Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

7 tips voor woningfotografie

maandag 14 juni 2021, 20:40 door | 7.177x gelezen | 10 reacties

Wanneer je als (hobby)fotograaf je huis gaat verkopen dan gaat het natuurlijk kriebelen om zelf de foto's te maken. Voor zulke foto's heb je geen woningfotograaf voor nodig. In dit artikel 7 tips waar je op moet letten bij woningfotografie.

Over een paar maanden gaan wij verhuizen naar onze nieuwe woning en momenteel staat ons huis te koop. De huidige markt is gunstig voor verkopers, dus een verkoopmakelaar leek me niet nodig. Huizen gaan als warme broodjes over de toonbank.

Bovendien dicht ik mezelf genoeg foto- en schrijfkwaliteiten toe om die van de gemiddelde makelaar te overtreffen. Dan heb je tegenwoordig online makelaars (handige PDF van de Consumentenbond) waarmee je zelf je huis kunt verkopen.

1. Ruim op


De eerste stap is natuurlijk eigenlijk erg voor de hand liggend. Ruim je huis op. Nu wonen wij al 17 jaar in onze huidige woning en in die jaren hebben we veel te veel spullen verzameld. Inmiddels heb ik dan ook al meer dan 100 dozen vol naar de opslag gebracht.

Dat geeft aardig wat ruimte, maar dan nog moest ik voordat ik de foto's kon maken nog veel spullen die we dagelijks gebruiken even buiten beeld leggen. Je wilt op een foto liever niet de afgekloven tandenborstels van de bewoners hebben staan.

Woonkamer


Denk bij het opruimen ook aan je persoonlijke foto's aan de muur. Ik heb foto's van de kinderen vervangen door landschappen en bloemen. Dat maakt het voor een toekomstige bewoner makkelijker om zichzelf in het huis te zien wonen.

In sommige gevallen heb ik ook gewoon de foto aan de muur maar gewoon helemaal weggelaten en alleen een witte muur op de foto gezet. Dat oogt natuurlijk ook gewoon lekker ruim.

2. Gebruik HDR


Meestal fotografeer ik portretten. High Dynamic Range is dus niet echt iets wat ik regelmatig gebruik. De afgelopen weken echter wel.

Bij woningfotografie is HDR ideaal om het mogelijk te maken zowel binnen goed te belichten terwijl je ook nog naar buiten kunt kijken in de foto.

Slaapkamer

Slaapkamer met binnenvallend zonlicht; mogelijk met HDR

Voor mijn HDR foto's heb ik mijn camera op statief gezet. Zo kun je meerdere foto's achter elkaar maken vanaf exacte hetzelfde standpunt.

Vervolgens maak ik per positie drie foto's. Eentje goed belicht, eentje 2 a 3 stops overbelicht en eentje 2 a 3 stops onderbelicht. In Lightroom kun je deze dan eenvoudig samenvoegen tot één HDR foto.

Dee HDR kun je vervolgens met veel marge bewerken. Lichte partijen donkerder maken en donkere partijen lichter. Waar je normaal in je fotografie wellicht wel houdt van wat contrast in je beeld is het voor woningfoto's beter om niet teveel contrast te hebben.

3. Werk vanaf een laag standpunt


Een goed uitgangspunt voor de hoogte vanaf waar je jouw foto's maakt is de hoogte van de deurklink. Zeker voor de slaapkamers werkt dit prima.

Per ruimte kijk je vervolgens of je wellicht iets hoger moet, maar die deurklink is een perfect startpunt (en lager dan je wellicht zou verwachten). Maak je foto's dus niet vanaf ooghoogte, dat is te hoog.

Keuken


Als er tafels of een keukenblad in de foto te zien is wil je eigenlijk dat de camera net hoog genoeg staat om over het blad heen te kijken.

4. Wacht op het juiste moment


Als je op tijd begint kun je mooi het juiste moment afwachten. Zo heb ik rustig een paar dagen gewacht op mooi weer voordat ik mijn foto's ging maken. Een mooie blauwe lucht met hier en daar een wolkje oogt natuurlijk veel beter dan een grauwe dag.

Hoogmeer 2439


Ook heb ik bovenstaande foto bijvoorbeeld bewust in de ochtend gemaakt; dan staat de zon bij ons op de voorkant van het huis. 's Middags zou het hele huis in de schaduw staan aan de voorkant.

Als er een fotograaf langskomt heb je het maar te doen met met weer dat je hebt. Maak je zelf de foto's dan kun je wat beter plannen. Mooi licht doet veel in een foto.

5. Maak ook avondfoto's


's Avonds ziet alles er ook vaak mooi uit. Wacht niet tot het helemaal donker is, maar maak de foto's tijdens de schemerperiode. Uiteraard zet je nu de verlichting ook aan, zodat bijvoorbeeld je tuin er met een gezellig sfeertje opstaat.

Tuin in de avond


Bezichtigingen zijn meestal ook overdag, dus de potentiële kopers zien niet hoe het er 's avonds uit ziet. Je avondfoto's zijn daarom een leuke aanvulling voor een completer beeld.

6. Maak je foto's lichter


Donkere hoekjes ogen niet echt aantrekkelijk. Op een foto zijn er al gauw schaduwen die donker wegvallen. Bij de meeste foto's heb ik daarom bewust alles wat opgetrokken. Zo kun je als kijker alles beter zien en oogt alles lekker licht en fris.

Woonkamer


Wat ook heel handig is - en vooral goed werkt op witte delen - is de saturatie plaatselijk verlagen. Dat doe je bijvoorbeeld met een aanpassingspenseel in Lightroom. Zo kun je bijvoorbeeld kleurzwemen op een muur wegwerken en oogt een muur weer echt wit.

En wellicht is het bij woningfotografie niet wenselijk, maar ik heb ook hier en daar wat spijkertjes of vlekjes uit de foto gehaald. Vaak zie je op foto's details die je in het echt helemaal niet opvallen.

7. Fotografeer vanuit de hoeken


Het is heel lastig om diepte te zien in een foto waarbij alles recht van voren gefotografeerd is. Dat gaat veel beter in een foto die gemaakt is vanuit de hoek van een ruimte. Dat zorgt voor meer diepte in het beeld.

Badkamer


Probeer om drie muren op de foto te zetten. Dat zorgt ervoor dat de kijker een goed beeld krijgt van het formaat van de ruimte.

Bekijk alle foto's


Benieuwd naar alle foto's? Bekijk de speciale website die ik voor de verkoop gemaakt heb.

Sinds afgelopen vrijdag staat de woning overigens op Funda en we hebben inmiddels al ruim 30 bezichtigingen ingepland staan.

Waarschijnlijk zou dat in de huidige woningmarkt net zo zijn als ik rommelige smartphone foto's online gezet had, maar ik houd mezelf natuurlijk voor dat de interesse door mijn fotowerk komt.


Meer weten over woningfotografie


Of je nu dus je eigen woning wilt verkopen, iemand anders wilt helpen of gewoon mooie foto's van je eigen interieur wilt maken: de Photofacts Academy cursus Woningfotografie is interessant voor jou. Fotograaf Michiel Buijse neemt je (ondersteund door Nick en Alexandra) mee op elke stap die bij woningfotografie komt kijken.

» Bekijk de cursus Woningfotografie nu

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

  1. Frans
    Frans schreef op dinsdag 15 juni 2021 om 11:20  | reageer

    Een interessant artikel. Wat mij bij het lezen van dit artikel vooral invalt: Als een makelaar op dezelfde manier met de waarheid omtrent het te verkopen huis omgaat als de fotograaf, zou hij wettelijk gezien strafbaar zijn. Zou een bonafide makelaar die het huis kent, deze foto's accepteren in een advertentie onder zijn naam en verantwoordelijkheid? Verder, maar dat is mijn persoonlijke mening, is een zo opgeruimd en leeg huis voor mij een teken dat de eigenaar snel van het huis afwil. Is er iemand overleden, gescheiden, of ziek?, vraag ik me onwillekeurig af bij het zien van deze foto's, die naar mijn mening wel een esthetische waarde hebben maar weinig waarheid bevatten. Mijn bod zou erdoor omlaag gaan.

  2. Henk
    Henk schreef op dinsdag 15 juni 2021 om 11:30  | reageer

    Een extra tip : matig het gebruik van een supergroothoek. Je krijgt er wel een mooi ruimtelijk beeld bij, maar de werkelijkheid is anders. In de huidige overspannen markt zullen potentiële kopers wellicht niet snel afhaken, maar als zij de woning komen bezichtigen kan het toch wel wat tegenvallen qua ruimte.

  3. Martin
    Profiel Martin schreef op dinsdag 15 juni 2021 om 12:39  | reageer

    Heel interessant. Volgens mij is een shift/tilt lens ideaal voor deze tak van fotografie, zodat alle verticale lijnen recht staan. Dat oogt lekker strak. Ik deel de opvattingen van Frans dan ook niet. Sterker: ik vermoed dat veel makelaars meer manipuleren...

  4. Gerrit Devinck
    Gerrit Devinck schreef op dinsdag 15 juni 2021 om 13:11  | reageer

    Wat mij vooral opvalt is dat de vertikale lijnen in de woning niet recht zijn. Dit kan toch eenvoudig met statief of achteraf in Lightroom.

  5. Paul
    Paul schreef op dinsdag 15 juni 2021 om 13:28  | reageer

    Goed artikel.
    Ik moet Martin gelijk geven over het manipuleren, hoewel ik ook een makelaar heb meegemaakt die de foto's met z'n telefoon deed, uit de losse pols.
    En Henks opmerking over de ultra grootboek moet ik ook onderschrijven, gaat snel over de top.
    Zelf voor een bevriende kamer-verhuurder vaker dit soort foto's gemaakt, de 16 op m'n Dx, dus 24 op ff is voldoende, je krijgt er genoeg op zonder al te veel overdrijven en vertekening.

  6. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 15 juni 2021 om 22:17  | reageer

    Frans; omdat ik wat met belichting, saturatie heb gewerkt en vlekjes heb weggehaald? Ik denk dat je het overdrijft. Niemand zal door ons huis lopen en het gevoel hebben dat het niet overeenkomt met de foto's.

    Henk; Ik heb alles vanaf 17mm en hoger gefotografeerd. Dit is, zo ik begreep, niet ongebruikelijk in woningfotografie-land.

    @Martin; Ja, een tilt-shift zou hier zeker kunnen werken. Ik heb bij een aantal foto's wel achteraf gecorrigeerd, maar soms raak je daardoor ook net randen van de foto kwijt wat ook jammer kan zijn.

  7. Frans
    Frans schreef op woensdag 16 juni 2021 om 09:44  | reageer

    Beste Elja Trum, we verschillen daarover van mening; als ik foto's van een huis dat te koop staat wil zien, wil ik het zien zoals het is. Dus niet mooier gemaakt, extra opgeruimd of met weggehaalde meubels of foto's en andere zaken. Net als bij ieder ander ding dat ik wil kopen, wil ik het - ook op het internet - kunnen zien 'as is' en niet 'opgeleukt'. Daar zijn we het niet over eens. Wèl over het feit dat de foto's in je artikel op zich mooie foto's zijn.

  8. Ad
    Ad schreef op woensdag 16 juni 2021 om 10:13  | reageer

    Uit de eerdere reacties blijkt wel dat het maken van foto's en het verkopen van een huis zeer verschillende zaken zijn. Mooie foto's, maar laten technisch mooie foto's ook de aspecten zien waarop een koper zijn selectie maakt. De vraag op dit moment is natuurlijk wel of foto's en of de kwaliteit van foto's er toe doet. In deze overspannen woningmarkt zijn foto's niet eens nodig.

  9. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 16 juni 2021 om 10:17  | reageer

    @Frans; onze spullen blijven sowieso niet staan bij overdracht. Dus als ik dingen weghaal, omdat ik zelf teveel zooi verzameld heb de afgelopen jaren, dan is het makkelijker voor jou om voor te stellen hoe jouw eigen spullen daar kunnen staan.

    Jouw ogen kunnen grotere contrastverschillen overbruggen als mijn camera. Dus als ik schaduwen ophaal en HDR gebruik om zowel binnen als buiten zichtbaar te houden ben ik niet echt iets aan het opleuken, maar maak ik het eerdere realistischer.

    Ik snap dat een vlekje op de muur of een spijkertje in de wand weghalen op het randje is. Alleen trekken zulke dingen in een foto veel meer aandacht dan in het echt. Dit heb ik ook echt niet bij elke foto gedaan.

    Op mijn site over het huis staat ook een video waarin ik door het hele huis loop. Daar is niks in aangepast. Ik geloof niet dat je daarin iets kunt ontdekken wat in de foto's 'weggepoets' is.

  10. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 16 juni 2021 om 16:56  | reageer

    @Frans.. en iedereen die het interessant vindt.
    IK doe aan vastgoedfotografie. Daarbij wordt heel duidelijk gesteld dat een goede woningfoto een verkoopplaatje moet zijn. De foto moet een aantrekkelijke foto zijn waardoor de koper zin moet krijgen om op een bank te gaan zitten genieten, of zich kan voorstellen hoe hij/zij in de slaapkamer de nacht tegemoet kan gaan.
    Het moet de ruimte op de best mogelijke manier laten zien. Persoonlijke dingen moeten weg, zodat de koper kan voorstellen dat hij er woont, en niet iemand anders.

    Vastgoed foto's is een verkoopplaatje. Opgeruimd, netjes en aantrekkelijk verkoopt immers beter dan vies en rommelig.

    Deze foto's zijn gewoonweg heel aantrekkelijk en laten het huis op zijn best zien. Dat trekt de koper, daar wil hij/zij wel gaan kijken. En daar gaat het immers om in deze tak van fotografie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord