Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Gebruik de croptool om compositie te leren

vrijdag 25 maart 2022, 16:08 door | 2.647x gelezen | 0 reacties

Je kunt een foto croppen. Daarmee snij je delen van de foto weg die ongewenst zijn. De croptool in Lightroom en Photoshop biedt je echter ook de mogelijkheid om meer over compositie te leren.

Ik leg uit hoe dit werkt, en het is heel eenvoudig. Het begin, in ieder geval.

Compositie is toch altijd weer het moeilijkste in fotografie. Vlakverdeling is belangrijk, net als inkaderen van je onderwerp, lijnen, en de altijd weer vervelende reeks aan compositie regel, of richtlijnen.

Er zijn zoveel regeltjes of richtlijnen in de compositie leer dat het moeilijk is om dit in de praktijk toe te passen. Welke regel of richtlijn moet je gebruiken en wanneer? En dan is er nog een ander probleem: ken jij ze uit je hoofd?

In Photohop en Lightroom is het mogelijk om een foto te croppen. In principe kan dit in ieder programma voor fotobewerking. Ik weet niet hoe het met andere software zit, maar Photoshop en Lightroom bieden de mogelijkheid tot hulplijnen in de crop-tool.

Nando crop tool diagonal regel derden

De regel van derden, geprojecteerd in de foto bij het gebruik van de crop-tool

De hulplijnen die Photoshop en Lightroom gebruikt zijn gebaseerd op enkele veel gebruikte compositie regels (of richtlijnen - ik vind het woord regels zo beperkend klinken, alsof je je eraan moet houden). Die hulplijnen kun je gebruiken om eens kritisch naar je foto's te kijken.

Nando crop tool diagonal

De diagonaal methode geprojecteerd op deze foto geeft je de mogelijkheid om kritisch naar je foto te kijken als het op compositie aankomt.

Je kunt tussen de verschillende hulplijnen schakelen door herhaaldelijk op de letter 'o' te klikken. Heb je een hulplijn die afhankelijk is van de hoek, zoals de Fibonacci spiraal of de Gulden Driehoek, hou dan de shift toets ingedrukt als je de letter 'o' indrukt.

Nando crop tool fibonacci

De fibonacci spiraal moet wel uit de goede hoek beginnen. Gebruik shift-o om de spiraal te kantelen.

Heeft je foto een volledig verkeerde compositie, dan is het niet mogelijk om dit op deze manier te corrigeren. Zoiets kan je alleen in het veld doen, als je aan het fotograferen bent. Maar het kan je wel duidelijkheid geven waarom een bepaalde vlakverdeling niet of minder goed werkt.

Natuurlijk is het heel goed mogelijk om de compositie hulplijnen te gebruiken bij het daadwerkelijk croppen van een foto. Het stelt je in staat om een goede beeldverhouding te kiezen, of een correctie op de plaatsing van de elementen in je beeldvlak.

Nando crop tool diagonal crop

Met de croptool kun je een uitsnede maken die compositie technisch het beste werkt, door de juiste hulplijnen te kiezen. Je foto moet dan al wel een goede compositie in zich hebben.

De croptool is niet een oplossing voor een verkeerde compositie. Maar het is een hulpmiddel om de compositie te leren, en in sommige gevallen ook daadwerkelijk te verbeteren. Bekijk je oude foto's maar eens, en laat deze hulplijnen er eens op los. Kijk wat werkt, wat niet, en waarom wel of niet.

Kijk jij wel eens naar je oude foto's met de vraag waarom een compositie werkt of waarom niet? Heb je dan al eens deze methode gebruikt? Vertel het in een reactie onder dit bericht.


Benieuwd naar Photofacts Academy?


Heb jij al eens de online fotografie cursussen van Photofacts Academy bekeken? Als lid heb je direct toegang tot meer dan 85 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit. Zo geef je een nieuwe impuls aan je fotografie!

Probeer het 14 dagen gratis
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord