Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Christiaan de Groot

5 tips voor de beste bruidsfotografie

maandag 2 november 2015, 19:55 door | 11.298x gelezen | 8 reacties

Het maken van een goede trouwreportage is zelfs voor de beste fotografen een hele uitdaging. De snelheid waarmee momenten zich voordoen, de wisselende lichtomstandigheden en onervaren modellen maken het vaak niet makkelijk.

Hieronder 5 tips die je goed kan gebruiken bij het maken van een trouwreportage. De eerste 3 tips worden ook wel samen in een zin genoemd als het gaat om de beschrijving wat een goede bruidsfoto allemaal in zich moet hebben: Licht, Compositie en Moment.

Omdat ze alle drie belangrijke factoren zijn bij het maken van een goede foto zullen ze wel even apart besproken worden.

1. Zoek het licht op


Geen foto zonder licht, geen mooie foto zonder mooi licht. Of je nou met een fotoshoot bezig bent of foto's maakt tijdens de receptie van een bruiloft, kijk voordat je begint met schieten eerst even om je heen waar zich het mooiste licht bevindt.

Dit hoeft zeker niet altijd in de zon te zijn, maar wel vaak in de buurt van een raam of lamp. Op deze manier ontstaan er mooie licht/donker contrasten en kan je gaan spelen met het licht op je onderwerp.

Foto door Asim Bari

Foto door Asim Bari

2. Werk naar je compositie toe


Het gebeurt maar zelden dat de beste compositie gemaakt kan worden op de plek waar jij als eerste door je lens kijkt. Je moet dus bij elke foto aan het werk om te proberen een betere compositie te maken.

Wat precies een goede compositie is, daar valt veel over te zeggen, maar een ding vind ik in ieder geval erg belangrijk: het onderwerp dat je fotografeert moet 'vrij' staan van andere componenten in het beeld. Dat betekent dat er zo min mogelijk lijnen je onderwerp mogen doorkruisen, wat een zekere rust creŽert.

Foto door Ralf Czogallik

Foto door Ralf Czogallik

3. Wacht op het juiste moment


Een goede bruidsfoto heeft meestal een bijzonder moment in zich. Als je dit moment ziet, dan ben je vaak al te laat om het vast te leggen. Dus het anticiperen op de momenten is van groot belang. Als je het licht en de juiste compositie hebt gevonden, dan kan je gaan wachten op het juiste moment.

Dat kan een glimlach zijn, een bepaalde houding van mensen, het moment dat iemand precies in het midden van de kamer komt te staan, dat iemand op de juiste plaats in je compositie staat, het opwaaien van de sluier, het vallen van de taart, een knipoog, een traan, enzovoorts.

Gebruik je burst modus van vijf beelden per seconde of sneller om door dit moment heen te schieten. Zo kan je achteraf de beste er uitzoeken.

Foto door Huib Vintges

Foto door Huib Vintges

4. Houd het simpel en bewaar de rust


Er zijn maar heel weinig momenten die gefotografeerd moeten worden omdat het bruidspaar een foto verwacht van dat moment. Als je de geijkte momenten hebt, zoals het ja-woord, de kus en het aansnijden van de taart, dan mag je tussen die momenten door fotograferen wat je zelf denkt dat leuk is.

Probeer dan niet achter iedereen aan te rennen om overal foto's van te maken, maar maak selectieve keuzes en werk je foto goed uit; licht, compositie en moment!

Foto door Damon Pijlman

Foto doorDamon Pijlman

5. Favoriete instellingen


Jarenlang heb ik mijn eigen favoriete instellingen op mijn camera's gehad om snel te kunnen werken, maar eens in de zo veel tijd, dan krijg ik een tip van iemand waardoor het nog gemakkelijker wordt. Deze wil ik hier met jullie delen.

Voor meer info over deze instellingen raad ik je aan om het onderwerp te googelen, want ik heb hier helaas geen ruimte om alle voor- en nadelen uitgebreid uit te leggen.

 • Back button focus & Ai Servo
  Haal de autofocus van je sluiterknop af en zet hem alleen op de AF-On knop achter op je camera. Ook kan je de autofocus nu standaard op Ai Servo laten staan. Dit zal je scherpstelling op bewegende onderwerpen die dichtbij zijn heel veel verbeteren!

 • Hogere ISO's
  Probeer buiten ISO 400 en binnen ISO 1600 aan te houden, dan geeft dit genoeg marge om van lichte naar donkerdere plekjes te lopen zonder dat je sluitertijd te laag komt voor bewegingsonscherpte.

 • Sluitertijd op voorste wieltje
  Fotografeer op handmatig (M) en stel je voorste wieltje in op het aanpassen van je sluitertijd. Als je nu van een lichte naar een donkere plek loopt hoef je alleen een paar draaien te geven aan je voorste wieltje om je belichting ongeveer goed te krijgen.


Heb jij mooie trouwfoto's gemaakt die echt bijzonder zijn? Dan kan je deze insturen voor de Masters of Dutch Wedding Photography; een vierjaarlijkse wedstrijd voor de beste trouwfotografie van Nederland.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Christiaan de Groot

Over de auteur

Christiaan de Groot is een van de oprichters van de Masters of Dutch Wedding Photography; een fotowedstrijd voor professionele trouwfotografen in Nederland en BelgiŽ, welke wordt gejureerd door internationale topfotografen. Het doel van deze wedstrijd is om de bruidsfotografie naar een hoger niveau te brengen en bruidsparen hiervan op de hoogte te stellen.

8 reacties

 1. Leo
  Leo schreef op dinsdag 3 november 2015 om 11:18  | reageer

  Hier zitten wel juweeltjes bij ook zeg! Ook heel komisch. De tips zijn goed, maar hier is het het zien door een creatief oog die de foto's maakt.

 2. Yosh
  Profiel  Yosh schreef op dinsdag 3 november 2015 om 13:51  | reageer

  Vraagje, wat maakt het verschil tussen sluitertijd instellen op het voorste wieltje, of achterste?

  Een tip die ik overigens deel en dus ook iedereen aanraad: BBF, Back Button Focus. Je camera op deze manier instellen maakt je camera op elk moment voor elke situatie geschikt (qua focus dan hè knipoog). Of het nu gaat om sport, portretten, landschap, stil leven, continuous focus, singlefocus of handmatige focus. Het is een kwestie van de knop wel of niet indrukken.

 3. Christiaan
  Christiaan schreef op dinsdag 3 november 2015 om 14:23  | reageer

  @Yosh; Als ik back button focus gebruik, dan gebruik ik mijn rechter duim om scherp te stellen. Het is dan sneller en makkelijker om die duim niet nog eens te gebruiken voor de sluitertijd, maar met je rechter wijsvinger het voorste wieltje te bedienen. Voor de rest is er geen verschil. vrolijk

 4. Wim
  Wim schreef op dinsdag 3 november 2015 om 18:19  | reageer

  Wat wordt bedoeld,Haal de autofocus van je sluiterknop af?

 5. Van de Velde bernadette
  Van de Velde bernadette schreef op dinsdag 3 november 2015 om 18:45  | reageer

  zoals Wim begrijp ik niet 'autofocus van de sluiterknop wefhalen' Ik fotografeer met Canon en BBF ken ik niet. Graag woordje uitleg

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 3 november 2015 om 19:46  | reageer

  @Wim en Van de Velde; hier een eerder artikel op Photofacts over het gebruik van Back Button Autofocus.

 7. Christiaan
  Christiaan schreef op dinsdag 3 november 2015 om 23:17  | reageer

  Dank je @Elja Trum voor de aanvulling!

 8. Yosh
  Profiel  Yosh schreef op woensdag 4 november 2015 om 14:04  | reageer

  @Christiaan Die zag ik niet aankomen vrolijk Simpel, maar zeer handig inderdaad.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord