Het orton effect zonder Photoshop
zaterdag 3 augustus 2024, 14:14 door Nando Harmsen | 1.645x gelezen | 4 reactiesHet Orton effect is redelijk bekend. Genoemd naar de fotograaf Orton is het een manier om de foto een dromerige sfeer te geven. Met name bij hoge lichten geeft het effect een mooi effect. Je kan dit ook bereiken met dubbele belichtingen.
Het Orton effect is een bewerking van een foto die meestal in Photoshop of Lightroom gedaan wordt. Of in vergelijkbare software, want er is meer dan Adobe alleen. Welke software je ook gebruikt, het effect levert een dromerige sfeer op.
Je kan dit effect echter ook tijdens het fotograferen bereiken. Voorwaarde is, dat je camera meervoudige belichtingen ondersteunt. Is die optie er niet, dan ben je beperkt tot de eerder genoemde software.
Meervoudige belichting betekent simpelweg dat de camera twee of meer foto's over elkaar heen legt. Idealiter is het eindresultaat een raw-bestand. Helaas is bij de meeste camera's het resultaat een jpeg-bestand. Hou daar rekening mee.
Hoe het werkt is eenvoudig. Nadat je meervoudige belichtingen (soms heet het dubbele belichting) hebt geactiveerd en ingesteld op twee opnamen kan je aan de slag. Je maakt eerst een scherpe foto van je onderwerp. Daarna draai je het beeld uit focus en maak dan de tweede foto.
Het uit focus draaien betekent dat je voor de tweede foto handmatige focus moet gebruiken. Je kan de mate van onscherpte kiezen, wat de sterkte van het effect bepaalt. Pas eventueel de belichting ook aan, waarbij een stopje overbelichten een sterker effect geeft. Speel met de mogelijkheden.
Alle foto's in dit artikel zijn met deze methode gemaakt. Je moet dan wel in het veld al de keuze maken om dit Orton effect te gebruiken. Het voordeel boven dit effect digitaal achteraf maken, is dat je bewuster gaat nadenken bij het fotograferen over het eindresultaat.
Zou jij dit gebruik van dubbele belichtingen overwegen, of laat jij het bij een digitaal effect achteraf? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
4 reacties
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 6 augustus 2024 om 10:29 | reageer
Ik zou beide methodes gebruiken. De methode gebruiken tijdens het fotograferen heeft wel mijn voorkeur. Mocht het zou zijn dat ik in mijn archief nog een foto heb liggen doe geschikt is om het Ortoneffect op toe te passen, dan zou ik dat softwarematig doen. Toegegeven de softwarematige methode ziet er vaak wat gekunsteld uit als je dat vergelijkt met de eerste methode.
Nando, wil je ook eens een artikel wijden aan softfocusfotografie zoals in de trant van David Hamilton? -
-
Leidy Rijckaert de Boer schreef op woensdag 7 augustus 2024 om 10:18 | reageer
Goede tip om het met de dubbele belichting in de camera te doen. Hier ga ik zeker mee aan de slag. Dank je wel (volg je al behoorlijk lang en ben inmiddels een fan van je artikelen).
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Sluitertijd verlengen met meervoudige opnames
door Nando Harmsen
-
Fotografie technieken of stijlen, of zijn het fototrucjes?
door Nando Harmsen
-
Heb je ooit van de Pep Ventosa techniek gehoord?
door Nando Harmsen
-
Fotograferen in de vorm van een Kaleidoscoop
door Laura van der Burgt
-
Fotograferen als Pep Ventosa
door Laura van der Burgt
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.842 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.