Michelle Peeters

5 Tips om vertekening te voorkomen

donderdag 13 december 2018, 12:43 door | 11.720x gelezen | 15 reacties

Vooral architectuurfotografen werken vaak met een (super)groothoek objectief vanaf een stevig statief. Wil je dat horizontale en vooral verticale lijnen van bijvoorbeeld een gevel perfect recht lopen zonder vertekening? In dit artikel 5 tips.

1. Op gelijke hoogte


Richt de camera dan exact recht op het pand. Het scheelt als je op gelijke hoogte staat van ongeveer het midden van het pand (dus op een verhoging). Als die er niet is, helpt het om afstand te nemen van het gebouw.

Monreale


2. Waterpas


Met een statief waarbij in de statiefkop een waterpas ingebouwd is, kun je alles op de goede manier uitlijnen.

Er zijn ook moderne camera's die een electronische waterpas hebben ingebouwd, waarmee je alles nog eenvoudiger recht kunt zetten. Je ziet de waterpas namelijk direct in de zoeker of op het cameraschermpje.

Probleem is wel dat gebouwen vaak erg hoog zijn. En als je de camera recht vooruit richt om die vertekening te voorkomen, komt er naar verhouding veel niet-relevante voorgrond op je foto.

Denk aan een drukke weg, mensen, geparkeerde auto's, allemaal zaken die je liever kwijt dan rijk bent.

3. Tilt-shift objectief


Als je je foto niet wilt bijsnijden kun je ook kiezen voor een duurdere oplossing in de vorm van een tilt-shift-objectief. Je schuift de voorkant van het objectief omhoog, zodat je het hele gebouw mooi recht in beeld krijgt, zonder dat je daarvoor de camera schuin omhoog hoeft te richten.

Er komt dan ook geen overtollige voorgrond op de foto. Tilt-shift-objectieven zijn wel erg duur!

4. Details


Soms is het ook mooi om een pand niet als geheel op de foto te zetten en meer te gaan voor mooie details. Die isoleer je door gebruik te maken van een standaard- of tele-objectief. In dat geval hoef je de camera ook niet recht vooruit te richten.

Monreale


Je kunt bijvoorbeeld gevellijnen juist schuin door het beeld laten lopen, voor een prachtige dieptewerking.

5. Panorama


En als je gewoon niet voldoende groothoek tot je beschikking hebt en je wilt een gebouw er toch helemaal opzetten, dan zou je nog kunnen gaan voor het maken van losse foto's die je achteraf samenvoegt tot een panorama.

Meer tips?


Meer tips zijn natuurlijk altijd welkom, dus mocht je nog iets weten, dan laat het maar horen in de comments!

Cursus Woningfotografie


Ook bij de cursus woningfotografie op Photofacts Academy komt het begrip vertekening ruimschoots aan de orde.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 december 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 8 oktober 2018, 16:32.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

15 reacties

 1. Mac
  Mac schreef op dinsdag 9 oktober 2018 om 07:34

  6. Gebruik de vertekening creatief.

 2. Leanne
  Leanne schreef op dinsdag 9 oktober 2018 om 10:21

  Ik vind de upright tool in Lightroom ook erg handig

 3. Harry
  Harry schreef op dinsdag 9 oktober 2018 om 13:26

  Je kunt ook later in Photoshop onthoeken, dan zet je de verticale lijnen e.d. gewoon recht via schuintrekken. Doe ik heel vaak.

 4. Bernard
  Profiel Bernard schreef op dinsdag 9 oktober 2018 om 13:33

  Vertekening of convergerende lijnen. Het blijft een onderwerp dat aandacht vraagt. De eerste vraag die je je kunt stellen is: "Is vertekening onnatuurlijk?" en de tweede is: "Hoe storend is het?".

  Vroeger... in de donkere kamer tilde je het afdrukbord aan een kant omhoog om te "onthoeken". Tegenwoordig zijn er programma's die dit onthoeken digitaal voor je doen.

  De twee vragen blijven echter overeind. Is vertekening, en daarmee bedoelen we in dit geval convergerende lijnen (lijnen die op afstand naar elkaar toe lijken te gaan), storend? Zeker niet in alle gevallen. Als je naar twee spoorstaven (rails) kijkt, lijkt het of deze elkaar aan de horizon raken. Niemand heeft hier moeite mee, want dit is een optisch effect dat makkelijk te verklaren is.

  Een onderwerp dichtbij lijkt groter dan hetzelfde onderwerp op een afstand. Het probleem met de spoorstaven zou pas ontstaan als ze op een foto tot aan de horizon evenwijdig zouden blijven lopen. Met dit voorbeeld is zowel de eerste als de tweede vraag beantwoord.

  Toch... zijn er situatie waarbij een onnatuurlijke vertekening als storend wordt ervaren. Een groot gebouw, bijvoorbeeld een kerk, dat in een puntvorm gebouwd lijk te zijn komt onnatuurlijk over en enige correctie van deze convergerende lijnen is niet verkeerd.

  Wel krijg je te maken met vervaging, omdat hetzelfde aantal pixels over een grotere oppervlakte wordt verspreid. Pas vooral op om de "lijnen" over de hele foto parallel te laten lopen, want ook dan is het geen gezicht en zeer onnatuurlijk.

  T&S is genoemd, prachtig maar niet voor iedereen weggelegd. Een andere optie om een toren mooi in beeld te brengen is om er een verticaal panorama van te maken, hiermee beperk je de vertekening door convergerende lijnen.

  Werk je met een behoorlijk groothoek objectief, kijk dan eens wat er gebeurt als je een halve meter door de knieën gaat, een halve meter omhoog gaat, of de camera ietsjes kantelt. In veel gevallen voorkom je op die manier al convergentie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.157 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord