De invloed van positie en perspectief op compositie
zaterdag 26 oktober 2024, 14:14 door Nando Harmsen | 1.284x gelezen | 8 reactiesHet is eenvoudig om de camera voor je oog te houden, te richten en een foto te maken. Het is verstandig om daar eerst eens over na te denken. Wat wil je in beeld, en hoe moet dat in beeld komen. Kijk naar lijnen, vlakverdeling, en vooral ook naar de achtergrond.
Ik was onlangs voor mijn masterclass in Commanderie des Templiers in Frankrijk. Daar konden de deelnemers aan de slag met het fotograferen van deze ruïne van de Tempeliers. Daar wees ik op de mogelijkheden die je hebt als het op compositie aankomt.
Een van de zalen van de ruïne heeft een paar mooie bogen en openingen waar licht doorheen valt. Samen met de deuropening is het mogelijk om daar een bijzondere compositie van de maken. Hoe dat uitvalt, hangt af van je positie.
De keuze van meer naar links of rechts gaan staan bepaalt een paar dingen. Allereerst de dikte van het lichtspoor dat op de boog valt. Wil je dat als een dikke of een dunnere boog in de foto laten terugkomen?
Er is meer, want let ook op de achtergrond. Door de deuropening is meer licht te zien. Het spoor van licht van de boog kromt mooi over dit licht in de achtergrond heen. Het vormt een mooie curve die het beeldvlak vult.
De positie die je kiest is dus heel bepalend hoe dit licht in de foto verschijnt. Het kan de foto maken of breken. Hoe je de beste balans vindt is een kwestie van uitproberen en goed kijken.
Dit geeft een goed voorbeeld van de mogelijkheden die je ter beschikking hebt om een fijne compositie te vinden en maken. Neem er altijd de tijd voor, en haast je niet. Anders mis je de kans.
Dit specifieke geval is voor een ruïne waar maar weinig mensen komen. Kans is klein dat jij daar ooit beland. Maar het principe geldt voor alle composities die je maakt. Maak daarom niet te snel een foto, maar kijk naar de manier hoe je onderwerp in beeld kan komen.
101 Tips voor Creatieve Composities
Wil je meer weten over hoe je de perfecte compositie kunt krijgen in je foto's? Lees er alles over in ons boek de Compositiebijbel. Van snapshot naar wow-factor: ontdek de kunst van sterke composities.
Bekijk de Compositiebijbel
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
8 reacties
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 29 oktober 2024 om 11:12 | reageer
Een goed verhaal Nando, maar ik zou maar zo een copy/paste kunnen doen van mijn reactie op een ander overigens goed verhaal van jou over hoge/lage standpunten.
Het is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je kent als kijker vaak de omstandigheden niet waarin een foto tot stand is gekomen. Dat maakt het moeilijker iets te zeggen over een foto. Tenminste dat vind ik. Die omstandigheden bepalen wel mee hoe een foto is gemaakt en is zoals die is. -
Nando schreef op dinsdag 29 oktober 2024 om 17:03 | reageer
Met alle respect, de kijker kan soms niet bepalen of een ander perspectief of positie beter had gewerkt. Het gaat dan ook dat jij als fotograaf de taak hebt om dat te doen. Jij als fotograaf moet de beste plek, standpunt, positie en perspectief vinden.
Ben je minder valide, dan kan dat beperkingen opleveren van wat mogelijk is. Je werkt dan binnen de mogelijkheden die je wel ter beschikking hebt.
Soms is iets niet mogelijk, soms kost het meer tijd en moeite. Maar het mag geen excuus zijn om niet het beste mogelijke te bereiken. -
Ron schreef op dinsdag 29 oktober 2024 om 13:09 | reageer
Dank je, Nando.<br>Het afgelopen jaar ben ik door soortgelijke tips van jou anders gaan fotograferen.<br>Vroeger schoot ik snel een plaatje, nu neem ik eerst de situatie in me op en maak dan foto's vanuit verschillende standpunten en hoogtes, het geeft veel voldoening als "de" foto daar dan ook tussen zit.<br>En soms zie ik er echt geen leuke foto in en blijft de camera gewoon aan mijn zijde hangen ??<br><br>Groeten,<br>Ron.
-
-
gast schreef op woensdag 30 oktober 2024 om 11:29 | reageer
Dat is het nu juist Nando. De kijker kan dat niet bepalen zoals je zegt, maar de kijker denkt dus dat hij/zij dat wel kan bepalen als je leest welke opmerkingen men soms maakt in de trant van: had je niet beter wat meer naar rechts gegaan of had je niet beter een iets hoger standpunt kunnen kiezen?
-
-
Donald Willemsen schreef op woensdag 30 oktober 2024 om 11:40 | reageer
Dat is het 'm nu juist, Nando. Zoals je zegt kan de kijker dat niet bepalen, maar de kijker denkt nu juist wel dat hij/zij dat kan bepalen getuige opmerkingen als: 'je had beter iets meer naar rechts/links gegaan' of je zou beter een wat hoger standpunt hebben gekozen' , je krijgt dan een betere compositie' .
Mij bekruipt dan altijd het gevoel dat ik mij moet verdedigen en een uitleg moet geven over wat ik wel en niet kan en/of welke omstandigheden er waren. -
Nando schreef op woensdag 30 oktober 2024 om 12:15 | reageer
Je hoeft je niet te verdedigen of redenen te geven, vind ik. Een simpel 'dank je wel voor de suggestie' is voldoende, of eventueel: 'dat was niet mogelijk.'
Je hoeft geen verantwoording af te leggen voor de keuzes die jij hebt gemaakt, of de beperkingen waar je tegenaan loopt. Laat staan dat je een excuus moet geven.
Zie het als een goedbedoeld advies. Het is geen aanval die je moet pareren.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Voorkom storend licht in de foto
door Nando Harmsen
-
Compositie tip: Denk na over je achtergrond
door Elja Trum
-
Een boom helemaal in beeld? Of toch niet?
door Nando Harmsen
-
Kies hoe je lijnen in beeld brengt
door Nando Harmsen
-
Compositie tip: Breng rust in je compositie
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.116 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.