Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Strobist style; de eerste stappen

dinsdag 18 maart 2008, 22:25 door | 19.936x gelezen | 26 reacties

Aangestoken door de prachtige foto's van Bert Stephani ben ik me langzamerhand steeds meer aan het verdiepen in de wereld die Strobist fotografie wordt genoemd. Dit houdt in dat je bij je foto's gebruik maakt van los van de camera geplaatste opzetflitsers om je onderwerp te belichten. Dat hier erg geslaagde resultaten mee te behalen zijn laat de Strobist Flickr groep wel zien.

Benodigde apparatuur
Om hier goed mee aan de slag te kunnen heb je eigenlijk wel een bepaalde basis aan apparatuur nodig. Dit kun je zo duur maken als je wilt, maar aangezien het verstandig is eerst te kijken of deze manier van fotografie wat voor je is kun je ook erg betaalbaar beginnen. Reken echter toch op een paar honderd euro eerste aanschaf.

Het belangrijkste is natuurlijk het licht zelf, de opzetflitser. Het handige hierbij is dat je niet per se de nieuwste Speedlite 580EX II of Nikon SB-800 hoeft te kopen, maar dat het ook uitstekend kan met een eenvoudige opzetflitser. Ik durf zelfs te beweren dat het hiermee makkelijk wordt.

Zelf heb ik al een Speedlite 420EX en een 580EX II, maar desondanks heb ik vorige week een Vivitar 285HV gekocht bij Gadget Infinity in Hong Kong. Dat deed ik naar aanleiding van het artikel van Stef vorige week over de Cactus V2s radiografische flitsontsteking. Bij diezelfde shop kun je namelijk voor een paar tientjes die draadloze flitsontsteker kopen. Dat is dan ook absoluut een aanrader, want het is een spotgoedkope trigger voor je flitser die nog heel aardig presteert.

Je kunt natuurlijk ook direct gaan voor een top-of-the-line PocketWizard, als hoge kosten geen bezwaar zijn en je het beste van het best wilt. Voor amper 100 euro heb je echter zowel de Vivitar als de Cactus in Nederland thuisbezorgt.

Voor noemenswaardig strobist gebruik moet je de flitser loskoppelen van de camera, vandaar de draadloze ontsteking. Aangezien je de flitser ook wilt kunnen positioneren zijn er nog een paar handige aankopen. Om te beginnen een statief. Zelf heb ik gekozen voor een Manfrotto 001(B) Nano; een handig klein statiefje dat uitgeklapt een behoorlijk formaat kan aannemen.

Op het statief zet je een Manfrotto 026 Lite-Tite. Een handige koppeling die buigbaar is zodat je de flitser straks in elke hoek kunt positioneren. Daarnaast beschikt het over een uitsparing voor een (flits)paraplu. Als laatste heb je nog een Manfrotto 143S Flits Schoen nodig zodat je de flitser ook daadwerkelijk aan je statiefopstelling kunt koppelen.

Eerste testopstelling
Afgelopen woensdag heb ik mijn Cactus V2s en Vivitar 285HV besteld en vandaag ontving ik het pakketje uit Hong Kong al. Geen klachten over de snelheid dus!

Thuisgekomen direct een testopstelling in de tuin opgezet en mijn vrouw, Sara, erbij geroepen om model te staan. De Cactus V2s bestaat uit twee delen; een zender voor op je camera en een ontvanger voor onder je flits. Je kunt de ontvanger overigens ook met een flitskabeltje aan een flitser bevestigen (de Cactus V2s werkt op die manier bijvoorbeeld ook in combinatie met mijn Elinchrom D-lite studioflitsers).

De Vivitar 285HV is één stevig brok flitser. Het is dan wel allemaal plastic, maar geeft toch het idee van een baksteen. Daarbij oogt het ook als iets uit de jaren zeventig. Het prettige is dat het ding geen overbodige elektronica bevat; geen e-ttl en andere zooi. Gewoon flitsen. Wat wel kan is de sterkte van de flits instellen aan de hand van een draairing aan de voorkant van de flits. Zo kun je snel instellen of ie vol moet flitsen of op de helft, 1/4 of 1/16 van zijn kracht. Net wat je wilt in deze situaties. Overigens moet ik de bijhorende handleiding nog doornemen, dus wellicht kan ie nog wel meer dan dat.

Ik heb de flitser op het statief geplaatst en een paar meter achter Sara neergezet. Mijn lichtmeter had ik niet bij de hand, dus heb ik het trial-and-error opgelost. Mijn bedoeling was het aanwezige licht te gebruiken (het was al na zessen dus het werd al wel wat donker) en de flitser te gebruiken als extra haarlicht. Aangezien het als zo donker was (ISO 100, f/2.8, 1/30s) heb ik de flitser in zijn laagste stand (1/16) gebruikt.

Onderstaande foto laat het resultaat van mijn korte test zien. Zelf ben ik er wel blij mee. Wellicht dat mijn volgende aanschaf een paar gel filters worden. Hiermee kun je het flitslicht voorzien van een kleur naar keuze; dus iets warme om bijvoorbeeld het licht van een zonsondergang na te bootsen of iets groener om TL-verlichting te simuleren.

Beweeg over onderstaande foto om te zien hoe de flitser in deze situatie stond.

Eerste strobist test; Sara
Sara op de eerste testfoto strobist style


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

26 reacties

 1. Jeroen
  Profiel  Jeroen schreef op dinsdag 18 maart 2008 om 22:48

  Niet slecht voor een eerste poging. Het achtergrondlicht heeft een mooi effect, alsof de zon op haar rug schijnt. Nu nog in een mooie setting zoals een bos. Heb je twee of drie filters gebruikt in deze setup?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 18 maart 2008 om 22:59

  @Jeroen; Thx. vrolijk

  Een filter heb ik niet gebruikt voor deze foto.
  Die mooiere settings ga ik zeker ook nog proberen. Maar voor zo'n eerste test is de tuin wel zo handig. Echt mooi weer was het ook niet, dus was ik ook blij dat we na vijf minuten naar binnen konden toen het begon te regenen.

 3. Jeroen
  Profiel  Jeroen schreef op dinsdag 18 maart 2008 om 23:09

  Sorry, ik bedoelde flitser... knipoog
  (de Vivitar en de 580 EX II of ook de 420EX?)

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 18 maart 2008 om 23:21

  Ik twijfelde er al over en had zelfs eerst een reactie geschreven over de gebruikte flitser voordat ik besloot toch maar op filters te reageren. vrolijk

  In deze foto heb ik alleen de Vivitar gebruikt. De rest is gewoon het aanwezige licht. Ik heb eerst het licht gemeten dat aanwezig was (gewoon met de camera zelf) en vervolgens handmatig diezelfde instelling gekozen. Daarna heb ik pas de flitser aangezet en die laten zorgen voor het 'zonlicht van achteren'.

  Voor het gebruik van meerdere flitsers moet ik eerst nog wat extra ontvangertjes kopen voor de Cactus V2s. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.388 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord