Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Peter van Veen

Fotograferen tijdens het gouden uur

woensdag 27 februari 2019, 11:10 door | 48.307x gelezen | 9 reacties

Het gouden uur, ook wel het magische uur genoemd, wordt vaak omschreven als het eerste en laatste uur zonlicht op de dag, waarbij de speciale kwaliteit van het licht bijzonder fraaie foto's kan opleveren. Maar wanneer is dat nu precies, dat eerste en laatste uur? Want wie weet nu precies wanneer de zon opkomt en ondergaat? Ik in ieder geval niet.

De website golden-hour.com weet het voor je. Zij hebben het gouden uur gedefinieerd als de tijd dat de zon tussen 6 graden boven en 6 graden onder de horizon staat. Op deze manier kan er wat zuiverder gerekend worden hoe de snelheid van de verandering is.

Hoe werkt het?


Je zoekt op de kaartmap je locatie op of neemt een stad in de buurt en de site laat keurig zien hoe het verloop van de zon is gedurende de dag. Direct eronder is een klikbare kalender te zien. Je kunt dus ook vooruit plannen. Leuk om te zien is hoe de baan van de zon steeds lager wordt richting het einde van het jaar.

Hoe vindt je nu het Gouden Uur?


Op onderstaand screenshot is een en ander duidelijk te zien. De geelbruine blokken tussen het lichtblauwe deel van overdag en het donkerblauwe deel van 's nachts is het Gouden Uur. Als je er met de muis overheen gaat krijg je de infoblocks te zien die ik erbij heb geplaatst. Op deze manier kun je heel eenvoudig en toch accuraat bepalen wanneer je klaar moet zijn wil je gebruik maken van dit speciale licht.

Golden Hour site


Fotogalerij


Leuk is ook dat op deze site een Flickr Fotogalerij aanwezig is (klik op Fotogalerij, en niet op Flickr) met de mooiste 'golden hour' foto's. Goed voor de nodigie inspiratie!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 27 februari 2019.
De eerste publicatiedatum is maandag 24 augustus 2009, 19:56.
Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

9 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 24 augustus 2009 om 20:27

  Peter, mooi op tijd. September en oktober zijn voor mij mooie maanden voor avondfotografie in stedelijk gebied.

 2. Marco Nedermeijer
  Profiel Marco Nedermeijer schreef op maandag 24 augustus 2009 om 20:39

  Vorige week nog tijdens het gouden uur ('s ochtends) op pad geweest.

 3. Ruud
  Profiel Ruud schreef op maandag 24 augustus 2009 om 22:07

  Ik ben wat de "golden hour" in de ochtend betrefd in de "gelukkige" omstandigheid dat ik 's ochtends tussen 5.15 en 5.45 op de A1 rijd naar mijn werk in Deventer en dan kom je dit wel eens tegen. Jammer genoeg is het niet het hele jaar zo.

 4. Leo
  Leo schreef op dinsdag 25 augustus 2009 om 08:03

  De site is gelijk een bookmark.

  In de winter is het gouden uurtje idd wat langer dan in de zomer.
  En ik neem aan dat het in de tropen eerder een half uurtje is terwijl het bij de noordpool soms de hele dag bijna een gouden uur is.
  Of heb ik dat mis?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.577 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord