Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Flitskracht heeft niks te maken met de hardheid van je licht

donderdag 15 december 2022, 22:44 door | 2.098x gelezen | 4 reacties

Als je zachter licht wilt, dan is je eerste ingeving wellicht om je flitser minder hard te laten flitsen. Je verlaagt dan de flitskracht door bijvoorbeeld van 1/1 (vol vermogen) naar 1/2 (half vermogen) te gaan.

Danien rain zacht licht

Danien - f/11, 160s, 100 ISO @ 195mm

Het resultaat is dan echter geen zachter licht, alleen minder licht. Je onderwerp wordt minder krachtig verlicht en het beeld wordt dus donkerder. Het licht en vooral dus de schaduwen blijven echter net zo hard.

Wil je écht zachter licht, dan moet je de lichtbron groter maken. Het is belangrijk om je van het verschil bewust te zijn.

De foto hierboven van Danien is bijvoorbeeld met een grote octabox gemaakt die dicht op het model stond. Hierdoor ontstaan de mooie zachte overgangen tussen licht en donker op haar huid.

Als ik de kracht van de flitser nu twee keer zo hard zet verandert er niks aan die zachte overgangen. Wel krijg ik waarschijnlijk overbelichte delen in mijn foto. Om dat de compenseren zou ik mijn instellingen moeten aanpassen (bijvoorbeeld mijn diafragma naar f/16 brengen).

Het resultaat zou dan exact dezelfde foto zijn, alleen met wat meer scherptediepte. De flitser dubbel zo hard zetten staat gelijk aan 1 stop verschil. Je diafragma aanpassen van f/11 naar f/16 is ook 1 stop verschil (je halveert de hoeveelheid licht die binnenkomt).


Deze tip om betere flitsfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over flitsfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Flitsbijbel.

» Bestel De Flitsbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

  1. Hugo VERRET
    Hugo VERRET schreef op dinsdag 20 december 2022 om 14:16  | reageer

    Een flitser bestaat een gasbuis en die heeft altijd het volle vermogen nodig om te kunnen flitsen. Bij zogezegd half vermogen gaat de flitser niet af, maar wordt het licht geregeld via de tijdsduur.

    Samengevat bij de helft van de tijdsduur wordt het onderwerp met de helft in tijd minder belicht, wat resulteert in een zachtere belichting.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 20 december 2022 om 14:26  | reageer

    @Hugo Verret:
    Zacht licht of hard licht wordt veroorzaakt door de vorm van de lichtbron. Een puntlichtbron zal hard licht opleveren omdat het uit een kleine bron komt, ongeacht de flitskracht/flitsduur.
    Wil je zacht licht, dan moet je de lichtbron groter maken. Daarvoor zijn de softboxen, octaboxen, striplights en dat soort lichtvormers.
    Hoe dichter je die grote lichtbron bij je onderwerp zet, hoe groter het oppervlak dat licht genereert is ten opzichte van je onderwerp. Dat veroorzaakt zacht licht.
    De flitskracht/flitsduur heeft daar niet mee te maken. Probeer het zelf maar eens uit.

  3. Hugo Verreth
    Hugo Verreth schreef op dinsdag 20 december 2022 om 16:14  | reageer

    Hierbij een reactie op jullie antwoord : ik ben het volkomen met je eens als je zegt dat lichtvormers een zeer grote rol spelen in zacht en hard licht en ook hoe dat het gericht is naar het onderwerp toe. Maar de flitsduur van een reportageflitser, al dan niet met opgezette lichtvormers, kan ook een rol spelen
    in het geven van licht. Zeker als je in moeilijke omstandigheden moet werken, zoals plaatsgebrek bvb. Ik flits raar of zelden met een reportageflitser rechtstreeks op het onderwerp, wel via de muur, of zoldering en dan zie je wel het verschil met de flitsduur. Meestal werk ik wel met studiolampen want daar heb je meer controle over licht, schaduwen, achtergrond etc...
    met vriendelijke groeten

  4. Lefevere Paul
    Lefevere Paul schreef op dinsdag 20 december 2022 om 19:48  | reageer

    Als dit laatste gebeurt, dan is dit door de invloed van het omgevingslicht. Hardheid van het licht is afhankelijk van de oppervlakte van de lichtbundel in combinatie met de afstand/positie van de lichtbron tot het onderwerp. De auteur heeft het bij het rechte eind: hardheid heeft niets te maken met de lichtsterkte.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord