Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

De kracht van de accentverlichting

maandag 16 november 2020, 20:40 door | 3.902x gelezen | 0 reacties

We weten allemaal dat licht natuurlijk enorm belangrijk is in een foto. Immers fotografie is schilderen met licht, maar hoe werkt dat nu eigenlijk als je als kijker zonder fotografiekennis kijkt naar een foto?

De meeste mensen zullen het beste reageren op een foto die vlak verlicht is, om de simpele reden dan je alles goed kan zien. Dus je zou kunnen zeggen 'schiet gewoon alles met een grote softbox, stuur de rekening, en klaar'.

Maar goed, je wil als fotograaf zelf natuurlijk ook wel wat uitdaging. Dus hoe gaan we dit aanpakken?

Als we puur naar kunst kijken is natuurlijk alles mogelijk. Sterker, als ik kijk naar de foto's die duizenden euro's opleveren dan denk ik regelmatig 'WTF'.

En ik denk dat ik niet de enige ben, dus laten we eens kijken hoe we een standaard portret toch wat interessanter kunnen maken.

Portret met ringlight


Vlak licht


Er is absoluut ruimte voor vlak licht. Denk bijvoorbeeld aan het schieten van een zogenaamd 'smoelen boek'. Eigenlijk is het juist daarvoor ideaal, je wilt immers dat de klant direct ziet met wie hij of zij te doen hebben.

Dan (laten we eerlijk zijn) is het voor ons als fotograaf gewoon taak om zo goed mogelijk iemand op de foto te zetten.

Hou er wel rekening mee, dat als je zo een opdracht doet, je ten alle tijden zorgt voor continuïteit. Dus maak het niet te moeilijk.

Neem een achtergrond die je altijd weer exact zo na kan maken, of zorg er juist voor dat elke achtergrond anders is, maar dat je wel die 'stijl' ook op een later tijdstip weer exact zo na kan maken.

Dus één personeelslid in de sneeuw en de rest in de zomer... Geen goed idee lijkt me. Hoewel dit soms ook juist leuk kan zijn. Overleg dit goed met je klant en plan het op die manier.

Let wel: vlakke verlichting hoeft natuurlijk niet altijd 'saai' te zijn. Maar laten we het zo zeggen het heeft een bepaalde look.

Vlak licht



Hoog contrast licht


Nu word het vaak een stuk leuker. Je plaatst het licht wat meer van de zijkant en daarmee creëer je feitelijk een donkere en een lichte kant.

Contrastlicht


Dit is voor ons als fotografen natuurlijk veel leuker. Tevens krijg je nu veel meer diepte (3D) effect in je foto's, maar het probleem word nu wel dat de geportretteerde niet meer direct in de camera kan kijken.

Dan zou het licht immers niet meer in de ogen vallen, en dit is toch wel iets wat we graag zien, dus dit soort foto's zijn niet echt geschikt voor een smoelenboek. Daar zien we toch wel graag die directe communicatie met de kijker.

Contrastlicht


Met een beetje schuiven kun je wel foto's maken die diepte geven, maar het is echt even zoeken naar de balans.

Contrastlicht


Maar dit betekent niet dat dit geen mooi portret kan opleveren. Sterker, het geeft mijn inziens juist een veel sterker beeld.

Maar eerlijk is eerlijk, vaak willen we natuurlijk alleen maar een donkere en lichte kant. Dus...

Separatie


Dit is waar het vaak mis gaat, de geportretteerde valt weg tegen een te donkere achtergrond, en laten we eerlijk zijn, dat zijn wel de meest gekozen achtergronden voor dit soort foto's.

We kunnen dit op een paar manieren oplossen.

De eerste is het meest gebruikte (en de makkelijkste). Zet gewoon een extra flitser op de achtergrond achter het model en… wel daarmee heb je meteen het verschil te pakken dat we nodig hebben.

Achtergrondlicht


Maar eerlijk is eerlijk, dat zijn wel vaak wat minder knallende foto's. Dus meestal gebruiken we ook een extra licht aan de zijkant, dit noemen we accent- of rimverlichting. En dat is vaak best pittig als je net begint met fotografie.

Accentlicht


Het eerste wat je goed in de gaten moet houden is dat dit een zeer belangrijke lichtbron is. Als je de accent verlichting verkeerd neerzet dan eindig je met foto's die.. wel, niet zijn wat je wilt.

Met lelijke schaduwen of juist overdreven belichte plekken in de schaduw kant. Of je ziet hem helemaal niet, of hij... Je snapt het, er kan van alles misgaan.

Ik gebruik zelf meestal als accent verlichting een strip light met grid of een standaard reflector (met of zonder grid). Deze laatste gebruik ik vaak gefeathered voor lensflares (in een ander artikel meer in de toekomst daarover als jullie dat leuk vinden), maar laten we nu kijken naar de strip light.

Accentlicht met strip light


Het voordeel van een strip light is dat je een mooie grote lichtbron hebt. Dus zacht licht, maar omdat hij erg smal is heb je een flinke controle over het licht. Met een grid word dat allemaal maar nog “beter”

Hoe zet je dit succesvol neer?


Zelf vraag ik altijd aan het model of ze het haar aan de kant van de accentverlichting weg wilt halen en haar hoofd iets wil kantelen.

Wat ik eigenlijk wil is dat je de kaaklijn goed kan belichten, zonder dat het direct op de jukbeenderen valt, want dan krijg je vaak lelijke lichtvlekken.

De moeilijkheidsgraad is hierbij dat normaal het hoofdlicht gestuurd wordt en gefinetuned. We zijn eigenlijk gewend om de andere lichten maar 'gewoon zo te laten'.

Juist bij een goed geplaatste accent verlichting is het key (pun intended, hoofdlicht heet in het Engels key light) om echt die accentverlichting helemaal goed te krijgen.

Waar je het beste mee kan beginnen is een soort Rembrandt verlichting. Zet de flitsers aan beide kanten net iets achter je model en laat je model wat naar de zijkant kijken. Zorg dat het hoofdlicht iets meer naar voren staat dan de accent verlichting en in de basis ben je er al.

Het is alleen wel belangrijk dat BEIDE flitsers echt achter/naast het model staan. Zodra je als het ware de denkbeeldige lijn voorbijgaat en de flitsers voor het model uitkomen valt de hele opstelling in elkaar.

Accentlicht op de kaak


Als je nu de “hoofdverlichting” voor elkaar hebt zul je er snel achter komen dat bij het afstellen van de accent verlichting er heel weinig ruimte is voor bewegen van het model.

Maak je geen zorgen trouwens. Het is absoluut geen rocket science, maar je moet wel even goed opletten hoe de accent verlichting valt.

Vandaar dat ik het hoofdlicht ook tussen quotes heb gezet, want hoewel het natuurlijk het licht blijft dat de meeste invloed heeft op het totaal beeld, is juist het instellen van het accent super belangrijk en is dat eigenlijk de lichtbron waar de meeste aandacht naar gaat.

Rembrandt verlichting


Veel succes!


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord