Elja Trum

7 tips voor sneeuwfoto's

woensdag 11 januari 2017, 11:18 door | 26.945x gelezen | 10 reacties

Een winterse wereld levert je op een eenvoudige manier foto's op die je niet elke dag kunt maken. Hierbij alvast zeven tips om de komende dagen mooie sneeuwfoto's te maken.

1. Overbelichten


Een mooi pak witte sneeuw zal de belichtingsmeter van je camera voor de gek houden. Deze neemt niet de juiste meting in dergelijk omstandigheden. Dat levert je vaak grauwe donkere foto's op op een winterse dag.

Dit kun je eenvoudig compenseren met de belichtingscompensatie op je camera. Zet deze op +1 om te zorgen voor één stop overbelichting. Gebruik het histogram op je camera om te kijken of je niet overbelicht (of alsnog onderbelicht). Bij overbelichting raak je de details in de lichte delen kwijt en

Sneeuw driehuizen
bij onderbelichting wordt alles wat grijs.
Achteraf in Lightroom of een andere nabewerkingsprogramma kun je nog best aardig corrigeren wanneer je in RAW fotografeert. Echt overbelichte delen haal je hiermee ook niet terug.

2. Witbalans


Ook met het kiezen van de witbalans heeft je camera vaak moeite wanneer je sneeuwfoto's maakt. Vooral in de schaduw levert de automatische witbalans je vaak blauwige foto's op. Wanneer je in RAW werkt kun je dit achteraf probleemloos corrigeren (en ook in Jpeg kun je een eind komen), maar het is natuurlijk nog beter om handmatig een witbalans instelling te kiezen waardoor je de blauwzweem voorkomt.

Sneeuwtakken

3. De juiste timing


Sneeuw is het mooist wanneer er nog niemand doorheen gelopen of gereden is. Trek er 's ochtends dus op tijd op uit of zoek plekjes op waar weinig mensen komen. Let er ook op dat je zelf oppast waar je loopt, voor je het weet heb je zelf de voetstappen veroorzaakt in een potentieel mooie foto!

4. Let op het weer


Houd ook de weersvoorspellingen in de gaten. Niet alleen voor wanneer het gaat sneeuwen, maar juist ook wanneer het opklaart. Morgen wordt waarschijnlijk een grotendeels bewolkte dag. Zaterdagochtend zou daarom wel eens een beter moment kunnen zijn om op pad te gaan. Die dag worden er ook opklaringen verwacht.

De mooiste sneeuwfoto's kun je toch maken wanneer het 's nachts gesneeuwd heeft en 's ochtends mooi (bijna) helder weer is. Bij het eerste ochtendlicht is de wereld dan werkelijk prachtig.

5. Zoek naar details


Een groots sneeuwlandschap is zeker mooi, maar ook wanneer je niet te ver van huis gaat kun je mooie sneeuwfoto's maken. Zoek naar kleinere details, bijvoorbeeld een takje met sneeuw erop. In combinatie met een mooie (onscherpe) achtergrond kun je zo overal wel mooie sneeuwfoto's maken.

Detail sneeuw

6. Kleed je warm aan


Wanneer je op pad gaat voor sneeuwfoto's is het slim je goed aan te kleden. Een warme jas, sjaal en goede waterdichte schoenen zijn een aanrader. Zelf gebruik ik daarnaast het liefst wat dunnere handschoenen zodat je de camera ook nog goed kunt bedienen.

Een goede regenbroek of skibroek zorgt er niet alleen voor dat je benen ook warm blijven, maar je kunt er ook gemakkelijk mee in de sneeuw gaan zitten om foto's te maken vanuit een laag standpunt. Ga je lang op pad, neem dan ook een thermoskan met warme thee mee om even mee op te warmen.

Denk ook aan je camera. Sneeuw is uiteindelijk ook gewoon water en dus moet je jouw camera hier tegen beschermen. Ga je na het maken van de foto's weer lekker naar binnen, laat dan je camera nog even in je fototas zitten. Zo kunnen de camera en je objectieven rustig op temperatuur komen en voorkom je condens op plekken waar je niet bij kunt.

7. Sneeuw in zwart-wit


Zeker op een bewolkte dag mis je al gauw kleur in een sneeuwfoto. Dat betekent zeker niet dat je op een bewolkte dag niet er op uit moet trekken. Een sneeuwfoto zonder kleur kan ook zeker goed werken. Zet een kleurarme sneeuwfoto eens om naar zwart-wit; je legt zo meer de aandacht op de structuren en vormen.

Sneeuw takken zw

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 11 januari 2017.
De eerste publicatiedatum is donderdag 6 december 2012, 23:57.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. wim hoppenbrouwers
  wim hoppenbrouwers schreef op vrijdag 7 december 2012 om 12:01

  bedankt voor deze tips.

  wim

 2. Alain
  Alain schreef op vrijdag 7 december 2012 om 12:17

  nog een praktische tip: de accu gaat minder lang mee in dit weer, een evt reserve accu niet in de rugzak of tas bewaren, maar kort bij het lichaam, hoe warmer, hoe meer capaciteit!

 3. Metin
  Profiel  Metin schreef op vrijdag 7 december 2012 om 14:26

  Goeie tips, ook die van Alain. Dank u.

 4. ink
  ink schreef op dinsdag 11 december 2012 om 11:49

  welke instelling gebruik je dan voor je witbalans?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord