Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michiel Heijmans

Straatfotografie tip: Maak ook eens een overzichtsfoto

woensdag 18 oktober 2023, 22:11 door | 1.343x gelezen | 2 reacties

Het grote voordeel van een wijdere lens is dat je heel dichtbij kunt komen, en alsnog een scherpe foto kunt maken. Maar er is meer! Met zo'n lens, bijvoorbeeld een 24mm of een 35mm, kun je veel meer van de omgeving laten zien.

Straatfoto amsterdam overzicht

Amsterdam - f/5.6, 1/950s, 320 ISO @ 35mm

Als je een zogenaamd 'establishing shot', een overzichtsfoto wilt maken van de plek waar je bent, gaat dat gewoon het allerbest met een wijde lens. Misschien heb je die foto wel nodig voor een serie (een reeks foto's die bij elkaar horen) waar je mee bezig bent.

Er zijn zoals gezegd ook fotografen die de wijde lens gebruiken om dichterbij te komen. Je kunt iemand bijna vlak voor zijn gezicht fotograferen met zo'n lens, zeker met lenzen tot zo'n 24mm.

Tip is om het gezicht in het midden van je foto te plaatsen. Hoe wijder de lens, hoe meer vervorming je aan de rand gaat krijgen. Hou daar rekening mee.


Deze tip om betere straatfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over straatfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Straatfotobijbel.

» Bestel De Straatfotobijbel
Michiel Heijmans

Over de auteur

Michiel is professioneel straatfotograaf en geeft workshops en lezingen over straatfotografie. Hij schrijft columns voor Focus Magazine en is erg actief op Instagram. Daar vind je dagelijks inspiratie en tips voor je eigen straatfotografie!

2 reacties

 1. Jan Kebeck
  Jan Kebeck schreef op dinsdag 24 oktober 2023 om 23:27  | reageer

  Mag ik van iedereen op straat gewoon een foto maken of zijn hier regels voor?
  Mvg Jan Kebeck

 2. Michiel Heijmans
  Profiel  Michiel Heijmans schreef op donderdag 26 oktober 2023 om 13:50  | reageer

  Hoi Jan,

  Op de keper genomen is dat zo. Iedereen in de publieke ruimte mag je op de foto zetten. Maar er zitten natuurlijk haken en ogen aan. Zo hebben bekende Nederlanders "meer portretrecht" dan jij en ik. Zij zijn hun merk, en dus meer beschermd (terecht, vind ik). Je mag mensen ook niet fotograferen op plekken waar je meer privacy mag verwachten, zoals in een restaurant. Op een station mag je fotograferen voor privégebruik, voor commerciële projecten heb je een vergunning nodig. In de meeste winkelstraten mag je vrij fotograferen, maar de Rotterdamse koopgoot is van de winkeliersvereniging, hier gaat het begrip "publieke ruimte" niet op.

  Veel van de grenzen beginnen overigens pas bij commerciële publicatie. Wil je hier een keer over sparren, boek dan gerust een van mijn workshops! Zie https://michielheijmans.com/workshops.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Straatfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord