Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Aankleding van je modelshoot; gebruik wat je hebt

dinsdag 18 augustus 2020, 20:02 door | 2.654x gelezen | 2 reacties

Toen ik met modelfotografie begon was alles leuk. Een model voor de camera was al meteen goed en de achtergrond.. Ach, een papieren rol met een leuk kleurtje.

Maar al snel raak je uitgekeken op het kleurtje. In het begin is dit nog wel vol te houden, elke nieuwe kleur geeft weer nieuwe inspiratie, maar geloof me er komt (meestal) een moment dat je denkt: 'Jeetje, ik wil wel eens wat anders.'. Waar kijk je dan?

Je kan natuurlijk online kijken bij gespecialiseerde bedrijven voor props en fotografie accessoires, maar al snel kom je erachter dat het allemaal enorm duur is. En als je op papier al snel uitgekeken bent, dan ben je dat zeker ook snel met een herkenbare prop.

Kijk een achtergrond is feitelijk een... wel... achtergrond. Hij doet niet echt mee in de foto. Let wel; een achtergrond kan en zal de look van de foto absoluut beÔnvloeden, maar in feite is het een redelijk vergefelijk element van de sessie. Een accessoire zelf niet.

Denk bijvoorbeeld aan een tennisracket, als je die elke foto zou gebruiken... Pfff dat wordt snel erg saai. Dus hoe los je dat op?

Wel eigenlijk simpel. Geen geld uitgeven.

Klinkt waanzinnig hť?

Maar toch is het wel zo makkelijk. Je weet niet half hoeveel verschillende accessoires we eigenlijk zelf al in huis hebben. In dit artikel geef ik je een paar voorbeelden van foto's die ik vroeger gemaakt heb en die behoorlijk afwijkende maar veel voorkomende accessoires gebruiken.

Pallet gebruikenAls eerste de pallet.

We hadden destijds nog een computer winkel. Daar kwamen natuurlijk veel pallets met spullen binnen. Dus hebben we een keer zo een pallet gepakt, model erachter gezet en...

Het werkte voor geen meter.

Maar toen ik mijn maat 48 tegen de pallet had gezet om het te breken ging het beter. Het model er achter en laten schreeuwen... Voila, dat was beter.

Totale kosten: 0 euro

Hondenbench


Maar een dierenbench kan ook.

Heb je die zelf niet, ken je vast wel iemand met honden. Ik raad wel aan om een bench te lenen van een wat groter ras. Ik ken weinig modellen die comfortabel in de bench van een teckel passen...

Aan de andere kant... Kan leuk zijn knipoog
Een beetje spelen met expressie en er komt vast wat leuks uit.

Totale kosten: 0 euro

Behangrollen


Heb je dit allemaal niet, geen paniek.

Je hebt vast nog wel ergens wat behangrollen over?
Of inpak papier, of... vul maar in, eigenlijk kun je van alles wel wat leuks maken.

Hier is Nadine bezig geweest met zeer goedkope materialen. Door de combinatie van kleuren en de achtergrond moet ik eerlijk zeggen dat ik best gecharmeerd ben van de uitkomst.

Totale kosten: 0 euro
Tijd (Nadine kennende): Behoorlijk

Conclusie


De grootste beperking bij fotografie ligt niet bij de apparatuur of de software maar echt bij wat JIJ ermee doet.

Fotograferen is feitelijk schilderen met licht, dit geeft veel mensen al enorm veel inspiratie (mijzelf included) en vaak worden daarom de omliggende elementen die een foto interessant maken vergeten.

Juist die elementen kunnen van een 'saaie' maar mooie modelfoto een zeer interessant verhaal maken.

En zoals je ziet, je huis (of dat van je ouders of grootouders) ligt waarschijnlijk vol met dingen die je kan gebruiken.

Dus bij je volgende fotoshoot, eerst even de zolder op om leuke dingen te zoeken, en je zal snel merken dat juist doordat je andere accessoires gaat gebruiken je ook weer meer inspiratie krijgt en leukere foto's gaat maken.

Het is dus echt een win-win situatie die je feitelijk maar heel weinig tot niets kost.

Tevens helpt het je voor de toekomst om creatiever te zijn als je voor een klant iets moet fotograferen.


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

2 reacties

 1. Peter Heins
  Peter Heins schreef op donderdag 20 augustus 2020 om 07:51  | reageer

  Erg leuk verhaal , bij mijn eerst volgende shoot ga ik daar zeker wat mee doen. Ik had nog geen thema voor die shoot maar nu wel. Leuk grapje trouwens van die bench, beetje humor in een verhaaltje.

 2. FrankDoorhof
  FrankDoorhof schreef op donderdag 20 augustus 2020 om 08:19  | reageer

  Dank je wel
  Je gaat meer artikelen zien knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord