100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Gewichtjes voor achtergrondrollen in de studio

donderdag 28 januari 2016, 14:41 door | 6.412x gelezen | 4 reacties

Achtergrondrollen voor in de studio helpen je snel aan een mooie egale achtergrond. Wanneer je zo'n rol hebt hangen kom je er al snel achter dat ze niet zo soepel op- en afrollen als je zou willen. Gelukkig is dat op te lossen door wat gewicht aan het papier te hangen.

Sinds een paar weken heb ik een eigen studioruimte. Niet langer moet ik na elke fotoshoot alles direct weer opruimen en afbreken. Dat scheelt een heleboel tijd en maakt het een stuk gemakkelijker om snel een paar fotootjes te maken.

Ik was al een tijdje op zoek geweest naar een mooie oplossing voor het gewicht aan mijn achtergrondrollen. Mijn huidige oplossing wat met behulp van wat metalen klemmen. Klem drie van die dingen aan je achtergrond en je hebt een aardig gewicht. Mooi is het echter niet.

Falcon-Eyes CB140


Fotograaf Frans Geurtsen kwam via Facebook met een uitstekende oplossing; de Falcon Eyes CB-140 achtergrondprofielen.

Tips


Een setjes bestaat uit twee hangers van 1,4 meter lang. Door de dopjes er aan één kant af te halen kun je één setjes gebruiken als gecombineerd gewicht voor een grote achtergrondrol. Met een stukje tape plak je de twee profielen in het midden aan elkaar voor wat extra stevigheid.

In de metalen buisjes zit een strook plastic die je eruit kunt halen en die je kunt vastklemmen aan het papier. De lange strip kun je niet in één geheel aan de achtergrond bevestigen; hoe verder je hem erop schuift, hoe zwaarder het gaat.

De oplossing is om de stroken in stripjes van circa 15 centimeter te knippen. Je kunt ze dan een stuk eenvoudiger op je achtergrondpapier schuiven.

Falcon-Eyes CB140 bevestigen


Om te voorkomen dat je het papier kapot maakt is het slim om aan het uiteinde van het papier even een plakbandje te plakken. De stripjes schuiven er dan een stuk gemakkelijker overheen.

De metalen strip reflecteert wel behoorlijk wat licht. Wanneer je een achtergrondrol alleen een beetje laat zakken om hem als achtergrond te gebruiken en niet als ondergrond moet je oppassen dat de strook niet in beeld is.

Bij een zwarte achtergrondrol is het slim om zwarte tape over de achtergrondprofiel heen te tapen. Hiermee voorkom je dat je hem snel terug ziet in je foto.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

  1. gast schreef op dinsdag 2 februari 2016 om 11:05  | reageer

    Ik gebruik posterstrips, werkt perfect!

  2. Rien
    Rien schreef op dinsdag 2 februari 2016 om 11:11  | reageer

    Dit is een slechter werkend ding voor een probleem waarvoor al decades (tientallen jaren) een oplossing is: Manfrotto 062- 2 Background Paper Counterweight. Is bij mij na 25 jaar nog niet kapot. )Ik snap eigenlijk niet waarom dit artikel is geschreven)

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 2 februari 2016 om 16:20  | reageer

    @Gast; dit is ook een posterstrip, maar dan met een metaal buisje erom zodat er ook echt wat gewicht aan hangt. Is alleen een posterstrip zwaar genoeg?

    @Rien; Ik had nog nooit gehoord van jouw oplossing. Klinkt goed, al kan ik zo niet direct een leverancier in Nederland vind noch achterhalen hoe het precies werkt. vrolijk

    Dit artikel is juist geschreven omdat ik zelf nog geen goede oplossing had voor dit probleem (klemmen gebruiken vond ik namelijk een matige oplossing) en ik heb moeten zoeken voordat ik een oplossing kon vinden.

    Dat jij en anderen daar nu extra mogelijkheden aan toevoegen zie ik graag, zo wordt het artikel nog nuttiger met alternatieven en kan een bezoeker zelf bepalen welke oplossing voor hem of haar het beste is.

  4. Rien
    Rien schreef op woensdag 3 februari 2016 om 10:26  | reageer

    @Elja: De fabrikant is Manfrotto. Lijkt me nogal bekend. maken al heel lang onder andere de ophangsets voor de rollen (en dan dus van de goedee stevige kwaliteit) en statieven. Importeur is Provak, op de site van Manfrotto kun je alle artikelen vinden, deze dus ook. leveranciers van dit merk zijn er voldoende te vinden. Daar bestellen wat je wilt hebben.

    Werking: twee alubuizen die je tot een lange kunt koppelen en twee zwarte plastic strips die zo gevormd zijn dat de om de alubuis kunnen klemmen. Daartussen klem je dus (beetje ruim) het eind van je achtergrondrol. Dit systeem werkt ook als er al (altijd scheef) een stuk van je rol is afgeknipt. Dit FY systeem lukt dat dus niet: je krijgt dan een bobbelig stuk achtergrondpapier.

    Montage (althans zoals ik het doe): leg alubuis op de grond precies onder de rol (dan loopt je buis straks ook horizontaal)
    Trek het papier naar beneden en leg het ongeveer 10 cm over de alubuis heen. Pak een zwart plastic deel en druk dar over de buis heen, het papier klemt zich daartussen. Begin in het midden van de rol en klem richting een uiteinde. Doe daarna precies hetzelfde met het andere plastic deel. Tot slot scheur of snijd je het overtollige stukje achtergrondparier af, staat wel zo netje in je studio.

    Op het web zal vast wel ergens en filmpje staan voor nog meer uitleg. Of je treft iemand achter de toonbank van een echte fotozaak die je kan voorlichten. (Gun die zaak dan ook de omzet.)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Studio

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord