Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Mooi weer is saai voor landschapsfotografie

maandag 18 december 2023, 20:20 door | 2.449x gelezen | 6 reacties

Mooi weer vinden we allemaal fijn. Als het regent, of er hangen wolken, dan is landschapsfotografie niet iets waar je snel aan denkt. Toch is dat misschien wel veel interessanter dan mooi weer. Ik vind mooi weer maar saai voor landschapsfotografie.

Ik hoor het wel eens als we op reis zijn. Mensen zien de camera en zeggen: "Oh wat jammer dat de zon niet schijnt." Maar dat is juist wat ik als landschapsfotograaf vaak niet wil hebben. Mooi weer is saai.

Nando mooi weer is saai

Het licht is mooi, de sfeer sereen. Maar eigenlijk is dat maar saai.

Ik wil wolken, regen, storm en sneeuw. Juist dat geeft de landschapsfoto iets bijzonders. Het biedt dramatische wolkenluchten, dreigende regenbuien, en prachtig licht. Ben je aan zee, dan zorgt storm ook nog voor fantastische beweging in het water.

Nando storm

Storm en regen zorgt voor een enorme dynamiek in de foto. Het is spannend, opwindend.

Dat betekent dat je soms nat wordt. Of dat het lastig is om in de storm overeind te blijven staan. Maar daar moet je jezelf op kleden en voorbereiden. Een goede regenjas, bescherming voor je fototas en camera. Maar dan ben je ook klaar voor het moment tussen de buien door.

Nando dankzij de regen

Een uur eerder regende het nog. Als je thuis afwacht mis je het licht.

Bij zonsopkomst en zonsondergang levert dit soort weersomstandigheden juist kleur in de lucht. Prachtige rode kleuren in lucht, en het strijklicht zorgt voor indrukwekkende lijnen en patronen in de wolken. Wanneer de zon dan ook nog doorkomt is het fantastisch.

Nando sneeuwbui

Daar komt de bui. En inderdaad, 10 minuten later was het zicht in deze sneeuwbui bijna nul.

Wie weet heb je tijdens het zogenaamde slechte weer wel geluk. Dan zie je de bui aankomen als een gordijn van water. Als de zon dan ook nog doorbreekt is er altijd die kans op een fantastische regenboog.

Soms vind ik een mooie rustige lucht, en een beetje mist ook mooi. Natuurlijk kan ik daar ook van genieten. Maar uiteindelijk blijft ik toch altijd weer dol op de grillige weersomstandigheden en de dynamiek die het in de foto brengt.

Laat de volgende foto's als inspiratie dienen om ook op pad te gaan wanneer het weer niet zo stralend mooi is. Dit zijn beelden niet ondanks het weer, maar juist dankzij het weer.


Nando na de regen regenboogNando na de regenNando regen zorgt voor kleurNando regenbuiNando regenwolken bij zonsondergangNando rolwolkNando dramatische lucht panoramaNando moment aan zeeNando schitterende zonsondergangBlijf niet te snel thuis zitten en ga erop uit. Staar niet teveel naar de weerapp, maar kijk naar de lucht. Neem je kans waar en geniet ervan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

6 reacties

 1. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 19 december 2023 om 10:26  | reageer

  Nando, laat ik het deze keer eens helemaal met je eens zijn. Ik ben absoluut geen liefhebber van strak blauwe luchten.Evenmin van egaal grijze lucht. Er moet wat te zien en te beleven zijn. Mist vind ik tof, vooral grondmist. Imposante wolkenluchten doen het voor mij ook goed. Sneeuw hoeft voor mij niet, want dat maakt het voor mij vrijwel fysiek onmogelijk om er op uit te gaan. Dat laat ik dan liever aan anderen over. Je moet tenslotte ook niet persé alles willen.

 2. PixelDude
  PixelDude schreef op dinsdag 19 december 2023 om 11:14  | reageer

  Wat is 'slecht' weer? Misschien is het beter om 'prima fotografeer weer' te definiëren, en daar kan ook zon bij zitten.
  Dreigende wolken, grondmist, regen, zonneharpen, bliksemschichten, regenbogen, zonsop- en ondergangen, ... kunnen interessant zijn om te fotograferen. Wat wij mensen als slecht of goed weer ondervinden is niet analoog aan slecht of goed fotografieweer.

 3. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 19 december 2023 om 17:01  | reageer

  Slecht weer is persoonlijk. Hoewel het KNMI al enkele jaren een cijfer aan het weer geeft. Alsof het een voldoende of een onvoldoende is.
  Mooi weer voor zonneminnend Nederland is slecht weer voor de fotograaf. Mooi weer voor de fotograaf is soms te wijten aan klimaatverandering. Zoiets... knipoog

 4. Henk van NIeuwenhuizen
  Henk van NIeuwenhuizen schreef op dinsdag 19 december 2023 om 12:14  | reageer

  Beste Nando, ook ik onderschrijf jouw mening en instelling.
  Want ons kikkerlandje biedt ons zoveel variaties op het gebied van het weer dat soms men over de wereld soms wat jaloers kunnen zijn door onze 4 seizoenen waar ook Donald het mee eens is. Ik was in gelegenheid door mijn werk om ± 10jaar opnames te maken vanaf een fabriek terrein aan de Zaan naar de overkant waar boeren en een natuurgebied van zowel hoge als lage standpunten. Daarvoor hoeven wij niet in het buitenland te zijn.

 5. Martin Hermes
  Martin Hermes schreef op dinsdag 19 december 2023 om 13:02  | reageer

  Ook bij mooi weer kan je mooie foto's maken je moet het zien en de sfeer proeven of de zon schijnt of niet maakt niks uit.
  Foto's van woestijnduinen zijn mooi als de zon schijnt. De opmerking "Mooi weer is saai voor landschapsfotografie" is niet juist de opmerking "IK VIND mooi weer is saai voor landschapsfotografie" had de kop van dit artikel moeten zijn.

 6. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 19 december 2023 om 17:03  | reageer

  Zie de laatste regel van de eerste alinea vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.154 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord