Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

AI gebruiken voor het maken van moodboards

donderdag 30 november 2023, 20:02 door | 2.741x gelezen | 3 reacties

Kunstmatige intelligentie (AI) kan je helpen om veel werkzaamheden uit handen te nemen. In Photoshop kun je zo tegenwoordig eenvoudig elementen uit je foto verwijderen of er juist aan toevoegen en in Lightroom helpt het je snel maskers te maken.

Dall-E


Ook voor het maken van een moodboard voor een fotoshoot kun je AI uitstekend gebruiken. Zelf maak ik voor vrijwel elke shoot die ik heb ene moodboard. Het helpt je om voor jezelf én natuurlijk voor je model duidelijk te maken wat je in gedachten hebt.

Voorheen deed ik dat door vooral naar foto's te zoeken die in de buurt kwamen van wat ik in gedachten had. Dat is nog steeds een prima manier, maar soms is het lastig om goede beelden te vinden.

Een leuke oplossing is dan om AI generatoren een foto voor je te laten maken op basis van een paar regels tekst van wat je voor ogen hebt. Zelf gebruik ik hier ChatGPT voor, hiermee kun je tegenwoordig ook om afbeeldingen vragen.

Dall-E


Overigens is ChatGPT voor veel meer dan afbeeldingen een hele handige manier om je werk uit handen te nemen. Al kwam ik er van de week wel achter dat ie niet zo goed is in het maken van Sinterklaasgedichten. Dat heb ik dan toch maar weer zelf gedaan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op donderdag 30 november 2023 om 23:01  | reageer

  Ik vind foto's maken volledig gebaseerd op AI echt niet geweldig. je kan vaak duidelijk zien dat het geen foto is, maar een beeld gegenereerd door een computer. Het lijkt alemaal teveel op beelden uit een computeranimatie. In de fotografie moeten we dat niet willen. Er zijn echter ook op AI gebaseerde gereedschappen die wel een nuttig hulpmiddel zijn in de fotografie. Zo kan je met behulp van AI prima maskers maken, ruis verwijderen, verscherping, kleine onderdelen uit de foto verwijderen en laten vervangen door pixels die in de foto aanwezig zijn. Gebruik AI dus met verstand en beleid zodat een foto een foto blijft en geen door een computer gegenereerd plaatje.

 2. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op donderdag 30 november 2023 om 23:11  | reageer

  Ik wil nog graag even commentaar geven op het laatste plaatje. Die van het meisje dat de was staat te doen in het meertje. Kijk eens goed naar de hand van het meisje. Die heeft maar 3 vingers en de pezen zijn onrealistisch. De huid mist ook structuur net als het textiel. Zo op het eerste gezicht lijkt het wel aardig, maar als je echt goed gaat kijken, komen een massa fouten boven water. Zo moet een foto er dus niet uitzien.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 30 november 2023 om 23:20  | reageer

  Daar gaat het mij dus in dit geval ook niet om. Mijn voorstel is dat je deze AI beelden kunt gebruiken als voorbeelden voor het maken van je eigen foto's.

  Dus stel dat je een aantal ideeën hebt voor een shoot; dan voer je die ideeën in tekstvorm aan een AI en krijg je een aantal voorbeeldfoto's als resultaat terug.

  Je kunt dan die foto's gebruiken om je ideeën te verfijnen én als voorbeeld voor wat je wilt maken in je daadwerkelijke fotoshoot.

  Mijn suggestie is dus niet om de afbeeldingen daadwerkelijk als foto's te gebruiken of te publiceren, alleen om ze als voorbeeld voor je eigen werk te gebruiken.

  Zelf stop ik vaak best wat tijd in het zoeken van passende foto's bij mijn ideeën, zodat ik een bruikbaar moodboard heb. AI stelt je in staat zelfs ideeën uit te werken waar nog geen voorbeelden van bestaan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord