FlashGels.co.uk en het nut van kleurfilters bij flitslicht
donderdag 4 april 2019, 13:14 door Elja Trum | 23.788x gelezen | 20 reactiesWanneer je flitslicht met bestaand licht gaat combineren loop je al snel tegen het probleem aan dat de kleur van het licht van je flitser niet overeenkomt met het aanwezige licht. Dat komt omdat je flitslicht altijd dezelfde kleurtemperatuur heeft terwijl omgevingslicht verandert.
Dat kan kunstlicht zijn - een gloeilamp geeft een andere kleur licht als een TL lamp -, maar ook het daglicht verandert in de loop van een dag van kleurtemperatuur. Om dit probleem op te lossen kun je kleurfilters gebruiken.
Stel dat je een foto maakt waarbij je model een haarlichtje krijgt met behulp van een externe flitser zodat ze leuk afsteekt tegen de achtergrond. Wanneer het omgevingslicht hierbij een lekkere warme zonsondergang is zal het haarlicht als hard wit licht je sfeer verstoren. Dit probleem los je op door met kleurfilters het flitslicht aan te passen aan het omgevingslicht.
Ook kun je zo op een druilerige dag je flitser het warme licht van een zonsondergang meegeven. Terwijl het geheel bewolkt is kun je dan toch die zomerse sfeer neerzetten. Deze kleurfilters worden overigens ook vaak gelfilters genoemd, maar persoonlijk vind ik dat een onduidelijke benaming.
Voor het warmer maken van het flitslicht zijn er zogenaamde CTO (Color Temperature Orange) filters en wil je de boel juist afkoelen dan neem je CTB (Color Temperature Blue) filters. Je kunt hierbij meerdere filters op elkaar stapelen om de gewenste kleur te krijgen. Ook bestaan er bijvoorbeeld 1/4 CTO filters die het licht in een mindere maten aanpassen.
Naast deze twee type zijn er ook nog een heleboel andere filters te krijgen, niet alleen om een bepaalde kleurtemperatuur na te bootsen, maar ook om gewoon een bepaalde kleur te geven aan je flitslicht. Ook handig zijn de zogenaamde ND filters (Neutral Density). Hiermee kun je de kracht van het licht verminderen. Vooral als je flitser niet in zoveel stops in te stellen is dan is dit type filter een uitkomst.
Kleurfilters aanschaffen
Blijkbaar is het strobist gebeuren nog niet voldoende ingeburgerd; filters voor op een opzetflitser zijn niet zomaar bij elke fotowinkel te krijgen. Wat je dan meestal nog wel kunt bestellen is een groot formaat filter die je dan zelf op kunt knippen in meerdere kleinere filtertjes die handig over je flitskop passen.
Gelukkig is een mede strobist fotograaf in dit gat in de strobist markt gesprongen; de Engelsman Jason Lane is gestart met zijn webwinkel FlashGels.co.uk. Daar verkoopt hij complete pakketten kleurfilters en tevens handige klittenband om de filters eenvoudig op je flitsers te kunnen bevestigen.
Update
Deze shop bestaat niet langer. Een alternatief kunnen deze kleurfilters zijn.
Jason knipt de filters zelf in maten van 14 bij 4 of 14 bij 5 centimeter. Met die afmetingen zijn ze geschikt voor de meeste type flitsers. Behalve losse filters kun je ook handige pakketten kopen; Jason levert 3 soorten pakketten. Het colour correction pakket met een range kleurfilters voor het aanpassen van de kleurtemperatuur naar een gewenste kleur, een Effect pakket met een aantal sterkere kleuren die handig gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld een achtergrond in te kleuren en een Neutral Density pakket waarmee je de kracht van je flitser kunt inperken.
Zelf heb ik van alle drie de pakketten er eentje besteld. Als je het pakket met klittenband (Velcro) neemt dan ontvang je er een compleet setje klittenband bij. Hiermee kun je de filters eenvoudig bevestigen aan je flitsers. Je ontvangt beide zijde van de klittenband, de ene in een strookje die je op je flitser kunt plakken en de andere zijde zijn kleine rondjes die je op de filters kunt plakken. Werkt erg handig!
Overigens heb ik er zelf voor gekozen om een paar Lumiquest Cinch Straps te bestellen bij Foto Konijnenberg. Deze zijn wat prijziger, maar deze klittenband-bandjes bindt je eenvoudig om een flitskop en haal je er net zo makkelijk weer af. Bij gebruik van de plakstrips zou je eventueel de flitser kunnen beschadigen en daarnaast ben je met de straps wat flexibeler. Het is natuurlijk wel net wat duurder.
Update
De Lumiquest Cinch Straps hebben inmiddels een opvolger: de Lumiquest Ultrastrap.
Als je dan toch aan het shoppen bent bij FlashGels.co.uk, bestel dan ook een paar Ball Bungees. Dit zijn elastieke touwen die beginnen en eindigen in een rubber bal. Een handige bevestigingsmethode voor bijvoorbeeld een PocketWizard aan je flitser of voor het bevestigen van de flitser aan bijvoorbeeld een paal of tak.
Qua kosten was ik voor dit gehele pakketje 27 pond (inclusief verzendkosten) kwijt. Alles werd netjes verpakt geleverd in een stevig doosje en alle filters zijn apart verpakt in een gelabelt plastic zakje. Een aanrader!
Het bestelde pakketje bij FlashGels.co.uk
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 4 april 2019.
De eerste publicatiedatum is zondag 18 mei 2008, 23:56.
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
20 reacties
-
Reinoud schreef op maandag 19 mei 2008 om 01:21 | reageer
en als je met velcro bezig gaat een kleine tip:
- plak op je fliter aan allebei de kanten verschillende kanten klittebant
- plak op de gels aan een kant ook twee verschillende kanten klitteband
- en doe dat ook aan de achterkant
Dan past het altijd: je kunt meerdere gels over elkaar heen doen, en de gels die je niet gebruikt op een stapeltje op elkaar plakken. -
RobertW schreef op maandag 19 mei 2008 om 07:34 | reageer
Of je koopt voor 4 euro een monsterboekje van Lee filters met ruim 500 kleuren, maakt van hard karton een vorm die je over de flitskop schuift waarin je twee gleufjes snijdt waarin je het filter kunt schuiven. Dan ben je voor een stuiver klaar. De filters zijn al zo goed als pasklaar.
-
MarcelG schreef op maandag 19 mei 2008 om 09:26 | reageer
Is er ook nog een trucje om deze filters te gebruiken op je simpele ingebouwde flitser? Ik heb nog steeds niet de stap gewaagd om een flitser van > 200 euro aan te schaffen....
-
sdirkx schreef op maandag 19 mei 2008 om 11:49 | reageer
"Of je koopt voor 4 euro een monsterboekje van Lee filters met ruim 500 kleuren, maakt van hard karton een vorm die je over de flitskop schuift waarin je twee gleufjes snijdt waarin je het filter kunt schuiven. Dan ben je voor een stuiver klaar. De filters zijn al zo goed als pasklaar"
Dan heb je helaas wel maar 1 velletje per kleur? Toch? -
-
sdirkx schreef op maandag 19 mei 2008 om 15:25 | reageer
@RobertW: Welke set heb je? Het zijn er zoveel. Ik wil in ieder geval correctiefilters gebruiken. Staan op de filters ook de nummers?
Belangrijke filters daarvoor zijn:
CTO - Full Colour Temperature Orange Lee 204
½ CTO - Half Colour Temperature Orange Lee 205
¼ CTO - Quarter Colour Temperature Orange Lee 206
CTB - Full Colour Temperature Blue Lee 201
½ CTB - Half Colour Temperature Blue Lee 202
¼ CTB - Quarter Colour Temperature Blue Lee 203
Plus Green (aka Window Green) Lee 244
½ Plus Green Lee 245
¼ Plus Green Lee 246
Zitten die ertussen? -
Frank schreef op maandag 19 mei 2008 om 20:24 | reageer
Ball bungees? He - dat ken ik van het zeilen: zeilbinders, of in de volksmond ook wel " kl*teklapper" genoemd. Mag je raden waarom... Overigens volgens mij in een willekeurige buitensport zaak een stuk goedkoper dan de 6 pond (+verzendkosten!) voor 10 stuks. Zie bijvoorbeeld hier.
-
Elja Trum schreef op maandag 19 mei 2008 om 23:41 | reageer
Bedankt voor alle reacties!
@RobertW; Uiteraard is FlashGels.co.uk niet de enige manier om aan filters te komen en waarschijnlijk ook niet de goedkoopste. Persoonlijk stel ik het echter wel op prijs dat hij alles voor je bij elkaar gezocht en klaar gemaakt heeft. Je koopt in één keer een compleet pakket en bent klaar.
Enne, in dat monsterboekje.. zit daar niet een gat door je filters? Dat lijkt me ook niet altijd even wenselijk.
