Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Fototip: hang een plaat aan de muur

zaterdag 25 december 2021, 15:45 door | 3.611x gelezen | 15 reacties

De beste manier om beter te fotograferen, is om héél vaak je eigen foto's te zien. Niet op je computer, maar in het echt. En daarom heb ik dus een magnetische plaat aan de muur hangen. Kan ik eindeloos op exposeren. Hieronder leg ik uit hoe ik die plaat gebruik. En wat A- en B-selecties zijn.

Omring jezelf met jouw beelden


Het liefst wil ik een eigen atelier, een studio of een artist residence. De reden: ik wil omringd worden met de beelden die ik maak. Omdat dat me helpt om in het onderwerp te blijven, en omdat je zo veel sneller ziet waar het heen moet met je project.

Maar goed, dat atelier dat is er dus niet. En in plaats van te sikkeneuren, kan ik ook bedenken wat er wél kan. Dit dus:

Plaat aan de muur


Een plaat aan de muur dus. De plaat die je in de foto hierboven ziet, kostte me 70 euro bij de lokale ijzerwinkel. De precieze specs weet ik helaas niet, ik heb gewoon gevraagd om een magnetische plaat vrolijk.

Werken met een A- en B-selectie


Een plaat aan de muur is leuk, maar het gaat er natuurlijk om dat je 'm gebruikt. Wat doe ik ermee?

Op mijn bord hangt altijd het project waar ik mee bezig ben. Soms zelfs meerdere. Direct na het fotograferen, importeer ik mijn foto's in Lightroom. In de navolgende dagen maak ik een A en B selectie. In de A-selectie zitten de beelden die meteen favoriet zijn, en in de B-selectie zitten twijfelgevallen.

De A-beelden druk ik af op A5 formaat (op mijn eigen printer). De B-beelden druk ik iets kleiner af, waarna ik alles op het bord hang.

Lekker schuiven


Wanneer je seriematig werkt, is het belangrijk dat je óók je twijfelgevallen print. Een serie bestaat bij mij nooit uit allemaal goede beelden uit de A-selectie. Met een serie vertel je een verhaal of wil je een sfeer overbrengen. En daarvoor put ik vaak uit de B-selectie.

Als alles bij elkaar hangt, is het makkelijk schuiven en kun je een bepaalde selectie een paar dagen 'uitproberen'. Het gebeurt vaak dat foto's die direct mijn favoriet zijn, me na enkele dagen al beginnen te vervelen. En daar kom je dus alleen maar achter als je de beelden vaak ziet.

Printen en ophangen dus, die foto's! Dat kan natuurlijk ook met een kant-en-klaar magnetisch bord, of gewoon een ouderwets prikbord. Zolang je er maar voor zorgt dat je jouw beelden vaak ziet.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

15 reacties

 1. Luc
  Luc schreef op dinsdag 28 december 2021 om 10:26  | reageer

  Mooi systeem maar hoe bevestigt u de foto’s aan het magnetisch bord?

 2. Evert
  Evert schreef op dinsdag 28 december 2021 om 11:13  | reageer

  Dat vroeg ik mij nu ook af, hoe bevestig ik op een magnetisch bord mijn niet magnetische foto's?

 3. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 28 december 2021 om 11:41  | reageer

  @ Luc en Evert: gewoon met kleine magneetjes vrolijk
  Je ziet ze ook op de foto in dit artikel.

 4. Ton Brosse
  Ton Brosse schreef op dinsdag 28 december 2021 om 12:33  | reageer

  Beste Elvira, Op de foto van het bord zie ik linksonder een uitsteeksel zitten. Ik vermoed dat dat een stapeltje kleine ringetjes is. Het kunnen ook kleine magneetjes zijn die ook in de ijzer- gereedschapswinkel te koop zijn. Als het magneetjes zijn, heb je in feite geen magnetisch bord nodig. Dan kan het gewoon een metalen (géén aluminium!) plaat zijn. Graag zie ik je antwoord op de vragen van de vorige lezers. M.v.g. Ton.

 5. G.P. de Vos
  G.P. de Vos schreef op dinsdag 28 december 2021 om 12:34  | reageer

  Het antwoord op de vorige vragen lijkt me zichtbaar op de foto van de metalen plaat-met-foto's zelf: met magneetjes.

 6. ria
  ria schreef op dinsdag 28 december 2021 om 12:37  | reageer

  kijk even mee

 7. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 28 december 2021 om 12:56  | reageer

  @Ton: Je hebt helemaal gelijk, linksonder zie je gestapelde magneetjes. En inderdaad mag het gewoon een metalen bord zijn, zolang het maar niet aluminium is. Om die verwarring te voorkomen heb ik het over een magnetisch bord, dan weet de ijzerwinkel wat de bedoeling is.

 8. erik
  erik schreef op dinsdag 28 december 2021 om 14:50  | reageer

  ik heb zoiets soortgelijk, maar simpeler en stukken goedkoper, namelijk een groot bord uit kurk, en daar prik ik men foto's op vrolijk

 9. Marij
  Marij schreef op dinsdag 28 december 2021 om 17:24  | reageer

  Ik laat mijn foto's op mijn computerscherm aan me voorbijkomen terwijl ik op de hometrainer zit. Lekker groot en 1 minuut lang kijk ik naar de foto. Hoe hen ik dat gedaan? ik heb een map gemaakt met een selectie van mijn mooiste foto's, die map kan ik kiezen als achtergrondscherm.

 10. Henk verboon
  Henk verboon schreef op dinsdag 28 december 2021 om 18:51  | reageer

  Even een tip, wij hebben al jaren in de hal 3 ijzeren platen op de muur geplakt, de randen meegestuckt en behangen met schutting behang, magneetjes bij supermagnete gekocht en daar hangen inmiddels honderden foto’s, uitdagingen maar ook jeugdherinneringen en kleinkinderen, iedere dag leuk om te zien

 11. Matt
  Matt schreef op dinsdag 28 december 2021 om 23:00  | reageer

  De magneetjes kosten bijna niets bij de action of zo. Zijn ook geschikt voor de meeste whiteboards. Via de onderstaande link heb je een whiteboard van 75 bij 100 cm voor 35€.

  https://whiteboard-flipover.nl/whiteboard-magnetisch-75x100?utm_campaign=whiteboardflipover&utm_content=simple&utm_source=beslist&utm_medium=feed&utm_term=BESLI46b69b2f-479f-4c3e-b014-04aab50abeae~75100WM&bl3nlclid=46b69b2f-479f-4c3e-b014-04aab50abeae

 12. Dick Heuff
  Dick Heuff schreef op woensdag 29 december 2021 om 01:45  | reageer

  Dat noemen we inderdaad magnetische materialen Ton, daar is niets mis mee. Nu je het toch over niet magnetische metalen zoals aluminium hebt, koperen plaat kun je ook niet gebruiken, dat zijn non-ferro metalen en dus niet magnetisch. RVS is mooi en lekker magnetisch, wel wat duurder.

 13. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op woensdag 29 december 2021 om 09:56  | reageer

  @Erik, Marij en Henk: Goede ideeën! Doel is om vaak naar je eigen foto's te kijken, en daar zijn tal van manieren voor.
  @Dick: ha, dank voor de toevoeging, weer wat geleerd vrolijk Ik heb destijds gekozen voor RVS, mooi materiaal.

 14. henriette
  henriette schreef op woensdag 29 december 2021 om 17:39  | reageer

  ..zit ik ineens weer bij Elvira vrolijk

 15. Ton Brosse
  Ton Brosse schreef op woensdag 29 december 2021 om 23:18  | reageer

  T.a.v. Dick Heuff, Natuurlijk weet ik ook wel dat je voor dit doel ook geen koperen plaat of andere non-ferro metalen plaat kunt gebruiken. Maar ik denk, nee ik weet wel zeker, dat niemand het in zijn hoofd zal halen om een zeer dure koperen plaat voor dit doel te willen gebruiken. Kost veel te veel geld.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord