Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

13 fotografietips via Social Media

maandag 9 juni 2014, 23:06 door | 9.507x gelezen | 25 reacties

Vanmiddag vroeg ik via Twitter en Facebook welke tips jullie nu onmisbaar vonden voor je fotografie. Als reactie kreeg ik een mooi aantal wijze tips voor fotografen door. Die deel ik natuurlijk graag met jullie: fotografietips via social media!

1. Koop apparatuur die je nodig hebt, niet wat je wilt kopen


Een beetje tegenstrijdig, maar in het korte betekent het dat je beter even keer kan nadenken of je het echt nodig hebt of dat je het zomaar koopt. Dan hou je vaak geld over waarmee je weer andere dingen kan kopen of sparen.

De meeste fotografen zullen wel apparatuur hebben liggen die ze eigenlijk niet zo vaak (of nooit) gebruiken terwijl het bij aanschaf toch zo nuttig leek. Zelf heb ik zeker wel een aantal aardige miskopen gedaan op deze wijze.

2. Wissel je standpunt


Ga eens door je knieën, stap op een muurtje, stap eens naar links of naar rechts. Bij beginnende fotografen is het niet vreemd als ze veel foto's vanuit eigenlijk ongeveer hetzelfde standpunt schieten. Dat is echter jammer, want een minimale aanpassing van je eigen positie kan een behoorlijk andere foto opleveren.

Maak desnoods eerst de foto zoals je die gemaakt zou hebben, maar ga dan even door je knieën om van hetzelfde onderwerp net een afwijkende foto te maken. Je zal zien dat de tweede foto vaak stukken interessanter is.

3. Eet wanneer je kan


Een goede tip onder nieuwsfotografen. Je weet nooit wanneer je weer tijd hebt om te eten, dus wacht niet tot het laatste moment, maar zorg dat je altijd voldoende gegeten hebt. Het nieuws laat zich niet voorspellen en dus kan het zomaar even duren voordat je weer tijd hebt om wat te eten.

Ook een goede tip voor trouwfotografen trouwens. Zelf zorg ik er vaak ook voor dat ik altijd wel een rolletje snoep en een mueslireep of iets dergelijks in mijn fototas heb zitten. Dan heb je altijd wat bij de hand. Overigens zorg ik doorgaans ook voor een flesje water en een paar paracetamols.

4. Leer je camera kennen


Tijdens het fotograferen moet je geen aandacht nodig hebben voor je apparatuur. Zorg dat je jouw apparatuur kent wanneer je op pad gaat, dan of je niet bezig te zijn met de techniek, maar kun je je aandacht volledig bij je fotografie houden.

5. Fotografeer in de handmatige stand


Een goede manier om je camera te leren kennen is door inde handmatige stand te fotograferen. In het begin ben je meer tijd kwijt met het zoeken van de juiste instellingen, maar handmatig fotograferen zal steeds meer een gewoonte worden en zorgt ervoor dat je precies weet welk instellingen je in welke situatie kunt gebruiken.

6. Standaardinstellingen bestaan niet


Vaak wordt er bij een foto gevraagd (door andere fotografen) welke instellingen je bij een foto gebruikt hebt. Dat is echter meestal niet zo heel relevant, want standaardinstellingen bestaan niet. Dat een bepaalde foto met een bepaalde sluitertijd, diafragma en lichtgevoeligheid genomen is wil niet zeggen dat je met dezelfde instellingen exact dezelfde foto maakt.

7. Vergeet je lensdop er niet af te halen


Heel eerlijk; echt fout kan het bij een spiegelreflex niet gaan, maar je staat wel even voor aap bij degene die je op de foto wilt zetten. Mij gebeurd het best regelmatig: de lensdop vergeten eraf te halen. Altijd jammer dat degene die je op de foto wilt zetten het doorgaans net iets eerder ziet dan jij.

8. Zoek de diagonale lijn


Een goede manier om een foto wat spanning of dynamic mee te geven is de diagonale lijn te zoeken in je compositie of onderwerp. Zo'n leidende lijn maakt een foto een stuk interessanter om naar te kijken.

9. Denk voordat je schiet


Zeker met digitale fotografie is het zo gemakkelijk om toch maar gewoon aan het fotograferen te slaan zonder eerst goed na te denken over wat je nu precies op de foto wilt zetten. In plaats van direct de zoeker tegen je gezicht aan te drukken is het slim om eerst eens even goed rond te kijken en te bepalen wat je wilt bereiken met je foto.

Dat hoeft uiteraard niet eens pas op de plek waar je de foto gaat maken. Veel prachtige foto's worden vooraf uitgedacht en na de nodige voorbereiding pas uitgevoerd.

10. Handmatig scherpstellen bij macrofotografie


Wil je de scherpstelling precies hebben liggen op de plek waar jij hem wilt, stel dan handmatig scherp. Zeker bij macrofotografie luistert de scherpstelling heel nauw en is handmatig scherpstellen een prima manier om te zorgen dat je met echt scherpe foto's thuis komt.

11. Gebruik een zonnekap


Licht dat van de zijkant je objectief in valt kan zorgen voor lelijke reflecties in je foto. Daarnaast is een zonnekap een uitstekende manier om je objectief te beschermen tegen stoten en vallen. In plaats van een UV-filter (die weer kan zorgen voor extra ongewenste reflecties) kun je dus beter gewoon de zonnekap op je objectief gebruiken bij het fotograferen.

12. Neem de tijd om scherp te stellen


Een goed scherpe foto maakt het verschil tussen een matige en een geslaagde opname. Je scherpstelling is dus echt erg belangrijk en het is de moeite om hiervoor dus echt de tijd te nemen. Het gebruik van een statief kan overigens ook helpen om ervoor te zorgen dat je foto's goed scherp worden.

Je moet dan wel goed leren werken met het bepalen van je compositie voordat je een foto gaat maken. Alleen dan is het werken met een statief prettig.

13. Koop een L-bracket


Met een L-bracket aan je camera kun je (vanaf een statief) gemakkelijk schakelen tussen een liggende en een staande opname. Werk je vanaf statief dan is een L-bracket zeker aan te raden. Vooral onder macro- en landschapsfotografen zijn L-brackets erg populair.

Jouw tips?


Mogelijk heb ik sommige tips anders toegelicht dan de inzender bedoeld had. Vul me vooral aan in de reacties en uiteraard ben ik ook erg benieuwd naar andere fotografietips!

Met dank aan Jeroen Zelle, Wim van der Geest, Brian Dragstra, H. Heidekamp, Mark van der Meer, Guido Spekman, Peter Wouters, Kees Krick, Robbie Veldwijk, Ed, D. Koster, Rogier Bos, Zzapback, David Bleekr en Paulien Wilkinson.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

25 reacties

  1. Michael
    Profiel  Michael schreef op maandag 9 juni 2014 om 23:09  | reageer

    "Ga eens wat dichterbij staan."

  2. A. Holsappel
    A. Holsappel schreef op maandag 9 juni 2014 om 23:18  | reageer

    Vaak wordt ik gevraagd wat voor een camera het beste is om te kopen. Ik geef dan altijd het advies. Kijk eerst naar wat je wilt fotograferen en koop daar een juist objectief bij. Vaak genoeg kom ik mensen tegen die niet tevreden zijn over het objectief die ze (standaar) bij de camera kopen. De lens maakt de foto! (en de fotograaf)

  3. martinphili
    Profiel martinphili schreef op maandag 9 juni 2014 om 23:39  | reageer

    Mijn tip: vergeet tip 5 en gebruik lekker de Av en Tv.
    Ik zie het voordeel van die M stand echt niet. Het komt ook een beetje elitair over bij me. Alsof een "echte" fotograaf het altijd beter weet dan zijn camera.
    (ik zal nu wel een storm van fotoacademie afgestudeerden over me heen krijgen maar dat zal dan wel)

  4. ArjanL
    Profiel ArjanL schreef op dinsdag 10 juni 2014 om 09:13  | reageer

    Tip 5:
    werkt natuurlijk alleen maar als er een onderwijzer naast staat die de principes van handmatig belichten uitlegt (uitgelegd heeft). Ik denk dat menig beginner glazig staat te kijken als je vraagt of je de foto -1/3 stop belicht hebt.

    Tip 13:
    een balhoofd werkt evengoed om snel tussen staand en liggend formaat te wisselen. Het argument wat vaak gebruikt wordt dat de zoeker bij kantelen niet van hoogte verandert gaat in ieder geval bij mijn camera niet op.

    Tip 14:
    neem alle tips over fotografie ter kennis aan en loop niet achter de massa aan. Denk zelf na! Zie ook Tip1.

  5. A. Holsappel
    A. Holsappel schreef op dinsdag 10 juni 2014 om 10:35  | reageer

    Aanvulling: Koop als beginner een voor uzelf meest gebruiksvriendelijke camera.

  6. Karin School
    Karin School schreef op dinsdag 10 juni 2014 om 10:56  | reageer

    Nog een tip van mij; Denk bij het nemen van de foto:"Wat wil je laten zien, wat is belangrijk en wat kun je beter weg laten en probeer hierbij verschillende srandpunten. Soms geeft een stapje naar links of rechts ook al een heel ander beeld. En kijk welk effect het licht op je onderwerp heeft."

  7. martijn
    martijn schreef op dinsdag 10 juni 2014 om 11:07  | reageer

    doe es een stapje terug

  8. Gert
    Gert schreef op dinsdag 10 juni 2014 om 11:30  | reageer

    Mijn eigen valkuil: staar je niet blind op alleen het onderwerp, maar kijk ook naar de omgeving waarin het onderwerp zich bevindt. (Vaak neem ik de foto veel te close-up.) Croppen kan eventueel altijd nog, eraan plakken niet...

  9. hennie
    hennie schreef op dinsdag 10 juni 2014 om 11:58  | reageer

    Da's ook mijn valkuil Gert; grappig dat ik dat zo lees. Af en toe doe ik samen met een vriendin een fotoreportage en leer ik van haar, achteraf bij het uitzoeken van de gezamenlijke foto's (en zij van mij). Zij nam in dit geval hele brede foto's en ik kwam dus ook tot ontdekking dat ik de foto's vaak veel te dichtbij nam... mijn valkuil: gauw-gauw- anders raakt HUN geduld op...

  10. elpedro
    Profiel elpedro schreef op dinsdag 10 juni 2014 om 12:46  | reageer

    Mijn tip: geniet vooral van het fotograferen en trek je niet te veel aan van de kritieken van andere. Filter alleen die op-/aanmerkingen er uit die iets toevoegen aan wat jij wilt leren. Het is vooral belangrijk dat jij de foto die je hebt gemaakt mooi vindt en of dit nu in Av, Tv of M stand is gemaakt is technische bijzaak. In Lightroom valt nog zoveel te herstellen, maar herstel alleen als JIJ dat wilt.

  11. ruudt
    ruudt schreef op dinsdag 10 juni 2014 om 12:56  | reageer

    Tip 1 vind ik 1 van de belangrijkste, een tijdje geleden las ik bij iemand de vraag om iets te leren over diafr en zo, want ze had een prof camerauitrustig gekocht...???
    Werk je met dslr en het gaat niet om fysieke snelheid, maak gebruik van prime lens(en), ze zijn kwalitatief goed en goedkoper, gebruik gedwongen maar bv 1 lens bv 50mm en doe het ermee.
    de uitdaging creerd compositie, beter kijken ed , gebruik je voeten om in/uit te zoomen knipoog. Dit bedoel ik natuurlijk bij een ontspannen potje fotograferen. Om terug te komen op tip1, sinds een maand ben ik in bezit van de fuji xe1, en heb na 40jr spiegelreflex analoog/digital....Nikkormat/Miranda/Mamya/canon/canon/canon/ enz...mijn laatste Canon ff verkocht en ben zeer tevreden over mijn Fuji...ik hoef geen snelle/ik wil niet sjouwen met veel spullen/het heeft een zeer hoogwaardige sensor te vergelijking met FF/ook fijn in studio

  12. Roelf
    Profiel Roelf schreef op dinsdag 10 juni 2014 om 13:56  | reageer

    Misschien een voor de hand liggende tip, en daarom hier niet genoemd: gebruik niet de ingebouwde flitser van je camera, maar een losse flitser: geen rode ogen, geen schaduwen, meer bereik etc.

  13. ArjanL
    Profiel ArjanL schreef op dinsdag 10 juni 2014 om 16:06  | reageer

    Geen rode ogen, geen schaduwen bij een losse flitser is een fabeltje.
    Rode ogen komen voor als de hoek tussen lichtbron en optische as klein genoeg is. Staat een persoon verder weg dan wordt de hoek kleiner met een grotere kans op rode ogen.
    Iedere lichtbron geeft schaduw achter het onderwerp. Punt!
    Een losse flitser geeft wel heel veel meer mogelijkheden om de twee genoemde problemen te voorkomen.
    De ingebouwde flitser is heel goed als invulflits te gebruiken bij tegenlicht opnames.

  14. Prinefoto
    Prinefoto schreef op dinsdag 10 juni 2014 om 16:19  | reageer

    Begrijp de lichtdriehoek.
    Begrijp de regel/leidraad van derden/gulden snede.
    Regel=leidraad, geen wetmatigheid.

  15. Alphons
    Alphons schreef op dinsdag 10 juni 2014 om 17:42  | reageer

    Check je accu's en zorg dat je genoeg geformateerde geheugenkaarten bij je hebt. Weet nog dat ik tijdens een concertshoot wist waar ik mn accu had gelaten: In de oplader thuis :-( Gelukkig heb ik dan twee camera's bij me maar het beperkte mij wel en je hebt dan toch echt niet al teveel tijd...

  16. Petra
    Petra schreef op dinsdag 10 juni 2014 om 19:16  | reageer

    Denk eraan de iso gelijk terug te zetten bij het opbergen van je camera als je met een hoge iso hebt gewerkt.

  17. ericmeuffels
    Profiel ericmeuffels schreef op dinsdag 10 juni 2014 om 22:34  | reageer

    Flitser? Wat flitser? Koop een Mark III ..... vrolijk
    En toch een serieuze tip: Controleer niet alleen je ISO maar ook de bestandsgrootte-instelling. Je zult maar een keer de zaak heel laag gezet hebben voor bv. Stop-Motion. Ik ken iemand ........
    Ik gebruik zelf net als bij golfen gewoon een soort setup. Ik ga in een bepaalde volgorde snel langs alle camera-instellingen. En daarna kijk ik of er niet toevallig een vette veeg op mijn lens of UV-filter zit.

  18. Peter Schütte
    Profiel Peter Schütte schreef op dinsdag 10 juni 2014 om 23:15  | reageer

    Mensen waarvoor meer dan drie van deze tips min of meer nieuw zijn kunnen beter even een verkwikkende workshop gaan volgen.
    Bijvoorbeeld 'Leer je Camera kennen' bij mij in Den Haag, een workshop van 3,5 uur boordevol theorie, tips en oefeningen. En dat voor slechts € 44,50

  19. mpee
    mpee schreef op woensdag 11 juni 2014 om 10:40  | reageer

    @Peter: beetje zielige poging om reclame voor jezelf te maken!

  20. Peter Schütte
    Profiel Peter Schütte schreef op woensdag 11 juni 2014 om 10:48  | reageer

    Hahaha, @mpee, ik begrijp niet wat er mis is met je bedrijf promoten en al helemaal niet wat er zielig aan is. En ik doe het in ieder geval niet anoniem...

  21. mpee
    mpee schreef op woensdag 11 juni 2014 om 11:48  | reageer

    tja, sommige mensen kennnen echt geen schaamte

  22. antonio_velings
    Profiel antonio_velings schreef op woensdag 11 juni 2014 om 15:28  | reageer

    Tip 14: Stel je camera in op RAW zodat je later nog wat kunt tweaken als het nodig is, heeft mij veel redding gegeven bij diversen foto's.

    Ook van elkaar leren is altijd waardevol, ik wil graag met iemand anders gaat fotograferen en dan met elkaar de foto's nakijken en beoordelen. Daar leer je samen wat van en is nog leuk ook vrolijk

  23. Cas van der Voorn
    Profiel Cas van der Voorn schreef op woensdag 11 juni 2014 om 15:53  | reageer

    @antonio: Een veel gehoord misverstand. Een JPG biedt minder speelruimte, maar dat is alleen zo bij zwaar over- of onderbelichte gedeelten. Als de hele scene binnen het dynamisch bereik van je sensor valt kun je met een JPG alle kanten op. Misschien had de tip moeten luiden:

    Tip 14: Fotografeer bij voorkeur in RAW, maar als je toch in JPG wilt werken zorg er dan voor dat de JPG-instellingen minimaal "bewerken". Dus zo laag mogelijke ruisreductie en verscherping, zo hoog mogelijke resolutie en kwaliteit en alle andere instellingen (kleurverzadiging, contrast etc) op normaal.

  24. Benny
    Profiel Benny schreef op vrijdag 13 juni 2014 om 14:28  | reageer

    Een belangrijke tip: Heb lak aan hoe anderen over je fotografie denken! Neem alleen de adviezen van anderen ten harte, als je voor 100% zeker weet, dat zij het goed met je bedoelen. knipoog

  25. Erik
    Profiel  Erik schreef op vrijdag 13 juni 2014 om 19:16  | reageer

    heb laatst met een groep mensen gewerkt, beste tip maak de foto die je zelf wilt maken, anders gezegd denk na over wat je wilt vastleggen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord