Gebruik de croptool om compositie te leren
vrijdag 25 maart 2022, 16:08 door Nando Harmsen | 2.948x gelezen | 0 reactiesJe kunt een foto croppen. Daarmee snij je delen van de foto weg die ongewenst zijn. De croptool in Lightroom en Photoshop biedt je echter ook de mogelijkheid om meer over compositie te leren.
Ik leg uit hoe dit werkt, en het is heel eenvoudig. Het begin, in ieder geval.
Compositie is toch altijd weer het moeilijkste in fotografie. Vlakverdeling is belangrijk, net als inkaderen van je onderwerp, lijnen, en de altijd weer vervelende reeks aan compositie regel, of richtlijnen.
Er zijn zoveel regeltjes of richtlijnen in de compositie leer dat het moeilijk is om dit in de praktijk toe te passen. Welke regel of richtlijn moet je gebruiken en wanneer? En dan is er nog een ander probleem: ken jij ze uit je hoofd?
In Photohop en Lightroom is het mogelijk om een foto te croppen. In principe kan dit in ieder programma voor fotobewerking. Ik weet niet hoe het met andere software zit, maar Photoshop en Lightroom bieden de mogelijkheid tot hulplijnen in de crop-tool.
De hulplijnen die Photoshop en Lightroom gebruikt zijn gebaseerd op enkele veel gebruikte compositie regels (of richtlijnen - ik vind het woord regels zo beperkend klinken, alsof je je eraan moet houden). Die hulplijnen kun je gebruiken om eens kritisch naar je foto's te kijken.
Je kunt tussen de verschillende hulplijnen schakelen door herhaaldelijk op de letter 'o' te klikken. Heb je een hulplijn die afhankelijk is van de hoek, zoals de Fibonacci spiraal of de Gulden Driehoek, hou dan de shift toets ingedrukt als je de letter 'o' indrukt.
Heeft je foto een volledig verkeerde compositie, dan is het niet mogelijk om dit op deze manier te corrigeren. Zoiets kan je alleen in het veld doen, als je aan het fotograferen bent. Maar het kan je wel duidelijkheid geven waarom een bepaalde vlakverdeling niet of minder goed werkt.
Natuurlijk is het heel goed mogelijk om de compositie hulplijnen te gebruiken bij het daadwerkelijk croppen van een foto. Het stelt je in staat om een goede beeldverhouding te kiezen, of een correctie op de plaatsing van de elementen in je beeldvlak.
De croptool is niet een oplossing voor een verkeerde compositie. Maar het is een hulpmiddel om de compositie te leren, en in sommige gevallen ook daadwerkelijk te verbeteren. Bekijk je oude foto's maar eens, en laat deze hulplijnen er eens op los. Kijk wat werkt, wat niet, en waarom wel of niet.
Kijk jij wel eens naar je oude foto's met de vraag waarom een compositie werkt of waarom niet? Heb je dan al eens deze methode gebruikt? Vertel het in een reactie onder dit bericht.
Benieuwd naar Photofacts Academy?
Heb jij al eens de online fotografie cursussen van Photofacts Academy bekeken? Als lid heb je direct toegang tot meer dan 85 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit. Zo geef je een nieuwe impuls aan je fotografie!
ยป Probeer het 14 dagen gratis
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Compositie tip: Breng rust in je compositie
door Elja Trum
-
Compositie tip: Verdraai je lijnen met de Dutch Angle
door Elja Trum
-
Wat ik het moeilijkste vind aan een compositie maken?
door Nando Harmsen
-
10 Tips voor Creatieve Composities
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.299 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.