
Fototip: hang een plaat aan de muur
zaterdag 25 december 2021, 15:45 door Elvira Smit | 2.657x gelezen | 15 reactiesDe beste manier om beter te fotograferen, is om héél vaak je eigen foto's te zien. Niet op je computer, maar in het echt. En daarom heb ik dus een magnetische plaat aan de muur hangen. Kan ik eindeloos op exposeren. Hieronder leg ik uit hoe ik die plaat gebruik. En wat A- en B-selecties zijn.
Omring jezelf met jouw beelden
Het liefst wil ik een eigen atelier, een studio of een artist residence. De reden: ik wil omringd worden met de beelden die ik maak. Omdat dat me helpt om in het onderwerp te blijven, en omdat je zo veel sneller ziet waar het heen moet met je project.
Maar goed, dat atelier dat is er dus niet. En in plaats van te sikkeneuren, kan ik ook bedenken wat er wél kan. Dit dus:

Een plaat aan de muur dus. De plaat die je in de foto hierboven ziet, kostte me 70 euro bij de lokale ijzerwinkel. De precieze specs weet ik helaas niet, ik heb gewoon gevraagd om een magnetische plaat .
Werken met een A- en B-selectie
Een plaat aan de muur is leuk, maar het gaat er natuurlijk om dat je 'm gebruikt. Wat doe ik ermee?
Op mijn bord hangt altijd het project waar ik mee bezig ben. Soms zelfs meerdere. Direct na het fotograferen, importeer ik mijn foto's in Lightroom. In de navolgende dagen maak ik een A en B selectie. In de A-selectie zitten de beelden die meteen favoriet zijn, en in de B-selectie zitten twijfelgevallen.
De A-beelden druk ik af op A5 formaat (op mijn eigen printer). De B-beelden druk ik iets kleiner af, waarna ik alles op het bord hang.
Lekker schuiven
Wanneer je seriematig werkt, is het belangrijk dat je óók je twijfelgevallen print. Een serie bestaat bij mij nooit uit allemaal goede beelden uit de A-selectie. Met een serie vertel je een verhaal of wil je een sfeer overbrengen. En daarvoor put ik vaak uit de B-selectie.
Als alles bij elkaar hangt, is het makkelijk schuiven en kun je een bepaalde selectie een paar dagen 'uitproberen'. Het gebeurt vaak dat foto's die direct mijn favoriet zijn, me na enkele dagen al beginnen te vervelen. En daar kom je dus alleen maar achter als je de beelden vaak ziet.
Printen en ophangen dus, die foto's! Dat kan natuurlijk ook met een kant-en-klaar magnetisch bord, of gewoon een ouderwets prikbord. Zolang je er maar voor zorgt dat je jouw beelden vaak ziet.
Wil jij ook gave foto's maken?
Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!
Lid worden met korting + gratis boek

Over de auteur
Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.
15 reacties
-
Luc schreef op dinsdag 28 december 2021 om 10:26
Mooi systeem maar hoe bevestigt u de foto’s aan het magnetisch bord?
-
Evert schreef op dinsdag 28 december 2021 om 11:13
Dat vroeg ik mij nu ook af, hoe bevestig ik op een magnetisch bord mijn niet magnetische foto's?
-
Elvira Smit schreef op dinsdag 28 december 2021 om 11:41
@ Luc en Evert: gewoon met kleine magneetjes
Je ziet ze ook op de foto in dit artikel. -
Ton Brosse schreef op dinsdag 28 december 2021 om 12:33
Beste Elvira, Op de foto van het bord zie ik linksonder een uitsteeksel zitten. Ik vermoed dat dat een stapeltje kleine ringetjes is. Het kunnen ook kleine magneetjes zijn die ook in de ijzer- gereedschapswinkel te koop zijn. Als het magneetjes zijn, heb je in feite geen magnetisch bord nodig. Dan kan het gewoon een metalen (géén aluminium!) plaat zijn. Graag zie ik je antwoord op de vragen van de vorige lezers. M.v.g. Ton.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Uitgebeten wit en dichtgelopen zwart in je fotoprint
door Nando Harmsen
-
Landschapsfoto's ter inspiratie
door Nando Harmsen
-
Vergroot je kansen op geslaagde straatfoto’s
door Huub Keulers
-
Zorg dat je niet te hoge verwachtingen schept in je fotografie
door Nando Harmsen
-
Heb je als fotograaf een eigen stijl nodig?
door Laura van der Burgt
-
Hoe vind je een fotografiestijl?
door Frank Doorhof
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
49.223 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je ontvangt tevens wekelijks een mail met nuttige fotografietips.