Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

De 9 compositie-tips van Steve McCurry

woensdag 6 september 2017, 16:54 door | 18.550x gelezen | 4 reacties

Steve McCurry maakte, samen met webwinkel Cooph, deze interessante video met 9 compositie-tips die je kunt gebruiken om je fotografie naar een hoger niveau te tillen. Als laatste tip geeft hij nog mee dat compositie belangrijk is voor goede foto's maar dat regels er ook zijn om gebroken te worden.

Je hoeft je er dus niet te strikt aan te houden. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het fotograferen en dat je op je eigen manier en in je eigen stijl fotografeert.


Hier de negen regels nog eens op een rij:

1. De regel van Derden


De regel van Derden gaat erover dat je je beeld opdeelt in negen vlakken. Teken denkbeeldig twee lijnen op gelijke afstand van elkaar en de rand, zowel horizontaal als verticaal. Je onderwerp plaats je niet in het midden maar op een van de snijpunten van deze lijnen.

1. regel van derden

De horizon zet je ook niet in het midden (tenzij je een perfecte weerspiegeling in het water hebt) maar op een of meer van deze horizontale lijnen, dus op 1/3e of 2/3e van je beeld. Ook kan je interessante elementen in je foto langs deze lijnen laten lopen of in de buurt van de lijnen plaatsen.

1 regel van derden

2. Leidende lijnen


Je kan natuurlijke lijnen gebruiken om het oog van de kijker door een foto te leiden naar het hoofdonderwerp toe. Je kan een leidende lijn het beste laten beginnen in één van de hoeken en de kijker zo naar het hoofdonderwerp in je foto te trekken.

2. leidende lijnen

3. Diagonalen


Diagonale lijnen geven vooral richting aan je foto. Ze sturen het oog van de kijker een special richting uit en kunnen diepte en dynamiek aan de foto toevoegen. Het beeld wordt er spannender en sportiever door. Laat de diagonale lijnen links (onderin) beginnen en naar rechts (bovenin) lopen, dat oogt beter.

3. diagonalen

4. Kaderen


Gebruik natuurlijke kaders zoals ramen en deuren om je onderwerp te omlijsten. Ook bomen, takken en struiken kunnen een natuurlijk frame vormen.

4. kaderen

5. Contrastverschil voor- en achtergrond


Probeer contrasterende kleuren of contrast in lichtsterkte te vinden in voor- en achtergrond om zo dieptewerking te krijgen. Je kan ook zoeken naar bijvoorbeeld begrenzing van bomen langs een lichte rivier.

5. contrasverschil

6. Maak je onderwerp beeldvullend


Probeer dichtbij je onderwerp te komen om je onderwerp (bijvoorbeeld een portret) beeldvullend te maken zodat alle aandacht hier naartoe gaat.

6. beeldvullend

7. Centreer het dominante oog


Probeer het dominante oog van je model (het oog dat dichtst bij is) zoveel mogelijk in het midden van je beeld te plaatsen. Dit geeft de impressie dat de ogen je volgen.

7. dominante oog

8. Patronen en herhaling


Overal zijn patronen te ontdekken. Hierdoor creëer je rust in je beeld. Als je juist extra spanning in je beeld wilt brengen kan je dat doen door het patroon te onderbreken. Bijvoorbeeld een bos rode rozen met daartussen één afwijkende roos met een afwijkende kleur.

8. patronen herhaling
8. patronen herhaling

9. Symmetrie


Symmetrie oogt prettig en wordt bereikt door de linker- en rechterkant van je onderwerp precies uit te lijnen. Het is een uitzondering op de Gulden Snede regel. Je kan het gemakkelijk bereiken door een raster aan te zetten op je liveview-display.

De overstaande punten moeten met elkaar overeenkomen. Dus een boom aan de linkerkant moet ook aan de rechterkant terugkomen. Hoe meer exacte details overeenkomen, hoe sterker de foto.

9. symmetrie

Wil je Steve McCurry graag eens ontmoeten?


Van 7 maart tot en met 10 september is in Museum Helmond een tentoonstelling van hem te bewonderen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 6 september 2017.
De eerste publicatiedatum is woensdag 1 maart 2017, 16:32.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

4 reacties

  1. benny
    Profiel benny schreef op maandag 6 maart 2017 om 17:00  | reageer

    een inspirerend filmpje, ik kende het al, heb het gewoon op mijn pc staan, een van de betere topics hier vind ik!

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op maandag 6 maart 2017 om 17:03  | reageer

    @Benny: het filmpje staat inderdaad al een hele tijd online. Maar ik vond het nog steeds boeiend genoeg om weer eens tevoorschijn te toveren. En aan te vullen met de vertaalde compositie-technieken. Ik zal eens kijken of er meer van die inspirerende filmpjes van Steve McCurry te vinden zijn.

  3. Fred Schuurhuis
    Fred Schuurhuis schreef op dinsdag 7 maart 2017 om 16:38  | reageer

    Deze meester heeft momenteel een grote expositie in de Beurs in Brussel met meer dan 200 foto's. Zeer de moeite waard!

  4. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 7 maart 2017 om 16:44  | reageer

    @Fred: ja daar las ik inderdaad iets over! Hij is nu ook in Helmond te zien, prachtige tentoonstelling, een aanrader!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.299 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord