Elja Trum

13 fotografietips via Social Media

maandag 9 juni 2014, 23:06 door | 9.138x gelezen | 25 reacties

Vanmiddag vroeg ik via Twitter en Facebook welke tips jullie nu onmisbaar vonden voor je fotografie. Als reactie kreeg ik een mooi aantal wijze tips voor fotografen door. Die deel ik natuurlijk graag met jullie: fotografietips via social media!

1. Koop apparatuur die je nodig hebt, niet wat je wilt kopen


Een beetje tegenstrijdig, maar in het korte betekent het dat je beter even keer kan nadenken of je het echt nodig hebt of dat je het zomaar koopt. Dan hou je vaak geld over waarmee je weer andere dingen kan kopen of sparen.

De meeste fotografen zullen wel apparatuur hebben liggen die ze eigenlijk niet zo vaak (of nooit) gebruiken terwijl het bij aanschaf toch zo nuttig leek. Zelf heb ik zeker wel een aantal aardige miskopen gedaan op deze wijze.

2. Wissel je standpunt


Ga eens door je knieën, stap op een muurtje, stap eens naar links of naar rechts. Bij beginnende fotografen is het niet vreemd als ze veel foto's vanuit eigenlijk ongeveer hetzelfde standpunt schieten. Dat is echter jammer, want een minimale aanpassing van je eigen positie kan een behoorlijk andere foto opleveren.

Maak desnoods eerst de foto zoals je die gemaakt zou hebben, maar ga dan even door je knieën om van hetzelfde onderwerp net een afwijkende foto te maken. Je zal zien dat de tweede foto vaak stukken interessanter is.

3. Eet wanneer je kan


Een goede tip onder nieuwsfotografen. Je weet nooit wanneer je weer tijd hebt om te eten, dus wacht niet tot het laatste moment, maar zorg dat je altijd voldoende gegeten hebt. Het nieuws laat zich niet voorspellen en dus kan het zomaar even duren voordat je weer tijd hebt om wat te eten.

Ook een goede tip voor trouwfotografen trouwens. Zelf zorg ik er vaak ook voor dat ik altijd wel een rolletje snoep en een mueslireep of iets dergelijks in mijn fototas heb zitten. Dan heb je altijd wat bij de hand. Overigens zorg ik doorgaans ook voor een flesje water en een paar paracetamols.

4. Leer je camera kennen


Tijdens het fotograferen moet je geen aandacht nodig hebben voor je apparatuur. Zorg dat je jouw apparatuur kent wanneer je op pad gaat, dan of je niet bezig te zijn met de techniek, maar kun je je aandacht volledig bij je fotografie houden.

5. Fotografeer in de handmatige stand


Een goede manier om je camera te leren kennen is door inde handmatige stand te fotograferen. In het begin ben je meer tijd kwijt met het zoeken van de juiste instellingen, maar handmatig fotograferen zal steeds meer een gewoonte worden en zorgt ervoor dat je precies weet welk instellingen je in welke situatie kunt gebruiken.

6. Standaardinstellingen bestaan niet


Vaak wordt er bij een foto gevraagd (door andere fotografen) welke instellingen je bij een foto gebruikt hebt. Dat is echter meestal niet zo heel relevant, want standaardinstellingen bestaan niet. Dat een bepaalde foto met een bepaalde sluitertijd, diafragma en lichtgevoeligheid genomen is wil niet zeggen dat je met dezelfde instellingen exact dezelfde foto maakt.

7. Vergeet je lensdop er niet af te halen


Heel eerlijk; echt fout kan het bij een spiegelreflex niet gaan, maar je staat wel even voor aap bij degene die je op de foto wilt zetten. Mij gebeurd het best regelmatig: de lensdop vergeten eraf te halen. Altijd jammer dat degene die je op de foto wilt zetten het doorgaans net iets eerder ziet dan jij.

8. Zoek de diagonale lijn


Een goede manier om een foto wat spanning of dynamic mee te geven is de diagonale lijn te zoeken in je compositie of onderwerp. Zo'n leidende lijn maakt een foto een stuk interessanter om naar te kijken.

9. Denk voordat je schiet


Zeker met digitale fotografie is het zo gemakkelijk om toch maar gewoon aan het fotograferen te slaan zonder eerst goed na te denken over wat je nu precies op de foto wilt zetten. In plaats van direct de zoeker tegen je gezicht aan te drukken is het slim om eerst eens even goed rond te kijken en te bepalen wat je wilt bereiken met je foto.

Dat hoeft uiteraard niet eens pas op de plek waar je de foto gaat maken. Veel prachtige foto's worden vooraf uitgedacht en na de nodige voorbereiding pas uitgevoerd.

10. Handmatig scherpstellen bij macrofotografie


Wil je de scherpstelling precies hebben liggen op de plek waar jij hem wilt, stel dan handmatig scherp. Zeker bij macrofotografie luistert de scherpstelling heel nauw en is handmatig scherpstellen een prima manier om te zorgen dat je met echt scherpe foto's thuis komt.

11. Gebruik een zonnekap


Licht dat van de zijkant je objectief in valt kan zorgen voor lelijke reflecties in je foto. Daarnaast is een zonnekap een uitstekende manier om je objectief te beschermen tegen stoten en vallen. In plaats van een UV-filter (die weer kan zorgen voor extra ongewenste reflecties) kun je dus beter gewoon de zonnekap op je objectief gebruiken bij het fotograferen.

12. Neem de tijd om scherp te stellen


Een goed scherpe foto maakt het verschil tussen een matige en een geslaagde opname. Je scherpstelling is dus echt erg belangrijk en het is de moeite om hiervoor dus echt de tijd te nemen. Het gebruik van een statief kan overigens ook helpen om ervoor te zorgen dat je foto's goed scherp worden.

Je moet dan wel goed leren werken met het bepalen van je compositie voordat je een foto gaat maken. Alleen dan is het werken met een statief prettig.

13. Koop een L-bracket


Met een L-bracket aan je camera kun je (vanaf een statief) gemakkelijk schakelen tussen een liggende en een staande opname. Werk je vanaf statief dan is een L-bracket zeker aan te raden. Vooral onder macro- en landschapsfotografen zijn L-brackets erg populair.

Jouw tips?


Mogelijk heb ik sommige tips anders toegelicht dan de inzender bedoeld had. Vul me vooral aan in de reacties en uiteraard ben ik ook erg benieuwd naar andere fotografietips!

Met dank aan Jeroen Zelle, Wim van der Geest, Brian Dragstra, H. Heidekamp, Mark van der Meer, Guido Spekman, Peter Wouters, Kees Krick, Robbie Veldwijk, Ed, D. Koster, Rogier Bos, Zzapback, David Bleekr en Paulien Wilkinson.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

25 reacties

 1. Michael
  Profiel  Michael schreef op maandag 9 juni 2014 om 23:09

  "Ga eens wat dichterbij staan."

 2. A. Holsappel
  A. Holsappel schreef op maandag 9 juni 2014 om 23:18

  Vaak wordt ik gevraagd wat voor een camera het beste is om te kopen. Ik geef dan altijd het advies. Kijk eerst naar wat je wilt fotograferen en koop daar een juist objectief bij. Vaak genoeg kom ik mensen tegen die niet tevreden zijn over het objectief die ze (standaar) bij de camera kopen. De lens maakt de foto! (en de fotograaf)

 3. martinphili
  Profiel martinphili schreef op maandag 9 juni 2014 om 23:39

  Mijn tip: vergeet tip 5 en gebruik lekker de Av en Tv.
  Ik zie het voordeel van die M stand echt niet. Het komt ook een beetje elitair over bij me. Alsof een "echte" fotograaf het altijd beter weet dan zijn camera.
  (ik zal nu wel een storm van fotoacademie afgestudeerden over me heen krijgen maar dat zal dan wel)

 4. ArjanL
  Profiel ArjanL schreef op dinsdag 10 juni 2014 om 09:13

  Tip 5:
  werkt natuurlijk alleen maar als er een onderwijzer naast staat die de principes van handmatig belichten uitlegt (uitgelegd heeft). Ik denk dat menig beginner glazig staat te kijken als je vraagt of je de foto -1/3 stop belicht hebt.

  Tip 13:
  een balhoofd werkt evengoed om snel tussen staand en liggend formaat te wisselen. Het argument wat vaak gebruikt wordt dat de zoeker bij kantelen niet van hoogte verandert gaat in ieder geval bij mijn camera niet op.

  Tip 14:
  neem alle tips over fotografie ter kennis aan en loop niet achter de massa aan. Denk zelf na! Zie ook Tip1.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.639 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord