11 jaar Winactie: Win 18.000+ euro aan prijzen + 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Word nu lid!
Photofacts Academy Winactie!
Nando Harmsen

Speel met perspectief om lijnen te beinvloeden

maandag 21 oktober 2024, 16:32 door | 987x gelezen | 7 reacties

Lijnen zijn uitermate belangrijk voor een goede compositie. Ze leiden je oog door de foto en naar een onderwerp. Wist je dat je de mogelijkheid hebt om de richting van lijnen te manipuleren? Het is eenvoudiger dan je denkt.

Bij het maken van een compositie is het goed om altijd naar lijnen te zoeken. Je vindt ze bijna overal, en ze komen in verschillende varianten. Er zijn horizontale lijnen en verticale lijnen. De curven zijn ook heel mooi om te gebruiken, zowel de C-curve als de S-curve.

Natuurlijk zijn er de diagonalen. Deze hebben een heel sterk effect op richting of beweging in een foto. Ze zijn dan ook goed te gebruiken om je aandacht naar een onderwerp te leiden. Kies de diagonaal wel secuur.

Je denkt misschien dat een lijn niet of nauwelijks te veranderen is. Dit kan echter eenvoudig, althans in de meeste situaties. Je moet alleen de tijd nemen om ernaar te kijken. Zo kan een diagonaal opwaarts of neerwaarts lopen. Of zelfs veranderen in een een horizontale of verticale lijn.

Ik heb een goed voorbeeld van een muur in het bastide-dorp Cordes-sur-Ciel in Frankrijk. Dit muurtje loopt naar het deurtje met een lantaarn. De manier hoe deze muur door de foto loopt is afhankelijk van je standpunt.

Kies je standpunt heel secuur. Ga je links staan, dan loopt de muur als een neerwaartse diagonaal. Ga je rechts staan, dan wordt het een opwaartse diagonaal. Hoever je naar links of rechts gaat staan bepaald de hoek van de diagonale lijn. Ga je er recht voor staan, dan is het muurtje een verticale lijn.

Nando 2024 cordes sur ciel positie compositie 5

Foto 1 - positie uiterst links


Nando 2024 cordes sur ciel positie compositie

Foto 2 - positie links


Nando 2024 cordes sur ciel positie compositie 2

Foto 3 - positie recht van voren


Nando 2024 cordes sur ciel positie compositie 3

Foto 4 - positie rechts


Nando 2024 cordes sur ciel positie compositie 4

Foto 5 - positie uiterst rechts

Welke positie je kiest hangt af van je persoonlijke voorkeur, en wat je met de foto wilt vertellen. Het is ook bepalend voor wat je in de achtergrond, of van de omgeving wilt laten zien. Neem de tijd, en zoek uit wat het beste voor je werkt.

In dit geval vind ik de muur als verticale lijn een verkeerde keuze. Hiermee ontstaat een blokkade waardoor je niet fijn door de foto kijkt. De voorkeur voor de opwaartse of neerwaartse diagonaal is een kwestie van smaak, en wat je met de foto wilt vertellen.

Welke diagonaal vind jij het mooiste uitkomen in deze foto? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.


101 Tips voor Creatieve Composities


Wil je meer weten over hoe je de perfecte compositie kunt krijgen in je foto's? Lees er alles over in ons boek de Compositiebijbel. Van snapshot naar wow-factor: ontdek de kunst van sterke composities.

Bekijk de Compositiebijbel
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

7 reacties

  1. Henk
    Henk schreef op dinsdag 22 oktober 2024 om 15:43  | reageer

    Persoonlijk ga ik voor foto positie uiterst links nummer 1 dus.
    Mijn aandacht wordt door de muur naar het centrum van de foto geleid.

  2. J.Z. Spuls-Veld
    J.Z. Spuls-Veld schreef op dinsdag 22 oktober 2024 om 19:41  | reageer

    Ik zou kiezen voor positie 4: De opgaande lijn wijst dan mooi naar de lantaarn, een belangrijk onderdeel van de foto..

  3. Ria
    Ria schreef op dinsdag 22 oktober 2024 om 23:27  | reageer

    uiterst links en positie rechts vind ik het mooist

  4. Dick de Roos
    Dick de Roos schreef op woensdag 23 oktober 2024 om 10:22  | reageer

    De eerste foto vind ik het mooist, ook omdat hier de lantaarn het beste uitkomt.
    Als het alleen om een fraaie plaat gaat (dus niet persé de werkelijkheid weergeven) kan je denken aan het spiegelen van de foto. Dat geeft voor ons westerlingen de prettigste kijkrichting.

  5. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 23 oktober 2024 om 10:31  | reageer

    De leesrichting kan niet bepalend zijn voor een goede compositie. Want dat zou betekenen dat wat voor ons 'westerlingen' een goede compositie is, dat voor de 'oosterlingen' niet goed is. Dat zou vreemd zijn, vind je niet?

    Heb je de foto al eens gespiegeld? Ik vind de foto dan niet prettig kijken.
    Dus in plaats van ons westerlingen kan je dan beter zeggen: "ik vind het dan de prettigste kijkrichting". Het is iets persoonlijks.

  6. Ed
    Ed schreef op woensdag 23 oktober 2024 om 13:48  | reageer

    Persoonlijk zou ik gaan voor de tweede foto. Bij de eerste lijkt de deur met de muur daar omheen een tikkie achterover te 'vallen'. Daarnaast mis je een stukkie van het rechter paaltje op de voorgrond. In de tweede foto ziet alles er compleet uit met een goede en rustige blik op de deur met lamp.

  7. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op woensdag 23 oktober 2024 om 14:18  | reageer

    Foto 4 spreekt mij het meeste aan. Dat heeft o.a. te maken met de kijkrichting. Inderdaad is dat voor ons 'westerlingen' het meest gebruikelijke. En Nando, dat heeft niet alleen te maken met de gebruikelijke 'leesrichting' maar ook met de gebruikelijke 'schrijfrichting'. In het Arabische schrift leest men van rechts naar links en dat geldt ook voor het schrijven. De Chinezen en Japanners doen het nog weer anders. Zij schrijven niet alleen van rechts naar links maar ook nog eens van boven naar beneden.
    Zo zal iedereen anders naar een foto kijken afhankelijk van de manier dat is aangeleerd cq gewoon is.
    De rest is persoonlijke smaak/voorkeur.
    Ik zou zeggen: Neem eens de proef op de som en publiceer een mooie foto waar de lijnen/diagonalen van links naar rechts lopen. Kijk naar het aantal likes dat je krijgt. Publiceer een week later een gelijksoortige foto maar dan met lijnen/diagonalen die van rechts naar links lopen en houdt weer bij hoeveel likes dat oplevert.
    Ik verwacht dat de eerste foto meer likes oplevert dan de tweede.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.500 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord