100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Mike Muizebelt

5 tips voor creatieve herfstfotografie

maandag 9 oktober 2017, 19:19 door | 13.262x gelezen | 7 reacties

De herfst is bij uitstek een periode die geschikt is voor het maken van creatief en verrassend beeld. Er zijn vaak meer verzadigde kleuren aanwezig, de bomen en afgevallen bladeren hebben vaak een heerlijk (kleur)patroon.

Daarnaast staat de zon niet meer zo vroeg loodrecht boven ons en kunnen we langer fotograferen in fijn licht.

In de herfst is een bewolkte dag ook eerder een voordeel dan een nadeel. Bij fel en direct zonlicht is het contrast namelijk te groot. Hierdoor komen de mooie herfstkleuren niet goed tot hun recht. Een bewolkte dag is dus veel geschikter.

Schijnt de zon wel? Dan kun je er ook vroeg in de morgen of wat later in de middag op uit trekken om de herfstkleuren vast te leggen en meer sfeer in je foto's te brengen.

Je polarisatiefilter kan de reflecties op de vochtige bladeren verminderen en zal de herfstkleuren beter te laten spreken.

Herfstfotografie zonder grenzen!


Maar wat nu als je je herfst serie wilt uitbreiden met een diversiteit aan foto's? We gaan dan fotograferen zonder regels en laten ons leiden door de ideeën die spontaan in ons op komen!

Wind, tegenlicht, harde contrasten of beweging... dit keer niet de basis voor onze ergernissen, maar wel onze inspiratiebronnen.

We spelen met onze brandpuntsafstand, de achtergrond, het licht en creatieve onscherpte. In dit artikel geef ik jullie alvast wat ideeën om mee aan de slag te gaan, maar onthoud wel dat de mogelijkheden natuurlijk eindeloos zijn.

1. Fotografeer vanuit een laag standpunt


Door te kiezen voor een laag standpunt vermijdt je onrust in je achtergrond doordat takken, struikjes, boomstammetjes en dergelijken geen invloed meer hebben.

Laag standpunt

200mm macro, f/5.6, 1/15s, ISO 200

De lamellen van de paddenstoelen worden op deze manier ook ineens zichtbaar, waardoor de kijker ineens een ander beeld krijgt dan hij normaal zou zien.

Op omgevallen boomstronkjes vind je vaak paddenstoelen die al wat hoger staan en zij zijn de aangewezen kandidaten om eens mee te experimenteren.

2. Werk met lange sluitertijden


Het fascinerende van foto's met lange sluitertijden is dat je iets maakt wat wij met onze eigen ogen en hersenen niet kunnen. Het geeft een creatieve en frisse kijk op de zaken om ons heen.

Lange sluitertijden

255mm, f/32, 8s, ISO 80

Tijdens de herfst zie je vaak mooi gekleurd blad op het water drijven. Bij uitstek een onderwerp om deze techniek op toe te passen. Zoek een plaats waar stromend water aanwezig is en je kan al snel aan de slag met deze techniek.

Experimenteer met verschillende sluitertijden (al dan niet behulp van Neutral Density filters) om te kijken welk effect je het meest aanspreekt. Op een winderige dag zal je overigens zien dat vaak de wind al genoeg beweging geeft in een plas of meertje om hiermee aan de slag te gaan

3. Meervoudige belichting


Sommige spiegelreflexcamera's hebben tegenwoordig een functie in de camera voor double exposure. Heeft jouw camera dit niet? Geen probleem! Ook met fotobewerkingsprogramma's kun je twee foto's over elkaar heen leggen.

Meervoudige belichting

123mm, f7.1, 1/250s, ISO 1250

Meervoudige belichting wordt vaak toegepast om een dromerig beeld te maken. Je legt dan een onscherpe foto over de scherpe foto heen. Overigens ook erg mooi om een lichte gloed te geven aan de gekleurde bomen in de herfst!

Voor de foto hierboven heb ik de camera een kwartslag gedraaid voor het tweede beeld, waarbij ik de focus en belichting gelijk heb gehouden. Daar waar de bladeren elkaar overlappen krijgt het beeld de juiste belichting en zie je de textuur en kleur ineens goed naar voren komen.

Kies voor een vergelijkbaar beeld wel een tak met bladeren uit waarbij je alle bladeren scherp kan krijgen.

4. Bewuste bewegingsonscherpte


Als je foto's maakt waar door bewegingsonscherpte een deel onscherp is, dan zie je meestal dynamische beelden met een krachtige uitstraling. Voorwaarde is wel dat je een sluitertijd kiest die lang genoeg is om de gewenste bewegingsonscherpte te realiseren.

Bewuste bewegingsonscherpte

17mm, f/20, 1/13s, ISO 1600

Welke sluitertijd moet je kiezen? Geen idee. Dit is nu typisch een geval van uitproberen en ervaring opdoen. En natuurlijk kun je je die ervaring heel snel eigen maken, want je kunt meteen na de opname op het display zien of de onscherpte je bevalt.

Normaal beweegt je onderwerp en bepaald hij de sluitertijd die nodig is. In het geval van deze foto bepaald de snelheid waarmee ik mijn camera draai de sluitertijd die nodig is. Door te werken met een groothoeklens is er relatief weinig vertekening rond het draaipunt en blijven de bladeren daar scherp.

Door uit de hand te draaien ligt dit draaipunt ook niet midden op de sensor maar voldoet hij mooi aan de klassieke compositie leer.

5. Gebruik een extreme groothoeklens


Door de kleine minimale focusafstand die de meeste groothoeklenzen hebben kan je deze ook inzetten voor dicht bij fotografie. De 15-30mm f/2.8 die ik in dit geval gebruik heeft een minimale focusafstand van 28 centimeter. Flink diafragmeren zorgt ervoor dat je nog wat dichterbij kan komen.

Extreme groothoeklens

15mm, f/22, 1/4s, ISO 1600

Door deze extreme groothoek te gebruiken komt er erg veel van de omgeving in je beeld terecht. Let er dus goed op dat er geen storende elementen zichtbaar zijn en ruim blaadjes, sprietjes en takjes in de voorgrond eerst even goed op.

In dit geval zit ik de camera op manual focus en stel ik scherp op de vliegenzwam. Daarnaast maak ik gebruik van een draadloze ontspanner om de camera te bedienen. Zo kan je een serie maken waaruit je later het beste beeld kan selecteren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Mike Muizebelt

Over de auteur

Mike Muizebelt is een full time professioneel natuurfotograaf met een uitgesproken passie voor reisfotografie, met name op het Afrikaanse continent. Zijn 30 jaar aan ervaring als fotograaf deelt hij graag tijdens workshops, presentaties & persoonlijk reisadvies.

7 reacties

  1. geerjanssen
    Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 10 oktober 2017 om 12:06  | reageer

    Duidelijk uitleg, mooi werk en geen bla bla, tekenend voor een vakman.
    Ook prettig is dat de man een gezicht en site heeft zodat je kunt zien wat zijn competentie is, dit mis ik hier altijd. (wel een mening maar een gezicht en werk kun je niet bekijken?)

  2. Mike Muizebelt
    Profiel Mike Muizebelt schreef op woensdag 11 oktober 2017 om 18:07  | reageer

    Dank je wel Geer, fijn om deze feedback te horen!

    Hartelijke groet,
    Mike

  3. Albert
    Albert schreef op woensdag 11 oktober 2017 om 19:50  | reageer

    leuke tips, thnx

  4. Robert
    Robert schreef op zaterdag 14 oktober 2017 om 19:24  | reageer

    Leuk gedaan Geer.
    Met fotoschietgroeten Robert

  5. hanneke
    hanneke schreef op zondag 15 oktober 2017 om 23:45  | reageer

    Prachtige foto's en duidelijke uitleg!
    Helaas is mijn Nikon D80 er mee opgehouden, mis het echt!
    Moet me behelpen met mijn iPhone 5...

  6. geerjanssen
    Profiel  geerjanssen schreef op maandag 16 oktober 2017 om 12:00  | reageer

    Hoi Hanneke, fotograferen is genieten, En dat kan ook
    heel goed met je iPhone 5, over 5 jaar bestaan er geen
    opklap spiegeltjes meer. http://www.digifotopro.nl/content/zo-werkt-de-kleine-52mp-light-l16-camera

  7. Mike Muizebelt
    Profiel Mike Muizebelt schreef op maandag 16 oktober 2017 om 12:38  | reageer

    Dag Hanneke, dank je wel voor je reactie. Geer was me net voor en ik sluit me helemaal bij hem aan dat het op de eerste plaats gaat om het genieten van het maken van beeld. Het type camera dat je daarvoor gebruikt heeft daar gelukkig geen invloed op.
    En met een mobiele telefoon kan je ook erg goed uit de voeten. Zijn scherpte-diepte is ongeëvenaard en mocht je toch onscherpte willen.... probeer eens door een gaatje in een herfstblad te fotograferen, mooie wazige randen zijn dan gegarandeerd vrolijk

    Hartelijk groet,
    Mike

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord