Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Sabine Gankema

De eerste stappen met voedselfotografie

woensdag 13 maart 2013, 23:29 door | 13.221x gelezen | 8 reacties

Een tijdje terug heerste er nog veel ophef over het bizarre feit dat ongeveer de helft van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, ook weer weggegooid wordt. Dat bleek namelijk uit een rapport van het Britse Institution of Mechanical Engineers (IME). Omdat we niet zonder voedsel kunnen en het onderwerp 'voedselverspilling' zo actueel is, besloot ik dit te vertalen naar de fotografie en nam vervolgens het fenomeen 'voedselfotografie' onder de loep.

Sandwich

Hiervoor was ik welkom op de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem en mocht ik gebruik maken van één van de fotografieruimtes. Samen met mijn compagnon Karlijn Sibbel, studente Product Design aan deze hogeschool, ging ik bepakt en bezakt met sandwiches, snoep en ander lekkers naar de kunstacademie om te leren hoe je dit eten mooi op de foto kan krijgen.

Maar hoe leg je smaak en textuur vast op beeld? Houdt er rekening mee dat voedselfotografie een moeilijke tak binnen de fotografiewereld is, ook ik heb mij er nu voor het eerst aan gewaagd. Karlijn heeft voor haar opleiding al meerdere malen verschillende producten, gerechten en kunstzinnig gevormde etenswaren op beeld moeten vereeuwigen.

Zij leek dus de uitgelezen persoon om mij een handje te helpen. Bij het fotograferen van voedsel is het de bedoeling de smaakpapillen te prikkelen. Mensen moeten dus de foto zien en beginnen met verlangen naar eten. Kortom, het is de bedoeling dat het er gewoon lekker uitziet en de foto een goede uitstraling heeft.

Sandwiches


We begonnen het project met sandwiches. Nadat we de broodjes hadden gesmeerd (het moet er natuurlijk wel allemaal vers uitzien) konden we aan de slag. Bij het fotograferen maakten we gebruik van een zogeheten 'infinity curve', een groot vel dat op de foto eeuwig door lijkt te lopen, waardoor er een egale en steriele achtergrond gecreëerd wordt.

Natuurlijk (zacht) licht werkt erg goed voor het fotograferen van eten. Ga hierbij niet in het harde zonlicht staan, dat werkt meestal averechts. In de buurt van een raam met een natuurlijke lichtval werkt daarentegen prima. Een plekje buiten in de schaduw kan ook een mooi effect geven, maar onze keuze viel op het raam.

Het is slim om gebruik te maken van een statief. Wanneer je werkt met natuurlijk licht binnenshuis kan de sluitersnelheid al snel een probleem worden. Door een statief te gebruiken hoef je ook niet uit te wijken naar een hogere lichtgevoeligheid, ofwel ISO. Wanneer je dicht op een onderwerp zit is het eenvoudiger om de achtergrond onscherp te maken. Een wazige achtergrond is een prima manier om je onderwerp nog beter naar voren te laten komen.

Een statief kan ook handig zijn bij het creëren van scherptediepte. Als je door een grote scherptediepte (bijvoorbeeld een diafragma van f/11) een te langzame sluitertijd krijgt, krijg je bij een foto uit de hand al gauw een bewogen resultaat.

Aangesneden voedsel


Voedsel kan er van zichzelf al erg lekker uitzien, maar meestal wordt het allemaal nog net een stukje smakelijker als het aangesneden is. Een stuk uit een taart, gebroken chocola of dus een gesneden sandwich. Hierdoor lijkt het allemaal minder klinisch en wordt het aantrekkelijker als het aangesneden is.

Alsof je zo een stukje kunt pakken. Neem hierbij geen hap uit het eten, het effect wordt dan juist vaak rommelig. Bovendien, van iets waar al aan gegeten is zou je zelf ook niet snel een hap willen nemen.

Sandwich 2

Snoepgoed


Bij ons tweede project lag de nadruk voornamelijk op vorm en kleur. Een flinke dosis snoepgoed hebben we willekeurig uitgespreid over het grote vel papier. Ook bij deze foto hebben we gekozen voor het natuurlijke licht bij het raam en gebruik gemaakt van een statief. We hebben hierbij gekozen voor weinig scherptediepte, in tegenstelling tot de foto hierboven van de sandwiches.

Bij een kleurrijk en lichtelijk chaotisch beeld zoals dit, bleek toch dat de lolly genoeg naar voren kwam. De kleuren van de lolly hebben we terug laten keren in het snoepgoed dat op de voorgrond en achtergrond verspreid is, zodat er toch een soort herhaling in te zien is. Dit beeld zal mede daardoor een boeiend geheel blijven.

Snoepgoed

Sfeerlicht


Omdat onze afspraak later op de dag plaatsvond en moeder natuur niet op zich laat wachten, hebben we het laatste project niet met natuurlijk licht gefotografeerd. In plaats van het licht van buitenaf hebben we in eerste instantie gekozen de ruimte donker te maken en een sfeervolle en romantische setting te creëren door middel van het gebruik van een waxinelichtje.

Ook deze manier van fotograferen kan goed werken bij het 'verkopen' van het eten op je foto. Styling is erg belangrijk bij het fotograferen van eten. Een gestreken servet, een schoon glas, rozenblaadjes, noem het maar op. Het zijn details die direct op zullen vallen als je naar de foto kijkt.

In de nabewerking is het erg lastig om een vouw uit een servet te wissen, met een strijkijzer is het nog geen minuut werk. Het zijn kleine dingen, maar houdt er rekening mee! Probeer je onderwerp er zo voordelig en volledig mogelijk uit te laten zien, voordat je plaatjes gaat schieten.

Aarbeien roos 2

Hier zie je goed wat licht doet. De foto hierboven is exact dezelfde setting als de foto hieronder, alleen is hier gebruik gemaakt van studiolicht. De sfeer van de foto is direct helemaal anders, ook in vergelijking met de andere eerder gemaakte foto's bij natuurlijk licht.

Ook met studiobelichting kun je gewoon aan de slag, maar gebruik hierbij geen direct flitslicht. Probeer het licht zachter te maken met een softbox of door het via een groot wit oppervlak te laten weerkaatsen. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld een groot vel papier of een wit laken. Als het licht alsnog te hard is of te veel vanuit één richting komt, gebruik dan een reflectiescherm om de donkere kant nog wat op te lichten. Een groot stuk piepschuim leent zich hier ook goed voor.

Aarbeien roos

Voedsel opmaken


Een laatste handige tip voor voedselfotografie is een klein beetje olie of water te gebruiken om het eten meer te laten glimmen. Als het eten er een beetje droog uitziet kan dit een handige uitkomst zijn. Gebruik natuurlijk niet te veel, want dan ziet het er al snel weer vet en viezig uit.

Voorzie hierbij ook alleen het voedsel van een beetje olie of water, zorg dat het bord en andere attributen die in beeld komen wel zonder spetters blijven! Het makkelijkst is om je foto's zo snel mogelijk te maken nadat het eten is opgediend. Sausen en slagroom kan je beter pas na het opdienen toevoegen, want dan ziet het er nog het lekkerst uit.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Sabine Gankema

Over de auteur

Sabine studeert journalistiek op de hogeschool van Utrecht. Naast haar studie heeft ze één grote hobby: fotografie. Samen met haar spiegelreflexcamera gaat ze regelmatig op pad door heel het land. Het liefst fotografeert ze dieren en de natuur. Sinds kort houdt ze een eigen blog bij in het kader van 'leren fotograferen'.

8 reacties

  1. Rita
    Rita schreef op donderdag 14 maart 2013 om 00:30  | reageer

    Voedselfotografie is niet iets waar je zomaar me weg komt. Je beelden zijn nu niet bepaald uitnodigend om te eten (sorry, no hard feelings). Ik heb veel food fotografie in de studio gedaan en daar zijn heel veel platen geschoten voor bladen die gratis bij de grote Super liggen. Dit gebeurt dan wel met een foodstylist. Beleef het fotograferen van voedsel met hart en ziel. Er is weinig zo passioneels in de fotografie als foodfotografie.

  2. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 14 maart 2013 om 08:28  | reageer

    Een docent van mij op de Fotovakschool zei al eens grappend: 'Pas als je een broodje paté op een smakelijke manier kunt fotograferen, ben je echt geslaagd als fotograaf'. In de context waarop hij sprak ging dat vooral over de witbalans, maar zijn uitspraak snijdt houdt op alle vlakken: compositie, verlichting, belichting, witbalans en styling.

    Foodfotografie is heel dubbel: in de basis heel eenvoudig, want - even chargeren - met goed zacht licht schuin van achter zit je al snel goed. Maar tegelijkertijd is food oh zo verraderlijk en moeilijk, een van de moeilijkste disciplines in de fotografie denk ik. Want net niet goed belicht, net de verkeerde witbalans en net een verkeerd strijklicht of schaduwtje en het gaat al snel van smakelijk naar walgelijk. In mijn werk als tekstschrijver werk ik ook aan een blad zoals het soort waar Rita op doelt. Alle food besteden we daar uit aan een gespecialiseerde studio en foodstylist, en met reden.

    Sabine, wat je foto's betreft sluit ik me bij Rita aan, sorry. In je eerdere blog over stillevens vond ik je foto's al wat aan de donkere kant, een stop onderbelicht en wat blauwig van toon. Dat zie ik hier ook terug. Het sprankelt niet, en dat is juist bij eten zo belangrijk, dat het fris oogt. Nu neigt het eerder naar smoezelig.

    En tot slot, over je quote "exact dezelfde setting als de foto hieronder, alleen is hier gebruik gemaakt van studiolicht": die bevat weer een bekende misvatting die ik vaak terugzie. Studiolicht zou ander licht zijn. Licht is licht, blijft mijn mantra. Sterker nog: beide bovenstaande foto's zijn ook prima te maken met 'natuurlijk licht'. En beide kun je maken met studio/flitslicht. Het is maar net hoe je de richting, intensiteit en het karakter bepaalt!

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 14 maart 2013 om 09:44  | reageer

    Leuk artikel, Sabine. Voedselfotografie is dus nog lastiger dan de meeste mensen zullen denken. De eerste drie foto's vind ik best prima, al mogen ze inderdaad nog wel iets lichter zijn. Zeker bij foto nummer 2 begin ik al best honger te krijgen. knipoog

  4. Sabine Gankema
    Profiel Sabine Gankema schreef op donderdag 14 maart 2013 om 14:54  | reageer

    Beste allemaal,

    Bedankt voor de reacties, tips en eerlijkheid. Ik waardeer het en besef dat foodfotografie echt een lastige tak binnen de fotografie is! Het is ook niet het beste werk wat ik gemaakt heb, maar ik wilde het wel graag geprobeerd hebben. Gewoon om het te kunnen ervaren en die ervaring heb ik nu knipoog In mijn volgende projecten ga ik mij weer bezig houden met het fotograferen van dieren, planten en de natuur, dat is wat ik het liefste doe en waar mijn 'sterkere' punten liggen!

  5. Robin
    Robin schreef op vrijdag 15 maart 2013 om 08:49  | reageer

    Helemaal niet gek voor een eerste keer. Ik vind het zelf de moeilijkste tak van sport. Vergeet niet dat je in een echte foodstudio vaak in de maling word genomen: slagroom is in de regel scheerschuim en ijs is vaak vet. Dat is niet voor niks dus als jij én voor de eerste keer én met écht voedsel al zo ver komt is not bad at all!

  6. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 15 maart 2013 om 08:59  | reageer

    @Robin: Dat hoor je vaak, maar valt -tegenwoordig- in de praktijk erg mee. De trend is om weer puurder te werken, met echte ingredienten. De fotografie wordt ook 'journalistieker', vaker op locatie met meer context, dan sec een klinische studio-omgeving. Dat loopt een beetje analoog aan de behoefte van consumenten voor 'eerlijk' eten.

    @Sabine: Probeer in Lightroom die eerste drie foto's maar eens een stop of misschien zelfs anderhalf op te trekken en de witbalans een (klein!) tikje warmer te zetten. Daar knapt je sandwich al flink van op!

  7. Rita
    Rita schreef op zaterdag 16 maart 2013 om 14:49  | reageer

    Wil je echt mooie food fotografie zien dan moet je op de site van Ben Marissink kijken http://www.foodstyling.nl/
    Ben gebruikt voedsel zonder trucjes. Soms wordt er wel opnieuw iets gemaakt wanneer het te lang heeft geduurd of wordt er alvast een compositie uitgewerkt en op het allerlaatste moment nog wat toegevoegd wat niet lang kan blijven liggen.
    @Sabine: Let vooral op de standpunten. Je gaat te laag voor wat je beoogt neer te zetten.

  8. adam.moors
    Profiel adam.moors schreef op maandag 30 oktober 2023 om 13:49  | reageer

    Leuk artikel Sabine,
    Ik ben nu ook al een tijdje bezig met foodfotografie alleen lukt mij dit ook nog niet helemaal. Binnenkort heb ik een paar goede foto's nodig voor een projectje. Omdat dit kortdag is is dit dan makkelijker om dit te laten uitbesteden aan een bedrijf zoals https://boefkik.nl/ ? En daarna verder gaan met zelf leren en het volgen van workshops?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord