100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Beter leren filmen met je iPhone

zaterdag 29 april 2017, 20:02 door | 6.600x gelezen | 2 reacties

Michiel van de Kamp is werkzaam bij de website Terello.nl. Hij heeft onlangs een filmmaker geïnterviewd over hoe je beter met een iPhone kunt filmen.

Stel: je bent op vakantie, en je wilt mooie professionele video's maken van alle plekken die jij aan het ontdekken bent. Dit kan natuurlijk met een professionele videocamera, maar die heeft niet iedereen.

Gelukkig zijn de nieuwe iPhone modellen voorzien van een kwalitatieve camera waarmee je prachtige professionele video's kunt maken.

Natuurlijk is de kwaliteit niet zo goed als van een professionele camera. Maar de kwaliteit is niet het belangrijkste aspect. Een bekende filmmaker, Chase Jarvis, zei ooit: 'de beste camera is degene die je bij je hebt'. Dat is in veel gevallen je iPhone.

Maar, ondanks de hoge kwaliteit van de iPhone camera, komen deze mooie beelden niet vanzelf. Je moet wel weten wat de juiste instellingen zijn, hoe je goed scherp moet stellen en hoe je het onderwerp van je film op een goede manier in beeld brengt.

Om jou te helpen bij het produceren van professionele iPhone video's, heeft Michiel advies gevraagd bij de talentvolle videograaf Gerbert Floor van Inbeeldmetfloor en Zout Water.

Gerbert heeft al veel ervaring met het produceren van video's en hij is daarom de aangewezen persoon om ons te leren hoe je de beste kunt filmen met je iPhone camera.

Gerbert floor

Copyright: Inbeeldmetfloor

1. Compositie


Volgens Gerbert is het bepalen van de compositie van het beeld heel belangrijk. Tijdens het filmen wil je natuurlijk het onderwerp van je video zo goed mogelijk in beeld brengen. Daarom moet je, net als bij een professionele camera, weten welke eigenschappen de iPhone heeft, die jij hiervoor kan inzetten.

Daarom is het belangrijk dat je tijdens het filmen niet met het onderwerp meebeweegt. Probeer je iPhone zo stabiel mogelijk te houden, door middel van statief of door verschillende voorwerpen. Zo breng je rust in het beeld en zorg je ervoor dat je geen rare schokken in je beeld hebt.

Een goed statief hiervoor is bijvoorbeeld de Gorillapod die je overal neer kunt zetten, en aan vast kunt maken.

Het raster van je camera kan jou er bij helpen om het onderwerp (de persoon of het voorwerp) te kaderen. Dit helpt jou, zoals de naam al zegt, je onderwerp in een kader van het beeld te plaatsen om zo de compositie van het beeld te bepalen.

De rasterfunctie zit niet bij de videomodus van je camera, dus daarom moet je even schakelen tussen de foto en video functie om je compositie te bepalen. Het kan ook zijn dat je de rasterfunctie nog niet hebt ingesteld.

Dit kun je doen door naar Instellingen > Foto's en Camera te scrollen en daar de functie Raster in te schakelen.

Bij elk type video die je gaat opnamen past weer een verschillende kader. Als je bijvoorbeeld iemand filmt die recht in de camera kijkt, dan is het aan te raden om de camera zo in te stellen dat de persoon in het middelste kader zit en dat de bovenste rasterlijn op ooghoogte zit. Hierbij is het belangrijk dat je altijd filmt in de landscape modus!

Raster iphone 1024x577


Daarnaast is filmen vooral experimenteren. Je mag daarbij zelf gaan onderzoeken wat je mooi vindt, en daar bij veel verschillende stijlen uitproberen. Probeer eens bijvoorbeeld het onderwerp aan de rand van het beeld te plaatsen.

Of film je onderwerp met veel ruimte er omheen. In de filmwereld wordt dit aangeduid met negatieve ruimte. Dit is niet altijd een probleem, het kan zelfs heel mooi zijn, maar een afwisseling in close up's, medium shots en wijde shots is wel goed.

BELANGRIJKE REGEL:
Een van de meest belangrijke regels die je altijd moet onthouden is: niet zoomen met je iPhone. Behalve de nieuwe iPhone 7 Plus, hebben alle modellen een digitale zoomfunctie, wat aan de ene kant fijn is, maar wat er ook voor zorgt dat je beeld in kwaliteit achter uitgaat.

Probeer dus altijd de iPhone met het statief dichter bij het onderwerp te brengen om zo een beter beeld te krijgen

2. Focus


Nadat je het onderwerp goed hebt gekaderd, is het belangrijk om het beeld scherp te stellen. Het zou erg vervelend zijn als je later tijdens de montage ziet dat het beeld onscherp is.

Omdat de iPhone vaak zelf scherp stelt op een onderwerp (Auto Focus) en dit ook blijft doen tijdens het filmen, is het belangrijk om de AE/AF vergrendeling in te stellen.

Deze functie zorgt ervoor dat de Auto Focus wordt uitgeschakeld en dat iPhone camera blijft scherp stellen op het onderwerp dat jij wilt. Daarnaast weerhoud je hiermee ook dat de iPhone automatisch de belichting gaat aanpassen (Auto Exposure), zodat de belichting die jij hebt ingesteld ook ingesteld blijft.


3. Licht


De instellingen voor de belichting kun je dus helemaal zelf aanpassen, maar bij het opstellen van je compositie is het ook belangrijk om te kijken hoe je het onderwerp precies gaat belichten.

Je kunt namelijk de instellingen aanpassen, maar daarmee gaat de kwaliteit van materiaal wel naar beneden, dus daarom is het heel verstandig om gebruik te maken van natuurlijke lichtbronnen.

Op onderstaande foto zie je dat de fotograaf gebruik heeft gemaakt van het licht dat door het raam valt, waardoor slechts één kant van het gezicht belicht wordt. Hierdoor creëer je al snel een speels en sfeervol beeld, aangezien je nu het licht op een creatieve manier weet te gebruiken.

45 graden natuurlijk licht iPhone

4. Geluid


Veel mensen onderschatten het belang van kwalitatief geluid bij het maken van een video. Een heldere stem die opgenomen is met een goede microfoon kan er voor zorgen dat de kijkers van jouw video veel sneller in het verhaal worden meegenomen.

Audio dat opgenomen is met de iPhone microfoon is toch vaak van slechte kwaliteit omdat het toch meer blikkerig en krakerig klinkt, wat juist een tegengesteld effect heeft en waardoor de aandacht van het verhaal juist wordt afgeleid.

Investeren in een microfoon is daarom echt geen overbodige luxe. Hierbij kun je kiezen tussen in een microfoon die zeer geschikt is voor interviews, of een microfoon die vooral het omgevingsgeluid opneemt. De RØDE Smartlav+ is een hele goede microfoon voor het opnemen van interviews. Het is een speld-microfoontje die aan je jasje of trui kunt bevestigen, waardoor het microfoontje nauwelijks te zien is op beeld.

Wil je graag een microfoon kopen die meer geschikt is voor het opnemen van omgevingsgeluid (bijvoorbeeld: een concert)? Dan is de Zoom iQ7 een betere keuze, aangezien deze een groter bereik heeft dan de Røde microfoon.

5. Nabewerking


Er zijn veel verschillende nabewerking apps beschikbaar voor je iPhone, maar toch is dit niet aan te raden. Afgezien van alle functies die je mist, ben je veel langer bezig en is het vaak lastig om goed te kunnen beoordelen wat het eindresultaat is geworden op het schermpje van je iPhone.

Een programma als iMovie is natuurlijk een goedkope oplossing, maar als je van plan bent om vaker professionele video's te schieten is de aanschaf van Final Cut Pro of Adobe Premiere Pro wel zeker aan te raden. Het kost even wat, maar uiteindelijk hebben deze programma's wel veel goede functies die jou gaan helpen bij het monteren van allerlei mooi video's.

Professionele camera versus iPhone


Uiteindelijk is de kwaliteit van je iPhone natuurlijk minder goed dan een professionele camera. Je hebt veel minder mogelijkheden en minder ruimte om je beeld in te stellen zoals je dat zou willen. Maar toch kun je, zoals je uit bovenstaande tips kunt leren, veel meer met je iPhone dan in je in eerste instantie zou denken.

Zolang je zorgt voor een goed verhaal, een goede omgeving met veel licht en een interessant onderwerp om te filmen, kun jij een video maken die mensen kan aanspreken. Kijk bijvoorbeeld naar de film die volledig is opgenomen met een iPhone 5: Tangerine. (Hiervoor is er wel een app gebruikt, Filmic Pro, die je in de App Store kunt downloaden voor 9,99 euro).

Ook is dit te zien in onderstaande YouTube video, waar een professionele filmmaker het verschil laat zien tussen een RED camera, de créme de la créme van de camera's, en tussen een iPhone 7 Plus. Zo zie je dat je iPhone dus zeker goed genoeg om professionele videos te maken, zolang je weet hoe je deze video's moet opnemen en moet bewerken.


iPhone in het water geplonsd?


Het zou je maar overkomen: je hebt prachtige beelden gemaakt, maar tijdens het filmen van die prachtige zonsopgang laat je je iPhone in het water plonsen. Al je materiaal in één keer kwijt.

Flink balen natuurlijk, want hoe ga je ervoor zorgen dat je al dat prachtige materiaal terug krijgt? Terello heeft daarvoor een oplossing. Zij komen binnen 24 uur naar de plek waar jij op dat moment bevindt en fixen daar je iPhone binnen een half uur.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

  1. Bert
    Bert schreef op woensdag 3 mei 2017 om 01:22  | reageer

    Wat kost een iPhone 7 ? Wat kost een filmcamera?
    Waarmee monteer de films? Alle applicaties draaien op een Apple computer. Dan 4K, waarmee monteer je dat? Oh! Een krachtige Quad heeft er al moeite mee. De Apple applicaties zijn ook nog eens erg kostbaar. Dus voor een gebruiker van een iPhone kost het erg veel geld om een paar filmpjes te maken. Bezint eer je begint.

  2. gast schreef op woensdag 3 mei 2017 om 13:27  | reageer

    Watch out, een apple-hater in da house.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.028 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord