Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

6 Ideeën voor avondfotografie nu het weer kan

donderdag 22 april 2021, 20:02 door | 3.620x gelezen | 1 reactie

De dagen worden langer, de nachten korter. En nu het loslaten van de avondklok het weer mogelijk maakt om 's-avonds en 's-nachts op pad te gaan kunnen we weer nachtfoto's maken.

Hoewel dit zelfs met een avondklok in de winterperiode zou kunnen, het is dan immers al om 18:00 uur donker, is het in deze periode toch veel aantrekkelijker vanwege de meer vriendelijke temperaturen.

Dus, nu we weer mogen heb ik zes ideeën voor avondfotografie. Het zijn misschien geen nieuwe dingen, maar wellicht geeft het je inspiratie, of op mijn minst een impuls om de tv te laten voor wat die is, en er lekker op uit te gaan.

1. Ga sterrensporen fotograferen


De sterren draaien rondjes aan de hemel. Met een lange sluitertijd vormen die sterren prachtige strepen aan de nachtelijke hemel. Kies een mooie locatie, en ga aan de slag met foto's die deze beweging laten zien.

Neem een stoeltje mee, iets om te drinken, of zelfs een collega fotograaf. Geniet van de rust, de sterrenpracht aan de hemel, en probeer sterrenbeelden te herkennen of een enkele vallende ster te spotten.

Nando sterrensporen

Zoek een mooie voorgrond voor sterrensporen. Dat maakt de foto interessanter. Het is ook niet altijd nodig om de cirkels in de lucht te krijgen. Wees creatief.

Weet je niet goed hoe je sterrensporen kunt fotograferen? Kijk dan eens naar mijn cursus op Photofacts Academy. Daarin leg ik alles stap voor stap uit.


2. Fotografeer de supermaan


Wist je dat er op 27 april een supermaan is? Dat is natuurlijk een mooie gelegenheid om deze te fotograferen. Het beste moment om dit te doen is als de Maan laag aan de horizon staat. Dan lijkt de schijnbare diameter van de Maan het grootst.

Op 27 april komt de Maan om 21:35 uur op, vlak na zonsondergang. Je hebt dan het prachtige schemerlicht waarin de wereld nog niet helemaal donker is. Zo krijg je zowel de Maan als de omgeving perfect belicht in beeld.

Nando supermaan

De supermaan laag aan de hemel is interessanter dan alleen de Maan tegen een donkere achtergrond. De beste tijd is als de Maan rond zonsopkomst ondergaat, of opkomt rond zonsondergang zoals in deze foto waarbij het laatste zonlicht de berk nog verlicht.


Ga je een dag later de Maan fotograferen, dan zal het nog steeds een supermaan lijken ook al is het officieel een dag te laat. De Maan zal dan wel pas om 23:06 uur opkomen, als de zon al lang en breed onder is.

3. Speel met brandend staalwol


Slingeren met brandend staalwol kan prachtige foto's opleveren. Zorg voor wat staalwol, een metalen garde waar je het in stopt, en een touw aan de garde om te kunnen slingeren.

Zoek een plek op waar je het veilig kan doen, en er geen gevaar voor brand is. Je speelt immers met vuur. Ga met een collega fotograaf en maak zo de mooiste staalwol foto's.

Nando staalwol

Spelen met vuur is altijd leuk. Zoek een veilige locatie en ga aan de slag met brandend staalwol.

4. Zoek de Melkweg


Hoewel het moeilijk is in Nederland, zijn er een aantal plekken waar de Melkweg nog gefotografeerd kan worden. Zoek die donkere plek op, ver van alle steden en verlichting, en leg dit prachtige object aan de hemel vast.

Moeilijk is het niet. Als je ogen aan het duister gewend zijn kun je de Melkweg zien. Kies een hele hoge ISO waarde, een lensopening van minimaal f/2,8, en zorg dat de belichting niet zo lang is dat de sterren streepjes worden. De regel 500/[brandpuntafstand * cropfactor] = belichtingtijd in seconden helpt je daarbij.

Heb je de Melkweg nog nooit gefotografeerd? Wacht daar niet mee. De hoeveelheid lichtvervuiling neemt elk jaar toe. Grijp je kans nu die er nog is. In deze tijd van het jaar kun je de Melkweg het beste tussen 2:00 uur en 4:00 uur 's-morgens fotograferen.

Nando melkweg in nederland

De Melkweg in Nederland, in de Maasduinen om precies te zijn. Zoek een van de enkele donkere locaties op die Nederland nog rijk is, en fotografeer de Melkweg.

5. Autolichtsporen vangen


Ga autolichtsporen fotograferen. Vanaf een brug over een snelweg, of op andere plekken waar je een mooi zicht hebt op de weg. Het enige wat je moet doen is een lange sluitertijd gebruiken en de auto's doen de rest.

Het moet natuurlijk donker zijn, en er moet verkeer zijn. Rijden er geen auto's, dan wordt het lastig. Combineer het eventueel met sterren of sterrenporen. Het kan tot prachtige resultaten leiden.

Je kunt er ook voor kiezen om de lampen van fietsers vast te leggen. Wees creatief, en wees niet bang om ermee te experimenteren.

Nando autosporen sterrensporen samen

Autosporen fotograferen kan heel creatieve beelden opleveren. Hier heb ik het gecombineerd met sterrensporen.


6. Portretten in een nachtelijke omgeving


Ga op pad met een model. Neem een losse flitser mee en een trigger en maak er een strobist fotosessie van. Met de lichten van de stad kun je prachtige foto's krijgen.

Speel met heel kleine scherptediepte voor prachtige bokeh balls in de achtergrond. Of laat de flitser helemaal achterwege en speel met het licht van straatverlichting om je model uit te lichten.

Heb je geen mogelijkheid om een losse flitser te gebruiken, en kun je alleen de reportageflitser op de camera gebruiken? Geen nood. Door gebruik te maken van gevels kun je perfect indirect flitsen. Ook buiten.

Nando daisy

Een hele grote lensopening zorgt voor de zogenaamde bokeh ballen als er lichtbronnen in de achtergrond zijn. Met een losse flitser kun je veel mooie modelfoto's maken in de avond.


Andere ideeën


Dit zijn slechts zes ideeën voor nachtfotografie. Je kunt nog veel meer bedenken wat je in de avond, als het donker is, kunt fotograferen. Gewoon een stadsbeeld, of een nachtelijk dorp. Dubbele belichtingen waarin de straatverlichting een rol kan spelen, lichttekenen... noem maar op.

Heb jij goede ideeën voor nachtfotografie? Deel ze in een reactie onder dit bericht. Zo kan je ook meehelpen om anderen inspiratie te geven. Hoe meer ideeën, hoe beter.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. Mac
    Mac schreef op vrijdag 23 april 2021 om 15:22  | reageer

    De super-maan fotograferen moet je even mee uitkijken. De 27ste is de avondklok nog van kracht.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.084 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord