Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; Tegenpool portret en splash foto

donderdag 13 oktober 2022, 16:08 door | 2.799x gelezen | 0 reacties

Gisterenavond was de eerste aflevering van Het Perfecte Plaatje op televisie. De gloednieuwe lading bekende Nederlanders gingen aan de slag met twee opdrachten. Ze maakte 'tegenpool portretten' en splash foto's.

Na een introductie stukje waarbij je een beetje kon kennismaken met de kandidaten gingen ze aan de slag. Overigens wel goed dat ze nu ook even expliciet lieten zien dat ze echt diverse workshops volgen voor de eerste shoot.

Tegenpool portret


De eerst opdracht was het maken van een tegenpool portret. De groep moest elkaar als model gebruiken en ze werden willekeurig ingedeeld in paren. Elk paar kreeg een tegenstelling, zoals extravert/introvert, sterk/zwak of chique/goedkoop.

Winnende foto van Edwin

Winnende foto door Edwin Jonker
f/4, 1/100s, 10.000 ISO

De winnende foto werd gemaakt door Edwin. In mijn ogen een terechte winnaar; het is een gave foto geworden.

Ook de portretten gemaakt door Linda, Maik, Tina en Najib vond ik prima geslaagd.

Voor de portretten maakte de kandidaten gebruik van een Canon EOS R6 full-frame systeemcamera en het Canon RF 24-105mm f/4L objectief.

De full-frame R6 is erg fijn voor portretfotografie en past dus uitstekend bij deze opdracht. In combinatie met de 24-105mm f/4 kun je eigenlijk gewoon elke situatie vastleggen; van een wijd omgevingsportret tot een mooie close-up.

Gastjury voor deze shoot was Shot by Sud.

» Bekijk alle resultaten van deze opdracht

Splash foto


De tweede opdracht was het maken van een splash foto. Bente reageerde overigens heel negatief op deze opdracht, maar het werd me niet helemaal duidelijk waarom. Ze dacht volgens mij dat het heel moeilijk zou zijn, maar dat viel uiteindelijk echt wel mee.

De deelnemers mochten allemaal een voorwerp uitkiezen, voordat ze wisten wat de opdracht werd.

Bij een splashfoto is het de bedoeling dat je de spetterende vloeistof vastlegt terwijl je er iets in gooit. Het voorwerp dat in de vloeistof gegooid werd moest ook nog zichtbaar zijn in de foto.

Winnende foto van Linda

Winnende foto van Linda Hakeboom
f/7.1, 1/200s, 100 ISO

Linda won deze ronde met haar omgedraaide foto van knikkers die in het water gegooid werden. Zij had creatief (vooraf) bedacht om de foto om te gaan draaien voor het bijzondere effect.

Voor de splash foto's gebruikte de BN'ers de Canon EOS 90D digitale spiegelreflex met de Canon EF 100mm f/2.8L Macro of de 24-70mm f/2.8L.

De 100mm Macro is natuurlijk ideaal om details goed vast te kunnen leggen. Dit objectief is trouwens ook echt ontzettend scherp (ik heb hem zelf ook, ook uitstekend bruikbaar voor portretten).

Linda gebruikte voor haar winnende foto trouwens de 24-70mm. Voordeel is natuurlijk dat je iets makkelijker meer op de foto kunt zetten.

Ook over de 24-70mm f/2.8 ben ik trouwens erg enthousiast. Dit is het objectief dat ik voor het merendeel van mijn foto's gebruik. Een lekker lichtsterk en veelzijdig inzetbaar objectief.

Er werden reportageflitsers gebruikt om het beeld te bevriezen. Dat werkt voor dit soort fotografie uitstekend, want de lichtpuls van zo'n flitser is superkort. Hierdoor bevries je alle beweging in de foto.

De flitsers werden draadloos aangestuurd via de triggers vanaf de camera van de deelnemers. Zo kun je eenvoudig meerdere flitsers vanuit meerdere hoeken inzetten.

Pim Hendriksen was de gastjury voor deze shoot en gaf de kandidaten extra tips.

» Bekijk alle resultaten van deze opdracht

Net zoals in eerdere jaren werd er deze eerste week niemand uitgestuurd. Vanaf volgende week moet er wel iedereen week een kandidaat het programma verlaten.

Thuisopdracht


Er is ook een weekopdracht. Hierbij maak je kans op een cadeaubon ter waarde van 449 euro te besteden aan camera apparatuur bij Kamera Express.

De opdracht van deze week is: 'Maak zelf ook zo'n creatieve splashfoto!'

Je kunt je foto tot en met 12 uur op zondag 16 oktober 2022 insturen. Wil je inspiratie opdoen voor jouw splashfoto? We hebben meerdere behulpzame artikelen.

Volgende week


In de aflevering van aanstaande woensdag gaan de BN'ers de stad in kikvorsperspectief vastleggen. Voor de tweede opdracht gaan ze terug in de tijd naar de jaren 20 van de vorige eeuw.

Ik heb me weer goed vermaakt deze eerste aflevering. Er zitten weer leuk kandidaten in. Wat vond jij ervan?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord