Auke Rensen

Foto's organiseren in Adobe Photoshop Lightroom

maandag 17 januari 2011, 20:36 door | 24.564x gelezen | 25 reacties

Ik lees op Internet regelmatig vragen van mensen die worstelen met de vraag hoe zij een goed georganiseerd, overzichtelijk en effectief foto-archief in Adobe Lightroom kunnen opzetten. Lightroom bied daar alle mogelijkheden voor, mits je weet welke het zijn en hoe je ze kunt gebruiken. In deze blogpost wil ik jullie laten zien hoe ik mijn archief heb ingedeeld, hopende dat jullie er je voordeel mee kunnen doen.

De basisprincipes


Lightroom kent verschillende indelingsprincipes, waarvan we de volgende kort zullen toelichten.
1. Mappen (Folders)
2. Catalogussen
3. Verzamelingen (Collections)
   a. Reguliere verzameling (collection)
   b. Slimme verzameling (smart collection)
4. Trefwoorden (Keywords)
5. Filters

1. Mappen


Een mappenstructuur is de meest basisvorm om bestanden in te delen. We zijn al jaren gewend dat een goede mappenstructuur noodzakelijk is om bestanden terug te kunnen vinden. Een uitgebreide gedetailleere mappenstructuur heeft echter twee nadelen, te weten:

(1) het is heel erg statisch
(2) de mappenstructuur kan erg onoverzichtelijk worden bij het gebruik van teveel lagen.

Software en besturingssystemen zijn de laatste jaren verder geŽvolueerd en bieden tegenwoordig diverse andere mogelijkheden om de bestanden beter te organiseren en snel terug te vinden, waardoor je een mappenstructuur doorgaans kunt beperken tot een of twee niveaus diep.

Een mappenstructuur bestaat buiten Lightroom. Het is iets wat door het besturingssysteem wordt geregeld. In tegenstelling tot de andere structuren die Lightroom ondersteund, zijn de mappen fysiek aanwezig op schijf en ook buiten Lightroom om benaderbaar. Lightroom maakt gebruik van de mappen die op schijf staan en zo kun je vanuit Lightroom onder andere:

- Nieuwe mappen aanmaken
- Foto's en bestaande mappen hernoemen
- Foto's en bestaande mappen verplaatsen
- Foto's en mappen fysieke verwijderen

2. Catalogus


Een catalogus in Lightroom is een database waarin de locatie van de foto's, de bewerkingen, preview-informatie, metagegevens worden opgeslagen. Toen je Lightroom de eerste keer opstartte, is er automatisch een catalogus aangemaakt. Alle foto's die je hierna hebt geÔmporteerd en hebt bewerkt zijn in deze catalogus bijgehouden. Het is mogelijk om meerdere catalogussen aan te maken, maar Lightroom kan er maar een tegelijk openen. Voor de meeste gebruikers is er geen noodzaak om met meer dan een catalogus te werken.

Een catalogus is in principe een afbakening van het werkveld binnen Lightroom. Het bepaald ondermeer welke foto's je wel en niet ziet, welke instellingen er ingesteld zijn en hoe Lightroom is ingedeeld. De inrichting van de catalogus kun je daarom beschouwen als de meest basisindeling van je foto-archief

3. Verzamelingen


Na de catalogus is het gebruiken van collecties de volgende logische indeling voor het organiseren van foto's in Lightroom. Collecties zijn er in twee vormen:

(1) reguliere verzamelingen
(2) slimme verzamelingen.

Reguliere verzamelingen
Lightroom VerzamelingenEen verzamelijk is als een soort van foto-album of als het resultaat van een voorgedefinieerde zoekopdracht. Een verzamelingen bevat foto's met door jou geselecteerde overeenkomende kenmerken. Bij reguliere verzamelingen bepaal jij zelf welke foto's in een een set worden opgenomen. Hier kun je handig gebruik van maken als je bijvoorbeeld alle gepubliceerde foto's van een bepaalde opdracht in een keer wilt oproepen.

Slimme verzamelingen
Een slimme verzameling is in principe hetzelfde als een reguliere verzameling, behalve dat Lightroom bij een slimme verzameling automatisch foto's indeelt op basis van de in de verzameling gedefinieerde kenmerken. Lightroom komt standaard met een aantal voorgedefinieerde slimme verzamelingen, die je direct kunt gaan gebruiken of naar eigen inzicht kunt aanpassen

Verzamelingen kunnen worden gestapeld/gegroepeerd door middle van sets, wat helpt om het geheel overzichtelijk te houden.

Het werken met verzamelingen is DE manier om te organiseren binnen Lightroom. Het feit dat de verzameling kan worden opgebouwd uit foto's uit verschillende mappen en het resultaat van een of meerdere filters maakt het een zeer krachtige manier van organiseren. Verzamelingen worden in elke module van Lightroom ondersteund en zijn met ťťn muisklik op te roepen. Dit maakt het werken met verzamelingen een hele krachtige, snelle en efficiŽnte manier om met de foto's te werken.

4. Trefwoorden


Lightroom TrefwoordenTrefwoorden zijn woorden die kenmerken van een foto beschrijven. Trefwoorden kun je gebruiken om elementen in de foto beschrijven, zoals 'lucht', 'strand', 'zee' of ' sneeuw'. Een andere gebruik van trefwoorden is het beschrijven van de locatie: 'Nederland', 'BelgiŽ', 'Frankrijk', 'ItaliŽ', enzovoort. Een derde manier om trefwoorden te gebruiken is het beschrijven van het hoofdonderwerp, bijvoorbeeld de naam van een persoon of object.

In het gebruik van trefwoorden schuilt het gevaar dat men doorslaat. Om dat te voorkomen kun je de volgende uitgangspunten hanteren:

1. Voer geen trefwoorden in die al beschikbaar zijn in de EXIF/IPTC-metagegevens, zoals datum van opname, merkt/type camera, et cetera.

2. Maak alleen gebruik van die trefwoorden, waarvan je weet dat je ze later zult gebruiken om foto's op te zoeken.

Het gebruik van trefwoorden is iets wat je moet leren. Het kan een aardige klus zijn om de bestaande foto's van trefwoorden te voorzien en het vraagt bovendien enige discipline om de nieuwe foto's meteen van trefwoorden te voorzien. Gelukkig biedt de nieuwe import wizard van Lightroom 3 nu de mogelijkheid om direct bij het importeren al een of meerdere trefwoorden aan de foto's toe te wijzen.

5. Filters


De meest krachtige methode om foto's terug te vinden is het gebruik van zoekfilters. Het is in het begin misschien even wennen, maar je zult al snel merken dat Lightroom een zeer uitgebreid arsenaal aan zoekfilters biedt, die je helpt om foto's terug te vinden op basis van onder andere:

- Tekst (trefwoorden, bestandsnaam, titel, enz);
- Kenmerken (vlag, classificatie, kleurlabel);
- Metagegegevs, alle gegevens die die kenmerken van de foto's beschrijven.

Lightroom Filters

Met filters is het net zo makkelijk om alle foto's die op een bepaalde dag zijn genomen te vinden als alle foto's met 3-sterren of meer die met een bepaalde camera-objectief-combinatie zijn gemaakt. Filters staan standaard uit, maar kun je snel aanzetten via het menu Bibliotheek -> Filters inschakelen (Library -> Enable filters). Door ook de filterbalk in te schakelen, kun je nog sneller filters aanmaken en aanpassen. De filterbalk zet je aan via het menu Weergave -> Filterbalk tonen (View -> Show filter bar).

Filters bewijzen hun nut al snel, maar hebben een groot nadeel: ze werken alleen in de bibliotheek-module. Gebruik je filters regelmatig om dezelfde soort foto's te vinden, maak daar dan een verzameling van.

Besluit


Lightroom biedt diverse manieren om foto's effectief te archiveren en snel weer terug te vinden. Lightroom ondersteund de mappenstructuur van het besturingssysteem, inclusief de meest standaard bewerkingen daarbinnen. De meest effectieve manier om foto's te groeperen binnen Lightroom is door middel van verzamelingen.

Een andere dimensie van foto's bladeren kan door middel van slim gekozen en toegekende trefwoorden. Foto's die niet in een van de eerste structuren zijn georganiseerd kun je nog steeds makkelijk terugvinden met behulp van filters, waarbij je foto's kunt selecteren op basis van bepaalde kenmerken en de metagegevens van de foto's.

Realiseer je dat er geen standaard oplossing is die voor iedereen werkt en dat er niks mis is met het al doende steeds verder verfijnen van je archief. Ik hoop je met de in dit artikel gegeven informatie wat meer inzicht te hebben gegeven in de mogelijkheden die Lightroom biedt en dat het je zal helpen je archief verder te optimaliseren.

Meer weten?


Wil je meer te weten komen over dit onderwerp? Breng dan zeker eens een bezoek aan onderstaande websites. Deze bevatten een ton aan informatie over het gebruik van Adobe Lightroom in de praktijk:

- Adobe Lightroom Online Help, organizing photos in the catalog
- Lightroom Killer Tips, video over smart collections

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek

25 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 17 januari 2011 om 22:15

  Erg handig artikeltje... ik zit alleen nog met 1 probleem die volgens mij niet handig te tackelen is: ik wil al mijn foto's in 1 catalogus zodat ik altijd al mijn foto's terug kan vinden (ik werk voornamelijk met keywords).

  Maar bij 40.000 foto's begint het archief traag te worden. Hoe zorg je dat de boel een beetje snel en hanteerbaar blijft en je toch alles makkelijk kan vinden? Bij opsplitsen in verschillende catalogussen zit ik weer met het probleem dat veel foto's dan in 2 of 3 catalogussen terecht zouden komen, ook niet ideaal?

 2. Tom
  Tom schreef op maandag 17 januari 2011 om 22:55

  Johannes,

  Er zijn verschillende zaken die je kunt doen om lightroom snel te krijgen/houden. De meeste hebben met disk I/O te maken: catalogus op een andere schijf dan je foto's, RAID 0, 1+0 (als je foto's je wat waard zijn) gebruiken of bijvoorbeeld de previews op een SSD zetten. Gebruik nooit USB-aangesloten schijven (minimaal firewire800 of eSATA) en zorg dat je schijven nooit meer dan 70% vol raken.

  Ik heb zelf 'slechts' 16.000 foto's op een RAID 1+0 set staan en de catalogus en de previews op SSD: nooit het gevoel dat het traag is. Als het al eens traag is, dan komt dat vooral door de knullige manier waarop Lightroom geprogrammeerd is.

  Kijk ook eens op macperformanceguide.com.

  Succes met versnellen!

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 18 januari 2011 om 00:55

  Wat een mooi en uitgebreid artikel. Ik werk echter met Apple Aperture vrolijk

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 18 januari 2011 om 09:23

  @Arno; Wellicht leuk om daar dan eens een vergelijkbaar artikel over te schrijven? Over Aperture is nog niet veel verschenen op Photofacts. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.477 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord