Elja Trum

FlashGels.co.uk en het nut van kleurfilters bij flitslicht

donderdag 4 april 2019, 13:14 door | 22.428x gelezen | 20 reacties

Wanneer je flitslicht met bestaand licht gaat combineren loop je al snel tegen het probleem aan dat de kleur van het licht van je flitser niet overeenkomt met het aanwezige licht. Dat komt omdat je flitslicht altijd dezelfde kleurtemperatuur heeft terwijl omgevingslicht verandert.

Dat kan kunstlicht zijn - een gloeilamp geeft een andere kleur licht als een TL lamp -, maar ook het daglicht verandert in de loop van een dag van kleurtemperatuur. Om dit probleem op te lossen kun je kleurfilters gebruiken.

Stel dat je een foto maakt waarbij je model een haarlichtje krijgt met behulp van een externe flitser zodat ze leuk afsteekt tegen de achtergrond. Wanneer het omgevingslicht hierbij een lekkere warme zonsondergang is zal het haarlicht als hard wit licht je sfeer verstoren. Dit probleem los je op door met kleurfilters het flitslicht aan te passen aan het omgevingslicht.

Ook kun je zo op een druilerige dag je flitser het warme licht van een zonsondergang meegeven. Terwijl het geheel bewolkt is kun je dan toch die zomerse sfeer neerzetten. Deze kleurfilters worden overigens ook vaak gelfilters genoemd, maar persoonlijk vind ik dat een onduidelijke benaming.

Voor het warmer maken van het flitslicht zijn er zogenaamde CTO (Color Temperature Orange) filters en wil je de boel juist afkoelen dan neem je CTB (Color Temperature Blue) filters. Je kunt hierbij meerdere filters op elkaar stapelen om de gewenste kleur te krijgen. Ook bestaan er bijvoorbeeld 1/4 CTO filters die het licht in een mindere maten aanpassen.

Naast deze twee type zijn er ook nog een heleboel andere filters te krijgen, niet alleen om een bepaalde kleurtemperatuur na te bootsen, maar ook om gewoon een bepaalde kleur te geven aan je flitslicht. Ook handig zijn de zogenaamde ND filters (Neutral Density). Hiermee kun je de kracht van het licht verminderen. Vooral als je flitser niet in zoveel stops in te stellen is dan is dit type filter een uitkomst.

Kleurfilters aanschaffen


Blijkbaar is het strobist gebeuren nog niet voldoende ingeburgerd; filters voor op een opzetflitser zijn niet zomaar bij elke fotowinkel te krijgen. Wat je dan meestal nog wel kunt bestellen is een groot formaat filter die je dan zelf op kunt knippen in meerdere kleinere filtertjes die handig over je flitskop passen.

Gelukkig is een mede strobist fotograaf in dit gat in de strobist markt gesprongen; de Engelsman Jason Lane is gestart met zijn webwinkel FlashGels.co.uk. Daar verkoopt hij complete pakketten kleurfilters en tevens handige klittenband om de filters eenvoudig op je flitsers te kunnen bevestigen.

Update
Deze shop bestaat niet langer. Een alternatief kunnen deze kleurfilters zijn.

Jason knipt de filters zelf in maten van 14 bij 4 of 14 bij 5 centimeter. Met die afmetingen zijn ze geschikt voor de meeste type flitsers. Behalve losse filters kun je ook handige pakketten kopen; Jason levert 3 soorten pakketten. Het colour correction pakket met een range kleurfilters voor het aanpassen van de kleurtemperatuur naar een gewenste kleur, een Effect pakket met een aantal sterkere kleuren die handig gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld een achtergrond in te kleuren en een Neutral Density pakket waarmee je de kracht van je flitser kunt inperken.

Zelf heb ik van alle drie de pakketten er eentje besteld. Als je het pakket met klittenband (Velcro) neemt dan ontvang je er een compleet setje klittenband bij. Hiermee kun je de filters eenvoudig bevestigen aan je flitsers. Je ontvangt beide zijde van de klittenband, de ene in een strookje die je op je flitser kunt plakken en de andere zijde zijn kleine rondjes die je op de filters kunt plakken. Werkt erg handig!

Overigens heb ik er zelf voor gekozen om een paar Lumiquest Cinch Straps te bestellen bij Foto Konijnenberg. Deze zijn wat prijziger, maar deze klittenband-bandjes bindt je eenvoudig om een flitskop en haal je er net zo makkelijk weer af. Bij gebruik van de plakstrips zou je eventueel de flitser kunnen beschadigen en daarnaast ben je met de straps wat flexibeler. Het is natuurlijk wel net wat duurder.

Update
De Lumiquest Cinch Straps hebben inmiddels een opvolger: de Lumiquest Ultrastrap.

Als je dan toch aan het shoppen bent bij FlashGels.co.uk, bestel dan ook een paar Ball Bungees. Dit zijn elastieke touwen die beginnen en eindigen in een rubber bal. Een handige bevestigingsmethode voor bijvoorbeeld een PocketWizard aan je flitser of voor het bevestigen van de flitser aan bijvoorbeeld een paal of tak.

Qua kosten was ik voor dit gehele pakketje 27 pond (inclusief verzendkosten) kwijt. Alles werd netjes verpakt geleverd in een stevig doosje en alle filters zijn apart verpakt in een gelabelt plastic zakje. Een aanrader!

Kleurenfilters pakket van FlashGels.co.uk
Het bestelde pakketje bij FlashGels.co.uk

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 4 april 2019.
De eerste publicatiedatum is zondag 18 mei 2008, 23:56.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

20 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op maandag 19 mei 2008 om 01:21

  en als je met velcro bezig gaat een kleine tip:
  - plak op je fliter aan allebei de kanten verschillende kanten klittebant
  - plak op de gels aan een kant ook twee verschillende kanten klitteband
  - en doe dat ook aan de achterkant

  Dan past het altijd: je kunt meerdere gels over elkaar heen doen, en de gels die je niet gebruikt op een stapeltje op elkaar plakken.

 2. RobertW
  Profiel RobertW schreef op maandag 19 mei 2008 om 07:34

  Of je koopt voor 4 euro een monsterboekje van Lee filters met ruim 500 kleuren, maakt van hard karton een vorm die je over de flitskop schuift waarin je twee gleufjes snijdt waarin je het filter kunt schuiven. Dan ben je voor een stuiver klaar. De filters zijn al zo goed als pasklaar.

 3. MarcelG
  MarcelG schreef op maandag 19 mei 2008 om 09:26

  Is er ook nog een trucje om deze filters te gebruiken op je simpele ingebouwde flitser? Ik heb nog steeds niet de stap gewaagd om een flitser van > 200 euro aan te schaffen....

 4. sdirkx
  sdirkx schreef op maandag 19 mei 2008 om 11:49

  "Of je koopt voor 4 euro een monsterboekje van Lee filters met ruim 500 kleuren, maakt van hard karton een vorm die je over de flitskop schuift waarin je twee gleufjes snijdt waarin je het filter kunt schuiven. Dan ben je voor een stuiver klaar. De filters zijn al zo goed als pasklaar"
  Dan heb je helaas wel maar 1 velletje per kleur? Toch?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.011 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord