Janou Zoet

5 top apps voor smartphone fotografie

zondag 13 maart 2016, 22:22 door | 10.108x gelezen | 6 reacties

Soms zie je door de bomen het bos niet meer in de Appstore en in Google Play. Zoveel apps, zoveel functies! Maar welke apps zijn nu echt handig om te hebben? Ik zet vijf foto- en bewerkings apps op een rijtje, waarmee je je helemaal kan uitleven op je smartphone. Dit zijn mijn must-have apps.

1. VSCO Cam


Maak je vaak foto's met je smartphone en vind je het ook leuk om ze te bewerken, dan is VSCO echt een must have. Hele eenvoudige maar uitgebreide app, waarmee je basisbewerkingen kan doen zoals het aanpassen van belichting, contrast, verzadiging n filters kan toevoegen voor extra sfeer.

VSCO Cam wordt door veel populaire Instagram fotografen gebruikt en niet zonder reden! VSCO Cam is helemaal gratis en vanuit de app uit te breiden met extra filterpakketten. VSCO is te downloaden in de Appstore en Google Play.

2. Snapseed


Een echte alleskunner. Wat uitgebreider dan VSCO Cam qua basis bewerkingen en daarom super als je je foto's om wilt zetten van kiekjes naar super platen. Belichting, contrast, hooglichten, maar ook plaatselijke bewerkingen, vignettering, you name it en deze app kan het.

Naast deze mogelijkheden kun je ook filters toevoegen, het histogram bekijken en retoucheren. En het mooiste: de app is gratis. Ongelofelijk eigenlijk. Je kunt Snapseed downloaden voor zowel iOS als Android.

3. TouchRetouch


Ook weer zo'n handige app waarmee je een Photoshop actie simpel op je smartphone kan doen. Met TouchRetouch verwijder je namelijk ongewilde elementen uit je foto. Staat er een storend paaltje in je mooie natuurfoto? Met deze app verwijder je die in een handomdraai.

Met je vinger geef je aan welk element weg moet en de app doet de rest. TouchRetouch kost 1,99 en is verkrijgbaar voor zowel iOS als Android toestellen.

Touchretouch


4. SKRWT


Echt een top app waarmee je het perspectief van je foto kan aanpassen en verbeteren. Heb je een gebouw gefotografeerd? Dan helt het zeker weten achterover op je foto. Met SKRWT los je dat op. Deze functie is ook aanwezig in apps als Snapseed en VSCO Cam, maar SKRWT is echt de expert op het gebied en dat zie je aan de kwaliteit van de bewerking: net iets subtieler en preciezer.

Net als de vorige twee apps, is SKRWT wat mij betreft een must have. SKRWT kost 1,99 in de Appstore en is voor 0,98 te downloaden in Google Play.

5. Layout from Instagram


Fijn en simpel appje, die je stiekem toch regelmatig zal gebruiken. De naam zegt het al: met deze app maak je eenvoudig mooie collages van je foto's. Leuk voor gebruik op social media, of als je familie en vrienden in n oogopslag een aantal vakantiefoto's wil laten zien bijvoorbeeld.

Layout is van dezelfde makers als Instagram en simpel in gebruik. Er zijn veel keuzes in de verschillende layouts en die zijn ook nog eens handmatig aan te passen in indeling en afmeting. Layout is gratis te downloaden en verkrijgbaar voor iOS en
Android.

Ok en omdat we nu toch lekker bezig zijn: een bonus tip. Ben je gek op het scherpte diepte effect van een spiegelreflex? Gebruik dan de app Afterfocus. Daarmee creer je het effect van een spiegelreflex, met het gemak van je smartphone!

Check Afterfocus voor Android hier en voor iOS kun je hier terecht.

Wat is jouw favoriete foto app?

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Janou Zoet

Over de auteur

Janou is freelance fotograaf, camjo en journalist. n verslaafd aan iPhone fotografie. Haar persoonlijke blog Foonfoto.nl staat boordevol tips over smartphone fotografie, ze geeft workshops, blogt voor magazine Zoom en is actief op Instagram.

6 reacties

 1. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 15 maart 2016 om 12:52

  SKRWT ken ik niet, ik gebruik daarvoor Perspective. VSCO heb ik maar gebruik ik eigenlijk nooit. Ik gebruik wel Snapseed, standaard. Verder wat jij niet noemt: Warmlight en Formulas hebben veel filters. Photofy is leuk als je met versieringen en teksten wilt werken

 2. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 15 maart 2016 om 12:54

  Er staan trouwens wat slordigheden in je tekst.

 3. Gonny
  Gonny schreef op dinsdag 15 maart 2016 om 18:08

  Het linkje van layout staat er niet bij, voor Apple. Nu weet ik niet welke het is, er staan meerdere

 4. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 15 maart 2016 om 23:32

  Layout from Instagram moet je hebben, Gonny.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.930 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord