Elvira Smit

Fototip: hang een plaat aan de muur

zaterdag 25 december 2021, 15:45 door | 2.873x gelezen | 15 reacties

De beste manier om beter te fotograferen, is om héél vaak je eigen foto's te zien. Niet op je computer, maar in het echt. En daarom heb ik dus een magnetische plaat aan de muur hangen. Kan ik eindeloos op exposeren. Hieronder leg ik uit hoe ik die plaat gebruik. En wat A- en B-selecties zijn.

Omring jezelf met jouw beelden


Het liefst wil ik een eigen atelier, een studio of een artist residence. De reden: ik wil omringd worden met de beelden die ik maak. Omdat dat me helpt om in het onderwerp te blijven, en omdat je zo veel sneller ziet waar het heen moet met je project.

Maar goed, dat atelier dat is er dus niet. En in plaats van te sikkeneuren, kan ik ook bedenken wat er wél kan. Dit dus:

Plaat aan de muur


Een plaat aan de muur dus. De plaat die je in de foto hierboven ziet, kostte me 70 euro bij de lokale ijzerwinkel. De precieze specs weet ik helaas niet, ik heb gewoon gevraagd om een magnetische plaat vrolijk.

Werken met een A- en B-selectie


Een plaat aan de muur is leuk, maar het gaat er natuurlijk om dat je 'm gebruikt. Wat doe ik ermee?

Op mijn bord hangt altijd het project waar ik mee bezig ben. Soms zelfs meerdere. Direct na het fotograferen, importeer ik mijn foto's in Lightroom. In de navolgende dagen maak ik een A en B selectie. In de A-selectie zitten de beelden die meteen favoriet zijn, en in de B-selectie zitten twijfelgevallen.

De A-beelden druk ik af op A5 formaat (op mijn eigen printer). De B-beelden druk ik iets kleiner af, waarna ik alles op het bord hang.

Lekker schuiven


Wanneer je seriematig werkt, is het belangrijk dat je óók je twijfelgevallen print. Een serie bestaat bij mij nooit uit allemaal goede beelden uit de A-selectie. Met een serie vertel je een verhaal of wil je een sfeer overbrengen. En daarvoor put ik vaak uit de B-selectie.

Als alles bij elkaar hangt, is het makkelijk schuiven en kun je een bepaalde selectie een paar dagen 'uitproberen'. Het gebeurt vaak dat foto's die direct mijn favoriet zijn, me na enkele dagen al beginnen te vervelen. En daar kom je dus alleen maar achter als je de beelden vaak ziet.

Printen en ophangen dus, die foto's! Dat kan natuurlijk ook met een kant-en-klaar magnetisch bord, of gewoon een ouderwets prikbord. Zolang je er maar voor zorgt dat je jouw beelden vaak ziet.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

15 reacties

 1. Luc
  Luc schreef op dinsdag 28 december 2021 om 10:26

  Mooi systeem maar hoe bevestigt u de foto’s aan het magnetisch bord?

 2. Evert
  Evert schreef op dinsdag 28 december 2021 om 11:13

  Dat vroeg ik mij nu ook af, hoe bevestig ik op een magnetisch bord mijn niet magnetische foto's?

 3. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 28 december 2021 om 11:41

  @ Luc en Evert: gewoon met kleine magneetjes vrolijk
  Je ziet ze ook op de foto in dit artikel.

 4. Ton Brosse
  Ton Brosse schreef op dinsdag 28 december 2021 om 12:33

  Beste Elvira, Op de foto van het bord zie ik linksonder een uitsteeksel zitten. Ik vermoed dat dat een stapeltje kleine ringetjes is. Het kunnen ook kleine magneetjes zijn die ook in de ijzer- gereedschapswinkel te koop zijn. Als het magneetjes zijn, heb je in feite geen magnetisch bord nodig. Dan kan het gewoon een metalen (géén aluminium!) plaat zijn. Graag zie ik je antwoord op de vragen van de vorige lezers. M.v.g. Ton.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord