Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Hoe hou je de off-camera invulflits uit beeld?

zondag 24 juli 2022, 20:40 door | 2.704x gelezen | 0 reacties

Wil je een model fotograferen, maar is de kwaliteit van het licht slechts deels naar wens? Dan kun je invulflits gebruiken.

Voor optimaal gebruik moet je de flitser dichtbij zetten. Hoe voorkom je dan dat die in beeld komt? Hiervoor heb je een klein beetje voorbereiding nodig. En Photoshop.

Wanneer je een model wilt fotograferen in een mooie omgeving, dan kan het zijn dat de belichting voor de omgeving anders moet zijn dan de belichting van je model. Zeker overdags met zonlicht kan dit een lastige situatie opleveren.

De oplossing is invulflits. Je kunt op die manier de belichting van het model afstemmen op de belichting van de omgeving en beide in één foto goed belicht krijgen. Helaas kan die flitser wel in de weg staan, en zo in je beeld komen.

De flitser verder weg en zo uit beeld zetten is vaak geen oplossing. Elke keer dat je de afstand verdubbelt, moet de flitser 4x zo veel licht produceren. Bovendien wordt de omgeving teveel verlicht door het flitslicht.

De flitser dichtbij zetten levert het beste resultaat op. Met als gevolg dat de flitser in je beeld verschijnt.

Nando met flitser

Het flitslicht zorgt voor een goede balans tussen belichting van de omgeving en belichting van de dames. Alleen staat de flitser in beeld.

Een beetje voorbereiding stelt je in staat om te zorgen dat de flitser niet in je foto te zien is. Daarvoor moet je de camera op statief zetten, en voordat je gaat fotograferen met flits en model, een foto maken van de omgeving. Daarna plaats je je model en flitser.

Nando zonder flitser en model

Een basisfoto zonder de dames en zonder flitser geeft een basis voor het wegwerken van de flitser.

Zorg dat de belichting van de omgeving hetzelfde blijft, met andere woorden, een manueel ingestelde belichting werkt het beste. Laat vervolgens de flitser je model correct verlichten. Nu heb je twee foto's. Een met model en flitser in beeld, een met alleen de omgeving.

Open je foto's als lagen in Photoshop, of in een programma zoals Affinity Photo, en maskeer met een masker de flitser uit de foto. Dit kan heel simpel en snel gebeuren, want de omgeving is in beide foto's exact hetzelfde belicht.

Nando maskeren van flitser

Het eindresultaat waarbij met een masker de flitser uit de foto is weggehaald, dankzij de basisfoto die vooraf gemaakt is.

Doe dit voor elke nieuwe compositie die je maakt. Eerst een foto zonder flits en model, en plaats dan je flitser en model. Probeer eerst de foto van de omgeving te maken, want als je dat achteraf doet kun je het wel eens vergeten.


Meer ontdekken over flitsfotografie?


Veel fotografen denken dat flitsen lastig is. Ze hebben het eens geprobeerd, maar krijgen geen mooie resultaten. In de cursus Starten met Flitsen helpt Elja je op weg met korte praktische tips.

Zo ontdek je hoe je (zonder veel geld uit te geven) met flitsers controle krijgt over het licht in je foto's.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord