Als je niet uitkijkt, word je op je bek geslagen
maandag 25 september 2023, 20:02 door Michiel Heijmans | 4.864x gelezen | 17 reactiesIk kan niet benadrukken hoe zeer straatfotografie over respect gaat. Over respect voor de mensen die je fotografeert en ontmoet. Respect voor de meneer die je tijdens je pauze koffie brengt en de conducteur die je naar huis fluit. Als jij net als ik bent, dan heb je ze ook allemaal gefotografeerd.
Dat respect moet reflecteren in je foto. Dat is echt niet bij elke straatfotograaf zo en ik ben de laatste om een oordeel te vellen over die straatfotografen. Maar het is niet de manier waarop ik straatfotografie doe of onderwijs.
Straatfotografie is een stuk minder eng als je je respect en een glimlach mee de straat op neemt. Ook die glimlach is bijzonder belangrijk. Die glimlach is het verschil tussen een foto wel of niet nemen, en het verschil tussen wel en niet opgemerkt worden.
Dat zit zo.
Een glimlach kun je gebruiken als je naar je camera wijst, en op die manier aan je onderwerp vraagt of je een foto mag nemen. Je hoeft dan niet eens iets te zeggen. Door naar je camera te wijzen, snapt iemand echt al dat je vraagt of je een foto mag nemen.
Zeker als het gaat om honden, of kinderen, is dat gebaar goud waard. Uiteraard vraag je dan aan een ouder of baasje of je de foto mag nemen, een spelend kind zal en kan er niet zo snel op reageren...
Die glimlach kun je ook nog anders inzetten. Die glimlach kan namelijk de blik van degene die je wil fotograferen vasthouden. Door een overtuigende glimlach en een vriendelijke blik zal iemand naar jou kijken en niet naar je camera.
Vanuit de heup schieten was nog nooit zo makkelijk dan wanneer je je onderwerp een welgemeende glimlach geeft. Al weet diegene niet dat je ook een foto maakt, de glimlach is een bedankje, zonder geluid.
Het is onze natuur. Denk aan de mensen die omhoog staan te kijken op straat; je kijkt toch even wat er te zien is. Als iemand je aankijkt, kijk je terug.
Er is een derde stuk munitie in je 'verdediging', wat overigens een veel te zwaar woord is. Als je echt aan de slag gaat met straatfotografie, dan kan het geen kwaad om eens na te denken over je doel, over het waarom van jouw straatfoto's.
Wat ga je ermee doen en waarom fotografeer je juist die persoon? Het algemene verhaal is dat je het heden documenteert, de mode en mensen vastlegt.
Je kent vast die oude foto's van mannen in lange jassen met hoeden en vrouwen in fantastische jurken. Dat tijdsbeeld wil je ook vastleggen van nu, voor later.
Dat is echt het algemene verhaal, dat soms als een smoes voelt. Waarom doe je het echt, die straatfotografie? En dat moet je eigen verhaal zijn, dat je vriendelijk kunt uitleggen aan een ieder die er naar vraagt.
'Ik ben een portret aan het maken van deze stad, en mensen maken de stad, toch? U heeft zo'n fantastisch pak aan, en zo met die paraplu ziet dat er geweldig uit in zwart-wit. Het viel me op, en daarom maakte ik de foto. Kijk maar, zal ik hem naar u opsturen?'
Als je niet uitkijkt, word je op je bek geslagen.
Ik heb het nog nooit meegemaakt.
Let op!
Momenteel is er een mooie actie. Je ontvangt hierbij niet alleen mijn boek, mijn online cursus en toegang tot nog 100+ andere fotografiecursussen. Ik ga ook jouw foto bespreken in een live online sessie. Daarin kun je natuurlijk ook al jouw vragen stellen.
ยป Bekijk de actie!
Over de auteur
Michiel is professioneel straatfotograaf en geeft workshops en lezingen over straatfotografie. Hij schrijft columns voor Focus Magazine en is erg actief op Instagram. Daar vind je dagelijks inspiratie en tips voor je eigen straatfotografie!
17 reacties
-
Robert schreef op dinsdag 26 september 2023 om 15:10 | reageer
Hoi Michiel, de glimlach of een knipoog werkt bijna altijd. Ik heb het jaren zo gedaan als ik een dagje er op uit wilde. ' Later' veelal zittend dus min of meer verscholen op een terras met een sterke zoomlens. Lekkere espresso erbij en als je wat zag, knip! Een hele andere insteek maar beslist niet minder leuk en spannend. En ja zwartwit mmm.
Met fotoschietgroet Robert -
Michiel Heijmans schreef op dinsdag 26 september 2023 om 17:24 | reageer
Hee Robert, vriendelijkheid brengt je altijd een heel eind, toch! Een dat terras, dat doe ik tussendoor. Ben toch wel erg verknocht aan 28 of 35 millimeter!
-
Ton schreef op dinsdag 26 september 2023 om 17:33 | reageer
Tegenwoordig gaat het helaas er minder spontaan aan toe. Wil je een foto met emotie schieten moet je er meestal vlug bij bij zijn en is eerst toestemming vragen bijna niet mogelijk. Onlangs 2 Duitse dames in een badplaats die moeilijk deden en dachten dat ik hen fotografeerde terwijl als ze goed hadden gekeken ik een oud kerkje in mijn vizier had waar zij dan weer vlakbij liepen. Oei oei men heeft zo'n gevoelig en kort lontje tegenwoordig. In de meeste gevallen krijg ik wel positieve reacties tot op heden en zelfs dat men ging poseren omdat ze toch al verkleed waren. https://www.instagram.com/p/Codl1Ygq2F5/ Ze wilden ook graag de foto hebben om te plaatsen op de multimedia.
-
Michiel Heijmans schreef op woensdag 27 september 2023 om 16:02 | reageer
Ik denk dat in dit geval een absolute aanrader is om goed na te denken WAAROM je de foto maakt. Als je duidelijk kunt uitleggen wat je aan het doen bent, en voorbeelden kunt laten zien (al is het instagram), dan wordt het voor de gefotografeerde al veel begrijpelijker, inzichtelijker.
Je instagram foto is inderdaad met een duidelijke lach op het gezicht van de dame, fijne foto! -
Peter schreef op dinsdag 26 september 2023 om 18:27 | reageer
Zelf ben ik niet bezig met straatfotografie. Wel zie ik op allerlei websites beelden verschijnen waar ik toch moeite mee heb. Foto´s van asielzoekers die op sraat slapen of foto´s die duidelijk genomen zijn, liggend op treinsporen... is dat niet eerder zoeken naar goedkope sensatie?
-
Michiel Heijmans schreef op woensdag 27 september 2023 om 16:03 | reageer
Dat is volledig afhankelijk van je eigen kaders. Ik fotografeer bijvoorbeeld naast zwervers (alhoewel die evengoed bij een straatbeeld horen) geen mensen die eten in hun mond stoppen. Zo zou ik zelf niet gefotografeerd willen worden en zeker niet op het internet gezet, en dus doe ik dat ook niet bij anderen.
-
Roberto schreef op dinsdag 26 september 2023 om 19:01 | reageer
Ik heb ooit meegemaakt dat ik met mijn camera, hangend aan mijn schouder, langs kraampjes liep toen iemand vanuit de verte heel agressief riep 'je waagt het niet hè om een foto van mij te maken'. Ik lachte schamper en zei 'van jou?' En zonder een reactie af te wachten liep ik verder.
-
Michiel Heijmans schreef op woensdag 27 september 2023 om 16:04 | reageer
De allerbeste oplossing. Of het gesprek aangaan en een geposeerde foto maken en opsturen. Soms draaien meningen snel bij als je laat zien wat je maakt.
-
mousquito schreef op woensdag 27 september 2023 om 11:04 | reageer
niet alleen in de straatfotografie , maar eerder in het leven bekom je meer met een glimlach en een vriendelijk woord. zelf zie ik ook regelmatig stukjes dtraatfotografie passeren, van breedbeelden die een volledige straat, en de mensen en huizen weergeven tot portretten van een karakterkop, ik vraag me steeds af waarom is er steeds zoveel zwart-wit in straatfotografie? terwijl de kleuren toch ook een deel uitmaken van de tijdsgeest die je wil vatten?
-
Michiel Heijmans schreef op woensdag 27 september 2023 om 16:07 | reageer
Je hebt gelijk over de kleuren. Zwartwit maakt tijdlozer. En in mijn optiek ga je in zwartwit op zoek naar de contrasten, en in kleur naar opvallende kleuren. Het is een andere keuze, andere manier van fotograferen. We kijken op naar de oude meesters, van toen er nog geen kleurenfilm was. Maar kijk naar fotografen als Alex Webb en Gustavo Minas of Matt Stuart of Julie Hrudova en die maken schitterend werk in kleur.
Het kan ook de social media tunnel zijn waar ze je in hebben getrokken, qua zwartwit beelden, Mousquito -
Luc Vancamp schreef op woensdag 27 september 2023 om 12:05 | reageer
Ik ben gestopt met straatfotografie, waarbij mogelijks mensen staan. Verzuurde ambtenaren-wereld toch. Ik ga me bezighouden met architectuurfotografie, das toch ook streeffotografie, niet ?
-
Michiel Heijmans schreef op woensdag 27 september 2023 om 16:08 | reageer
Nee, dat is architectuurfotografie, haha. Als je een gebouw fotografeert, en daar een mens voor hebt staan, dan raakt het allebei een beetje. Ik vind die menselijke maat wel mooi, dan zie je pas echt hoe groot een gebouw is.
-
Maurice schreef op woensdag 27 september 2023 om 14:29 | reageer
Zelf gebruik ik altijd een Fujifilm X100 met een vaste 23mm lens voor straatfotografie. Volledig mee eens dat een glimlach de meest vriendelijke vraag is om iemand respectvol te fotograferen. Wanneer de spontaniteit dreigt verloren te gaan spreek ik mensen weleens achteraf aan. Nooit problemen mee gehad. Kinderen vermijd ik te fotograferen. Sinds bepaalde kindermisbruikers/-moordenaars zijn ontmaskerd zijn ouders minder wantrouwend tegenover vrouwelijke fotografen dan tegenover mannen. En mensen in militair of politie-uniform vermijd ik te fotograferen voor hun eigen veiligheid(sgevoel).
-
Michiel Heijmans schreef op woensdag 27 september 2023 om 21:53 | reageer
De X100V is fantastisch natuurlijk! Ik herken je verhaal. Als kinderen echter in het verhaal van mijn foto passen, voeg ik ze toch graag toe. Ze zijn ongedwongen, ongeremd. Maar let op: altijd met respect en het moet een mooie foto opleveren. Voor een kiekje doe ik het niet.
-
Peter Heijnen schreef op zaterdag 30 september 2023 om 12:59 | reageer
Hoi Michel, je hebt gelijk, maar als je mensen fotografeert die niet in dat land geboren zijn, dan heb je prijs. 9 vd 10 heeft een minderwaardigheids complex, m.n. mensen uit islamitische cultuur. Dus als je dan een foto maakt en daarna met die mensen wil praten moet je niet bang zijn. En ik spreek zelfs een beetje die taal. Dan nog voel ik me vaak bedreigd. Dus daar houdt je betoog wat mij betreft op.
Als jij voor deze situatie een oplossing hebt hhor ik het graag, want het zijn prachtige mensen om te fotograferen -
Michiel Heijmans schreef op zaterdag 30 september 2023 om 18:06 | reageer
Hee Peter, ik weet niet goed waar je opmerking te plaatsen. Is het een reactie op een stuk van mijn artikel of het hele artikel? Ik heb het idee dat het je mening of eigen ervaring weergeeft, mijn ervaring is erg anders. Het is dan ook moeilijk voor jouw situatie een oplossing te geven, omdat ik je mening of ervaring niet deel. Maar wellicht begrijp ik je verkeerd, in dat geval excuses. Leg het me uit!
-
luc.vc@icloud.com schreef op donderdag 28 december 2023 om 21:26 | reageer
Ik ga een megafoon aanschaffen, dan kan ik in 1 keer rondroepen wie van de (tientallen) mensen niet op de foto wil. Als er dan eentje bij is, mag ik dan roepen, dat hij/zij opzij gaat? En hoe ver moeten ze van mijn camera staan, om het niet hoeven te vragen ? PS. Ik heb ook een 400 mm en een Drone 😃😃. Man, man, man, wat een wereld ...
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Straatfotografie tip: Beperk jezelf tot bepaalde kleuren
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Fotografeer minimalisme op het platteland
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Ga naar buiten als het regent
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Maak mooie silhouetten met spotmeting
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Breng gelaagdheid aan in je straatfoto
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Fotografeer vanuit vogelperspectief
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.500 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.