@MarcelG; Ook met een (tweedehands) flitser van een euro of 70 kun je prima aan de slag voor strobist doeleinde. Uiteraard kun je de filters ook op je ingebouwde flitser bevestigen (met een beetje geklus), maar voor het betere flitswerk moet je flitser toch van de camera af.
@Frank; Bedankt voor je toevoeging, handig extra adres voor die balletjes. Qua prijs vind ik het niet heel veel uitmaken overigens. -
RobertW schreef op dinsdag 20 mei 2008 om 08:05 | reageer
@Elja, er zit inderdaad een gat in, maar die steekt voor het grootste gedeelte buiten de filterhouder uit, dus je hebt er geen last van.
@sdirkx: achter elk filter zit een papiertje met het kleurnummer en de filterkarakteristiek. Volgens mij is al eens eerder een topic geweest over kleurfilters op Photofacts en daarin had ik ook verteld welk boekje ik heb en waar gekocht. Heb die gegevens even niet bij de hand. -
sdirkx schreef op dinsdag 20 mei 2008 om 10:01 | reageer
@RobertW: Hier staat inderdaad ook info over die filters, maar ik zie je geen type noemen.
-
-
-
sdirkx schreef op dinsdag 20 mei 2008 om 10:23 | reageer
Zojuist ook een bestelling bij FFL gedaan. Kwam helaas wel 17,50 verzendkosten bij :s
-
Dirk schreef op dinsdag 20 mei 2008 om 13:37 | reageer
Ik heb hetzelfde filterboekje als RobertW gekocht en ik ben er zeer tevreden van. Absoluut geen last van het gaatje. Filter past perfect op mijn flitskop en ik schuif er mijn Sto-Fen diffuser dome over, zo zit ie vast.
@RobertW: wat gebruik jij als filterhouder?
@sdirkx: Je hebt de verkeerde optie aangeduid! Je moest "Versand nur Musterheft oder Buch" aanduiden. Mij hebben ze uiteindelijk 5 euro verzending aangerekend (voor België. -
RobertW schreef op dinsdag 20 mei 2008 om 13:56 | reageer
Ik heb een stuk dik karton gesneden van ongeveer 10 cm breed en omkleed met zwart gaffertape met aan de zijkant vrij vooraan twee sneetjes waar het filter ingeschoven kan worden. De houder klemt goed om de flitskop. Als ik die houder wat verder naar voren schuif, dan heb je ook gelijk een soort vierkante snoot
dat van die verzendkosten klopt. Kostte mij ook maar 5 euro. -
-
godspeed schreef op vrijdag 1 mei 2009 om 23:04 | reageer
zijn ook setjes in nederland te koop. ik kwam op marktplaats een advertentie tegen van flitser gels, heb de adverteerder gemaild en klinkt positief en kreeg een bericht terug met de website Fotogear.nl heeft iemand hier ervaring mee.
-
steinroeland schreef op zaterdag 16 mei 2009 om 00:36 | reageer
even een technische correctie van t verhaal. De afkorting van cto of ctb is niet color temperature orange of color temperature blue maaar word in de praktijk en werkelijkheid genoemd als correction tan orange of correction tan blue. Handig om te weten en ook vrij logisch, want je corrigeert t licht aan de hand van je situatie..nietwaar?
-
RobertW schreef op zaterdag 18 september 2010 om 10:18 | reageer
Extra tip: als je deze filterhouder koopt plus zo'n filterboekje waar ik het eerder over had, dan heb je helemaal een topsetje!
-
marcomooijekind schreef op zaterdag 18 september 2010 om 10:53 | reageer
Zelf recentelijk een hele set kleurenfilters van het merk Lee gekocht bij Stagesupplies. Prima service en snel geleverd. Deze kan je dan of per rol kopen (7 m bij 1.22 m) of per vel (50 bij 122 cm). Ik heb de laatste gekozen. Deze kan je dan op maat knippen, bijvoorbeeld voor je speedlights, maar hiermee ook voor je studioflitser(s).
Marco.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kleurmanipulatie; Bijzondere luchten maken met een kleurgel
door Frank Doorhof
-
Kleurmanipulatie met kleurfilters
door Frank Doorhof
-
Kleurmanipulatie; werken met kleur en gels
door Frank Doorhof
-
Flitsfotografie tip: Zorg voor kleurfilters
door Elja Trum
-
5 tips voor creatieve portretfoto's (zonder Photoshop)
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.580 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.