100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Anouk Timmerman

10 tips voor de aanschaf van je eerste digitale spiegelreflexcamera

dinsdag 11 december 2018, 16:20 door | 161.881x gelezen | 28 reacties

Regelmatig adviseer ik mensen bij de aanschaf van hun eerste spiegelreflexcamera. Wordt het een Canon, of toch Nikon? Of misschien toch een Pentax of een Olympus? Probeer die keuze vooral zélf te maken. Om je daarbij te helpen heb ik tien zo objectief mogelijke tips op een rijtje gezet.

1. Geen slechte keuzes meer


Allereerst een advies om in je achterhoofd te houden: slechte keuzes zijn er tegenwoordig niet meer. Ieder cameramerk maakt spiegelreflexcamera's waarmee je als hobbyist ontzettend tevreden kunt zijn. De kwaliteitsverschillen zitten 'm doorgaans in de details die je pas ziet wanneer je een behoorlijke hoeveelheid ervaring hebt. En dan nog zijn deze verschillen vaak verwaarloosbaar (of in ieder geval overkomelijk voor de meeste vormen van fotografie).

2. Interface, menustructuren, bouw, et cetera


Wat mij betreft is dit één van de belangrijkste redenen, zo niet de belangrijkste reden, om voor een bepaald merk te kiezen. Hoe ligt de camera in je hand? Voelt hij prettig aan? Zitten de knoppen voor jou op een bereikbare en logische plek? Hoe vind je de menustructuren?

Er is maar één manier om hier achter te komen: ga eens naar een fotozaak en probeer camera's van verschillende merken uit. Dan merk je vanzelf waar jouw voorkeur ligt. Probeer per merk ook verschillende camera's, want ook per lijn (consumer, semi-professioneel) kan de bouw en interface verschillen. Zo beschikken de de Canon EOS 550D en 600D niet over het draaiwiel dat de 50D en 60D wel heeft, en zul je merken dat de laatste twee ook wat groter en robuuster gebouwd zijn.

Interface
Links een Sony A290, rechts een Nikon D3100.
Verschillen in bouw, interface en menustructuren.

3. Vrienden of familie met een spiegelreflex?


Misschien heb je vrienden of familieleden die ook graag fotograferen met een spiegelreflexcamera. Misschien hebben zij je ook al een bepaald merk geadviseerd? Probeer hier je keuze niet te veel door te laten beïnvloeden. Vaak is dit het advies van een tevreden gebruiker die zijn of haar advies afmeet aan een enkele goede (eigen) ervaring. Het is natuurlijk fijn als je broer blij is met zijn Sony, maar houd in je achterhoofd dat er ook tevreden Pentax-fotografen bestaan.

Er is echter een goede reden om wél te kijken naar de spiegelreflexcamera's in je omgeving. Wanneer de mogelijkheid bestaat om bijvoorbeeld objectieven of flitsers te lenen van je broer, zou dit een goede reden kunnen zijn om je in eerste instantie te oriënteren op een Sony-camera.

4. Doorgroeimogelijkheden bij Canon en Nikon


Wat zijn je aspiraties? Als je gewoon leuke vakantiefoto's wil maken, kun je met ieder merk gelukkig worden. Weet je nu al dat je graag door wil kunnen groeien, eventueel zelfs tot (semi)professioneel niveau, dan zou dat een reden kunnen zijn om te kiezen voor Canon of Nikon. Deze merken bieden namelijk een aanzienlijk groter assortiment voor de professional, zowel in objectieven als in body's.

5. Beschikbaarheid van accessoires, eventueel ook tweedehands


Ook voor de hobbyist bieden Canon en Nikon vaak meer dan de andere merken. Ze bieden een ruimer assortiment objectieven, flitsers, battery grips, afstandsbedieningen, enzovoort. Tel daarbij op dat het marktaandeel van beide merken veel groter is dan dat van de andere fabrikanten en het zal je niet verbazen dat ook het tweedehands aanbod veel ruimer is. De kans dat je via Marktplaats dat ene objectief tegen een heel aantrekkelijk bedrag kunt kopen is dus veel groter.

Marktplaats
Veel tweedehands aanbod voor Canon en Nikon

6. Staar je niet blind op megapixels


Een veelvoorkomend en zeer hardnekkig misverstand onder beginnend (en soms ook gevorderd) fotografen is dat meer megapixels vanzelfsprekend beter is. Dat is absoluut niet het geval. Een groot aantal megapixels brengt zelfs nadelen met zich mee:
  • Als je de sensor van een spiegelreflexcamera vult met een te hoog aantal pixels pixels per vierkante centimeter, zul je kwaliteitsverlies gaan ervaren. Hoewel dit relatief gezien vaak verwaarloosbaar is, zul je op 100 procent vaak een toename zien in de hoeveelheid ruis.
  • Een ander nadeel van hoge resoluties is dat niet alle objectieven de resolutie van de camera nog aan kunnen. Sommige objectieven kunnen hiermee beter overweg dan andere.
  • Daarnaast zijn de bestanden van digitale spiegelreflexcamera's met veel megapixels erg zwaar. Om deze bestanden te verwerken heb je een krachtige computer nodig.
Wat bovendien belangrijk is om te weten: megapixels op een compactcamera laten zich niet vergelijken met megapixels op een spiegelreflexcamera. Een compactcamera beschikt over een ontzettend kleine sensor terwijl die van een spiegelreflexcamera vele malen groter is. Een grotere sensor vertaalt zich in kwalitatief mooiere pixels. Of je nu een spiegelreflexcamera hebt met 6 megapixels of één met 21, beter dan je compactcamera is het altijd.

Een camera met meer megapixels is dus niet altijd de betere keuze. Laat het aantal megapixels zeker niet doorslaggevend zijn. Hoewel ze het daar zelf niet altijd mee eens zijn, heeft circa 90% van de professionele fotografen aan circa 10 megapixels meer dan genoeg. De gemiddelde hobbyist dus helemaal. Alles daarboven verliest zijn noodzaak. Er zijn betere criteria om je camera op uit te zoeken.

7. Andere criteria


Bij andere (of betere) criteria kun je bijvoorbeeld denken aan de snelheid van de camera. Dat kun je breed zien, van het aantal frames per seconde tot de snelheid en precisie van de autofocus. Maar denk daarbij ook vooral aan de wegschrijfsnelheid, de snelheid waarmee de foto's door de camera worden opgeslagen op je geheugenkaart.

Daarnaast zou je kunnen kijken naar de grootte van het LCD-scherm, live view, het al dan niet beschikken over de mogelijkheid met de camera te filmen en het aantal autofocuspunten. Fotografeer je veel bij weinig licht, dan zou je ook de prestatie op hoge ISO kunnen meenemen in je beoordeling.

Ook het gewicht zou mee kunnen spelen in je overweging. Lichter kan beter zijn als je bijvoorbeeld vaak lichtbepakt op reis gaat, maar een grotere en zwaardere body ligt doorgaans (ook bij kleinere handen!) stabieler in je hand.

Groot display
Een groot LCD-scherm is prettig voor het beoordelen van foto's.
Ook voor scherpstellen in live-view en filmen kan dit prettig zijn.


8. Welk objectief?


De meeste mensen die een eerste digitale spiegelreflexcamera willen aanschaffen hebben niet zo'n ruim budget en bovendien nog geen idee wat voor fotografie hun voorkeur heeft. In die gevallen zou ik aanraden: koop een instapmodel met kitlens en ga daar lekker mee spelen. Dan merk je het vanzelf als je iets mist (bijvoorbeeld: lichtsterkte, een korte focusafstand of telebereik) en kun je afhankelijk daarvan bekijken wat je volgende aanschaf gaat worden.

Weet je echter nu al binnen welk genre je aan de slag wil, dan kun je daar de keuze van je objectief (of objectieven) op afstemmen. Wil je bijvoorbeeld voornamelijk sportfotografie gaan doen, dan is het zinvol bij je camera direct ook een teleobjectief aan te schaffen. Wil je gewoon lekker allround zijn, schaf dan een combi aan van een standaardzoomlens (bijvoorbeeld de kitlens) en een telelens.

9. Eerst de fotograaf, dan de objectieven, tot slot de body


In punt 1 benadrukte ik al dat je tegenwoordig eigenlijk geen verkeerde keuzes meer kunt maken. Met iedere moderne spiegelreflex van welk merk dan ook kun je prachtige foto's maken. Maar uiteindelijk is het natuurlijk de fotograaf die de foto's maakt. Investeer in je eigen kennis en vaardigheden en je zult veel meer uit je camera halen dan wanneer je de camera blijft gebruiken op de automatische stand.

Na de skills van de fotograaf is ook het objectief van zeer groot belang. Om dit te illustreren vergelijk ik vaak de Canon EOS 1000D met de EOS 40D. Deze camera's beschikken over een identieke sensor. Met een 18-55mm kitlens word ik van beide camera's niet blij, en met een goed objectief doet de 1000D niets onder voor de veel professionelere 40D. Ditzelfde geldt overigens ook voor de 500D en 50D en vast ook voor verschillende types binnen andere merken.

Heb je een ruimer budget, vergeet dan niet te investeren in je objectieven. Als je straks thuis komt met een Canon 7D met een 'dan hoef ik niet te wisselen' 18-200mm heb je echt de plank misgeslagen. Besef je dat je waarschijnlijk van een Canon 1100D met bijvoorbeeld een 17-55mm en 70-200mm echt veel gelukkiger wordt.

10. De keuze maak je zelf!


Van mij zul je dus niet horen 'Koop de Nikon D3100' of 'Koop de Olympus E-620'. De keuze maak je uiteindelijk zelf, daarbij rekening houdend met bovenstaande adviezen.

Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete basiscursus over fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 11 december 2018.
De eerste publicatiedatum is donderdag 24 maart 2011, 20:16.
Anouk Timmerman

Over de auteur

Anouk Timmerman is zelfstandig tekstschrijver en fotograaf. Ze werkt veel voor de zakelijke markt en maakt portretten en reportages. Anouk is bovendien docent fotografie voor Photoguide, haar tweede bedrijf. In haar vrije tijd is ze veel te vinden bij haar paard en fotografeert ze veel concerten. Volg Anouk ook op Twitter!

28 reacties

  1. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 24 maart 2011 om 20:25  | reageer

    Handig artikel, Anouk. Ik kan me goed vinden in je punten. Zelf ben ik wel wat stelliger in het advies voor een camera voor iemand die het mij vraagt; ik adviseer toch meestal om voor één van de twee grote merken te gaan.

    Owh, en ik zou iedereen die begint ook aanraden het 50mm f/1.8 objectief van zijn of haar merk te kiezen. In de meeste gevallen een erg betaalbaar objectief (circa 100 euro) waarmee je prachtige foto's kunt maken. Volgens mij is dit objectief een goede aankoop; uitstekende optische kwaliteit voor de laagste prijs.

  2. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 24 maart 2011 om 20:39  | reageer

    Goed verhaal Anouk. Kan me er ook bij aansluiten. Ik voeg er alleen vaak nog een eerste vraag aan toe: weet je waarom je een spiegelreflex wilt. Want steeds meer beginners kopen meteen een spiegelreflex, met een 18-200 zoom (want anders moet je zo wisselen...), zetten 'm per ongeluk op manual en klagen dat de foto's zo flets zijn. Lijkt me de eerste stap. Maar voor daarna: prima verhaal!

  3. Derk
    Profiel Derk schreef op donderdag 24 maart 2011 om 20:42  | reageer

    Goed artikel. Ik zou eraan willen toevoegen: Kantelbaar scherm met live view. Vindt ik persoonlijk erg handig om te fotograferen vanaf een lage of juist hoge positie, of vanaf een statief. Ben met je eens dat het 'in de hand liggen' het beste argument is om voor een bepaalde camera te kiezen. ISO prestaties vindt ik een goede tweede.

  4. Derk
    Profiel Derk schreef op donderdag 24 maart 2011 om 20:44  | reageer

    O Ja, de tip van Elja is een goede, kopen die 50mm F1.8 basislens. Klein, licht, goedkoop en scherp!

  5. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op donderdag 24 maart 2011 om 20:46  | reageer

    Bedankt voor jullie reacties, en waardevolle aanvullingen lees ik hier. Inderdaad is het goed om je van te voren te beseffen waarom je een SLR wil, en vooral: waarom je die 18-200 niet wil.

    Met het kantelbare scherm op DSLR's heb ik zelf nog geen ervaring, vandaar waarschijnlijk dat ik er nog niet aan heb gedacht deze ook op te nemen in het artikel. Kan me voorstellen dat dit inderdaad bij live view en filmen vanuit rare standpunten erg handig is.

    @Elja: ik ben het met je eens dat de 50 f1.8 een prachtig ding is voor het geld, maar waarom per definitie aanraden zonder te weten of deze toegevoegde waarde heeft voor de (hobby)fotograaf in kwestie? Ik kan me voorstellen dat lang niet iedereen een dergelijk objectief veel zal gebruiken. Ik ben persoonlijk meer van het persoonlijk advies; een concertfotograaf met weinig geld bijvoorbeeld zou ik hem direct aanraden maar iemand die veel macrofotografie wil gaan doen zou ik aanraden dat geld mooi in een macro-objectief te steken.

  6. Kor Suk
    Kor Suk schreef op donderdag 24 maart 2011 om 21:10  | reageer

    Leuk artikel.
    Mijn advies begint meestal bij het kijken naar je budget, wat je lekker in de hand vindt liggen kwa knoppen en interface, en wat je er mee wil doen.
    De kitlenzen zijn leuk om er mee te beginnen, zeker als je nog niet weet wat je exact wil.

    Met menig "hobby" fotograaf heb ik de discussie, dat een dure dSLR, echt geen verschil maakt.
    Ik ben van mening dat de fotograaf het vershil maakt, en daarna de objectieven.
    Leuk om te zien, dat jij hetzelfde zegt.

    En wat Elja Trum zegt over de 50 mmf1.8, tja... ook dat is persoonlijke smaak.
    Ik heb er zelf wel 1, maar gebruik hem bijna nooit meer, sinds ik een 17-55mm f2.8 heb. Het is ook maar net wat de fotograaf zelf wil.
    Tegenwoordig is 50mm helaas geen 50mm meer.
    Maar daar merken de meeste beginnende fotografen weinig van.

  7. Alexander
    Alexander schreef op donderdag 24 maart 2011 om 21:30  | reageer

    Twee punten die mij regelmatig spijt geven van mijn huidige aankoop:

    1. Denk na of je wel/geen ingebouwde autofocus motor in de body wilt. Vaak is de body iets duurder met ingebouwde motor, maar daarna koop je voor relatief lage bedragen leuke en vaak zeer goede 2e hands lenzen. (bijvoorbeeld een 70-300mm voor 80 euro i.p.v. 300 euro voor een model waarin de autofocus in de lens zit. Okay, je mist dan ook de beeldstabilisatie maar je hebt tenminste de keuze !).

    2. Wil je gebruik maken van off camera flash, denk dan na of je een body wilt die je externe flitser draadloos kan aansturen. Met een eenvoudige flash trigger kun je je flitser wel aansturen maar alleen met handmatige instellingen. Met een body die je flitser kan aansturen via de ingebouwde flitser maak je gebruik van de intelligentie in je body. Zoals het Nikon Creative Lighting System (CLS)

    Bijvoorbeeld een Nikon D5000 heeft geen motor en geen flits aansturing, terwijl de +/- 200 euro duurdere D90 dit wel heeft. De kwaliteit van de foto's dat blijft allemaal wel gelijk maar spelen met wat andere lenzen is een stuk goedkoper bij een D90.

  8. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op donderdag 24 maart 2011 om 21:34  | reageer

    @Alexander: Bedankt voor deze aanvulling. Wat je zegt over wel of geen ingebouwde AF-motor is nogal Nikonspecifiek (terwijl ik dit artikel redelijk merkonafhankelijk heb willen houden), maar inderdaad wel iets dat belangrijk is om te weten als je een Nikon-camera overweegt.

    @Kor: inderdaad leuk dat we daar hetzelfde over denken! Als voorbeeld noem ik altijd de 400D die ik een tijd in mijn bezit heb gehad. Had deze gekocht vanuit het oogpunt deze te gaan gebruiken voor cursussen en workshops, maar het bleek een super betrouwbare camera die ik in combinatie met mijn eigen objectieven lange tijd naar volle tevredenheid heb gebruikt.

  9. Kor Suk
    Kor Suk schreef op donderdag 24 maart 2011 om 22:01  | reageer

    @Alexander De Nikon D90, heeft voor zover ik weet geen Autofocusmotor.
    Dit gebeurd electronisch.
    Wil je een Autofocusmotor, dan zie je een soort schroefje in de vatting van je body.

    @Nouks Ik ben digitaal met een Nikon D70s begonnen.
    Puur om te kijken of het mij beviel.
    Momenteel fotografeer ik met de D300, en bevalt mij uitstekend.
    Een serie professionele objectieven er op, en het verschil zie je meteen.
    MAar analoog deed ik met Minolta.
    Geweldige body, en spijt er van dat ik hem ooit weg heb gedaan.
    Ik heb nog wel mijn eerste Nikon F601 body en lenzen.
    Analoog is en blijft nog steeds het mooist.

  10. aradilon
    Profiel  aradilon schreef op donderdag 24 maart 2011 om 22:09  | reageer

    @Kor Suk jawel de D90 heeft er juist wel 1, enige Nikons dat er geen hebben zijn de D40(x), D60, D5000, D3000 en D3100. En daar ben ik zeker van. Geen verkeerde info geven he, kan zeer verwarrend zijn.

  11. Kevin | Klinck Media
    Kevin | Klinck Media schreef op vrijdag 25 maart 2011 om 01:43  | reageer

    Zoals ik over DM al zei: Sterk artikel Anouk! Ik ga nu beginnen aan een kleine aanvulling knipoog

  12. Gerrit
    Gerrit schreef op vrijdag 25 maart 2011 om 10:13  | reageer

    Doorgroeimogelijkheden alleen bij Canon en Nikon. Ik dacht dat de keuze groot genoeg is. zo zijn Sony en Pentax zeer sterk aan het groeien. zou maar eens kunnen zijn dat dat over een aantal jaren dit de grootste kunnen zijn.

    Wat de grootste fout is geweest van Sony is, ze hadden de naam Minolta moeten houden. dan waren ze echt een van de grootste. Zo schijnt het Japanse Sony al bezig te zijn om een overname bod uit te brengen op Canon,foto divisie, "zo raar is het eigenlijk niet is ook Japans". Want Canon kan de groei niet helemaal aan. En het voor Canon wel eens moeilijk zou kunnen worden om zich op mark staande te houden. Omdat men toch over een vrij kleine groep kan richten. zo zijn de laatste cijfers van Canon met 34% gedaald.

    De mensen die een Canon hebben zijn vaak beroeps. want er zijn maar weinig mensen die een professionele camera kunnen of gaan kopen. Zo werkt Nikon al met Sony samen. En ook Canon heeft al bij Sony aangeklopt. ik denk ook dat de groei van welk merk dan ook op dit moment te hard gaat.

    En de grote merken het erg moeilijk gaan krijgen. Neem de proef eens op de som, doe net of je er niets van af weet en dat je een camera wilt kopen.

    Gerrit

  13. Mark
    Profiel  Mark schreef op vrijdag 25 maart 2011 om 13:03  | reageer

    @ Gerrit: Dat alleen beroepsfotografen Canon gebruiken lijkt mij niet juist. Er zijn ongelooflijk veel hobby fotografen die voor Canon of Nikon kiezen. Ik kan niet oordelen hoe het wereldwijd gesteld is wat dit betreft, maar op de Nederlandse markt zijn Nikon en Canon veruit de populairste merken op spiegelreflex gebied. Wat betreft doorgroeimogelijkheden ben ik het met Anouk eens. Sony richt zich met name op de instapmodellen, maar als je naar de uitbreidingsmogelijkheden kijkt dan zijn de Nikon en Canon spullen toch wel makkelijker te verkrijgen in Nederland dan Sony en Pentax.

    Een puntje wat ik nog mis in het verhaal van Anouk is de beeldstabilisatie. Daar kan je toch wel profijt van hebben. Bij Canon en Nikon moet je met gestabiliseerde lenzen werken, bij Sony en Pentax zit de stabilisatie al in de body. Afhankelijk van de lenzen die je wilt kopen kan dit uiteindelijk invloed hebben op de prijzen van de lenzen.

    Nog een andere doorslaggevende factor voor de keuze van het merk. Sommige mensen hebben nog lenzen die ze op hun oude analoge reflexen hebben gebruikt. Vaak werken deze lenzen nog op een digitale body, en dat scheelt uiteindelijk ook in de aanschafprijs.

  14. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op vrijdag 25 maart 2011 om 13:07  | reageer

    @Mark: bedankt voor deze waardevolle toevoeging! Ik kom er steeds weer achter dat ik toch nog dingen vergeten ben in mijn artikel. Zo had ik achteraf eigenlijk ook een stukje willen schrijven over opdringerige verkopers met een sterke merkvoorkeur... vrolijk

    @Gerrit: jij ook bedankt voor je reply. Ik weet dat Sony en Nikon al samenwerken voor de sensors, maar moet eerlijk zeggen dat de informatie die je hier plaatst voor mij grotendeels nieuw voor me is en dat ik deze toch niet klakkeloos wil aannemen...

  15. Jan
    Jan schreef op vrijdag 25 maart 2011 om 13:21  | reageer

    Het voordeel van in-body stabilisatie is vooral van belang voor budget- tot middenklasse objectieven. Kijk je naar professionele objectieven, zoals de L-serie van Canon en je zoekt bijvoorbeeld bij Sony naar echte Pro-objectieven, dan zitten die qua prijsniveau rond of boven de prijzen van pro-objectieven van Canon en Nikon mét beeldstabilisatie (IS resp. VR). En die gestabiliseerde objectieven hebben dan weer extra voordelen, n.l. dat je de werking van stabilisatie meteen ziet door de zoeker, plus een waarschijnlijk betere inruilwaarde/-markt (mede door IS/VR) dan een merk als Sony.

  16. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op vrijdag 25 maart 2011 om 13:27  | reageer

    Een ander voordeel van beeldstabilisatie in het objectief vind ik dat je de stabilisatie ook uit (of op een andere modus) kunt zetten bij bijvoorbeeld sportfotografie (waarbij je het objectief vaak met reden meebeweegt met het onderwerp). Dan kan de stabilisatie je in ieder geval niet tegenwerken. Of kun je bij bodies waarbij de stabilisatie in de body zit deze ook aan en uit zetten?

  17. Niels Willems
    Niels Willems schreef op vrijdag 25 maart 2011 om 14:06  | reageer

    Vlak Sony idd niet uit. Veel amateurs willen (of kunnen) niet doorgroeien naar body's van ver over de 2.000 euro. Onze testers van DSLR's - zelf allemaal beroepsfotografen - hebben zelf Canon of Nikon maar zijn vaak heel enthousiast over de prijs/prestatieverhouding van Sony.

    En als je ook wat met video doet - of wil gaan doen - dan kan dat je keuze ook beïnvloeden. Met sommige dslr's maak je fantastische videobeelden.

    Punt 9 is ook heel erg waar!

  18. Jan
    Jan schreef op vrijdag 25 maart 2011 om 14:06  | reageer

    Bij in-body stabilisatie kun je dat ook uitzetten, moet ook wel want sommige (third party) objectieven voor bijv. Sony-vatting hebben toch stabilisatie. Maar je hebt dacht ik niet de mogelijkheid van verschillende standen, zoals bij Canon IS de stand voor alleen verticale-stabilisatie als je aan het 'pannen' bent.

  19. leo
    Profiel leo schreef op zaterdag 26 maart 2011 om 01:58  | reageer

    Mhmm, wat zie jij er toch aantrekkelijk uit Nouks, je mag best een keer mee met het uitzoeken van een camera vrolijk Zelf zou ik altijd een Canon aanraden, betrouwbaar ( en dat ben ik ook hoor) en gaat nooit stuk.

  20. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op zaterdag 26 maart 2011 om 12:47  | reageer

    LOL :D
    Bedankt, Leo vrolijk

  21. leo
    Profiel leo schreef op zaterdag 26 maart 2011 om 17:46  | reageer

    Een leuke reactie Nouks, het was al wat laat en dan laat je je emoties wat sneller gaan.vrolijk Nu we toch het woord emotie hebben laten vallen, dat speelt imo ook een grote rol bij de aanschaf. Je moet een beetje verliefd zijn op een toestel, op de kloeke vorm van een Sony of de no nonsense van een Canon. Ga je kijken buiten de dslr wordt het nog erger, ik ben al helemaal gek op de Fujifilm x100, ziet er zo heerlijk uit. Digitale toestellen blijven qua schoonheid imo nog steeds ver achter bij analoge toestellen. Maar dat zal ook een kwestie van tijd zijn. Maar dat schoonheid een rol speelt lijkt me evident.

  22. Janvdk
    Janvdk schreef op dinsdag 29 maart 2011 om 10:44  | reageer

    Mooi en goed artikel.
    Zelf ben ik het gesjouw met mijn Nikon en objectieven in mijn rugzak zat. Ik gebruik deze spullen alleen nog voor reportages op één plek.
    Ik heb een Sony NEX5 met verwisselbare objectieven gekocht. Weegt heel weinig en kan in mijn broek- of jaszak.
    'k Ben er zeer tevreden mee.

  23. PeepPeep
    PeepPeep schreef op dinsdag 29 maart 2011 om 23:23  | reageer

    Goed artikel.
    Ikzelf was niet zo budget gebonden toen ik enkele maanden geleden een spiegelreflex met objectieven aanschafte, maar achteraf na meer lezen als dit soort artikelen her en der kwam ik erachter dat het objectief het belangrijkste item is van de camera (uitgaande van de techniek). De body is meer de luxe.
    Ik kwam op een vrij dure Canon 60D body uit met daarop een (inderdaad volgens de adviezen 50 mm "100 Euro" lens. Na lang wikken en wegen is er een Canon EF-S 15-85 objectief op gegaan. Voor de "spielerij" heb ik er nog een Tamron 18-200 objectief bij genomen.
    Achteraf had ik beter een goedkopere/lichtere body kunnen nemen met 17-85 kitlens (welke lens weinig voor de 15-85 onderdoet) en daarbij goed moeten investeren in een L-lens met groot bereik. Was ik waarschijnlijk even duur uit geweest.
    Maar hoe dan ook: de fotograaf (en de vaardigheden die de fotograaf heet, uit "feeling", ervaring of juist door studie verkregen) is de allerbelangrijkste factor om tot goede, spannende foto's te komen.

  24. giovanni1942
    Profiel giovanni1942 schreef op woensdag 30 maart 2011 om 01:08  | reageer

    Enthousiaste Olympus E30 fan +batterygrip met 50mm macro ED f2.0, 12-60mm f2.8-4.0 SWD en 50-200mm f2.8-3,6 SWD
    Fantastisch om mee te "werken", wat een glaswerk!

  25. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 30 maart 2011 om 09:16  | reageer

    Zeer zeker een goed en redelijk objectief artikel. Er zijn 2 dingen waar ik op zou willen regageren. In het artikel wordt niet gewaarschuwd dat een liveviewmogelijkheid op de camera een enorme energievreter is. Soms is een dergelijke mogelijkheid handig, als je de camera boven je hoofd moet houden, maar het lijkt me toch raadzaam de liveview uit te schakelen, als je die niet persé nodig hebt.
    Persoonlijk baal ik van het feit dat tegenwoordig bijna elke spiegelreflex een flim/video-functie heeft. Een spiegelreflex moet in eerste instantie een fotocamera zijn en blijven. Moet ik een nieuwe camera kopen dan kan ik er bijna niet onderuit een camera te kopen MET filmfunctie. Ik wil die functie helemaal niet, maar het wordt me door de commercie opgedrongen en je betaalt er dan ook voor. Waarom zou ik voor een functie betalen, die ik nooit zal gebruiken? Trouwens, wil je filmen dan koop je best een digitale videocamera, want die beschikken ook over autozoom wat een digitale spiegelreflex niet heeft.
    Neemt niet weg, dat ik het artikel van Anouk met veel interesse gelezen heb.

  26. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op woensdag 30 maart 2011 om 20:40  | reageer

    Hé Donnie,

    Bedankt voor je reactie, is live view inderdaad zo'n energievreter? Geen idee eigenlijk, gebruik 'm persoonlijk hoogstens voor één of enkele foto's, maar dan om andere redenen dan mijn accu's. Het scherpstellen in live view gaat me beduidend minder vlot af dan wanneer ik gewoon door het objectief kijk.

    Oftewel: ik deel je mening betr. het beperkt gebruiken van live view, maar om andere redenen.

    VWB het betalen voor een filmfunctie die je niet gebruikt: daar heb ik mijn twijfels over. Ik kan me slecht voorstellen dat bijvoorbeeld de 60D nu nieuw duurder is dan de 40D destijds.

    Anouk

  27. Reijer van Galen
    Profiel Reijer van Galen schreef op donderdag 5 september 2013 om 20:28  | reageer

    Een goed artikel. Ik ben op dit moment me aan het oriënteren op een nieuwe camera. Ik heb nu een Fuji Finepix S9600, een zgn bridge camera. Ik heb er al redelijk wat foto's mee gemaakt, maar zou toch iets meer in detail willen. De auto stand is voor mij een gepasseerd station. De tijd voor experimenteren is dan ook aangebroken, met soms niet het resultaat waar je op hoopte, maar dat geeft niet. Waar ik me wel aan stoor is dat ik de ene keer wel naar een f/2.8 kan en en kleine verstelling van de lens later niet onder de f/4 kan komen. De oorzaak ligt in het vaste objectief van 28-300. Hierdoor voel ik me beperkt in mijn experimenten. Hoewel het een zegen is met vakantiekiekjes zowel dichtbij als ver weg te kunnen schieten, loop je bij sommige composities toch echt vast, en kan je niet zonder extra ruis in minder licht foto's maken.
    Dit artikel helpt mij wel degelijk eens bij mezelf te rade te gaan wat ik nu wil, en waar ik naar toe wil. Een lastige opgave, want ik vind veel leuk om te doen. De reacties van alle anderen helpen daarbij te relativeren, en niet direct voor een topsegment te gaan.
    Anouk, bedankt voor het objectieve verhaal. Het heeft mij erg geholpen.
    Alle anderen:bedankt voor de andere tips en aanwijzingen over objectieven.

  28. Nathalie
    Profiel Nathalie schreef op zondag 12 januari 2014 om 13:49  | reageer

    Hey, Anouk en de andere,
    Ik heb vraagje omdat het echt een ramp is om te kiezen. Eerst en vooral heb ik niet al het budget en kan ik dus maar 1x een fotocamera kopen. Ik heb nog tijd om te sparen tot de zomer en m'n man betaald mee dus prijs maakt voor die 1x niet zoveel uit. Wel is het deze dan en kan ik erna geen ander kopen voor de eerste x aantal jaren.

    Mijn interesses liggen bij het fotograferen van dieren , natuur, paardrijden, evt zwemlessen van m'n dochter, beautyzaken daar ik er in opleiding volg, maar ook koken en men reptielen en trouwfoto's ook ivm m'n beautyopleiding en familiefeesten. M'n man komt van Kosovo dus zijn de feesten hier heel uitgebreid 3dagen enz. Heb zelf nogal kleine handen.
    zaken die denk wel belangrijk zijn, zijn spiegelreflex, macrofunctie en iso dat laatste heb ik gelezen in artikel van je. En zou graag camera willen dat uitgebreid kan worden. Zou je me kunnen helpen want geraak er echt niet wijs uit. Grtjs

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord