How to: het bokeh-effect
dinsdag 22 januari 2019, 20:40 door Michelle Peeters | 6.382x gelezen | 0 reactiesBokeh is de Japanse uitdrukking voor onscherpe partijen in een foto met een kleine scherptediepte. Het ontstaat dus door gebruik van een grote diafragma-opening (laag getal).
Het diafragma is opgebouwd uit metalen plaatjes, ook wel diafragmalamellen genoemd. Deze lamellen vormen samen een cirkelvormige opening die je open of dicht kunt schroeven.
Bij een open diafragma is sprake van een grote lensopening (laag f-getal, bijvoorbeeld f/2.8) en vormen de lichtpunten onscherpe cirkels. De afstand tot deze lichtpunten bepaalt de grootte van deze cirkels. Hoe verder je van de lichtpunten af staat, hoe groter de cirkels worden.
Je kunt ook van bokeh spreken als de foto een wazige achtergrond heeft en een scherpe voorgrond. De kleuren en vormen op de achtergrond lopen dan mooi in elkaar over.
Zelf creatieve bokeh-beelden maken
Met bokeh kun je leuke en creatieve beelden maken. Denk bijvoorbeeld aan sterretjes of hartjes op de achtergrond van je foto. Hiervoor heb je een aantal zaken nodig:
- Een stuk dik papier of karton waardoor geen licht kan komen;
- Een mesje;
- Een camera met een lichtsterk objectief (bijvoorbeeld de 'plastic fantastic' 50mm f/1.8);
- Witte of gekleurde (kerst-)lampjes.
Je snijdt een figuurtje uit het stukje papier/karton en je zet een lampje op de achtergrond van de foto buiten het scherptedieptegebied. Stel je camera in met een zo groot mogelijk diafragma (bijvoorbeeld f/1.8 als je objectief het aankan) en houd je het stukje karton tegen je objectief aan. Daardoor veranderen de lichtpuntjes (bokeh) in figuurtjes. Succes!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Straatfotografie tip: Romige achtergronden door een groot diafragma
door Michiel Heijmans
-
Nachtfotografie tip: bokeh ringen gebruiken
door Nando Harmsen
-
Paddenstoelen met bokeh
door Erik Nevels
-
Het verschil tussen bokeh en kleine scherptediepte
door Nando Harmsen
-
Houd jij ook zo van herfstfotografie?
door Laura van der Burgt
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.730 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.