Keuze voor een professionele flitsontstekker
zondag 19 april 2009, 19:18 door Elja Trum | 11.513x gelezen | 20 reactiesWanneer je met opzetflitsers los van de camera aan de slag gaat kom je direct voor het probleem te staan hoe je de flitsers mee laat flitsen op het moment dat je de ontspanknop in drukt. Zelf ben ik een tijdje terug begonnen met de Cactus V2s triggers, maar deze voldoen in mijn ogen niet. Ik ben dus op zoek naar een beter alternatief. Tijd om de verschillende mogelijkheden eens naast elkaar te houden.
Cactus V2s
Zoals ik al aangaf gebruik ik momenteel de Cactus V2s. Het grote voordeel van dit radiotrigger systeem is de prijs. Voor een euro of dertig heb je al een compleet setjes waarmee je van start kunt en extra ontstekers kosten ook amper een tientje.
Nadeel is de betrouwbaarheid; die is namelijk slecht. Tijdens een shoot missen de triggers regelmatig een ontsteking waardoor je met een (gedeeltelijk) donkere foto komt te zitten. Je kunt zou natuurlijk belangrijke momenten missen. Ook heeft mijn setje last van spook-flitsen; de flitser gaat zomaar zonder reden af, soms zelfs terwijl ik de camera niet eens aan raak.
Behalve dat het irritant is komt het ook onprofessioneel over wanneer je bij of met een klant bezig bent. De Cactus V2s is echter een heel geschikt setje om goedkoop van start te gaan en zo te bepalen of deze manier van fotografie wat voor je is.
Overigens is de Cactus ook te krijgen onder de merknaam Flacon Eyes (RF42 reciever). Dit systeem is een fractie duurder in aanschaf. De ontwikkeling van de Cactus ligt overigens niet stil. Sinds kort is er de Cactus V4. In onderstaande videoreview wordt er helaas ook niet al te positief over gesproken.
Cameramerk specifiek
Ook de meeste camera fabrikanten hebben een eigen systeem ontwikkeld voor het op afstand afvuren van flitsers. Helaas zijn deze merk afhankelijk (je moet bijvoorbeeld allemaal dure Canon 580EX flitsers aanschaffen), waardoor het een duur geintje wordt om in deze opzet te werken.
Ook is -vooral bij daglicht- de ontvangst niet altijd even goed. Het belangrijkste nadeel is waarschijnlijk wel het bereik. De ontsteker moet de puls die door de camera(flitser) wordt afgegeven kunnen zien. Bij het plaatsen van de flitser achter een muur of ander object kun je dus al gauw in de problemen komen.
Voordeel van deze systemen is dat ze goed afgesteld zijn op de door-de-lens flitsmeting van de camera. Persoonlijk vind ik dit geen bruikbare oplossing doordat het infraroodsysteem beperkend kan werken (overdag of wanneer je een flitser buiten 'zicht' plaatst).
Radiopoppers
Radiopopper levert ook draadloze flitsontstekers. Deze ontsteker mag echter niet verkocht worden in Nederland in verband met de gebruikte frequenties. Wel bieden de Radiopoppers (tweede generatie) ondersteuning voor E-TTL en iTTL flitssystemen.
Alienbees
Ook flitsfabrikant Alienbees levert bijpassende triggers voor hun studioflitsers. Deze kun je ook gewoon gebruiken in combinatie met losse opzetflitsers van een ander merk. Volgens mij zijn ook de Alienbees triggers niet toegestaan in Nederland.
Pocket Wizard
Binnen de Strobist gemeenschap worden Pocket Wizards toch wel gezien als de standaard. In maart kondigde PocketWizard een nieuw model aan. Deze nieuwe PocketWizard Flex TT5 en Mini TT1 bieden betrouwbaarheid én nu ook ondersteuning voor TTL systemen van Canon en Nikon. Een meer dan welkome upgrade van de oudere PocketWizards. Daar komt nog extra bij dat ze een fractie goedkoper zijn dan de oude PocketWizards.
Met een prijs van rond de 200 euro (per unit) is het echter nog steeds een forse investering. Je hebt er immers minimaal twee nodig (een ontsteker en een ontvanger) en om een beetje aan de slag te kunnen zul je er toch wel vier op voorraad moeten hebben.
Overigens zijn de nieuwe PocketWizards gewoon 'backwards compatible' met de oude. Je kunt ze dus gemixed gebruiken. Dat kan handig zijn als je al eerder geïnvesteerd hebt in PocketWizards.
Een mooie verbetering van de nieuwe PocketWizards is ook de aansluiting. Waar je vroeger met een PC-kabel moest werken tussen de ontsteker en de flitser kan dit nu via de flitsschoen op de unit. Hierdoor worden ook de 'TTL opdrachten' doorgegeven. De afstand waarover je TTL kunt gebruiken wordt dankzij de PocketWizard zo'n 250 meter. In onderstaande video wordt het systeem uitgelegd.
Elinchrom Skyport
De Zwitserse fabrikant Elinchrom biedt ook een eigen draadloos radiotriggersysteem aan. Deze Skyports zijn een stuk kleiner dan de Pocket Wizards, maar hebben ook een iets beperkter bereik. Dit is echter een minpuntje waar je in de praktijk niet snel tegenaan zult lopen.
Een groot voordeel voor deze triggers is te vinden bij het gebruik van Elinchrom flitsers. Wanneer je beschikt over de RX serie dan heb je de mogelijkheid deze via de Skyport in te stellen. Een erg praktische functie tijdens een shoot, vooral wanneer je flitser hoog op een statief staat of verscholen zit in een grote softbox (zoals bij de bekende Octabank van Elinchrom).
Daarnaast kun je met de Skyport ook je flitsers vanaf een computer instellen. Hierbij kun je zelfs presets opslaan voor bepaalde studio setups. Als nadeel van de Skyport kun je de alternatieve batterij zien. Waar de oude Pocket Wizard de veelgebruikte penlite (de nieuwe Flex en Mini gebruiken ook alternatieve batterijen) nodig heeft moet je met een Elinchrom Skyport telkens een nieuwe knoopcel aanschaffen. Ik weet niet hoe regelmatig dit in de praktijk nodig is overigens.
De Elinchrom is wel een stuk betaalbaarder dan de PocketWizards. Voor nog geen 400 euro ben je klaar met een setje van één ontvanger en drie triggers.
Mijn voorkeur
De twee interessantste opties voor mij zijn de Pocket Wizards en de Skyports. Beide systemen worden goed beoordeeld in reviews. Voor studiowerk zou ik de Skyport verkiezen, maar voor buitenshoots lijken me de Pocket Wizards de betere keuze. Uiteraard kun je de Skyports, met behulp van een extra kabeltje, ook gebruiken in combinatie met je opzetflitsers. Aangezien je voor optimaal gebruik van de Skyports ook moet beschikken over de duurdere Elinchrom RX flitsers én de nieuwe PocketWizards TTL ondersteuning bieden is voor mij de keuze duidelijk.
Binnenkort ga ik dus een PocketWizard Mini TT1 en een paar PocketWizard Flex TT5 bestellen. Geen concrete plannen nog, eerst nog wat geld verdienen, want ze zijn niet goedkoop.
Ik zag dat ze bij CameraTools een mooi lijstje aan opties verkopen. Van Cactus tot PocketWizard. Bij Foto Konijnenberg trouwens ook (en zelfs goedkoper). Even rondkijken voor een goede prijs kan dus geen kwaad!
Meer informatie
- Fotofolio kiest voor Skyport
- Ook Serge gaat voor Skyport
- Review van de PocketWizard FlexTT5 en MiniTT1 op Strobist.com
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
20 reacties
-
-
Cor Jexo schreef op zondag 19 april 2009 om 20:39 | reageer
ik ben nog in de testfase of deze manier van fotografie wel bevalt.
en heb zelf dus de falcon eyes rf 604 , en inderdaad er zit wel eens een gedeeltelijk zwarte foto bij, maar als beginner kan ik hier prima mee uit de voeten, hoewel ik me kan voorstellen dat als het serieuzer wordt je aan dat soort dingen kunt gaan iriteren.
maar voorlopig red ik het er nog wel mee.. -
Brian schreef op zondag 19 april 2009 om 21:07 | reageer
Hou je er wel rekening mee dat er wat problemen bekend zijn rondom de pocketwizards. Bij gebruik met sommige flitsers speelt de interferentie met de interne klok van de flitser parte. Het bereik van de pw is dan minder dan 15 meter. Niet geschikt voor elk model flitser dus.
-
Reinoud schreef op zondag 19 april 2009 om 22:07 | reageer
Ik gebruik al een aantal jaren de Skyports tot volle tevredenheid. Zowel in de studio als met gewone Nikon opzetflitsers. Het bereik buiten heb ik getest tot 150 meter; dat was geen probleem. En ik heb al bijna een jaar een reserve knoopcel van 5 euro bij me, maar tot nu toe niet nodig gehad.
De nieuwe Pocketwizzards met TTL klinken wel erg interessant. Ze zijn ook wat prettiger van formaat dan de huidige pocketwizzards. Eens afwachten hoe dat in de praktijk gaat werken (de Nikon TTL versie is volgens mij nog niet klaar). -
Gert schreef op zondag 19 april 2009 om 22:48 | reageer
Als je de falcon eyes of andere triggers gebruikt moet je in het menu van de opzet flitsers de standby optie uit zetten want als er een puls komt uit de zender haalt hij alleen de flitser uit de standby en gaat nog niet af, als je dan weer een foto maakt terwijl de flitser actief is dan gaat hij pas af.
misschien let niet iedereen hierop en denkt dat het een weigering is.
ik gebruik zelf de falcon eyes RF604D setje en de zender die ik overigens voorzien heb van een externe antenne en 60 meter haal ik makkelijk.
op het internet zijn hier diverse tutorials over te vinden.
mijn flitsers zijn een nikonSB800 en twee SB600's en heb hier geen problemen mee -
-
Pim schreef op maandag 20 april 2009 om 00:22 | reageer
Ik gebruik ook de skyports en die werken perfect!! Nog nooit een knoopcel hoeven vervangen en gebruik ze nu 1,5 jaar denk ik.
Voor een externe flitser weet ik niet hoe ze werken want ik gebruik liever een rangerRX of rangerQ van Elinchrom.
Succes met zoeken! -
-
RobertW schreef op maandag 20 april 2009 om 07:54 | reageer
Ik gebruik ook al ruim 2 jaar de Elinchrom Skyports, ook op de strobist-set. Ze hebben nog nooit maar 1 flits gemist. Zenderbatterij gaat erg lang mee (wel na gebruik die zender uitzetten en de ontvangers worden met een net-adapter opgeladen. Wat wel kwetsbaar is is de antenne. dat is een erg dun dingetje en als die ergens achter blijft haken, dan is 'ie snel stuk. De 'oude' Pocketwizards zijn wat dat betreft wel robuuster, maar ook weer een stuk groter.
Die skyports heb ik gekocht omdat ik eerst bij Fotoflits een goedkope set gekocht had. Niks dan ellende met die zooi. Gemiste flitsen te over en dan sta je inderdaad voor joker bij je klant. Uiteindelijk ben je dan twee keer geld kwijt... -
Evert schreef op maandag 20 april 2009 om 10:08 | reageer
Dat was inderdaad ook mijn probleem met de goedkopere alternatieven. Op lokatie gebruik ik nu PW's en in de studio de skyports, maar dan de dedicated versie voor de RX flitsers wat superhandig is omdat je ze hiermee op afstand kunt bedienen!
-
-
Rolograaf schreef op maandag 20 april 2009 om 15:14 | reageer
De dure Canon flitsers Speedlite 580EX en 580EX II schijnen de Pocketwizzards te storen en daardoor verminderd bereik te hebben. Daar is wel wat aan te doen volgens dit artikel.
-
-
Theo schreef op maandag 20 april 2009 om 21:13 | reageer
Ik gebruik ook de Cactus trigger, in de studio werkt het goed zelden een misfire, buiten gaat het wat vaker mis.
Voor mij als amateur fotograaf zijn ze tot nu toe prima. Alles heeft zijn prijs zal ik maar zeggen. -
blauwgestreept schreef op maandag 20 april 2009 om 23:26 | reageer
Eens met Theo. Ook ik heb veel plezier en weinig last van de Cactus triggers. Het geld dat ik zo over hou stop ik liever in glas. Anderzijds gebruik ik ze niet heel intensief, ik kan me bij intensief gebruik wel voorstellen dat je iets betrouwbaarders wilt.
Tip: vervang de batterijen van je (Cactus) triggers eens, werkte ze bij mij een stuk beter van! -
sndr schreef op woensdag 22 april 2009 om 08:18 | reageer
Ik heb de Skyports nu een maand in mijn bezit. Ik heb de Cactus triggers meteen overgeslagen: dit vind ik plastic rommel die zonder quality control geproduceerd wordt. Als je mazzel hebt, werken de triggers, indien niet, frustreer je je kapot. Om dan maar een zooitje sets te gaan kopen en te hopen dat er eentje een betrouwbare trigger-rate heeft...dat vind ik een slecht uitgangspunt voor het milieu.
De Skyports zijn echt heel betrouwbaar. Heb nog geen misfire gehad. Nog iets: ze zijn heel klein. Ik gebruik ze ook met een Sigma DP1 en dan heb je niet zo'n 'koe' op je camera staan.
Voor mij de ideale oplossing en een fijn alternatief voor de dure Pocketwizards en brakke Cactussen.
De meeste online winkels kunnen ze echter niet leveren (Konijn, cameranu etc). Heb ze tweedehands gevonden en ben er superblij mee! -
Michel schreef op dinsdag 5 mei 2009 om 22:03 | reageer
Een nogal late reactie... maar toch had ik nog een vraag wat betreft de nieuwe PocketWizards.
Is het nu bij deze versie nog mogelijk om deze pocketwizards te triggeren via een Sekonic met radiotransmititer-module (in mijn geval een Sekonic 758DR)???
Ik heb in princiepe alleen maar studio flitskoppen, zou het dan slim zijn om de nieuwe PW versie te kopen? of toch maar denken aan de oudere versie ??
Bij voorbaat dank! -
Arie schreef op zondag 18 oktober 2009 om 10:29 | reageer
Op ebay even zoeken op RF-602, is het laatste model radio trigger. Oorspronkelijk bedoeld als afstandsbediening voor je camera maar wordt nu veel verkocht als flash trigger. Je kan kiezen uit 3 configuraties ivm de camera kabel die erbij zit maar als je ze als flash trigger gebruikt dan kan je je flitser er direct opzetten. Evt kan je ook voor een paar euro een PC-sync kabeltje erbij bestellen. Setje met 4 receivers voor $99 besteld. Bouwkwaliteit is veel beter dan voorgaande types en tot nu toe heel betrouwbaar, ook op grotere afstanden. Tot nu toe alleen leverbaar via eBay verkopers in de UK en Hongkong, hopelijk binnenkort ook bij Cameratools.
-
titusn schreef op zondag 6 december 2009 om 02:24 | reageer
Goed artikel idd. Bij de extra info staat volgens mij wel een misinterpretatie. Serge schrijft namelijk in zijn laatste alinea dat hij nu toch voor zekerheid zou kiezen en dus voor de Pocketwizards. Goeie radiohardware kent klaarblijkelijk overal haar prijs. Vraag maar aan een geluidsman die zenders gebruikt voor zijn films.
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Spelen met licht en witbalans tijdens een portretsessie
door Nando Harmsen
-
Paddenstoelen fotograferen in je eigen plaatselijke regenbuitje
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Maak je set draagbaar met tassen
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Zorg voor voldoende flitskracht
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Zoek een makkelijk mee te nemen softbox
door Elja Trum
-
10 lichtopstellingen met een enorme softbox
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.