat het de Scouting betreft.)

    Maar, let wel ; de genoemde prijzen vindt *ik* een redelijke prijs. Altijd heb je de azijnpissers erbij die zeggen "Maar bij 't Kruidvat kost een 10x15 afdruk maar 40 cent" ; wat ze dan voor 't gemak vergeten is dat daar géén afschrijving van de apparatuur van de fotograaf bij zit, en dat de tijd van de fotograaf ook niet betaald is. Dat soort azijnpissers mogen zelf hun foto's maken wat mij betreft.

  16. annaoldenhave
    Profiel annaoldenhave schreef op donderdag 19 juni 2008 om 14:17  | reageer

    Ik vind foto's verkopen voor letterlijk een paar centen en je dan ook nog vereerd voelen gewoon zielig en dom. En dat bij een vak/hobby waar de gereedschappen zo ongelooflijk duur zijn..

    Ik verkoop mijn prenten wel via een stocksite: Photographersdirect. Die site is opgezet door een fotograaf zelf die baalde van de hoge commissie die hij aan tussenhandelaren of stocksites moest betalen (oplopend van 30-70% van de verkoopprijs..). Bij sommige stocksites moet je ook nog betalen om erop te mogen staan. Hij haat ook microstocksites.

    Voordelen van Photographersdirect:
    1. Je hoeft maar 20% van je verkoopprijs af te staan aan de eigenaar: Chris Barton.

    2. Bij de sale heb je contact met de koper en kun je onderhandelen en heb je het contact ook voor later.

    3. Het is gratis om er op te mogen staan.

    4. Je foto wordt gewaardeerd door de site (niks geen waardering waarbij kennissen elkaar de bal toespelen om hoog te eindigen). Je foto komt bovendrijven omdat hij volgens de site kwaliteit heeft en zinkt dus als de site hem gewoontjes of matig vind. Slechte foto's komen niet op de site.

    5. Er is een minimumbedrag waarvoor foto's gekocht kunnen worden.

    6. Als je hoge ratingen krijgt wordt de ruimte die je mag vullen op de site verruimd. En dat is echt ruim; ik heb er nu 112 mb opstaan (900 foto's a max 200kb) en de totale ruimte die ik mag vullen is 224 mb.... vullen lukt me dus nooit. Ik heb er al verschillende foto's verkocht en allemaal voor rond de 150 euro.

    7 verder is er een service waar kopers kunnen aangeven wat voor foto ze willen hebben; je kunt dan kijken of je dat in je portfolio hebt of snel voor een bepaalde prijs wilt leveren. Kopers vinden dat ook een heel aangename service.

    Opmerking 2: Aldi Foto service.
    Goedkoper dan bij de andere goedkope Kruidvat/hema/AH labs; kwaliteit afdrukken en papier is van dezelfde kwaliteit: goed. Prijs van 20x30: 49 cent! Alleen glossy printen.

    Wel opletten: als je niet heel goed oplet BEWERKEN ze automatisch jouw reeds bewerkte foto's; waarvan je dus niet gelukkig wordt. Oplossing: download hun Aldi Fotomanager en verstuur je foto's hiermee (dus niet rechtsstreeks via de site) Let op bij elke! foto die je selecteert moet je OPWERKEN afvinken.

  17. EdC
    Profiel EdC schreef op donderdag 19 juni 2008 om 17:55  | reageer

    Voor wie een indicatie wil hebben van wat een klant tegenwoordig bij een profi-stockbureau moet betalen: kijk eens op de site van Van Beek Images.

    Ook al houdt zo'n bedrijf ongetwijfeld een behoorlijk percentage in voor marketing en onderhoud van de website, de fotograaf houdt dan toch nog altijd meer over dat die paar dollar of euro waar menigeen al blij mee lijkt te zijn.

  18. NielsThijssen
    Profiel  NielsThijssen schreef op donderdag 19 juni 2008 om 18:03  | reageer

    @MarcelG: dank je voor je reactie! ik heb een lading foto's in albums staan bij OYPO, waar idd ook "commissie" wordt ingehouden. Heb onlangs "mijn prijzen" wat bijgesteld, ondanks dat t hobby blijft (en afdrukken zijn super vind ik).
    En als ze je tarieven te duur vinden, dan gaan ze maar verder zoeken...
    Merk zelf dat mensen die voor "nop fotograferen" (bij bv optredens) beduidend minder mooie foto's maken (die dan wel op hun website pronkt). Dus 'kwaliteit' heeft zo zijn prijs ! :D

  19. annaoldenhave
    Profiel annaoldenhave schreef op vrijdag 20 juni 2008 om 10:59  | reageer

    OYPO heeft iemand ervaring met OYPO voor zomerkampen voor kids ed. Ouders willen graag foto's. Werkt dit: bestellen ze inderdaad of zijn de drempels te hoog

  20. NielsThijssen
    Profiel  NielsThijssen schreef op vrijdag 20 juni 2008 om 12:38  | reageer

    @Annaoldenhave: Heb voor een gala de foto's daarop geplaatst. Het orderproces verliep netjes, heb geen klachten gehoord.
    Scheelt ook aanzienlijk in data-limiet op je (eigen) website, en foto's staan goed afgeschermd ter inzage (met een copyright-tekst naar keuze door de kleine foto). Werkt dus goed, maar reken je niet rijk. Bespaart wel aanzienlijk in tijd bij het zelf/handmatig verwerken van alle bestellingen.

  21. annaoldenhave
    Profiel annaoldenhave schreef op vrijdag 20 juni 2008 om 14:15  | reageer

    Dank je Niels.
    Ik heb net nog het interview gelezen met die idioot succesvolle microstockster Hidesy. Ik geloof niks van het verhaal; volgens mij is het interview geschreven door Istock om te zorgen dat meer amateuries zoals zij (leuk!! een vrouw ook nog, eens wat anders dan mannelijke fotonerds....!!), hun beelden voor vrijwel niks afstaan. Er zijn op microstocksites altijd foto's die vreselijk vaak worden verkocht en die dus wel moeten leiden tot een hobby die beloond word met het salaris van een heel goede professional... dat wil iedereen wel... ik heb altijd het idee gehad dat dit soort vlaggenschip foto's (die je trouwens niet vaak in bladen of zo terug vind...??huh...??) opgepepte cijfers hebben; opgepept door de site eigenaren. Ik ben niet echt achterdochtig van aard, maar ik krijg altijd jeuk aan de binnenkant van mijn hersenpan bij dit soort succesverhalen... heel lastig ja...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Stockfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.818 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord