Elja Trum

8 tips voor het maken van zwangere buikfoto's

maandag 19 november 2018, 14:51 door | 112.850x gelezen | 9 reacties

Mijn vrouw is momenteel 38 weken zwanger en loopt dus met een aardige buik rond. Nu is het ons tweede kindje en dan merk je toch dat je wat minder met de buik bezig bent als bij de eerste. Vorige week heb ik eigenlijk pas echt fatsoenlijke foto's van haar buik gemaakt. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij het maken van dit soort foto's?

1. Pas op met clichés


Het is best lastig om creatief te blijven bij een onderwerp dat zo vaak op de foto gezet wordt. De kans is groot dat je al snel vervalt in cliché foto's. Niet elke model vindt dat een probleem, maar het is zeker wel iets om vooraf te overleggen. Dan kun je die foto waarbij jullie handen gezamenlijk een hartje vormen op de buik wellicht overslaan.

Overigens kun je iets als fotograaf een enorm cliché vinden en liever niet vast willen leggen. De kans is best aanwezig dat je model die foto juist wel graag heeft. Zij heeft die typische foto waarschijnlijk lang niet zo vaak gezien als jij.

Sara en Mika
Sara en Mika

2. Meer dan dikke buiken


Bij de meeste vrouwen is hun buik niet het enige dat groeit tijdens de zwangerschap. Ook andere delen van het lichaam kunnen flink wat steviger worden. Dat is iets wat niet iedere vrouw graag terug ziet komen in haar zwangerschapsfoto's.

Je kunt bijvoorbeeld dikke armen in een foto vermijden door ze simpelweg uit beeld te laten, maar ook met het aanspannen van wat spieren en fotograferen onder de juiste hoek kun je een arm er een stuk dunner uit laten zien dan deze in werkelijkheid is.

Persoonlijk heb ik er ook geen moeite mee om een beetje Photoshop magie toe te passen om een zwangere dame er net wat beter uit te laten zien.

3. Zacht licht


Het is uiteraard geen vereiste, maar zacht licht dat grotendeels vanuit één richting komt helpt goed om de ronding van de buik mooi weer te geven. Zelf gebruik ik graag een grote softbox (octabox in mijn geval) om mooi zacht licht te creëren. Zet de zachte lichtbron dicht op je model; hoe verder het model van de lichtbron staat, hoe harder het licht wordt.

Structuur en diepte in een foto maak je door het licht van opzij op je model te laten vallen vanuit één specifieke richting. Zet dus niet schuin van voren van twee kanten een flitser op de buik, die foto's worden al snel saai en plat.

Juist mooie gelijkmatige overgangen maken ronding van de buik goed zichtbaar. Gebruik een reflectiescherm in plaats van een tweede flitser om dichtgelopen schaduwen op te vangen.

Heb je een paar leuke foto's met zacht licht geschoten? Probeer het dan ook eens met juist harder licht of tegenlicht. Ook een foto waarin het lichaam alleen in silhouet te zien is kan een leuke foto opleveren die voor iedereen die de dame kent toch herkenbaar is.

Tegenlicht door Fotochoc
Tegenlicht, door Fotochoc

4. Timing


Timing is belangrijk bij een buikfotosessie. De buik moet groot genoeg zijn om goed zichtbaar te zijn, maar je moet oppassen dat je niet te laat bent; voordat je het weet wordt de baby een paar weken te vroeg geboren en heb je jouw kans gemist. Ook is de kans aanwezig dat de buik in de laatste weken weer wat minder bol wordt doordat de baby indaalt.

Ergens tussen de 32 en 38 weken is het beste om aan te houden. Indien het mogelijk is kun je natuurlijk ook meerdere afspraken maken. Zo kun je de buik op verschillende momenten vastleggen.

Wil je daar echt in doorslaan dan kun je bijvoorbeeld een serie van 10 foto's maken die je in een collage bij elkaar plaatst; elke maand eentje van de groeiende buik en in de laatste foto de baby in de armen van de moeder.

Dennis vd eijnden zwangerschap
Foto door Dennis van den Eijnden

5. Streeploos


Met zo'n dikke buik gaat een (zwangerschap)broek natuurlijk al snel strak zitten. Het is daarom goed om je zwangere model erop te wijzen dat ze vanaf circa een uur voor de fotosessie geen strakke kleding aan heeft over haar buik. De kans is groot dat je anders strepen achterlaat die op gaan vallen in de foto.

Een beetje in hetzelfde straatje; bij buikfoto's worden ook vaak handen op de buik gelegd. Dat kan inderdaad erg leuke foto's opleveren, maar vraag je model ook vooraf om voor goed verzorgde handen te zorgen. Vergeet hierbij ook de partner niet; mannenhanden worden doorgaans minder goed verzorgd, maar komen ook vaak op de foto.

6. Kleding


Voor wat betreft kleding kun je natuurlijk alle kanten op. Meestal is het mooi als in elk geval de buik bloot getoond wordt. Daar gaat het immers om. Een hemdje kan vaak mooi opgetrokken worden. Ook een blouse is leuk; je kunt deze dan van onderen af open knopen en de stof aan beide kanten van de buik weg laten vallen.

Egale kleding werkt vaak het prettigst; zwart of wit is bijvoorbeeld ook goed te combineren met een witte of zwarte achtergrond. Uiteraard bevestigt ook hier de uitzondering de regel.

Met minder kleding kan het natuurlijk ook. Met een (sport)bh of lingerie aan, maar ook een zwangerschap foto waar het model naakt op staat is natuurlijk prachtig. Persoonlijk vind ik het vaak het mooiste als strategische geplaatste handen of de juiste camerahoek er voor zorgen dat de buik echt de aandachtstrekker in de foto blijft.

Astrid en Marike door Erik van Rosmalen
Astrid en Marike door Erik van Rosmalen

7. Accessoires


Werk met accessoires om de foto's wat extra's te geven. Vooral roze en blauwe accessoires kunnen handig zijn om met de foto direct het geslacht van het kind duidelijk te maken. Denk aan een gekleurd lintje in een strik om de buik bijvoorbeeld, of een liniaal. Ook de (toekomstige) knuffel van het kind kan een leuke accessoire tijdens de fotosessie zijn.

Wat ook vaak gedaan wordt is de naam aanduiden op de buik. Die foto kan dan later gebruikt worden in het geboortekaartje. De naam kun je op vele manieren kenbaar maken, denk bijvoorbeeld (houten) letters, verf, of -zoals hieronder- met behulp van wat boter en muisjes.

Mika in muisjes
De naam in muisjes

Ook een ouder broertje of zusje is een leuke 'accessoire'. Laat ze de buik vasthouden, kussen of naar de baby in de buik luisteren. Het ziet er zeker schattig uit! Let er bij het maken van de foto's op dat de aandacht van jonge kinderen er vaak erg kort bij kan blijven. Meestal heb je hooguit een kwartiertje voordat ze niet meer mee willen werken. Werk dus snel!

8. Locatie


Vaak worden de foto's binnen in een studio gemaakt. Vooral de foto's met een witte of juist een zwarte achtergrond zijn vaak favoriet. Een studio is natuurlijk ook een prima optie waar je het gehele jaar door terecht kunt om mooie foto's te maken.

Een leuk alternatief is om buiten een fotosessie te plannen. Het weer moet dan natuurlijk meezitten, maar een mooie groene omgeving (of zelfs een locatie ergens midden in een stad) geeft zeker ook leuke foto's.

Bethany en Steve door Rogier Bos
Bethany en Steve door Rogier Bos


Meer weten over studiofotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we diverse cursussen over studio- en portretfotografie.

- Basiscursus Studiofotografie (Frederik Herregods)
- Studioportret voor gevorderden (Richard Terborg)

- Portretfotografie tips (Elja Trum)
- Portretfotografie in de praktijk (Elja Trum)
- Zakelijke portretfotografie (Maurice Jager)
- Van Beeld naar Kunst (Micky Hoogendijk)
- Basiscursus Flitsen op Locatie (Piet van den Eynde)

Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 november 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 27 augustus 2012, 19:58.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. imke
  imke schreef op maandag 27 augustus 2012 om 21:51

  Leuk verslag en mooie fotos. Bij 'streeploos' misde ik een stukje over straie. Veel vrouwen krijgen die, en dat kan een reden zijn niet de buik bloot te laten zien op de foto... of afspraken te maken met het model of de straie weg gefotoshopt word, of juist niet (aan Ilse vertel ik juist dat die strepen op mijn buik een permanente herinnering zijn aan toen zij in mijn buik zat, dus het heeft ook iets speciaals).

 2. Metin
  Profiel  Metin schreef op maandag 27 augustus 2012 om 22:17

  Goede tips. Hiervoor kom je naar Photofacts. vrolijk

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 27 augustus 2012 om 22:33

  Ik denk toch dat ik een fotograaf erbij zou halen die dat vaker doet. Ik zie mooi werk bij Bolle Buik & Baby in Helmond van Arno de Bruijn. Ik zou zelf prima zo'n foto in mijn studio kunnen maken, maar ik hoef niet alles te kunnen en hou van specialismen.

 4. gast schreef op maandag 27 augustus 2012 om 23:07

  Elja,gefeliciteerd.... met de uitbreiding

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.011 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord