Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

7 Tips voor unieke wildlife foto's

maandag 22 juni 2020, 16:08 door | 10.785x gelezen | 5 reacties

In dit artikel een zevental tips voor fotografen die geïnteresseerd zijn in natuurfotografie en het vastleggen van de schoonheid van de natuur in hun eigen 'achtertuin' of wat verder weg van huis. De natuur laat zich niet voorspellen en dat is meteen ook de grootste uitdaging in dit genre.

IMG 7961


1. Geen garanties in de wildernis


Fotografie is op zichzelf al geweldig en uitdagend, maar gecombineerd met de natuur wordt het er echt niet beter of gemakkelijker van. Je trotseert buiten de elementen met maar één doel: een foto maken van het wilde dier dat je zoekt. Je hebt je goed voorbereid, je weet wat je zoekt en waar je het kunt vinden. Maar er zijn geen garanties omdat je in het wild bent.

Als je geluk hebt stapt (of vliegt) het dier perfect in je gezichtslijn en leg je zijn verbluffende, wilde schoonheid vast. Zo niet, dan geef je natuurlijk niet op. Je gaat naar huis, bekijkt en herziet je plan en je uitrusting om vervolgens weer de wildernis in te gaan voor een nieuwe 'jacht'.

Het mooie van het 'jagen' met een digitale camera ' is dat je (hopelijk) met een mooie foto naar huis gaat en het dier ook gewoon weer naar huis mag!

 DSC1729n


2. Laat het dier zelf beslissen


Als ik me klaarmaak voor een natuuropname, leer ik eerst alles wat ik kan over het gedrag van het dier dat ik ga fotograferen. Ik wil het allemaal weten: waar ik ze waarschijnlijk zal vinden, wat ze op verschillende momenten van het jaar doen, wat ze eten, wanneer ze broeden, alles.

Pas nadat ik het dier volledig begrijp, kan ik beginnen na te denken over de uitrusting die ik ervoor nodig heb. Het dier zelf beseft het niet, maar het beïnvloedt wel álles betreffende mijn fototrip.

Tanja Thomas schreef in 2017 het interessante artikel Wildlife en Natuurfotografie in Quickdraw waarin zij uitlegt hoe ze dieren in het wild benadert die totaal niet gewend zijn aan mensen en die dus erg schuw zijn.

IMG 2182


3. De oncontroleerbaarheid van wildlife


Je kunt de natuur niet beheersen, niemand kan dat. Als natuurfotograaf zijn je onderwerpen altijd in beweging, wat heel anders is dan bijvoorbeeld geposeerde of architectuurfotografie. Je onderwerpen zijn dan ook wild.

Je kunt de uil niet vragen om 'alsjeblieft even op die boomstam daar neer te strijken' omdat het shot dan beter zou zijn. Je kunt wel leren waar uilen te vinden zijn, waar ze graag neerstrijken.

Ook kun je een tak perfect plaatsen voor de foto die je zou willen maken, maar dat betekent niet dat je dan de volledige controle heb. Uilen zijn wild, ze doen precies wat ze willen.

Steenuiltje in conifeer


4. Onvoorspelbare fotografie


Als je in een studio fotografeert, kun je de tijd nemen en alles naar wens instellen. Als natuurfotograaf moet je je trips en opnames anders aanpakken. Omdat je buiten bent hebben de weersomstandigheden en het natuurlijk licht een enorme invloed op je fotografie en de soorten foto's die je maakt.

Daarom heeft slecht weer vaak de voorkeur, omdat het goed is voor je kleuren. Als de zon weg is, fungeren de wolken als een gigantische softbox, vergelijkbaar met wat een studiofotograaf zou gebruiken om het licht te verzachten. Hierdoor worden de kleuren van de dieren helderder, wat natuurlijk de perfecte omstandigheden biedt voor portretfoto's.

Wanneer de zon weer verschijnt, pas je je aan en kun je de extra dosis licht gebruiken om dieren in de lucht te fotograferen. Je moet leren accepteren en je voortdurend kunnen aanpassen aan de natuurlijke omstandigheden zoals ze komen.

Het is juíst die wilde onvoorspelbaarheid van natuurfotografie die je vaak een extra kick geeft. Natuurfoto's werken niet altijd zoals je je had voorgesteld, maar als ze dat wel doen, is het gevoel extra intens.

2S4A1469


5. Uniek shot


Ik was in augustus 2017 Jan van Genten aan het fotograferen op het eiland Helgoland in Duitsland. Op dat moment hebben ze jongen die ze voortdurend aan het voederen zijn, wat een prachtig, natuurlijk proces is om te aanschouwen en te fotograferen.

De nesten zijn tot op vrij korte afstand te benaderen en de vogels vliegen af en aan met zeewier en ander voedsel.

Het was ongelooflijk om te zien en vast te leggen op een foto. Probeer een uniek moment vast te leggen, wat nog niet eerder gedaan is. Er gebeurt altijd wel iets bijzonders. Maar oefen eerst eens met het scherp vast kunnen leggen van de vogels in de vlucht, dat is al uitdaging genoeg in het begin!

 DSC1570


6. Onverwachte vlucht


Ik ben gek op uilen en ging naar een boerderij met een aantal uilen. Steenuiltjes worden vaak op boerderijen gevonden omdat ze graag nestelen in oude gebouwen (ook in oude fruitboomgaarden trouwens en in holtes van knotwilgen).

Ik wachtte vanuit mijn zelfbedachte schuilplaats met uitzicht op de plek waar de uilen graag neerstrijken, een perfect uitgangspunt. Maar dit keer verraste de uil me. Hij vloog over me heen een conifeer in om daar voor het eerst een nieuwe plek te kiezen.

Hij zat daar alsof hij observeerde hoe ik op deze verandering in plannen zou reageren. Zijn intense blik, gecombineerd met de verlichte naalden en takken, creëerde een magische foto. Het was niet wat ik had verwacht, maar het was helemaal perfect.

Steenuil in vlucht


7. De fotograaf doet het, niet de uitrusting


Ik denk dat de grootste beperking de fotograaf zelf is, niet de camera. Je kunt natuurlijk meer doen met duurdere apparatuur, maar je kunt ook geweldige foto's maken met goedkopere camera's. Je hoeft je alleen maar voor te bereiden en vervolgens op jezelf te vertrouwen. We ontwikkelen ons allemaal nog als fotografen.

Jaren geleden was ik zo blij met mijn 'perfecte' shot van een zeearend dat ik een gat in de lucht sprong. Als ik nu naar die foto terugkijk, zie ik dat hij eigenlijk verre van geweldig is. En dat geldt voor heel veel wildlife foto's die ik in het verleden maakte.

Bald eagle in flight

Bald Eagle in vlucht. De vleugels zijn helemaal 'dichtgelopen'

Maar eigenlijk is dat juist een goede zaak. Het betekent dat ik constant bezig ben met het verbeteren van mijn vak en ik zie mijn foto's steeds verder verbeteren. Als je dit blijft volhouden en kritisch op jezelf kunt zijn, zie je de ontwikkeling in je foto's. Met een beetje tijd, moeite en geduld kan iedereen het.


Meer weten over natuurfotografie?


En als je meer wilt weten over hoe je onder veel (soms moeilijke) omstandigheden toch met mooie natuurfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze allernieuwste Cursus Natuurfotografie voor beginners volgen op Photofacts Academy.


In deze cursus op Photofacts Academy neemt natuurfotograaf Rob Dijkstra jullie mee de natuur in. Door middel van heldere praktijkvoorbeelden ontdek je het geheim om mooie natuurfoto's te maken.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

5 reacties

  1. Rob Gipman
    Rob Gipman schreef op dinsdag 23 juni 2020 om 13:34  | reageer

    Veelal is geduld ook belangrijk, dus wachten op het juiste moment. Het voordeel wat ik van mijn canon 5d4 heb is dat ik uit de 4k video een 8mp jpeg kan halen. Dus elke positie kan ik er zo uit plukken mocht ik dat willen. IJsvogel foto's

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 23 juni 2020 om 13:39  | reageer

    @Rob: inderdaad (en daar ontbreekt het bij mij nogal eens aan waardoor ik veel momenten mis..). Wat een leuke optie, dat je een foto uit een filmpje kan halen (prachtig filmpje van die ijsvogel-paring trouwens!), daar heb ik zelf nog nooit mee gespeeld, goed idee! Ik neem aan dat dat 8Mb en geen mp foto's zijn?

  3. Evert Warrink
    Evert Warrink schreef op dinsdag 23 juni 2020 om 15:50  | reageer

    Ik heb verschillende vogels waaronder o.a. meeuwen gefotografeerd vanaf de grond naar de lucht en voor het eerst zijn de meeste foto's scherp, mooie achtergrond, en ook de diepte goed gelukt.
    Geen sterke lens maar het resultaat is goed.

    Nikon D700
    Sigmalens 70-200

    Bij de zeerobben waren er een paar aan het spelen en ook die kreeg ik op een trillende en wiebelende boot, prachtig op de foto. (het waaide nogal)

    Staan nog niet op mijn website maar zal deze zeker gaan toevoegen.

    Heerlijk die prachtige natuur.

  4. Matt
    Matt schreef op woensdag 24 juni 2020 om 12:34  | reageer

    De dierentuin is een prima plek om te oefenen.

  5. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 24 juni 2020 om 13:09  | reageer

    @Evert: ik heb zelf ook een 70-200mm objectief (lichtgevoelig over de gehele lengte) en ik heb hem verlengd tot 400mm met een 2.0 extender. En dan werk ik ook nog eens met een aps-c sensor-camera waardoor ik nu op 640mm uitkom. Ik vind 200mm vaak te weinig telezoombereik, zeker bij vogelfotografie. Tenzij je natuurlijk op Helgoland bent of een andere mooie plek, waar je tot op vrij korte afstand van de vogels kunt komen. Ook bij vogels in de lucht kun je best wat extra zoomcapaciteit gebruiken. Als je zo enorm moet croppen (bijsnijden) wordt de foto er ook niet echt mooier op.

    @Matt: jazeker, in de dierentuin kun je heel mooi oefenen! Wel met grote diafragma's werken om het gaas of de tralies weg te laten vallen in de scherpteondiepte.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.353 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord