100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Hoe onderscheid je je nog als fotograaf?

donderdag 18 januari 2018, 22:11 door | 8.210x gelezen | 8 reacties

In onze huidige wereld van snel veranderende technologieën moet iedere (aspirant-)fotograaf een enorme uitdaging aangaan; je bent één van de velen.

Vele jaren oefening of een dure camera zijn niet eens meer nodig om van iemand een getalenteerde en in sommige gevallen professionele fotograaf te maken.

Of je nu een aspirant-professional bent of gewoon fotografie als hobby hebt; in dit artikel vijf manieren om je toch te onderscheiden op de oververzadigde fotografenmarkt.

Too many photographers


1. Blijf je vak evolueren


Laten we beginnen met het goede nieuws; alleen omdat iemand een dure camera heeft, wil dat nog niet zeggen dat hij/zij geweldige foto's kan maken. In feite zijn er maar heel weinig mensen die willen fotograferen in iets anders dan de automatische modus van hun camera.

Wijd jezelf grondig aan het beheersen van elk aspect van fotografie. Als je je opnames volledig automatisch maakt, leer dan eerst hoe je opnames maakt in de semi-automatische en ten slotte in de volledig handmatige modus.

Als je de natuurlijke verlichting onder de knie hebt, ga je verder met de flitser en andere verlichtingstechnieken buiten de camera. Blijf je ontwikkelen en daag jezelf uit om nieuwe aspecten van fotografie onder de knie te krijgen. Je zult de rest dan altijd een stap voor zijn.

Semi automatische modes

2. Focus op één specialisatie


Net zoals de fotografiemarkt verzadigd is geraakt, geldt dat ook voor de markt in fotografiecursussen. Van websites tot lokale of online workshops; er zijn veel manieren om alles over fotografie te leren.

Om te blijven evolueren en niet overweldigd te raken door de overvloed aan informatie die er is, is het handig om je aandacht eerst op slechts één aspect van fotografie te richten. Beperk ook de middelen die je gebruikt omwille van de consistentie.

Deze zelfde strategie om je expertisegebieden te beperken, geldt ook als je professioneel fotograaf wilt worden. Je focus verkleinen maakt het veel gemakkelijker om snel je vaardigheden te laten groeien en je trekt dan ook klanten aan waarmee je echt wilt werken.

Als je eenmaal een berg ervaring hebt opgebouwd kun je je skills en specialisaties wel gaan uitbreiden. Uiteindelijk is het natuurlijk in je voordeel als je over een zo breed mogelijk scala aan vaardigheden en ervaring beschikt. Want dat betekent dat je breed inzetbaar bent en dus veel verschillende klussen aan kunt.

Als je professioneel fotograaf wordt komt er nog meer op je af en wordt van je verwacht dat je je ook gaat verdiepen in allerlei ondernemersskills.

Je zult een boekhouding op moeten zetten, aan acquisitie gaan doen, opdrachten inplannen, belastingzaken regels en je geldzaken op orde krijgen. Over dit laatste heeft Elja onlangs een leuk artikel geschreven.

Eén specialisatie


3. Alleen werkbare nieuwe technologie


Ongeacht het aantal functies die in je camera zitten; het gaat uiteindelijk toch om het produceren van een goede foto. Soms kan een nieuwe camera, boordevol functies, je werk te ingewikkeld maken.

Ik herinner me de keer dat ik moest fotograferen voor een zakelijke klant met mijn nieuwe camera. De nieuwe functie die ik wilde gebruiken omdat ik er positieve verhalen over over gelezen had, had ik nog niet onder de knie.

Het gepruts en de frustratie die dit tot gevolg had heeft ervoor gezorgd dat ik de techniek daarna nooit meer heb uitgeprobeerd. Dit had ik natuurlijk eerder kunnen bedenken/uitproberen, dat had ook de klant een hoop ergernis bespaard.

Als je investeert in nieuwe technologie, zorg er dan voor dat het je workflow verbetert en je niet belemmert. Neem de tijd om te oefenen totdat het voelt als een tweede natuur. En heb altijd een noodplan (leer improviseren), omdat technologie altijd kan falen.

Alleen werkbare techniek


4. Ontwikkel je sociale vaardigheden


Een succesvol fotograaf zijn, betekent niet alleen dat je over goede technische vaardigheden moet beschikken. Ook je sociale vaardigheden moeten helemaal in orde zijn. Je moet dus goed met mensen kunnen omgaan.

Als professionele fotograaf is het niet ongebruikelijk om al te worden gecomplimenteerd over je werk voordat de klant zelfs maar naar je foto's gekeken heeft. Het gaat dus voornamelijk om de sfeer die je neerzet, dat mensen zich prettig voelen, al voordat je ze een dienst levert.

Zelfs als je mensen niet fotografeert heb je contact met ze. Bijvoorbeeld om fotoshoots af te spreken of je diensten te verkopen. Oefen op je sociale vaardigheden en word er goed in om een glimlach op iemand's gezicht te toveren. Ook als ze niet voor je camera staan.

Motorrijder-rookkanon


5. Netwerk en exposeer je werk


Een ander positief aspect van de groeiende belangstelling voor fotografie is de enorme toename van communities voor fotografen. Van Instagram- en Facebook-groepen tot lokale Meetups, er zijn tal van plaatsen om medefotografen te ontmoeten.

Neem deel aan gemeenschappen en bekijk de vragen en gesprekken die anderen hebben. Zet je werk daar neer om feedback van anderen te krijgen en dienovereenkomstig verbeteringen aan te brengen. Wees ook niet bang om mee te doen en lever je eigen constructieve kritiek.

Netwerken - Communities


Conclusie


Ik denk dat het ook in de fotografie-branche nog steeds mogelijk is om je te onderscheiden en er zelfs je brood mee te verdienen. Maar het komt niet vanzelf, je zult er keihard voor moeten werken. Dat geldt echter voor veel meer beroepen dan alleen dat van fotograaf.

En ook voor een hobby-fotograaf is het leuker als de gemaakte foto's opvallen en niet in de onuitputtelijke massa verdwijnen. Probeer diepgang in je foto's te krijgen door er een uniek stukje van jezelf in te leggen. Denk goed na over wat je met je foto's wilt uitdrukken en je zult zien dat ze meteen anders bekeken worden.

Wat vind jij van de huidige evoluerende cameratechnologie? Heb je je eigen tips en strategieën om op te vallen als fotograaf in een verzadigde markt? Laat het weten in de comments!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

8 reacties

  1. harry
    harry schreef op vrijdag 19 januari 2018 om 03:22  | reageer

    Mooi artikel! Ik blijf het bij hobby houden.

  2. Alexander
    Alexander schreef op vrijdag 19 januari 2018 om 07:48  | reageer

    Probeer je skills te ontwikkelen buiten het fotograferen om. Ik bedoel hiermee probeer iets op te zetten dat meerwaarde kan hebben voor een klant. Voorbeeld: ben je aktief in de muziekbranche kijk dan of je je skills kunt aanleren dat je ook covers voor een cd of dvd kunt ontwerpen. En zoek naar een goede partner om fysieke foto's, posters enz te laten bedrukken. Een klant is meestal het meest gelukkig als deze zelf niet te veel hoeft te doen. One stop bying! En misschien nog wel de belangrijkte tip. Durf nee te zeggen tegen een potentiele klant.

  3. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op vrijdag 19 januari 2018 om 11:07  | reageer

    @Alexander: one stop buying; een hele goeie! En als fotograaf is de stap naar designer (bijvoorbeeld voor het maken van je eigen flyers) ook niet zo'n hele grote. Omdat je toch vaak al met de Adobe suite of met andere grafische applicaties aan de slag bent gegaan. Hoe meer je zelf kunt hoe beter, is mijn eigen ervaring.

    Dat 'nee zeggen tegen een potentiele klant' is wel een lastige. Zeker als je net begonnen bent en blij bent met iedere opdracht! Ik heb zelf nooit spijt gehad dat ik alles heb aangepakt. Je gaat dan wel af en toe gigantisch op je gezicht, maar het is enorm leerzaam!

  4. Theotje
    Profiel Theotje schreef op dinsdag 23 januari 2018 om 18:14  | reageer

    Als alle getalenteerde fotografen deze adviezen overnemen blijft als enige onderscheidende factor nog over : Geluk.
    Zoals Sting ooit zei in een interview over zijn begintijd; one in a million you make it.

  5. Jo Daniels
    Jo Daniels schreef op dinsdag 23 januari 2018 om 19:09  | reageer

    Sinds een jaar houdt ik me, na lange tijd, weer intensief met het maken van foto’s. Met mijn camera en de meegeleverde KIT lens, 18-55mm, heb ik me zo breed mogelijk georiënteerd.
    Na het lezen van dit artikel besef ik me dat ik niet alleen over een volgende lens na dien te denken maar ook, of, en waar ik me dan eventueel in wil specialiseren.

  6. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 23 januari 2018 om 19:13  | reageer

    @Jo: dat hoeft niet hoor! Maar het is handig om je (zeker in het begin) te focussen op hetgeen je echt interesseert. Zodat je daarin kunt leren uitblinken.

  7. Jo Daniels
    Jo Daniels schreef op dinsdag 23 januari 2018 om 19:34  | reageer

    Dankjewel Michelle, voor je verhelderde feedback!

  8. gast schreef op dinsdag 23 januari 2018 om 19:49  | reageer

    Mij gaat het vooral om het plezier dat ik in fotograferen heb.
    Als mijn familie, vrienden en kennissen mijn foto's goed vinden is dat voor mij meer dan voldoende. Er lopen zoveel mensen rond die pretenderen te weten wat een goede of een slechte foto is, dat ik me daar al helemaal niets meer van aantrek. Uit eigen ervaring heb ik meegemaakt dat de "connsaisseurs" elkaar vierkant tegenspraken bij de beoordelingen van mijn foto's. Zodoende is dit artikel volgens mij eerder bestemd voor de z.g.n. autodidact die zich wilt meten met de beroepsfotograaf, dan voor de goedwillende amateur.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord