
Niet genoeg groothoek? Maak een panorama
donderdag 24 juli 2025, 13:13 door Nando Harmsen | 244x gelezen | 2 reactiesMet een groothoek kan je veel in beeld brengen. Heb je niet genoeg groothoek? Maak dan een panorama, gewoon uit de hand. Mits de sluitertijd snel genoeg is, gaat dat perfect.
Er zijn in feite twee redenen om een panoramafoto te maken. De eerste reden is het bereiken van een extreem grote resolutie. Daarbij kan je gebruik maken van langer brandpunt. Zelfs een teleobjectief is mogelijk.
De tweede reden is meer praktisch gericht. Dat is een panorama om meer groothoek te bereiken dan wat je beschikbaar hebt. Hierbij gebruik je een panorama om een ultragroothoekobjectief te imiteren.

Stel je hebt een objectief dat niet korter dan 24mm kan. Maar met 24mm heb je niet voldoende in beeld. Je zou meer groothoek willen hebben. In dat geval kan je een panorama maken om die grotere beeldhoek te bereiken.

Hou je camera stevig vast, stel je belichting vast en hou die constant. Maak een foto en draai de camera zodat je het volgende stuk in beeld hebt. Hou ongeveer 30% overlap aan, of een klein beetje meer. Maak de volgende foto en herhaal dit tot je de beeldhoek hebt.
Deze foto's kan je aan elkaar 'plakken' met software zoals Lightroom Classic, Photoshop, Luminar, en bijna alle andere moderne fotobewerkingssoftware. Er valt altijd een randje af als je uit de hand hebt gefotografeerd.

Voor deze manier is het belangrijk om een sluitertijd te gebruiken die voldoende snel is om uit de hand te fotograferen. Het dynamisch bereik moet bij voorkeur niet te groot zijn. Je kan natuurlijk ook een statief gebruiken.

Tot slot kan ik het advies geven om geen panorama te maken als je het ook met een groothoek kan fotograferen. Je krijgt niet meer in beeld. Dit heeft alleen zin als je een extreem hoge resolutie nodig hebt.
Cursus panorama fotografie
Panoramafotografie geeft mooie weidse beelden. Je kunt zelfs helemaal rond fotograferen zodat je 360 graden in beeld brengt. Hoe gaat je daarmee te werk, welke apparatuur heb je nodig, waar moet je op letten. Dit alles wordt uitgebreid behandeld in een boeiende cursus op Photofacts Academy.
» Volg de Cursus Panoramafotografie

Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
2 reacties
-
Andrew schreef gisteren om 18:46 | reageer
Dag Nando,
Je geeft aan dat het dynamisch bereik bij voorkeur niet te groot moet zijn. Wat bedoel je daar precies mee? Veel dynamisch bereik geeft toch een beter/mooier beeld voor zowel op de voorgrond als ook in de achtergrond? -
Nando schreef gisteren om 20:11 | reageer
Als je dit uit de hand doet, dat panorama, en het dynamisch bereik van de scène is heel groot, dan kan de camera dat niet in één beeld vastleggen. Je hebt dan per foto voor het panorama een belichtingstrapje nodig om er een HDR van te maken. Dat is mogelijk, maar dit uit de hand fotograferen wordt een uitdaging.
Deel jouw mening
Ook interessant
-
Een panorama moet een meerwaarde geven
door Nando Harmsen
-
Losse foto's voor HDR en panorama weggooien, of niet?
door Nando Harmsen
-
Review: Canon RF 10-20mm f/4L IS STM
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Gebruik de populaire 28 millimeter lens
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Maak ook eens een overzichtsfoto
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
43.468 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.
