.jpg)
Ben jij klaar om de Perseïden sterrenregen van 2022 te fotograferen?
zaterdag 6 augustus 2022, 14:41 door Nando Harmsen | 267x gelezen | 2 reactiesOok in 2022 zal augustus in het teken staan van de Perseïden meteorenregen. Als het helder is zal er kans zijn om maar liefst 80 vallende sterren per uur te zien. Om de Perseïden te fotograferen moet je wel even wat voorbereiden. In dit artikel geef ik je enkele tips en wat meer leesvoer.
De Perseïden is een meteorenregen die elk jaar in de nacht van 12 op 13 augustus op zijn hoogtepunt is. In theorie zijn er dan tot 80 meteoren, ook wel vallende sterren genoemd, te zien. In de praktijk zal dat aantal altijd wel minder zijn, maar desalniettemin is het een prachtig schouwspel.

Het is uitdagend en leuk om dit met de camera vast te leggen. Veel specialistische apparatuur heb je daarbij niet nodig, een gewone camera met een groothoek is al voldoende.
Het belangrijkste is, dat je ISO hoog gezet moet worden, om zo de lichtzwakke vallende sterren ook daadwerkelijk te vangen. En je moet veel foto's maken, continu.
Vallende sterren zijn snel, zo snel als een lichtflits. Als je ze ziet, zijn ze al voorbij, bij wijze van spreken. Bovendien weet je niet waar ze zullen verschijnen.
We weten echter wel waar ze vandaan lijken te komen, en dat is het sterrenbeeld Perseus. Toch kunnen ze overal aan de hemel verschijnen. Zorg dus voor een plek met een goed vrij zicht op de nachtelijke sterrenhemel.
Zoek bij voorkeur een plek op waar het donker is, echt donker. Hoe meer strooilicht er is van omliggende steden, dorpen, wegen, of andere verlichting, hoe minder vallende sterren je zult zien. Eigenlijk zou je minimaal 60 kilometer van een stad of dorp verwijderd moeten zijn, wat in de Benelux niet mogelijk is. Kijk eventueel op een lichtvervuilingskaart om te zien waar je het beste naar toe kunt gaan.

Heb je een plek uitgekozen? Dan is het een kwestie van de camera opstellen, aanzetten, en genieten van een avond of nachtje vallende sterren bekijken. Neem een stoeltje mee, wat gezelschap, iets te eten en drinken.
Ondertussen kun je de camera laten fotograferen. Zorg voor een groothoek die lichtsterk is, met zeker f/2.8 of f/4 als grootste opening, en blijf continu fotograferen.

Kies minimaal ISO3200 om zoveel mogelijk vallende sterren te registreren, en gebruik je sluitertijd om de juiste belichting te krijgen. Het maakt niet uit welke sluitertijd je gebruikt, zo lang die maar niet zo lang wordt dat sterren streepjes in de foto worden.
Gebruik een interval functie, of een draadontspanner met de serie opnamen stand op je camera om continu foto's te maken.
De autofocus zet je uit, en zorg voor handmatige scherpstelling. Dat hoef je maar een keer te doen, natuurlijk. En vergeet niet dat je de camera op statief zet, maar dat is vanzelfsprekend.
Gebruik geen zaklamp, hoofdlamp (wat de meest irritante, verschrikkelijke lampjes zijn die bestaan) en zet bij voorkeur het LCD scherm van je mirrorless camera uit.

Dan is het wachten, en hopen dat er veel vallende sterren in het beeldveld van je camera vallen. Vaak zullen er (net) buiten beeld vallen, of tussen opnamen in. Er komt dus zeker een factor geluk bij kijken. Uiteindelijk heb je heel veel foto's die je thuis moet doorspitten, op zoek naar echte vallende sterren.
Wil je meer lezen over vallende sterren fotograferen? Kijk dan naar de volgende pagina's voor meer gedetailleerde informatie:
- Tips voor het fotograferen van de Perseïden
- 21 Tips voor het fotograferen van de Perseïden meteorenregen
- Voorbereidingen om de Perseïden te fotograferen (met PhotoPills)
- 60 vallende sterren of toch niet?
- Het verschil tussen vliegtuigen, satellieten, en vallende sterren
- Tips voor het bewerken van de foto's van vallende sterren
Je kunt ook de technieken gebruiken die bestemd zijn voor het fotograferen van sterrensporen. Ik heb hier op Photofacts Academy een hele cursus voor opgenomen. De link staat hieronder vermeld.
Meer weten over het fotograferen van planeten of sterren?
Bij Photofacts Academy, onze online cursussen voor fotografen, hebben we een complete cursus over het fotograferen van sterrensporen. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.
.jpg)
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
2 reacties
-
Edwin Mathlener schreef gisteren om 22:27
Goed stuk, maar het is wel jammer dat dit jaar de maan erg stoort. Dat maakt dat je veel minder meteoren kunt zien en fotograferen.
-
Nando schreef vandaag om 00:22
@Edwin:
Erg stoort? Zeg maar gerust de boel verpest. Het is volle maan, 100% verlicht.
Deel jouw mening
Ook interessant
-
Video: 10 tips om je fotografie te verbeteren
door Elja Trum
-
5 Tips voor Landschapsfotografie
door Nando Harmsen
-
Ideeën voor de lange winteravonden
door Nando Harmsen
-
12 tips voor sfeervolle herfstfotografie
door Laura van der Burgt
-
Maak als jpeg fotograaf maximaal gebruik van de mogelijkheden van je camera
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
49.011 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je ontvangt tevens wekelijks een mail met nuttige fotografietips.