Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

De unieke mogelijkheden van een Olympus

vrijdag 15 december 2023, 16:32 door | 1.810x gelezen | 4 reacties

Over het algemeen is het merk OM-Systems, dat voorheen Olympus heette, niet zo heel populair. Dit MFT-systeem heeft een kleine sensor, wat veel fotografen liever niet willen. Maar de camera's van OM-Systems, of Olympus, hebben een unieke mogelijkheid die niet zou misstaan bij andere cameramerken.

De functies waarop ik doel zijn de Live-Composite, Live-Bulb en Live-Time. Deze zijn uniek voor Olympus (of moet ik OM-Systems zeggen?). Je vindt ze zover ik weet op geen enkel andere camera. En dat is heel erg jammer.

Nando olympus bulb

Zet de Olympus camera op Bulb, en krijgt enkele unieke functies ter beschikking.

Het bijzondere van deze functies is de mogelijkheid om live de voortgang van de belichting op het LCD-scherm van de camera te zien. Hierdoor is het minder noodzakelijk om lange belichtingen uit te rekenen. Je kijkt op het scherm tot de belichting naar wens is.

Live-Bulb en Live-Time


Heel simpel gezegd zijn Live-Bulb en Live-Time vrijwel dezelfde functies. Ze zijn beiden voor extreem lange belichtingstijden waarvoor je niet langer een manual instelling kan gebruiken. Ze zijn bestemd wanneer je de bulb moet gebruiken.

Nando olympus bulb menu

De bulb functies in het menu van de Olympus

Je kiest bij de Olympus in Live-Bulb en Live-Time een interval-belichtingstijd. Deze kan variŽren tussen 1/2 seconde en 60 seconde. De camera zal het beeld op het LCD-scherm verversen met de interval-belichtingstijd die ingesteld hebt. Zo zie je de voortgang van je lange belichtingstijd.

Afhankelijk van de gebruikte ISO-waarde zal het scherm tussen de 9x en 24x ververst worden. Met ISO 200 zal maximaal 24 keer het beeld ververst worden. Met ISO 1.600 is dat nog maar negen keer.

Stel dat je met ISO 800 de interval-belichtingstijd op 30 seconden instelt. Met Live-Bulb en Live-Timer wordt het beeld elke 30 seconden ververst met de nieuwe belichtingstijd: 30 sec - 60 sec - 90 sec - 120 sec - 150 sec - 180 sec - etc. Tot een maximum van veertien verversingen.

Na die limiet wordt de belichting nog gewoon voortgezet. Je ziet het resultaat alleen niet langer op het scherm in real time verschijnen.

Nando olympus live time

Het aantal schermverversingen is beperkt en afhankelijk van de ISO-waarde. Kies de interval-belichtingstijd dus met zorg.

Deze twee functies maken het mogelijk om de vorderen van de belichting live volgen mits je binnen het aantal verversingen blijft. Is de belichting naar wens, dan stop je.

Met Live-Bulb moet je de ontspanknop zo lang inhouden als je wilt belichten. Met Live-Time druk je af om de belichting te starten, en druk je nogmaals af om de belichting te stoppen.

Live-Composite


Een lange belichtingstijd met Live-Composite is heel anders. Ook hier kan je extreem lange belichtingstijden gebruiken, maar het verschil met de Live-Bulb en Live-Timer is de manier hoe de belichting werkt.

Nando olympus live composite

Live-Composite klaar voor gebruik. Eerst wordt een basis opname gemaakt, daarna kan je de composite-opname starten.

Met Live-Composite stel je een basis belichting in. Wanneer je vervolgens de Live-Composite activeert zal er geen wijziging in belichting meer optreden, ook al belicht je extreem lang. Alleen als er licht in beeld komt wordt dit geregistreerd. Mits dat licht helderder is dan de achtergrond.

Met Live-Composite kan je bijvoorbeeld perfect lichttekenen. Je stelt een basis-belichting in, en alleen waar je gaat lichttekenen wordt dat geregistreerd omdat het lichter is dan de rest. Zo heb je alle tijd om je lichttekening te maken zonder risico van overbelichting.

Nando olympus light painting

Mijn eerste serieuze poging met lichttekenen. Live-Composite gaf me alle tijd om deze zwanen te tekenen.

Ook voor sterrensporen fotograferen is dit ideaal. Alleen de verplaatsing van de sterren wordt geregistreerd omdat die lichter zijn dan de 'achtergrond'. Bovendien zie je de sporen in het beeld verschijnen naarmate de tijd verstrijkt.

Nando olympus startrails

Sterrensporen met Live-Composite. Je kan het proces in het oog houden. De wolken geven nog extra lijnen in beeld. In totaal is hier 40 minuten belicht.

Nadelen


Er zijn natuurlijk ook een paar kleine nadelen aan deze manier van werken. Voor Live-Bulb en Live-Time zijn de aantal beeld-verversingen beperkt. Is dat aantal bereikt, dan zal je geen veranderingen meer zien op het LCD-scherm.

Je moet daarom de bij deze twee functies de interval-belichtingstijd goed kiezen. Het is niet echt een nadeel, maar iets om wel op te letten.

Nando olympus lamp aan

En toen ging de lamp aan. Met Live-Composite sterrensporen maken zou dit licht alles in een keer verpesten.

Voor Live-Composite kan het nadeel lichtbronnen zijn die onverwacht in beeld komen. Of een fout bij het lichttekenen, zeker bij complete dingen. Een fout, en je kan opnieuw beginnen. Dit risico is kleiner als je meerdere opnamen met kortere belichtingstijden maakt en die later samenvoegt.

Voor sterrensporen is dit probleem groter, zeker wanneer je een uur of langer bezig bent. Een autolamp in beeld, en je bent alles kwijt. Met losse opnamen kan je gewoon stoppen, en je hebt alle opnamen voor dat moment nog ter beschikking.

Nando olympus startrails weg

Pas op met Live-Composite wanneer je in deze omgevingen fotografeert. Het kan zomaar mislukken als er iemand met een lamp recht de camera in schijnt.

Heb jij een Olympus of OM-Systems camera en gebruik jij die functies wel eens? Deel je ervaring en tips in een reactie onder dit bericht. Heb je een camera van een ander merk en zou je die functies ook wel willen hebben? Laat het ook weten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

 1. Rene
  Rene schreef op dinsdag 19 december 2023 om 11:27  | reageer

  De sensor is de laatste jaren enorm verbeterd. De beeldstabilisatie is erg goed. Het gewicht van de apparatuur is erg laag. Kijk ook eens naar de functie time laps fotografie.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 19 december 2023 om 11:58  | reageer

  Bedoel je time-lapse functie, of de interval-functie waarmee je time-lapse kan maken (en meer)?
  Dat zijn functies die niet uniek voor Olympus zijn

 3. Tiem Meijering
  Tiem Meijering schreef op dinsdag 19 december 2023 om 12:10  | reageer

  Eens met bovenstaand verhaal. Live Time en Live Composite gebruik ik veel. Zo eenvoudig om tijdopnames, sterrensporen te maken, in een keer klaar, niks uitgebreide nabewerking. Super tevreden daarover. En vergeet ook niet de in-camera stacking (bracketing), goede beeldstabilisatie. En de nadelen van een kleine sensor zijn overdreven. Kwaliteit vind ik super.

 4. MacBigfoot
  Profiel MacBigfoot schreef op zaterdag 6 januari 2024 om 23:38  | reageer

  Laatst op de clubavond met mijn OM-D E-M1 mark II met lightpainting geëxperimenteerd: een erg leuke ervaring, zeker in vergelijking met collega’s die een ander merk camera gebruiken en dan staan te rekenen, aftellen en zo om tot een complete lightpainting te komen.

  Eens met de voorgaande reacties dat de kwaliteiten van Olympus onderschat worden, ben er dan ook enorm blij mee!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord