Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Gelegenheidsmodellen fotograferen; overal modellen; deel 3

woensdag 12 mei 2010, 22:35 door | 9.925x gelezen | 51 reacties

Na mijn deel 1 en 2 in deze reeks is misschien de indruk gewekt dat ik vooral leuke meisjes voor mijn lens wil. Nee hoor, dat is beslist niet het geval. Vrouwelijke schoonheid heeft ontegenzeggelijk aantrekkingskracht maar ik heb de afgelopen jaren ook veel 'echte' mensen gefotografeerd in China. Wat ik versta onder 'echte' mensen? Gewoon, mensen van alledag die knokken om te bestaan. Mensen wiens gelaat een leven vol van zorgen en hard werken weerspiegeld.

Want ondanks de alsmaar groeiende welvaart in China leeft het overgrote gedeelte van de samenleving op een bestaansminimum. Het platteland wemelt van deze mensen maar ook in oude volksbuurten in Beijing vindt je ze nog volop. Persoonlijk vind ik het mooie, onvervalste mensen. Want wat is nu feitelijk mooi? Een modieus jong uiterlijk of het aanzien van een taai leven? Beiden boeien, maar de echtheid van de laatste categorie wilde ik met mijn camera vastleggen.

Dorpsgek


Blijgeestige 'dorpsgek'
Ik ga dan maar van start met mijn favoriet van het hele stel. In de oude Cantonese wijk in Guangzhou had ik deze man al enkele dagen in het vizier. Hij liep wat promptverloren rond in zijn buurt en iedereen kende hem een beetje als de 'dorpsgek'. Hij was een en al blijgeestigheid en vermaakte zijn omstanders voortdurend met rare grimassen. Ook zijn outfit en haarstijl maken het plaatje helemaal af. Het is tegen alle regels in maar daarom juist zo grappig in mijn ogen.

Kettingrokende kok


Kettingrokende kok
De vrolijke kok kwam ik regelmatig tegen op een markt niet ver van de plek waar ik woon. Het is een ordeloze verzameling van geïmproviseerde stalletjes waar vooral veel etenswaar en hapjes worden verkocht. Niet gehinderd door strenge controle van een warenwet staat de kettingrokende kok vrolijk zijn warme hapjes aan te prijzen. En hij heeft er zin in! Toen ik hem vroeg of ik een foto van hem mocht maken was hij helemaal in zijn schik wat van de foto valt af te lezen.

Doorleefd gelaat


Doorleefd gelaat
Foto 3 laat een oude man zien die ik op de Beijing Panjiayuan markt fotografeerde. Het licht was wat hard maar geeft wel een breekbaar effect aan dit portret. Zijn doorleefde gelaat vind ik prachtig. De man was druk doende in zijn stalletje en zich er niet van bewust dat ik hem fotografeerde. Vaak geeft dat een ongedwongen, natuurlijke uitstraling alhoewel de poserende kok ook zijn charmes heeft. Persoonlijk vind ik dit een van de mooiere portretten die ik heb gemaakt.

Opperste devotie


Opperste devotie
Tijdens een verblijf in Hangzhou bezocht ik de boedhistische Lingyin tempel waar op een zondag een grote menigte was toegestroomd om offers te brengen en te mediteren. Deze wat sjofel geklede man was verzonken in een diepe ootmoed wat me erg trof. Na het aansteken van wierookstokjes startte hij met het reciteren van gebeden. Dat hield een minuut of tien aan zodat ik alle gelegenheid kreeg een paar goede shots te maken. De sfeer vind ik erg devoot en pakkend.

Stereotype marktkoopman


Stereotype marktkoopman
Op een van mijn fietstochten ontdekte ik een marktje waar groenten, fruit en huishoudelijke artikelen worden verkocht. Ook hier een kakafonie van gammele stalletjes waar het krioelt van de mensen die er hun dagelijkse boodschappen doen. Deze man is het stereotype marktkoopman dat je op zulke plaatsen tegenkomt. Toen ik hem vroeg of ik een foto mocht maken keek hij wat breinloos uit zijn ogen alsof ie niet wist wat hem overkwam. Dat vind ik juist de kracht van dit portret.

Bejaarde met gulle lach


Bejaarde met gulle lach
Op een van mijn photo walks stak ik een drukke straat over toen deze bejaarde dame me tegemoet kwam op het zebrapad. In een reflex maakte ik een paar foto's. Ze vertraagde haar pas en ik werd getrakteerd op een gulle lach. Toen ik haar de foto's liet zien was ze in haar nopjes met het resultaat. Het was haar nog niet overkomen dat ze op straat werd gefotografeerd vertelde ze opgetogen. Ondanks haar leeftijd maakte ze een erg levendige en sprankelende indruk.

Het is zo maar een greep uit mijn vele portretten die ik de afgelopen jaren heb gemaakt overal waar ik kom in China. Zoals gezegd vind ik dit authentieke mensen die in mijn optiek pur sang en mooi zijn. Want jullie kennen vast het gezegde 'Beauty is in the eye of the beholder'..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

51 reacties

  1. fomu
    fomu schreef op woensdag 12 mei 2010 om 22:45  | reageer

    Prachtige portretten!

  2. EdC
    Profiel EdC schreef op woensdag 12 mei 2010 om 23:33  | reageer

    Ton, weer een heel nieuwe kant van je. Of toch niet: je bent een fotograaf met oog voor details in jouw omgeving en je pikt uit de mensenmassa ook de mooiste koppen. Wat je hier laat zien zijn stuk voor stuk mooie portretten van gewone mensen.

  3. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 13 mei 2010 om 06:45  | reageer

    Doe mij dit soort portretten maar inderdaad! Mensen die ondanks een zwaar leven soms nog erg positief kijken... het geeft mensen karakter en dat maakt de portretten interessant, je kun heel veel aan hun aflezen en het vertelt een verhaal.

    Ik heb zelf ooit in Roemenië een portret gemaakt van een goedlachse oma met nog 1 voortand. Dat soort foto's blijven toch echt hangen vrolijk

  4. ZeeuwsMeisje
    ZeeuwsMeisje schreef op donderdag 13 mei 2010 om 10:27  | reageer

    Je reportage is in 1 woord "prachtig"!!!

    Ik geniet iedere keer weer van je verhalen met de foto's. Je bent een gepassioneerd mens . Dat lees ik altijd terug in je verhalen. Ik vind het heel mooi te zien dat je met passie je ding doet.

    X Mar.

  5. Harry de Rooij
    Harry de Rooij schreef op donderdag 13 mei 2010 om 10:37  | reageer

    Geweldige reeks met een goede uitleg.
    Het is voor iedereen moeilijk om straat portretten te maken.
    Door jou bijdrage wordt ik in ieder geval gestimuleerd om het ook eens te proberen, al lijkt me de mens in China meer geneigd zich te laten fotograferen dan de Nederlandse.

  6. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 13 mei 2010 om 10:49  | reageer

    @Harry de Rooij
    Het is in China inderdaad gemakkelijker mensen op straat te fotograferen dan in Nederland. Niet iedereen vind het leuk maar de meesten hebben er schik in.

  7. Wil Elands
    Wil Elands schreef op donderdag 13 mei 2010 om 11:27  | reageer

    Mooie foto's van mooie 'doorleefde koppen'. Altijd weer wonderlijk dat bepaalde mensen die in zeer barre omstandigheden leven, toch een positieve uitstraling op dat getergde gelaat kunnen toveren. Een fraaie serie Ton!

    Groeten,

    Wil

  8. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 13 mei 2010 om 15:41  | reageer

    @Wil Elands
    Veel Chinezen zijn mensen die onder de meest barre omstandigheden kunnen leven en werken maar toch blijmoedigheid uitstralen. In dat opzicht bewonder ik ze. Bedankt voor je reactie Wil!

  9. Jac Trum
    Profiel  Jac Trum schreef op donderdag 13 mei 2010 om 16:01  | reageer

    Ton ik vind het een prachtige serie. Hij voldoet bovendien aan de belangrijkste voorwaarde bij het fotograferen van mensen en dat is respect!

  10. Jack
    Jack schreef op vrijdag 14 mei 2010 om 13:06  | reageer

    Hoi,
    Bij deze foto's krijg je wel het China-gevoel vrolijk Persoonlijk, zou ik iets ruimer kaderen en zo ook een beetje omgeving laten zien.

    Deze serie moet je zeker eens bekijken -> http://www.flickr.com/photos/benoitpaille/sets/72157608771907083/

  11. EdC
    Profiel EdC schreef op vrijdag 14 mei 2010 om 14:07  | reageer

    Hi Jack, ik heb die Flickr-foto's bekeken en constateer dat het ander soort foto's zijn dan hier gepresenteerd. Niet beter, niet slechter, maar anders. Mooie aanvulling op de foto's die we hier zien. Ton laat hier portretten zien en als ik deze foto's naast zijn andere denk, dan zie ik vooral een fotograaf met een bijzondere belangstelling voor (uitvergroting van) details.

  12. Derk
    Profiel Derk schreef op vrijdag 14 mei 2010 om 14:18  | reageer

    Werkelijk prachtige portretten. @ Johannes: In Roemenië kun je zoiets inderdaad ook vinden, maar ik vindt deze stuk voor stuk erg geslaagd op de marktkoopman na. De eerste foto vindt ik zelf het mooist omdat de kleuren mooi harmoniëren met de achtergrond, waardoor het een rustige plaat is om naar te kijken.

  13. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 14 mei 2010 om 14:22  | reageer

    @Jack
    De portretten op Flickr zijn sprekend alhoewel naar mijn smaak het licht vaak aan de harde kant is. Voor deze serie heb ik bewust personen prominent in beeld gebracht en minder van de omgeving laten zien. Maar ook heb ik series gemaakt waarbij dat juist omgekeerd is.

  14. Henk Hulshof
    Profiel Henk Hulshof schreef op zaterdag 15 mei 2010 om 10:04  | reageer

    Heel mooi gedaan!; zule 'doorleefde hoofden' spreken mij ook érg aan.
    Wat ik wel een beetje mis (maar misschien is dat een 'ander' soort portretfotografie?), is een stukje van de natuurlijke omgeving van deze 'modellen'. (bijv. een slager met een mes in zijn hand, een visser bij een net, etc.)
    Dan vind ik de plaatjes de verhalen meer uit zichzelf vertellen.

  15. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 15 mei 2010 om 13:20  | reageer

    @Henk Hulshof
    Zoals gezegd heb ik voor deze serie bewust gekozen om de personen prominent in beeld te brengen met een vervaagde achtergrond waar ik het bokeh z'n werk laat doen. Meer van de omgeving laten zien kan ook fraaie foto's opleveren, echter dan dient die omgeving interessant genoeg zijn om te laten zien en dat is niet altjd het geval. Het kan zelfs storend werken.

  16. Tjapko
    Tjapko schreef op zaterdag 15 mei 2010 om 13:39  | reageer

    Mooi werk! Als je nog eens zoiets moois gaat maken, laat het dan weten. Als je het voor elkaar krijgt om die mensen een release te laten tekenen kun je de foto's aanbieden via www.world-portraits.com. Een heel leuk initiatief waarbij de fotograaf, het bureau, maar ook het model afdracht krijgt bij publicatie.

  17. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 15 mei 2010 om 15:26  | reageer

    @Tjapko
    Dank je voor je reactie. Het is me bekend dat je voor gebruik (stock) van dergelijke portretten een model release nodig hebt. In de praktijk valt het echter niet mee om deze mensen een release te laten tekenen. De meesten zullen het niet eens begrijpen en het zou ze ook afschrikken.

    Zou je ze als model benaderen en een shoot op touw zetten dan krijg je nooit deze natuurlijke, ongedwongen uitstraling. De ironie is dat ik honderden van deze portretfoto's in m'n database heb maar er feitelijk weinig of niets mee kan. Misschien toch iets om over na te denken in de toekomst...

  18. Margo
    Profiel Margo schreef op zaterdag 15 mei 2010 om 17:17  | reageer

    Ik ben hier niet kapot van, bij mooie portretten stel ik me iets anders voor. Dit zijn voor mij plaatjes van Chinezen met slechte gebitten die iedereen in China met een cameraatje kan vastleggen. Wat is de meerwaarde van jouw portretten?

  19. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 15 mei 2010 om 19:19  | reageer

    @Margo
    Ik ben bijzonder benieuwd naar jouw voorstelling van mooie portretten. Kun je dat op de een of andere manier in beeld brengen?

  20. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 16 mei 2010 om 08:38  | reageer

    @Margot: de meerwaarde lijkt me dat mensen er 'echt' opstaan en van zichzelf karakter hebben. Ze zijn zich zelf en laten ieder hun eigen verhaal aflezen aan het gezicht. Ben het met Ton eens, als je het weinig vind toevoegen, wat is er dan voor jou nodig om er wel een sterk portret van te maken. Maak je kritiek eens opbouwend.

  21. Margo
    Profiel Margo schreef op zondag 16 mei 2010 om 11:54  | reageer

    Ja, dat wil ik graag onderbouwen. Een goed portret is een beeld waarin je de persoon terugziet. De aard, de onzekerheid, de bravoure, gewoon wie iemand echt is. Dat kun je uiteraard alleen weten als je iemand kent, ook al is het maar via een kort gesprek vooraf. Een snapshot op straat van iemand kan dat dus nooit zijn. Het blijven onpersoonlijke snapshots. Daar is natuurlijk ook niets mis mee, maar voor mij is een 'portret' toch iets anders.

    De personen op straat zien dat jij daar rondloopt met je camera, je bent een blanke man dus val je sowieso al op. Als je portretten wilt maken van deze gewone mensen op een markt, of op straat, zou ik een gesprekje met ze aangaan, en ze meenemen naar een entourage die kenmerkend voor hen is. Een marktkoopman dus omringd door z'n koopwaar. Ik zou dan de door jou zo geroemde 'bokeh' maar achterwege laten want daarmee haal je de mensen uit hun omgeving.

    Ik ben het dus niet eens met Johannes Klapwijk dat de mensen zichzelf zijn en hun verhaal laten aflezen van hun gezicht. Hoe weet jij dit? En welk verhaal zie jij dan?? Ik zie mensen die een blanke man met een dure camera zien rondlopen en de mensen denken haha, hij gaat mij fotograferen, laat ik maar lachen. Daarom vind ik foto drie de enige foto die voor mij als portret gekwalificeerd zou kunnen worden. Jammer dan wel dat het licht en de kleuren niet mooi zijn, wat ik van alle portretten vind, en er iets ontbeekt. Waar kijkt de man naar, wie is hij, wat doet hij?

    Ik zou van deze foto's en ook van je macrofoto's niets hebben gezegd als ik ze op een weblog of zo van een amateur fotograaf zou zien. Maar jij profileert je als fotograaf. Als professioneel fotograaf neem ik dan aan. Tot dusver zie ik niet veel van je kunde op Photofacts. Je komt met een algemeen verhaal, je schermt wat met termen en namen die indruk moeten maken maar die je niet onderbouwt met voorbeelden.

    Het is allemaal een hoop bla-bla-bla. Van een fotografeer die met hart en ziel fotografeert, amateur of prof, verwacht ik de bezieling terug te zien in de foto's. En dat zie ik bij jouw foto's niet. Niet in je natuurfoto's en niet in je portretten. Prima allemaal, zo zijn er tallozen, sinds de opkomst van de digitale camera zijn er gigantisch veel fotografen bijgekomen, ook vooral helaas veel figuren die een heel arsenaal aan dure apparatuur aanschaffen maar er niets mee weten te doen. Maar als jij als professioneel fotograaf op een website over fotografie artikeltjes schrijft over fotografie verwacht ik daar veel meer van.

    Ik hoop dat het voldoende onderbouwt is?

  22. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 16 mei 2010 om 12:23  | reageer

    Hey Margo,

    Dat is inderdaad onderbouwt. Ik ben het niet met je eens op een aantal punten. Je geeft aan dat je denk dat deze mensen maar een beetje nood gedwongen onecht lachen voor een fotograaf. Volgens mij is dat hoogop van toepassing op foto twee. Bij de andere foto's is er niet eens altijd oogcontact en niet altijd een lach, dus dat vind ik weinig overtuigend. Ook de lach op de laatste foto is welliswaar duidelijk naar de fotograaf, maar straalt een vrolijk karakter uit, geen zenuwachtige nep lach. Ik ben benieuwd naar foto's waarvan jij denk dat het dan wel die geweldige portretten zijn?

    Het ging hier niet over mijn macrofotografie, dus misschien niet zo handig om off-topic te gaan, maar aangezien je het hier rechtstreeks over mij hebt wil ik er toch kort op ingaan: ten eerste profileer ik me nergens al professional. Ik leef er niet van en dat is ten slotte de definitie van een professioneel fotograaf. Dat staat sowieso los van de kwaliteit van de foto's.

    Eerlijk gezegd vind ik je mening nog niet echt onderbouwt.
    "Je komt met een algemeen verhaal, je schermt wat met termen en namen die indruk moeten maken maar die je niet onderbouwt met voorbeelden."

    "Maar als jij als professioneel fotograaf op een website over fotografie artikeltjes schrijft over fotografie verwacht ik daar veel meer van."

    Ook hier ben ik dan weer benieuwd of je hier voorbeelden in zou kunnen noemen en wat je dan verwacht. Ik doe mijn best om mijn activiteiten als natuurfotograaf te schetsen in mijn artikeltjes en tips te geven voor zover ik die zelf ontdek. Als je andere inhoud verwacht van de blogs ben ik benieuwd wat voor karakter blogs je dan wilt zien.

  23. Margo
    Profiel Margo schreef op zondag 16 mei 2010 om 13:32  | reageer

    Johannes, je hebt me helemaal verkeerd begrepen, ik had het in het gehele stuk over TonV wat betreft en ZIJN fotografie. Sorry als dat verkeerd overkwam. Ton profileert zich als beroeps. TonV schermt met termen en kreten en probeert daar indruk mee te maken, niet jij.

    Ik ben het met je eens dat het al dan niet professioneel fotograaf zijn los staat van de kwaliteit. De fotografie kun je zien als een kunstvorm en als een vorm van registratie (paspoortfoto's, interieurfoto's). Een huisschilder die prachtig deuren kan schilderen en alles weet van verfsoorten en kwasten en pigmenten enzovoort kan nog geen prachtig schilderij maken.

    Nogmaals excuses Johannes, maar ik vind jouw fotografie de moeite van het bekijken waard en ik heb genoten van je libel-foto's.

  24. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 16 mei 2010 om 13:51  | reageer

    @Margo
    De definitie van een 'portret' is wellicht breder dan jouw interpretatie. Jouw kritiek neem ik ter kennisname aan maar voel me niet zo geroepen daar dieper op in te gaan. Vanzelfsprekend staat het jou helemaal vrij mij te kwalificeren als amateur met foto's zonder bezieling en blah blah verhalen.

  25. Margo
    Profiel Margo schreef op zondag 16 mei 2010 om 14:10  | reageer

    Ik wacht nog steeds op wat jij als meerwaarde ziet van jouw portretten ten opzichte van het algemene kiekje.
    Je voelt je niet geroepen er op in te gaan ...? Of heb je er eigenlijk niets over te zeggen?

  26. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 16 mei 2010 om 14:54  | reageer

    @Margo
    Soms moeten de beelden voor zich spreken. En in jouw beleving doen ze dat niet. Jij bent zo stellig in je kwalificatie van mijn werk dat dat niet veel ruimte overlaat voor discussie. Uiteraard is opbouwende kritiek welkom en ik heb je uitgenodigd dat met beeld te verduidelijken. Misschien kan ik daar m'n visie op portretfotografie mee verrijken.

  27. Margo
    Profiel Margo schreef op zondag 16 mei 2010 om 17:07  | reageer

    Tja, wat jouw werk dus anders/beter maakt dan dat van een willekeurige toerist in China kun je niet duidelijk maken, dat had ik graag van je willen horen.
    Je vraagt om beeld. Er zijn natuurlijk ettelijke voorbeelden, ik noem een Annie Leibowitz, een Ed van der Elsken, David Hamilton, om maar eens drie heel verschillende fotografen te noemen. Kijk daar eens naar, je kunt er ontzettend veel van leren. En dat het in de eerste plaats gaat om de geportretteerde en de omstandigheden, op de tweede plaats om de entourage en op de zoveelste plaats pas de (on)scherpte. De foto moet een verhaal vertellen, je kunt het er zelf bij bedenken. Het moet intrigeren, boeien.

  28. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 16 mei 2010 om 18:31  | reageer

    @Margo. Je wilt dus meer omgeving, als je die voorbeelden noemt. Maar dan nog zie ik niet bewezen dat een foto zónder meerwaarde mist. Is misschien voor jou waar, maar daarmee niet absoluut waar.

    Ik wil ook even reageren op jouw opmerking: "De foto moet een verhaal vertellen, je kunt het er zelf bij bedenken. Het moet intrigeren, boeien."
    Met de laatste zin ben ik het eens. Een goede foto boeit, maar dat 'boeien' boeien is sterk afhankelijk van smaak, ervaring en soms (of vaak) ook onderwerp. De uitspraak 'foto moet een verhaal vertellen' is een dogma. Het klopt wel als je zelf een verhaal erbij bedenkt, maar dan vertelt de foto eigenlijk geen verhaal. Ik kan me ook zeer voorstellen dat een foto bij een verhaal staat, zodat de foto het verhaal ondersteunt.

    Overigens, ik kan bij elke foto hierboven een verhaal bedenken. vrolijk

  29. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 16 mei 2010 om 18:39  | reageer

    @Margo
    De opvatting of stijl van de gerenommeerde fotografen die je noemt is niet zaligmakend. Ik laat me niet zozeer leiden door 'gevestigde opvattingen' maar volg vooral m'n eigen intuïtie. Bezieling is daarbij het sleutelwoord.

    Portretfoto's laten spreken kan op verschillende wijzen. Een gelaat prominent in beeld vertelt ook een verhaal. Mijn volgende deel gaat over portretfoto's waar de omgeving meer een rol speelt. Beide benaderingen zijn legitiem.

    Maar goed, het is me nu wel duidelijk hoe je denkt over m'n werk. Helaas kan ik niet veel met je kritiek. Het zal verder ook geen invloed hebben op mijn visie als fotograaf maar dat is inmiddels tot je doorgedrongen lijkt me.

  30. Margo
    Profiel Margo schreef op zondag 16 mei 2010 om 19:19  | reageer

    Het is juist de bezieling die ik overal in je foto's mis.
    Maar trek je van mij niets aan, je wilde mijn voorstelling van mooie portretten en een onderbouwing van mijn kritiek en die gaf ik. Iedereen fotografeert in zijn eigen stijl. Ik pretendeer niet dat ik het zelf kan, het is ook niet makkelijk. Maar dat zal ik dan ook als eerste toegeven.
    In de fotografie wil ik iets zien dat mij raakt, dat mij op welke manier dan ook emotioneert. Van veel foto's die dat doen kan ik niet aangeven waarom ze dat doen.
    Ik ben benieuwd naar je serie portretten waar de omgeving ook een rol speelt.

    Edc: het is niet zo dat foto's, portretten waar de mensen eruit gelicht zijn, dus zonder omgeving, per definitie niet goed zijn. Ik heb eens een foto gemaakt van alleen een deel van een gezicht. Dus nog niet eens het hele gezicht. Deze foto. Ik vond dat zelf een mooi portret, ondanks dat er maar een deel van te zien was. De persoon erop ken ik goed en dat zie ik terug in de blik in de ogen (het oog in dit geval).

  31. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 17 mei 2010 om 11:44  | reageer

    @Ton je krijgt wel veel reactie's iedere keer maar weer vrolijk

  32. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 17 mei 2010 om 13:10  | reageer

    @Arno
    Wat je zegt Arno, het houdt de discussie op Photofacts lekker levendig. Saai zal het niet worden zo...

  33. Leon
    Leon schreef op maandag 17 mei 2010 om 18:58  | reageer

    @Margo: Je kunt niet iemand jouw smaak opdringen en daar ben je nu lekker mee bezig. De foto, die jij dan laat zien, raakt mij op geen enkel vlak en zou dan volgens jouw definitie slecht zijn. Smaken verschillen en het is nutteloos om hier een discussie over te voeren. Ik vind de foto's van Ton hierboven zeker portretfoto's en (op de een na laatste na)karakter uitstralen.

  34. Margo
    Profiel Margo schreef op maandag 17 mei 2010 om 20:22  | reageer

    Leon, waar gaat Photofacts dan over? Over lenzen en nieuwe camera's en trouw-reportages? Het gaat over fotografie wat ik als een kunstvorm zie, jij misschien niet, maar het roept wel discussie op. Zoals je hebt gemerkt kunnen we daar heel verschillend over denken.
    Ik heb niet de verbeelding dat ik denk dat ik iemand mijn mening op kan dringen hoor. En onderschat je de lezers van Photofacts niet een beetje? Laten die zich iets opdringen? Ik mag hopen van niet!

  35. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 17 mei 2010 om 20:22  | reageer

    Met een aantal zuurpruimen wordt het nooit saai, gewoon volhouden Ton!

    vrolijk

    Mooie aparte foto's weer, de gebitten zijn wel slecht daar in Shanghai... vrolijk

  36. Leon
    Leon schreef op maandag 17 mei 2010 om 20:38  | reageer

    @Margo

    ik ga me verder niet in deze discussie mengen. Ieder kijkt op zijn manier naar foto's en daar laat ik het verder bij.

  37. EdC
    Profiel EdC schreef op maandag 17 mei 2010 om 20:55  | reageer

    Margo, waar staat dat Photofacts gaat over fotografie als kunstvorm? Het gaat over meer dan dat, soms inderdaad over camera's, soms over trouwreportages, soms over kunst, soms over fotojournalistiek, soms over natuurfotografie en soms over dichtbijfotografie. Dat maakt Photofacts wat het is. Ik denk dat je voor pure kunstfoto's elders moet kijken. Maar, o, wat zijn die websites voorspelbaar in wat er wordt getoond. vrolijk

  38. Margo
    Profiel Margo schreef op maandag 17 mei 2010 om 20:59  | reageer

    Het gaat over fotografie wat ik als een kunstvorm zie....

    Het gaat over fotografie. Wat IK als kunstvorm zie... even goed lezen EdC.
    Kom op, niet zo zitten muggenziften.

  39. Cor Jexo
    Profiel  Cor Jexo schreef op maandag 17 mei 2010 om 21:52  | reageer

    Moeilijke discussie dit, het gaat namelijk over smaak.
    Dit is een van de dingen die me de afgelopen tijd weerhouden heeft om te bloggen. Maar ben tot besluit gekomen dat ik gewoon mijn ding ga doen met mijn 3 jaar oude pentax en mijn budget lens. Als ik dan toch een mening ga geven over de artikelen van andere bloggers, dan kom ik tot de conclusie dat bij elke blogger en dus ook bij de Ton de Passie er van afdruipt. En dan hoeft het niet mijn ding te zijn.That's Photofacts Ik vind ze persoonlijk wel mooi van eenvoud.

    Zelf houd ik meer van een stijl die meer emotie laat zien.
    I'll be back

  40. Margo
    Profiel Margo schreef op maandag 17 mei 2010 om 22:38  | reageer

    Jeroen, je ding doen is het belangrijkste, en dat kan heel goed met apparatuur die niet het nieuwste van het nieuwste is hoor! Wat is er mis met een drie jaar oude Pentax? Het gaat om wie er achter staat!

    Er zijn mensen die juist graag fotograferen met camera's die nauwelijks camera's te noemen zijn. Kijk maar eens hier. Het is niet zo mijn stijl, maar ik kijk er graag naar, het heeft wel een bepaalde sfeer.

  41. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 04:53  | reageer

    @Jeroen Cox
    Een discussie over smaak is inderdaad (te) moeilijk. Wanneer je foto's van mensen beschouwt moet je je smaakbeleving niet laten prevaleren. Leon merkt terecht op dat Margo een smaak opdringt. Die dogma's moeten we proberen te vermijden. Ik ben het met je eens dat alle bloggers op Photofacts zich passioneel inzetten en dat verdient zonder meer lof.

    @Margo
    Wanneer je kritiek wilt uiten op andermans werk is respect een verantwoorde gedragscode. Laat dan in het vervolg terminologie zoals amateuristisch, zonder bezieling enz. achterwege. Dring mensen ook geen smaak op maar kom met nuttige verbeterpunten. Op die manier draagt het inhoudelijk iets bij aan een discussie en storen mensen zich minder aan je.

  42. Margo
    Profiel Margo schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 10:44  | reageer

    Ton, ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat jij allerlei ongefundeerde lof op je foto's heel goed kunt hebben, maar een kritische noot, op verzoek ook nog onderbouwd verdraag je niet.

    Jij noemt jezelf professioneel fotograaf, jij schrijft hier dus stukjes als deskundige. Ik verwacht dan iets van de foto's die jij als illustratie bij je artikel plaatst. Als ik mijn kritiek daarop uit vraag je om onderbouwing. Dat heb ik uitgebreid gedaan. Dat is uiteraard voor een deel subjectief, fotografie is geen exacte wetenschap.

    Ik kan me niet herinneren de term amateuristisch te hebben gebruikt. Ik heb wel gezegd dat ik de bezieling in jouw foto's niet terugzie die ik verwacht van een fotograaf. Dat is niet respectloos, tenzij je iedere kritiek respectloos vindt. Misschien is dat zo in China, maar misschien herinner je je nog dat dat in de Westerse wereld toch wel anders is. Hier zeggen we wat we vinden, eerlijkheid noemen we dat, hier weten we wat we aan elkaar hebben. Ik zie dat als een vorm van respect.

    Over 'respect' gesproken. Op je 2e artikel over macrofotografie kwamen een aantal reacties die niet erg lovend waren, daar reageerde jij bepaald niet respectvol op:

    '@rbt
    Als je niks met macrofotografie hebt, mij best. Maar hou dan dit soort opmerkingen voor je. Zoek een ander blog! Duidelijk?'

    Wat had rbt dan voor nare opmerkingen gemaakt?:

    'Flauw om opmerkingen te maken over Henny's zonnebril of te komen met het "laat dan je eigen foto's maar eens zien"-verhaal. Je hoeft zelf geen 5-sterrenkok te zijn om te kunnen zeggen of het diner je wel of niet goed smaakt.

    Ik heb niks met macro en niks met bloemen/planten, maar ik zou best door macrofoto's geboeid kunnen worden als ze iets creatiefs laten zien qua kleur, vorm of beeldvulling. Dat is hier niet echt het geval.

    Is niet erg, maar wees niet zo snel op je tenen getrapt als niet iedereen het even verrassend vind.'

    Als ik als voorbeeld van prachtige macrofotografie Marmein noem, merk jij daarover op: 'Met het werk van Marmijn heb ik geen affiniteit, dat vind ik juist pretentieloze, kleurloze plaatjes. Dertien in in een dozijn zou ik zeggen...'

    Is dat een voorbeeld van wat jij respectvolle, onderbouwde kritiek noemt?

    Ik had ook kunnen schrijven dat ik je foto's flut vindt, dat zou een ongefundeerde respectloze opmerking zijn geweest. Maar ik heb het aardig onderbouwd dacht ik zo.

    Ik weet niet met welk soort fotografie jij je noodles in China verdient, misschien industriele, architectuurfotografie? Daar heb ik niets mee en zal daar dan ook nooit commentaar op leveren. Maar hou je dan bij je leest en ga geen zogenaamd professionele artikelen schrijven over
    soorten van fotografie waarvan je duidelijk geen kaas (of moet ik zeggen rijst?) gegeten hebt. In China wordt er misschien steeds gebogen voor iedere witte meneer en ben je daardoor een beetje naast je schoenen gaan lopen?

    Desondanks wens ik je veel succes maar ook iets meer bescheidenheid.

  43. Jack
    Jack schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 11:16  | reageer

    OMG ... het lijkt hier ZOOM wel. Positieve kritiek, schouderklokjes zijn steeds welkom, maar ojee als je een andere mening hebt :-(

    @ Margo, je commentaar vind ik erg goed onderbouwd !! Je geeft aan wat voor jou een goed portret is, wat je boeiend vindt, hoe je dit kan bereiken. Net door reacties als deze kan je iets bijleren, worden je ogen geopend voor andere stijlen van portretfotografie, ... , maar dan moet je er wel voor openstaan vrolijk

  44. Cor Jexo
    Profiel  Cor Jexo schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 11:18  | reageer

    pfff,
    @ Margo Ik kan mij voorstellen dat je twijfels hebt bij de stijl van Ton, dat mag. Maar Ik denk dat je een beetje te ver gaat als hij dan maar geen artikelen moet schrijven over iets wat hij leuk vind om te doen! Het lijkt mij verstandig om als je een mening hebt over een artikel die zeker weer te geven, maar hou het bij je zelf!
    Ik heb op dit blog ook artikels geschreven over Macro Fotografie, ik heb er niet veel verstand van maar vind het leuk om te doen. en hoop door dat te doen er van te leren.

    Bottom line: Vind je het niks, meldt het maar dwing een blogger niet om ergens anders over te schrijven. Neem dan initiatief om hier zelf een ander artikel over te plaatsen zodat mensen een andere belichting krijgen van een tak van fotografie. Ik kijk er serieus naar uit!
    Groet jeroen

  45. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 12:48  | reageer

    @Jeroen Cox: zonder hierin een partij te kiezen wil ik hiermee jouw bottom line opmerking nog maar eens duidelijk onderschrijven!

  46. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 12:59  | reageer

    @Margo
    Nogmaals, ik ben niet onder de indruk van je kritiek. Ook blijf ik gewoon blogs schrijven over onderwerpen die mij aanspreken. Eerlijk gezegd vind ik dat je het allemaal op de spits drijft. Dat is niet nodig.

    Je hebt nu tot in den treure duidelijk gemaakt wat je van m'n werk vindt. Dat gaat nu zo onderhand een beetje rondzingen. Ik sluit me aan bij Jeroen Cox, geef in een blog jouw visie op portretfotografie eens weer.

    Daar zie ik samen met Jeroen naar uit en wie weet kan ik ervan leren. Dat lijkt me een betere optie dan al die vennijnige reacties waar we hier niet zo op zitten wachten. Laten we het aardig houden voor elkaar.

  47. Jaap
    Jaap schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 13:49  | reageer

    Als trouwe lezer van deze ontzettend goede weblog kan ik het niet laten om een paar opmerkingen te maken over de discussie. Volgens mij is niemand van mening dat Margo geen kritiek mag geven, maar gaat het vooral om de manier waarop. Voor Margo zal ik even aangeven wat mijns inziens wel en niet kan (misschien leert zij daar weer wat van):

    Dit kan wel:
    "Ja, dat wil ik graag onderbouwen. Een goed portret is een beeld waarin je de persoon terugziet. De aard, de onzekerheid, de bravoure, gewoon wie iemand echt is. Dat kun je uiteraard alleen weten als je iemand kent, ook al is het maar via een kort gesprek vooraf. Een snapshot op straat van iemand kan dat dus nooit zijn. Het blijven onpersoonlijke snapshots. Daar is natuurlijk ook niets mis mee, maar voor mij is een 'portret' toch iets anders.

    De personen op straat zien dat jij daar rondloopt met je camera, je bent een blanke man dus val je sowieso al op. Als je portretten wilt maken van deze gewone mensen op een markt, of op straat, zou ik een gesprekje met ze aangaan, en ze meenemen naar een entourage die kenmerkend voor hen is. Een marktkoopman dus omringd door z'n koopwaar. Ik zou dan de door jou zo geroemde 'bokeh' maar achterwege laten want daarmee haal je de mensen uit hun omgeving.

    Ik ben het dus niet eens met Johannes Klapwijk dat de mensen zichzelf zijn en hun verhaal laten aflezen van hun gezicht. Hoe weet jij dit? En welk verhaal zie jij dan?? Ik zie mensen die een blanke man met een dure camera zien rondlopen en de mensen denken haha, hij gaat mij fotograferen, laat ik maar lachen. Daarom vind ik foto drie de enige foto die voor mij als portret gekwalificeerd zou kunnen worden. Jammer dan wel dat het licht en de kleuren niet mooi zijn, wat ik van alle portretten vind, en er iets ontbeekt. Waar kijkt de man naar, wie is hij, wat doet hij?"

    Dit heeft geen inhoud en is onnodig grof/verwijtend:
    "Ik zou van deze foto's en ook van je macrofoto's niets hebben gezegd als ik ze op een weblog of zo van een amateur fotograaf zou zien. Maar jij profileert je als fotograaf. Als professioneel fotograaf neem ik dan aan. Tot dusver zie ik niet veel van je kunde op Photofacts. Je komt met een algemeen verhaal, je schermt wat met termen en namen die indruk moeten maken maar die je niet onderbouwt met voorbeelden.

    Het is allemaal een hoop bla-bla-bla. Van een fotografeer die met hart en ziel fotografeert, amateur of prof, verwacht ik de bezieling terug te zien in de foto's. En dat zie ik bij jouw foto's niet. Niet in je natuurfoto's en niet in je portretten. Prima allemaal, zo zijn er tallozen, sinds de opkomst van de digitale camera zijn er gigantisch veel fotografen bijgekomen, ook vooral helaas veel figuren die een heel arsenaal aan dure apparatuur aanschaffen maar er niets mee weten te doen. Maar als jij als professioneel fotograaf op een website over fotografie artikeltjes schrijft over fotografie verwacht ik daar veel meer van."

    Inhoudelijke kritiek is heel waardevol, maar als men niet in staat is zich een een fatsoenlijke vorm aan te meten, dan onthoudt men zich liever van commentaar. That's my take on the story.

  48. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 14:25  | reageer

    @jaap
    Dank je Jaap, ik heb er niets aan toe te voegen.

  49. Margo
    Profiel Margo schreef op dinsdag 18 mei 2010 om 20:33  | reageer

    @Jaap: Wat is er onfatsoenlijk aan te refereren naar 's mans professie? Is het niet logisch meer te verwachten van een professional dan van een beginneling?

    Nu kan iedereen zich professioneel fotograaf noemen en ik vind dat allemaal best, maar vanzelfsprekend leg ik de lat wat hoger bij iemand die zich een professioneel fotograaf noemt.

    Over fatsoen gesproken, IK vond de venijnige reacties van TonV op de kritiek op z'n macrofoto's (deel 2) juist grof en onfatsoenlijk. Juist die aanmatigende houding van TonV gaf mij aanleiding zijn werk eens wat meer op de korrel te nemen. Ik lees al jaren mee hier op Photofacts, al lang voordat er bloggers bijkwamen en Elja het nog in zijn eentje vulde. Ik heb niet vaak reacties geplaatst en al helemaal niet op het werk van anderen. Iemands foto's negatief beoordelen is niet zo mijn ding, ik benoem liever de goede dingen en geef aan waar volgens mij verbeterpunten zitten. En als een foto helemaal niets is hou ik gewoon mijn mond.

    Maar als de persoon in kwestie een houding heeft van: kom niet aan mij, want ik ben hier de professional (zie zijn bitse reacties op de negatieve kritieken op zijn macro foto's) dan denk ik; Ho, wie denkt u dan wel dat u bent?

    En dan mag je heus wel iets kritischer kijken naar het werk van een professioneel fotograaf. Als Ton dat niet is, of met een heel andere vorm van fotografie zijn brood verdient, zou hij dat kunnen aangeven, dan is hij voor mij gewoon een beginneling op het gebied van bijvoorbeeld macrofoto's en beoordeel ik 'm ook zo.

    Zoals Jack hier een eindje hoger al zegt, schouderklopjes ok, maar een andere mening hebben mag dus kennelijk niet. Nou word ik aangevallen op de vorm, dat vind ik wel erg makkelijk.

    Ik heb hier niets meer aan toe te voegen. TonV ga door met wat je doet als je er plezier in hebt. Als er ook mensen zijn die je logjes graag lezen en je foto's waarderen is het helemaal goed. Mijn mening over je foto's is je nu wel bekend.

    Graag zou ik alleen de mening horen van Elja op het gebied van het geven van (al dan niet positieve) kritiek op foto's van anderen. Hoe zie jij dit hier op dit blog?

  50. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 19 mei 2010 om 00:54  | reageer

    @Margo
    Ik weet niet of het tot je doordringt maar je dominante aanwezigheid begint echt zorgelijk te worden. Een aantal mensen heeft al aangegeven dat je de regels van het fatsoen hebt overschreden maar je raast maar door.

    Photofacts wordt door veel mensen gewaardeerd. De trend die jij hier zet met grof/verwijtend taalgebruik wekt ergernis en is geen opsteker. Daarom doe ik een beroep op je hiermee op te houden terwille van Photofacts.

    Er is ruimte voor kritiek en commentaar vermits de regels van het fatsoen in acht worden genomen. Je mag mijn persoon of werk in twijfel trekken maar ontneem mensen daarmee a.u.b. niet het plezier in Photofacts.

  51. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 19 mei 2010 om 07:52  | reageer

    Om het even af te sluiten dan. Opbouwende kritiek op een foto is natuurlijk altijd prima. In de reacties op dit artikel wordt er wat mij betreft veel te lang doorgegaan over zaken die niet van belang zijn. Dat is jammer, want het komt de sfeer niet ten goeden.

    De discussie uit het eerdere artikel wordt hier aangehaald en leeft blijkbaar nog erg onder de reageerders. Volgens mij is er geen reden om de reacties van toen in verband de brengen met dit nieuwere artikel. Gelukkig wordt er ook door velen genuanceerd gereageerd.

    Laten we nu ophouden met deze discussie en het weer over de foto's zelf hebben.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord