Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

De Nikon Z 400mm is gevaarlijk voor mensen met een pacemaker

dinsdag 8 maart 2022, 16:32 door | 2.874x gelezen | 0 reacties

Onlangs werd de Nikon Z 400mm f/2.8 TC VR S geļntroduceerd. Dit objectief maakt gebruik van een Silky Swift Voice Coil Motor. Het objectief kan beter niet gebruikt worden door mensen met een pacemaker.

Die waarschuwing komt van Nikon zelf, en is terug te vinden in de gebruiksaanwijzing van het objectief.

“Do not use this product if you have a pacemaker or other medical device. The magnet or magnets in this product could cause medical devices to malfunction.”

NikonNIKKORZ400mmF28 Featured


De Silky Swift Coil Motor is een interessante naam voor een scherpstelsysteem dat gebruik maakt van sterke magneten. Zoals de meesten misschien weten, kunnen magneten de werking van een pacemaker verstoren. Daarom is het advies om dit objectief niet te gebruiken voor mensen met dergelijke medische apparatuur.

Nikon silky swift vcm lens autofocusing feature 800x451


Of de magneten in dit objectief daadwerkelijk een pacemaker zullen verstoren is natuurlijk de vraag. Maar Nikon neemt het zekere voor het onzekere en heeft daarom deze waarschuwing in de gebruiksaanwijzing. De Amerikaanse claimcultuur zal ook zeker een rol in deze spelen.

Gezien de prijs van dit objectief, bijna 15.000 euro, zullen er niet veel mensen zijn die in het bezit zullen komen van de Nikkor Z 400mm f/2.8 TC VR S. Maar het zou mij niet verbazen als dit magnetisch scherpstelsysteem uiteindelijk in meer objectieven zal verschijnen.

Heb je een pacemaker, en voldoende financiėn om deze Z 400mm te kopen, dan is het verstandig om toch eens te kijken voor een alternatief. Je wilt ten slotte niet het risico lopen dat er iets fout gaat.

Bron: Nikon Rumors

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord