5 Dagen Deal: Word lid met korting + gratis Fotobijbel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Video: Spelen met je witbalans en kleurfilters

dinsdag 3 juli 2012, 23:06 door | 8.050x gelezen | 6 reacties

Met behulp van een kleurfilter en een flitser kun je een saaie omgeving iets bijzonders geven. Een leuk effect dat eenvoudig toe te passen is wanneer je met (losse) opzetflitsers werkt. Gary Fong laat in deze video zien hoe je dit eenvoudig in de praktijk kunt brengen.

Hij schiet eerst een foto terwijl hij het kleurfilter (in dit geval een blauwe) voor zijn objectief houdt. Deze foto gebruikt hij voor de custom white balance instelling van zijn camera. De camera zal hierdoor de blauwe kleur van het filter corrigeren naar wit. Elke foto die met deze witbalans instelling gemaakt wordt onder normaal licht zal er daardoor rood uit komen te zien.

Door nu de blauwe filter op zijn flitser te plaatsen en hier alleen het model mee uit te lichten wordt het model op de juiste manier gecorrigeerd (en komt dus goed op de foto) terwijl de rest van de ruimte rood in beeld wordt gebracht. Gary's methode laat je op een eenvoudige manier hier mee spelen.


Gary gebruikt in zijn video uiteraard de door zijn bedrijf aangeboden prijzige plastic accessoires voor strobist fotografie. Gelukkig kun je dezelfde techniek net zo goed toepassen met elke andere kleurfilter.

Bron: Strobist


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. KIOMFOTO
  Profiel  KIOMFOTO schreef op woensdag 4 juli 2012 om 00:18

  Gary Fong goes Martin Hogeboom vrolijk

 2. KIOMFOTO
  Profiel  KIOMFOTO schreef op woensdag 4 juli 2012 om 00:22

  Het enige verschil is dat Martin het wel in één keer goed kan uitleggen.

 3. gast
  gast schreef op woensdag 4 juli 2012 om 08:28

  Weet niet waar het bij mij fout gaat, maar als ik zijn aanwijzingen volg...... ik krijg het met mijn nikon niet voor elkaar. Ik gebruik trouwens kleurfilters van Lee

 4. Leon
  Leon schreef op woensdag 4 juli 2012 om 09:04

  en met mijn Canon G10 lukt het dan weer wel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.373 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord