Ton Vingerhoets

Gelegenheidsmodellen fotograferen; overal modellen; deel 3

woensdag 12 mei 2010, 22:35 door | 8,689x gelezen | 51 reacties

Na mijn deel 1 en 2 in deze reeks is misschien de indruk gewekt dat ik vooral leuke meisjes voor mijn lens wil. Nee hoor, dat is beslist niet het geval. Vrouwelijke schoonheid heeft ontegenzeggelijk aantrekkingskracht maar ik heb de afgelopen jaren ook veel 'echte' mensen gefotografeerd in China. Wat ik versta onder 'echte' mensen? Gewoon, mensen van alledag die knokken om te bestaan. Mensen wiens gelaat een leven vol van zorgen en hard werken weerspiegeld.

Want ondanks de alsmaar groeiende welvaart in China leeft het overgrote gedeelte van de samenleving op een bestaansminimum. Het platteland wemelt van deze mensen maar ook in oude volksbuurten in Beijing vindt je ze nog volop. Persoonlijk vind ik het mooie, onvervalste mensen. Want wat is nu feitelijk mooi? Een modieus jong uiterlijk of het aanzien van een taai leven? Beiden boeien, maar de echtheid van de laatste categorie wilde ik met mijn camera vastleggen.

Dorpsgek


Blijgeestige 'dorpsgek'
Ik ga dan maar van start met mijn favoriet van het hele stel. In de oude Cantonese wijk in Guangzhou had ik deze man al enkele dagen in het vizier. Hij liep wat promptverloren rond in zijn buurt en iedereen kende hem een beetje als de 'dorpsgek'. Hij was een en al blijgeestigheid en vermaakte zijn omstanders voortdurend met rare grimassen. Ook zijn outfit en haarstijl maken het plaatje helemaal af. Het is tegen alle regels in maar daarom juist zo grappig in mijn ogen.

Kettingrokende kok


Kettingrokende kok
De vrolijke kok kwam ik regelmatig tegen op een markt niet ver van de plek waar ik woon. Het is een ordeloze verzameling van geÔmproviseerde stalletjes waar vooral veel etenswaar en hapjes worden verkocht. Niet gehinderd door strenge controle van een warenwet staat de kettingrokende kok vrolijk zijn warme hapjes aan te prijzen. En hij heeft er zin in! Toen ik hem vroeg of ik een foto van hem mocht maken was hij helemaal in zijn schik wat van de foto valt af te lezen.

Doorleefd gelaat


Doorleefd gelaat
Foto 3 laat een oude man zien die ik op de Beijing Panjiayuan markt fotografeerde. Het licht was wat hard maar geeft wel een breekbaar effect aan dit portret. Zijn doorleefde gelaat vind ik prachtig. De man was druk doende in zijn stalletje en zich er niet van bewust dat ik hem fotografeerde. Vaak geeft dat een ongedwongen, natuurlijke uitstraling alhoewel de poserende kok ook zijn charmes heeft. Persoonlijk vind ik dit een van de mooiere portretten die ik heb gemaakt.

Opperste devotie


Opperste devotie
Tijdens een verblijf in Hangzhou bezocht ik de boedhistische Lingyin tempel waar op een zondag een grote menigte was toegestroomd om offers te brengen en te mediteren. Deze wat sjofel geklede man was verzonken in een diepe ootmoed wat me erg trof. Na het aansteken van wierookstokjes startte hij met het reciteren van gebeden. Dat hield een minuut of tien aan zodat ik alle gelegenheid kreeg een paar goede shots te maken. De sfeer vind ik erg devoot en pakkend.

Stereotype marktkoopman


Stereotype marktkoopman
Op een van mijn fietstochten ontdekte ik een marktje waar groenten, fruit en huishoudelijke artikelen worden verkocht. Ook hier een kakafonie van gammele stalletjes waar het krioelt van de mensen die er hun dagelijkse boodschappen doen. Deze man is het stereotype marktkoopman dat je op zulke plaatsen tegenkomt. Toen ik hem vroeg of ik een foto mocht maken keek hij wat breinloos uit zijn ogen alsof ie niet wist wat hem overkwam. Dat vind ik juist de kracht van dit portret.

Bejaarde met gulle lach


Bejaarde met gulle lach
Op een van mijn photo walks stak ik een drukke straat over toen deze bejaarde dame me tegemoet kwam op het zebrapad. In een reflex maakte ik een paar foto's. Ze vertraagde haar pas en ik werd getrakteerd op een gulle lach. Toen ik haar de foto's liet zien was ze in haar nopjes met het resultaat. Het was haar nog niet overkomen dat ze op straat werd gefotografeerd vertelde ze opgetogen. Ondanks haar leeftijd maakte ze een erg levendige en sprankelende indruk.

Het is zo maar een greep uit mijn vele portretten die ik de afgelopen jaren heb gemaakt overal waar ik kom in China. Zoals gezegd vind ik dit authentieke mensen die in mijn optiek pur sang en mooi zijn. Want jullie kennen vast het gezegde 'Beauty is in the eye of the beholder'..

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

51 reacties

 1. fomu
  fomu schreef op woensdag 12 mei 2010 om 22:45

  Prachtige portretten!

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 12 mei 2010 om 23:33

  Ton, weer een heel nieuwe kant van je. Of toch niet: je bent een fotograaf met oog voor details in jouw omgeving en je pikt uit de mensenmassa ook de mooiste koppen. Wat je hier laat zien zijn stuk voor stuk mooie portretten van gewone mensen.

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 13 mei 2010 om 06:45

  Doe mij dit soort portretten maar inderdaad! Mensen die ondanks een zwaar leven soms nog erg positief kijken... het geeft mensen karakter en dat maakt de portretten interessant, je kun heel veel aan hun aflezen en het vertelt een verhaal.

  Ik heb zelf ooit in Roemenië een portret gemaakt van een goedlachse oma met nog 1 voortand. Dat soort foto's blijven toch echt hangen vrolijk

 4. ZeeuwsMeisje
  ZeeuwsMeisje schreef op donderdag 13 mei 2010 om 10:27

  Je reportage is in 1 woord "prachtig"!!!

  Ik geniet iedere keer weer van je verhalen met de foto's. Je bent een gepassioneerd mens . Dat lees ik altijd terug in je verhalen. Ik vind het heel mooi te zien dat je met passie je ding doet.

  X Mar.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.819 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.819 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.